Smrt hedonista

Da li se treba odreci dekadentnog shvatanja svijeta?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Burckhardt:
Da bi vrijednost nekog muskarca mogla da zavisi od toga da li se dopao nekoj zeni, i da bi od jedne propale ljubavi mogao da zavisi propali zivot, to bi bila jedna sasvim negrcka misao. U jednom nesrecnom braku moglo je se biti vrlo nesrecan, ali nijednom Grku trajna sreca nije zavisila od ljubavi ili braka. Posto se ovakvim odnosima naspram preostalom zivotu poklanjala samo mala paznja, potrajalo je jos dugo do ljubavnog romana, koji se tek onda pojavio kad je grcki covjek bio redukovan na privatni zivot. [vjerovatno zato sto se niko normalan nije htio baviti politikom?] Sva strast koja bi se pojavila odnosila se samo na trenutno uzivanje i bilo je prolaznog karaktera, posto je vazila za bolest. (uporedi Plutarhov fragment Περὶ ἔρωτος gdje je djelimicno prema Platonu i djelimicno prema tragicarima sasvim naglasena patoloska strana »bolesti«) Supruga je bila sasvim daleko od toga da bi mogla da uspostavi neko materijalno ili dusevno pravo prema suprugu; ovakvo pravo posjedovao je samo polis, koji je covjeka onda i zaplijenio. Suprug je pak imao potpuno pravo na suprugu, i u pogledu na djecu koja su morala biti prava pomagao mu je polis pri tome. Zena je njegovala obicaje u kuci, ali nije davala ton u drustvu i nije imala ugled supruga pod svojom kontrolom, ma kako lose kod Aristofana zene klevetale muskarce; takodje nigdje nije odlucivala o rangu, da ne pricamo o tome da bi rang muskarca bio izrazen kroz toaletu zene. I dok su muskarci oduvijek trazili bogate udavace, nikad se nije desavalo da su porodice kompetentno pecale po gradu bogate, mlade muskarce, »flertovanje«, a ponajmanje su bile obucene da love samostalno. Svo podrucje mode nije postojalo. Nosnja je bila jedva ili u svakom slucaju samo sporo promjenjiva. Prije svega zene nisu konkurisale medjusobno kroz obnovu odjece, a nikako nisu mogle kroz sepurenje da ostave utisak na muskarce. [vjerovatno zato sto jos uvijek nisu bili robovi dekadencije] Zato su imale zajednicko bogosluzenje, kao Tezmoforije, pri cemu se izlaganje lijepog izgleda desavalo u cast nekog bozanstva. Ovakvo stanje stvari je povezano sa anti-banauznim mentalitetom. Da bi se moralo zaraditi, da bi se napravila kuca i zivjelo prema rangu, to je za Grka bilo sasvim nezamislivo. Anti-banauzijskom mentalitetu pripada, prije svega, jedan jeftin zivot, jednostavan odgoj sinova [zenu vjerovatno odgaja muz, a ne ljubavnik, profesor ili xy drugih!] i ogranicenje boravka na grad i okolinu.

Ovo je jos doba 5. vijeka, dok jos nisu bili pukli kao i mi sada.

Treba se odreći dekadentnog shvatanja, ali i sam znaš da je to nemoguće. Seti se šta je napisao Niče u Volji za moć... dekadencija je čak šta više neizbežna pa i neophodna.
Uostalom, svaki živ čovek je u nekim trenucima dekadentan ;). Ti nisi nikad bio dekadentan?

Poslednja izmena:
Dekadencija je nuzna pojava u drustvu i u zivotu, ali dok si ti licno kao dekadent lisen prava dostojnog slobodnog covjeka, dakle, dok si maloljetan (prema Platonu do 30-te god. zivota) dotle dekadenciju u drustvu treba djelimicno lisiti prava, djelimicno lisiti zivota.

Dakle, odnosi se na dekadenciju kao pojavu ... nju je nemoguce iskorijeniti ... npr. borbom protiv siromastva ... smatra se naime da je kriminal uzrokovan ne slabom dusom nego "nestasiscom", sto nije tacno ... dok se dekadenti moraju uklanjati kao izmet ... jedne kulture ... jer sto vise ja ucim i pisem po forumu, to se sve vise iza mene dize smrdljiva prasina ... to je posledica napredovanja kulture.

Hedonizam jeste štetan u načelu, npr. evo šta se dešava kada svaki pojedinac gleda samo sebe. Pre svega egoizam razara porodicu kao osnovnu ćeliju društva, a onda se smanjuje i reproduktivna moć naroda. Mada Nemačka ima jaku industriju i vlada modernim tehnologijama, nebi trebalo da bude problema sa njima.

Moja religija je moja rasa

Urlao je Adolf,

A šta bi urlo danas

Kad mu rasa ovisi

O imigrantskom qrcu

"Rasa" u 19 vijeku znaci poistovjecivanje ljudi sa zivotinjama, prema tome, nema nikakvu vaznost. Sve sto ne valja jednostavno nice iz demokratije, a jedino demokratija izvire iz hriscanstva. Protestantizam je najneprikrivenije hriscanstvo.

Ali pazi paradoks, ako bi neko zaista vjerovao u jednakost ljudi, kako bi onda on mogao da sjedne u fotelju za jednog covjeka? Ili cak kad bi bila i bila tzv. direktna demokratija, kako bi ona mogla da proizvodi "predstavnistvo", "poslanistvo", ako bi zaista vjerovali u jednakost ljudi?

Dakle, propagirajmo nemoguce, radi svojih niskih interesa.

Cestitiji i iskreniji je onaj koji zagovara nejednakost!

Poslednja izmena:
ja sam na samrti jer sam shvatio da je hedonizam mac sa dve ostrice... znaci tihi ubica, jer sve sto je lepo kratko traje a da bi trajalo duze mora da se ponavlja u drugoj formi i na drugi nacin. jednog treniutka nastane zasicenje i verovali ili ne to zasicenje je gore no najgori hedonizam posto cvetanje nikad nije ubijalo pupoljak vec samo nedostatka svetla i nemanje bilo koga da ti kaze kako si lep diveci ti se pritom.

Cestitiji i iskreniji je onaj koji zagovara nejednakost!

Tako je.

Kada bi bili nejednaki dao bih u pleneskoj zajednici krezuboj babi iznutrice da sisa krv kako bi prezivela. Ja bih sa ostalim lovcima zvakao butno najtvrdje meso...
ali
Kada smo u pravnom sistemu gradjanskog drustva jednaki onda ona (ta baba) mora da stekne uslov za penziju , inace umrece od gladi, iako se upreko puta prodaju pahuljice za par centi

Poslednja izmena:
ja sam na samrti jer sam shvatio da je hedonizam mac sa dve ostrice... znaci tihi ubica, jer sve sto je lepo kratko traje a da bi trajalo duze mora da se ponavlja u drugoj formi i na drugi nacin. jednog treniutka nastane zasicenje i verovali ili ne to zasicenje je gore no najgori hedonizam posto cvetanje nikad nije ubijalo pupoljak vec samo nedostatka svetla i nemanje bilo koga da ti kaze kako si lep diveci ti se pritom.

Zato se kaze uzivanje - da, zadovoljenje - ne! Jer zadovoljenje je zasicenje, a uzivanje moze da traje vjecno, sve dok se ne zasitimo. Ali ima i vaznijih stvari od onog poznatog!

- - - - - - - - - -

Tako je.

Kada bi bili nejednaki dao bih u pleneskoj zajednici krezuboj babi iznutrice da sisa krv kako bi prezivela. Ja bih sa ostalim lovcima zvakao butno najtvrdje meso...
ali
Kada smo u pravnom sistemu gradjanskog drustva jednaki onda ona (ta baba) mora da stekne uslov za penziju , inace umrece od gladi, iako se upreko puta prodaju pahuljice za par centi

Ako je bila toliki egoista, i nije htjela da stvara porodicu i odrzava zdrave porodicne odnose, pa nek umre! Koj ce mi parazit!

Zato se kaze uzivanje - da, zadovoljenje - ne! Jer zadovoljenje je zasicenje, a uzivanje moze da traje vjecno, sve dok se ne zasitimo. Ali ima i vaznijih stvari od onog poznatog!

- - - - - - - - - -

Ako je bila toliki egoista, i nije htjela da stvara porodicu i odrzava zdrave porodicne odnose, pa nek umre! Koj ce mi parazit!

El ti imas kalkulator ili srce ?

Nietzsche:
Demokratija je pak oblik 'raspada' drzave, izradjanja rase, prevladavanja neuspjelih: to sam vec jednom rekao.

Die Demokratie aber ist die Form eines 'Verfalls' des Staates, einer Entartung der Rassen, eines Übergewichts der Mißrathenden: das habe ich schon Ein Mal gesagt.

Dakle, kao i hriscanstvo iz kojeg izvire, a koje nastoji da odrzi neuspjele, propalice, izgubljene ovce.

U mladosti naroda i drzava cvjeta oruzje i vjestina ratovanja; u zrelom muskom dobu naroda i drzava umjetnosti i nauke; onda jedno vrijeme oboje pomijesani, vjestina oruzja i muza; najzad u starackom dobu naroda i drzava trgovina i industrija, luksuz i moda.
Bacon

Ako pogledamo nase doba vidimo i staracko i zrelo doba, i to kod svih hriscanskih naroda. Ustvari, 19. vijek je mnogo naucniji od 20. i moze se reci da je 20. vijek doba luksuza i mode, vise nego nauke, jer jedno je obrazovanje, a drugo je publikovanje novih otkrica. Dakle, potvrdjuje se teza da neki narodi, kao Amerikanci i Rusi, nisu ni prosli kroz ocekivane kulturne stadije, a vec su zagazili u starost, direktno iz varvarstva. To je zbog toga sto je bog u Novom zavjetu i sam industrijalac i zanatlija, te trgovac. Ustvari, bice da je on ustvari mrtav i da nece biti nista od najavljenog "podmladjivanja Evrope" kroz varvarske Ruse i Slovene, jer i njima opada natalitet jos brze od Engleza i Amerikanaca. Sve je to dokaz da je i sama industrijalizacija Evrope sprovedena po bozjem planu i programu restrukturizacije, a ne kao posledica omlitavjelih brbljivih filozofa, kao u Rimu, a posto smo vidjeli da prirodni prirastaj stoji u moci morala, to moramo zakljuciti da izumiremo od nedostajanja morala u svetoj knjizi. I to je proces koji se ne moze vratiti unazad, ako se ne sidje sa puta u nepovrat i ne okrene u suprotnom pravcu.

Ako pogledamo nase doba vidimo i staracko i zrelo doba, i to kod svih hriscanskih naroda. Ustvari, 19. vijek je mnogo naucniji od 20. i moze se reci da je 20. vijek doba luksuza i mode, vise nego nauke, jer jedno je obrazovanje, a drugo je publikovanje novih otkrica. Dakle, potvrdjuje se teza da neki narodi, kao Amerikanci i Rusi, nisu ni prosli kroz ocekivane kulturne stadije, a vec su zagazili u starost, direktno iz varvarstva. To je zbog toga sto je bog u Novom zavjetu i sam industrijalac i zanatlija, te trgovac. Ustvari, bice da je on ustvari mrtav i da nece biti nista od najavljenog "podmladjivanja Evrope" kroz varvarske Ruse i Slovene, jer i njima opada natalitet jos brze od Engleza i Amerikanaca. Sve je to dokaz da je i sama industrijalizacija Evrope sprovedena po bozjem planu i programu restrukturizacije, a ne kao posledica omlitavjelih brbljivih filozofa, kao u Rimu, a posto smo vidjeli da prirodni prirastaj stoji u moci morala, to moramo zakljuciti da izumiremo od nedostajanja morala u svetoj knjizi. I to je proces koji se ne moze vratiti unazad, ako se ne sidje sa puta u nepovrat i ne okrene u suprotnom pravcu.
Založiću tapiju na ovaj post! :lol:

Ali sta nudite kao alternaivu? Sta ste spremni da promijenite? Bog vas i sve nas gura u demokratiju i staracko doba, mozda smo samo zato SVI u njemu. Ako je Rim svoj izlaz nasao u samovladi (kraljevini) u liku Cezara, i ako su Grci pod Aleksandrom takodje imali zastupljen monarhisticki princip, onda je logican izlaz iz naseg sporog umiranja novi monarhisticki princip, ali takav koji ce da smijeni demokratskog boga!

A posto je Nadcovjek Niceov monarhisticki princip koji treba da smijeni demokratskog boga, i posto je to jedino rjesenje koje svoj oslonac ima u istorijskom iskustvu, onda bi trebalo odmah istaci zastavu na vrijeme, a ne cekati kojekakve rimske gradjanske ratove ili ili peloponeske ratove kao u Grckoj. Uskoro ce svako moci da napravi atomsku bombu i taj rat ce svakako biti izgubljen.

Dakle, ako svi pod plastom demokratskog boga prave atomsku bombu, zbog cega bi samovlada nadcovjeka bila opasnija od potencijalnog nuklearnog rata?

Nadcovjek je skup svih moralnih principa na planeti! I njegov kredo je "svima prema zasluzi!"

Ernst von Lasaulx:
Sve dok je zahvacen razvojem i tezi ka nekom visem, idealnom cilju, ima zivot narodâ unutrasnju snagu; ako je razvoj zavrsen, cilj dostignut, ako je jedan narod dostigao ono za sta je bio predodredjen: odmah nuzno nakon sto je cilj dostignut omlitavi unutrasnja energija, sokovi vise ne teku, plodnost pocinje da se gasi, zivot tone i njegovi se oblici raspadaju, vidljivo s vana prema unutra, jer je nevidljivo unutra pokretacka snaga stala (da u staracko doba narodâ zaista i fizicka snaga oplodnje/plodnosti (Zeugungskraft: generativna snaga) opada, nepobitno je dokazao Zumpft u lijepoj raspravi o stanju stanovnistva antike (rasprava berlinske akademije iz 1840. godine) tako sto je pokazao da u ovom smislu peloponeski rat za Grke i drugi punski rat za Rimljane predstavlja prekretnicu opadajuce narodne snage, i da nije himera, ako kazemo, da je u vrijeme Hristovog rodjenja starogrcki svijet vec odavno bio zahvacen izumiranjem, a i starorimski svijet je pokazivao prijetece vijesnike svog unutrasnjeg raspada (str. 23. 45)).

Zbog toga, naravno, i Zaratustra ukazuje narodu da su "sve zivotinje stvorile nesto vise od sebe", a isto tako je Poslednji covjek, na koga ukazuje, ona staracka Kineska rasa u koju covjecanstvo prijeti da se transformise, posto, naravno, ostale rase nestanu. Budizmom se inace smatra "zimski stadij nekog naroda", tj. cetvrto, poslednje, staracko doba.

Dakle, ako hocemo da spasimo covjecanstvo od poroka i izumiranja, mi mu moramo dati cilj. U Burckhardtovom poglavlju "priroda i istorija" iz knjige Svjetskoistorijska razmatranja, date su neke smjernice za razvoj naroda i njima prakticno suprotni uslovi koje nalazimo u prirodi a odnose se na postojanje i opstanak zivotinjskih vrsta, tako da se dokazuje da se Darvinove teorije direktno suprotstavljaju evoluciji naroda, a samim tim i nastanku novih vrsta.

Dakle, sta nam stoji na putu da svako od nas sebi izgradi ideal o Nadcovjeku, pa makar ga zamisljao i drukcijim od vladavine Zemljom? Ionako nam vec gori pod nogama...

Lasaulx:
Sto se tice prirodnog procesa zivota u jednom narodu sposobnom za razvoj i u savrsenom obliku narodnog zivota u drzavi, on je uopsteno sledeci: zivot raste iznutra ka vani, odozdo navise, a umire svana unutra, odozgo nadole. Iz seljaka raste uvis gradjanin, ratnik, svestenik, plemic, knez; i kad su izrasli, onda izumire zivot naroda odozgo ka dole: od dinastijskih rodova ka dole uzastopno krece proces raspada, sve dok najzad ne zahvati sloj seljaka. (usporedi K. Vollgraffovu etnognozu, str. 956 i polignozu str. 704: raspad pocinje uvijek odozgo, sa najplemenitijim dijelovima. Isto tako je i sa umjetnoscu i naukom: prvo rudarstvo, stocarstvo, zemljoradnja, brodarstvo, trgovina, zanatstvo, gradjansko blagostanje; tek onda nastaju iz zanatstva umjetnosti, a iz ovih najzad nauke. A kad je stvaralacka snaga u uzlaznoj liniji dostigla svoju najvisu tacku, tako da unutar naroda nije moguc dalji razvoj: onda nastupa zastoj sokova, uspavanost, smeksavanje, luksuz, a nakon toga tok unazad, tonjenje u varvarstvo.

Poslednja izmena:
Tragom DNK se stiglo do prve nam svima majke u Africi...Nepobitno! ! !

Kao pročitani katreni na piramidama...
Ali da se ne ponavljam,čovek će sebe sam unaprediti po uzoru na bogove:

Na nekoj od "mojih"tema o vanzemama sam postavio pitanje da li su oni dobri ili zli...
Pa evo direktnog odgovora:Smatram da su Ananuki dobri!
Jer rade na širenju života svemirom! Šire postojanje živih bića kao najdragocenije
postojanje svemirsko.To je ujedno i vrhunsko etičko načelo-širiti život po postojanju
kako bi životno postojanje postalo princip postojanja!
(Mislim da je iz ovog rakursa i malo jasnija pojava NLO,ali to je mnogima i bez ovih
opservacija -očigledno!)

(Ja na temi "Zlo")

Mastarije o vanzemaljcima nikad ne mogu da budu cilj bilo cega. Kao da su bajke tek danas izmisljene.

Lasaulx cak misli da svaki narod prije nego sto umre ostavi iza sebe jedan novi cilj, tako je mislio da je Sokratovstina cilj koji su Grci bili ostavili Rimljanima, a hriscanstvo cilj koji su Jevreji bili ostavili Germano-Keltima.

Medjutim, oboje su porod dekadencije, sto je Nice odlicno shvatio. Ko njih uzme, popio je otrov.

Poslednja izmena:
Mastarije o vanzemaljcima nikad ne mogu da budu cilj bilo cega. Kao da su bajke tek danas izmisljene.

Lasaulx cak misli da svaki narod prije nego sto umre ostavi iza sebe jedan novi cilj, tako je mislio da je Sokratovstina cilj koji su Grci bili ostavili Rimljanima, a hriscanstvo cilj koji su Jevreji bili ostavili Germano-Keltima.

Medjutim, oboje su porod dekadencije, sto je Nice odlicno shvatio. Ko njih uzme, popio je otrov.
Niče Ananukima babilonskim nije ni šegra mogao biti...
Etika interstelarnih bića slična je etici grčkih bogova-malo se sigrali s ljudima,a nisu baš nešto ginuli...
Ja nisam od verujućih i znam dobro koje su svemirske provalije pred drznicima koji bi između zvezda...
Ali,mi smo mlada ,tek orazumljena ,rasa-šta mi to znamo...
Etiku s one strane dobra i zla je slutio Niče...Slažem se da su ljudi,uglavnom,slepi i pored očiju za takva
promišljanja i da gube vreme na trivijalnosti...Međutim,ako su i bajke-zar nisu vanzeme dobro zamišljeni idoli?
Nadčovek je ipak samo čovek-svemirski letač ima više misija:širenje života,kreiranje uma,kreiranje novih
mogućnosti...Umetnik-:lol: šefe...

Na tome se i zasniva Sokratovski staracki princip, da se pretjeruje sa obrazovanjem, pa se skrene na ono "ma sta mi znamo" i onda kao slucajno posegne za zaradjivanjem novaca i luksuzom. Time starac zeli da prevari mladog ratnika. Ali nece moci starkeljo!

Back