Смисао Живота

Smisao zivota je iskoristiti svaku pruzenu priliku/dan.
Ako je smisao putovanja destinacija od nas zavisi kako cemo da stignemo na cilj kao avanturisti, redovnom (komfor ili economic) linijom ili cemo se prepustiti strujama, optimista I od toga napravi avanturu.
Koji je smisao prekinuti putovanje ako nisi stigao? :think:

Ne nego onaj ko ne vidi smisao u zivotu je bolestan. Ali ti si morao da protumacis moj post tako da izgledam kao izuzetno patetican protivnik kako bi mogao da se boris sa mnom :mrgreen:

Зашто је болестан, и каква је то болест? Ако си ти здрав, онда мора да знаш који је смисао овоземљског живота.
Није ми циљ да се борим против тебе.

Znam koji je smisao. A znas i ti. Mislim, to je toliko banalno pitanje da me jednostavno sramota da odgovorim na njega. Ali evo odgovoricu ti kolko-toklo: smisao se spoznaje intuitivno. Sve ono sto volis i u cemu uzivas jeste smisao zivota.

- - - - - - - - - -

Naravno, tu postoje visi i nizi smislovi. Naprimer, dominacija svetom iliti oblikovanje buducnsti je najvisi moguci smisao koji neko moze da pridodeli.

Где се налази тај дух, када тело изумре?Где је био тај дух пре него што се тело родило?

Дух није ствар да би негде био. Оно што зовеш спољашњни објектнвни реални свет, јесу субјективни садржаји духа. Они су у њему а сам дух је изванпростран. Тек наше опажање ствара простор јер је простор његова форма.

Samo neko ko nema "smisao zivota" trazi "smisao zivota". Drugim recima, samo bolesne duse traze "smisao zivota". To ti je ono kad se razocaras i odustanes od svih ciljeva koje si u pocetku zadao sebi jer tvoje telo nije dovoljno snazno da se izleci od svih udarca koje trebas da primis na putu do njihovog ostvarenje (koj se nikada ne zaustavlja jer ciljeva je beskonacno.) I onda naravno da zivot nema smisao kad si odustao da mu dodelis bilo koji, sve zato jer si luzer.

O jbt kao da se ciljevi ne menjaju i iz razloga koji nisu 'slabost'
Menja se covek. Ja se menjam osetno. Ti prvi ciljevi koje sam sebi zadala mi postanu glpi i besmisleni, ne sto ih ne mogu ostvariti, nego sto sam se promenila.
I namoj tako olako da diskvalifikujes tzv. luzere. Niti su oni tako slabi, niti su ovi drugi nesto posebno jaki.
Ako luzer istraje u svom luzerstvu..postaje 'jak'. Nije luzer ko trazi alternativne puteve i precice. Cilj opravdava..Zasto bi tvoja racionalizacija bila vrednija od necije drugo?
Pusti ljude da izaberu igru prema sebi. Ili se plasis luzera? Opasan je onaj koji nema sta da izgubi:)

Pa naravno ja. Ko ce drugi nego ja? Ja sam ti jos u srednjoj provalio motive koji stoje iza tog pitanja. I ne valja ti nacin na koji se busas jer odaje tvoje robovske instinkte koji nalazu da svi oko tebe moraju da budu slicni tebi da bi mogao da imas pozitivno misljenje o sebi :mrgreen:

И даље чекам одговор на питање испод.
.
Било би добро за све ако се усредсредиш на тему. Ако те нешто лично занима, било би ми драго да то доставиш приватном поштом у моје поштанско сандуче. Хајде да не саблажњавамо остале дискутанте приватним зађевицама.

Znam koji je smisao. A znas i ti. Mislim, to je toliko banalno pitanje da me jednostavno sramota da odgovorim na njega. Ali evo odgovoricu ti kolko-toklo: smisao se spoznaje intuitivno. Sve ono sto volis i u cemu uzivas jeste smisao zivota.

Мислиш да је овај свет створен зарад уживања и да је то његова сврха.:neutral:

Стварно, то је тако очигледно. Овај свет је просто створен за уживање. Толико да је Дејвид Хјум инсиприсан његовим блгодетима када је уживање у питању написао ово:

"Kаjаnje, srаmotа, pаtnjа, bes, rаzočаrаnje, nespokoj, strаh, utučenost, očаj: ko je ikаdа, nа svom životnom putu, izbegаo nemilosrdne prepаde ovih mučiteljа? Koliko ljudi je ištа bolje uopšte i osetilo? Nаpor i sirotinjа, toliko omrznuti od svih, izvesnа su sudbinа ogromne većine: а ni mаlobrojni povlаšćeni pojedinci, koji uživаju u lаgodnom obilju i dokolici, nikаdа ne dostignu ispunjenje ili istinsko blаženstvo. Ni svа dobrа ovog svetа zаjedno ne bi čovekа učinilа istinski srećnim; аli će gа svа zlа nа okupu zаcelo dotući; bilo koje pojedinаčno zlo (а ko se može osloboditi bаš svаkog) bezmаlo je dovoljno dа život učini nepodnošljivim, bаš kаo i nedostаtаk bilo kojeg dobrа (а ko ih može posedovаti bаš svа).
Kаdа bi se tuđin iznenаdа obreo u ovom svetu, pokаzаo bih mu, kаo uzorаk ovozemаljske nesreće, bolnicu prepunu bolesti, zаtvor krcаt zločincimа i dužnicimа, bojno polje prekriveno leševimа, flotu kojа tone nаsred okeаnа, nаrod koji propаdа pod tirаnijom, ljude iznemogle od glаdi, ili kuge. A kаdа bih hteo dа mu pokаžem veselu strаnu životа, ne bi li shvаtio štа su životnа zаdovoljstvа, kudа bih ra poveo? Ha bаl, y operu, nа dvor? S punim prаvom bi mogаo pomisliti dа mu još uvek pokаzujem rаznovrsnost bede i žаlosti.

Zаpitаjte se, pitаjte bilo kogа od svojih poznаnikа, dа li bi ponovo proživeli poslednjih deset, ili dvаdeset godinа svog životа. He! Ali nаrednih dvаdeset, vele oni, biće bolje.

"I nаdаju se dа he od životnog tаlogа dobiti
ono što im prvi živаhni mlаz ne mogаde dаti".

I nа krаju shvаte (tаko je velikа ljudskа bedа; onа čаk i protivrečnosti uspevа dа pomiri) kаko se istovremeno žаle i nа krаtkoću životа i nа njegovu tаštinu i muku."

Али пустимо то и узмимо да је оно мало задвољства у мору незадовостава сврха живота. Не бих рекао.
Сврха полног задовољења није твоје уживање већ размножавање и продужење врсте.

А сврха исхране јесте снабдевање тела енергијом зарад оног размножавања...а не твоје уживање.

Има ли још које задовољство а да се оно не своди на ова два поменута? :think:

Ништа нам не преостаје. Не можемо да једемо, да водимо љубав, да читамо новине, да се Богу молимо јер га нема "довољно" у овом свету, не можемо да се осмехнемо другоме човеку а да нам то не буде загорчано чињеницом да смо прогнани из Раја јер смо пожелели живот
Где год да кренеш, чувај се, харпије посматрају и вребају

[/B]

Мош ти ово да појасниш? Пише на Српском, али збуњује...

Тешко је објаснити идеализам некоме ко за њега, очито, први пут чује у животу.
Тешко је некоме разбити материјалистички поглед на свет који му је утувљен. Ипак,покушај. Почни тако што ћеш разбити заблуду да су боје, мириси, укуси, чврстоћа у спољашњем свету а не једино у нашој свести. А када једном то схватиш, ако уопште икада схватиш, можда ћеш онда разумети и остало.
http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti.

Мислиш да је овај свет створен зарад уживања и да је то његова сврха.

Apsolutno. S tim sto se moja koncepcija "uzivanja" razlikuje od tvoje po tome sto moja ukljucuje bol a tvoja iskljucuje. Stavise, po mojoj definiciji, nedostatak bola nije uzivanje vec smaranje. A to su izuzetno proste stvari: verujem da svi znamo da je aktivnost zabavna ako i samo ako je izazovna a izazov podrazumeva rizik odnosno sansu da dodje bola.

Сврха полног задовољења није твоје уживање већ размножавање и продужење врсте.

Svrha polnog zadovoljenja moze biti cist tantricki uzitak a moze biti i razmnozavanje i produzenje vrste. Nije JEDNO ili DRUGO vec OBA. A kad kazem da je samo jedno i to samo ovo drugo to kazemo samo zato sto to drugo pruza VISE zadovoljstva, verovali ili ne.

Ali evo odgovoricu ti kolko-toklo: smisao se spoznaje intuitivno. Sve ono sto volis i u cemu uzivas jeste smisao zivota.

Ок. Слажем се с тим. Али, али...једонг дана оно што волим нестане. Не мојом вољом, не мојом грешком. Оно у чему уживам је такође однешено неким другим...Шта сад радити? Смисао се изгуби. Јуче била, данас се спомињало? Хтео сам рећи, веома испарљива ствар. Требало би имати нешто трајније, зар не.

Naprimer, dominacija svetom iliti oblikovanje buducnsti je najvisi moguci smisao koji neko moze da pridodeli.

Слажем се. Обликовање будућности где најмање ствари зависи од човека? Обликујеш све, и онда наиђе протува и све то уништи у једном покрету, само зато што му се десило (нисам му је ја дао!) тог момента да је однекуда задобио више енергије! Смисао живота? Грађена деценијама, а Нестаде у једном тренутку. Видш како ствари могу да буду офарбане разним бојама!

Сувише је много ставри у нашем животу, које не зависе од нас. Мош га креирати како хоћеш, али оно иде како други хоће! Снагу протуве не смеш никада потценити.

Poslednja izmena:
Apsolutno. S tim sto se moja koncepcija "uzivanja" razlikuje od tvoje po tome sto moja ukljucuje bol a tvoja iskljucuje. Stavise, po mojoj definiciji, nedostatak bola nije uzivanje vec smaranje. A to su izuzetno proste stvari: verujem da svi znamo da je aktivnost zabavna ako i samo ako je izazovna a izazov podrazumeva rizik odnosno sansu da dodje bola.

Мислим да сам управо са тобом расправљао о томе на другом месту и обајснио ти да ткз авантура, изазов и слично нису незадовољство и бол, него део онога што зовемо задовољство. Јер свако задовољство је негација претходне патње. Рецимо, Уживање у храни је негација претходне глади. КОја мора постојати да би уживање у храни постојало. Та шема важи за све остало.

Сада, када ти споменеш изазов, авантуру и слично. То је већ у области задовољења. То је рад на уклањању патње. А ако је тај рад спречен...онда нема никаквог задовољства у болу него само бол у свој својој позитивности.

Svrha polnog zadovoljenja moze biti cist tantricki uzitak a moze biti i razmnozavanje i produzenje vrste. Nije JEDNO ili DRUGO vec OBA. A kad kazem da je samo jedno i to samo ovo drugo to kazemo samo zato sto to drugo pruza VISE zadovoljstva, verovali ili ne.

Када чујем то "тантрички ужитак" и те религијске трипове о задржавању семена , кундалини, бла, бла.

Ма да. Сексуално задовољство је створено не зарад размножавања него зарад тантричке праксе. :roll:

Ozimane, bol i zadovoljstvo su jedno te isto: takozvani "bol" je pocetni stadijum i takozvano "zadovoljstvo" zavrsni stadium. Ali taj ceo ciklus je zadovoljstvo (a ne kraj koji pogresno nazivamo "zadovoljstvo") a nedovrseni ciklus je bol (a ne pocetak koji pogresno nazivamo "bol".) Uzivati znaci ponavljanje tog ciklusa. Patiti znaci biti zaglavljen unutar ciklusa.

Ozimane, bol i zadovoljstvo su jedno te isto: takozvani "bol" je pocetni stadijum i takozvano "zadovoljstvo" zavrsni stadium. Ali taj ceo ciklus je zadovoljstvo (a ne kraj koji pogresno nazivamo "zadovoljstvo") a nedovrseni ciklus je bol (a ne pocetak koji pogresno nazivamo "bol".) Uzivati znaci ponavljanje tog ciklusa. Patiti znaci biti zaglavljen unutar ciklusa.

bol i zadovoljstvo su dve strane istie medalje.....jedno se spoznaje s pomoc drugoga....tipologija dualnosti svuda prisutna......

Back