Смисао Живота

Sto se tice toga da je izazov u oblasti zadovoljstva: to jeste tacno i nije tacno. Jeste tacno u smislu da potreba za izazovom nastaje usled dosade (ili neke druge patnje kao sto je naprimer umor ili sta vec.) Nije tacno u smislu da sam proces mora da bude serija ciklusa da bi bio efektivan.

Ozimane, bol i zadovoljstvo su jedno te isto: takozvani "bol" je pocetni stadijum i takozvano "zadovoljstvo" zavrsni stadium. Ali taj ceo ciklus je zadovoljstvo.

Не, задовољство почиње тек са негацијом претходне патње. У случају хране тек када нађеш храну и почнеш да је једеш осећаш задвољаство пре тога осећаш патњуглади.
Или у случају досаде. Бити затвреник у самици није задовољство него патња све док казна самице траје.. Задовољство почиње тек оног тренутка када затовреник буде пуштен из самице.

Ова шема може се применити на све остало.
При чему је несразмера очигледна. Мораш сатима трпети глад да би пар минута уживао у храни и слично. Да не спомињем да већина жеља никакда у животу не могу наћи своје задовољење , своју негацију,и остају целог живота за човека оно што јесу..патња.

Дух није ствар да би негде био. Оно што зовеш спољашњни објектнвни реални свет, јесу субјективни садржаји духа. Они су у њему а сам дух је изванпростран. Тек наше опажање ствара простор јер је простор његова форма.
A ti u svom duhu pričaš s drugim duhovima?Duhovito...:lol:

Мислиш да је овај свет створен зарад уживања и да је то његова сврха.:neutral:

Има ли још које задовољство а да се оно не своди на ова два поменута? :think:

Ништа нам не преостаје. Не можемо да једемо, да водимо љубав, да читамо новине, да се Богу молимо јер га нема "довољно" у овом свету, не можемо да се осмехнемо другоме човеку а да нам то не буде загорчано чињеницом да смо прогнани из Раја јер смо пожелели живот
Где год да кренеш, чувај се, харпије посматрају и вребају
Najveće zadovoljstvo umnom čoveku je njegova kreacija (bilo čega)...Slede zadovoljstvo
skladnim posrodičnim odnosima,sticanjem novih znanja,poslovnim uspesima (doduše je tu i
kreacija pomešana),svojim životnim putem,prijateljevanjima,druženjem sa ljubavnicom-kom
(mislim na suprugu-a:mrgreen:,a može i...:hahaha:)... Tako da g-đo i g-dine idealni JBG...

Не, задовољство почиње тек са негацијом претходне патње. У случају хране тек када нађеш храну и почнеш да је једеш осећаш задвољаство пре тога осећаш патњуглади.

Zadovoljstvo ne pocinje sa negacijom patnje vec se na taj nacin kompletira odn. ceo proces postaje zadovoljstvo. Memorija patnje traje samo dok se ta patnja ne resi a zatim bledi i zamenjuje se memorijom "prijatnog bola". To je kad su u pitanju zdravi ljudi. Kad su u pitanju bolesni ljudi (u sta ubrajam sve slabe ljude) njihova memorija patnje nikada ne bledi zbog cega prave podelu kakvu ti pravis. To je surova istina i jednostavno nemam nikakvu zelju da ublazavam stvari.

Zadovoljstvo ne pocinje sa negacijom patnje vec se na taj nacin kompletira odn. ceo proces postaje zadovoljstvo. Memorija patnje traje samo dok se ta patnja ne resi a zatim bledi i zamenjuje se memorijom "prijatnog bola". To je kad su u pitanju zdravi ljudi. Kad su u pitanju bolesni ljudi (u sta ubrajam sve slabe ljude) njihova memorija patnje nikada ne bledi zbog cega prave podelu kakvu ti pravis. To je surova istina i jednostavno nemam nikakvu zelju da ublazavam stvari.

Ти изгледа прочиташ само прву реченицу поста.

Као што рекох ,да поновим (а ваљда ће твоје величанство прочитати ових пар реченица осим прве)

Задовољство почиње тек са негацијом претходне патње. У случају хране тек када нађеш храну и почнеш да је једеш осећаш задвољаство пре тога осећаш патњуглади.
Или у случају досаде. Бити затвореник у самици није задовољство него патња све док казна самице траје.. Задовољство почиње тек оног тренутка када затовреник буде пуштен из самице.

Ова шема може се применити на све остало.
При чему је несразмера очигледна. Мораш сатима трпети глад да би пар минута уживао у храни и слично. Да не спомињем да већина жеља никакда у животу не могу наћи своје задовољење , своју негацију,и остају целог живота за човека оно што јесу..патња.

Тешко је објаснити идеализам некоме ко за њега, очито, први пут чује у животу.

ма није тешко објаснити ништа, ако само знаш шта је.

Тешко је некоме разбити материјалистички поглед на свет који му је утувљен. Ипак,покушај. Почни тако што ћеш разбити заблуду да су боје, мириси, укуси, чврстоћа у спољашњем свету а не једино у нашој свести. А када једном то схватиш, ако уопште икада схватиш, можда ћеш онда разумети и остало..

Са` ћу ти испричам шта ми се десило. Једноставно је, сигуран сам да ћеш схватити.

Нгде у основној школи 6. разред први пут чујем за инфлацију. Нисам знао шта значи, а сваки божји дан причају о њој преко вести, те ја упитам једног друга из клупе који се трудио да буде онај који све увек најбоље разуме. И то први од свих нас.

Питам да ли зна шта је то инфлација.

- Не знаш шта је то инфлација?
- Не знам.
- То не знаш?
- Не знам, *е*б*ига. Зато сам те и питао да ми објасниш, јер не знам.
- Па, како онда да ти објасним кад не знаш??! Окрете се овај паметњаковић и нестаде у секунди!??

:rotf:

Подсећаш ме на њега, знаш. Знаш ти шта је то инфлација? :evil:

Poslednja izmena:
Ти изгледа прочиташ само прву реченицу поста.

Као што рекох ,да поновим (а ваљда ће твоје величанство прочитати ових пар реченица осим прве)

Procitao sam sve recenice i ne samo sve recenice vec i ono sto pise IZMEDJU njih. Ali ako ti je tako lakse da odbijes ono sto govorim onda okej :lol:

Prilično toga škripi u toj vašojh "psihologiji"...
Id,superego i ego ipak malkice drukčije funkcionišu...Tu je i dinamika svesti i nesvesnog,
tu i arhetipski sadržaji društveno odslikani u superego...

Jeste sefe, svi znamo da si citao Frojda kad si bio mali ne moras vise da nas podsecas :mrgreen: Uostalom, kakav si ti to naucnik ako Frojda uzimas ozbiljno? Debelo si zaostao za naukom :lol: Al to je valjda kad bubas bezveze pa na kraju pokusas sve u jednu celinu da uguras nekako :lol:

ма није тешко објаснити ништа, ако само знаш шта је.

Са` ћу ти испричам шта ми се десило. Једноставно је, сигуран сам да ћеш схватити.

Нгде у основној школи 6. разред први пут чујем за инфлацију. Нисам знао шта значи, а сваки божји дан причају о њој преко вести, те ја упитам једног друга из клупе који се трудио да буде онај који све увек најбоље разуме. И то први од свих нас.

Питам да ли зна шта је то инфлација.

- Не знаш шта је то инфлација?
- Не знам.
- То не знаш?
- Не знам, *е*б*ига. Зато сам те и питао да ми објасниш, јер не знам.
- Па, како онда да ти објасним кад не знаш??! Окрете се овај паметњаковић и нестаде у секунди!??

:rotf:

Подсећаш ме на њега, знаш. Знаш ти шта је то инфлација? :evil:

ТОРНАДО КОД НАС!

:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:

Čuj Kvekeru (!), ti si jako bezobrazan momak. Najpre postaviš pitanje na koje znaš odgovor. Ti zelenni mladi golobradi .... Postaviš pitanje da se ovi stari i mudri lafovi izprosipaju znanja a onda im podmetneš zamku da su nju uvuku stari i nemoćni vrat pa... stegneš jako iznenada. Sramota. Umesto da poštuješ stara neznanja ti im se podsmevaš.

A ova plavojka "Nadžak baba raste" jedva dočekala pa se podsmeva starim izandjalim mudrostima... Eh vi mladi! Nemate poštovanja ni malo...

Sramota, ali baš ste me nasmejali !!!!

Gde su puce da i ja malo udarim taj plavojkin vatromet. Ček da nadjem te stare prangije.

Evo ih: ::zcepanje::hahaha::rotf::klap::rotf::hahaha::zcepanje::besna::klap::rotf::zcepanje::hahaha:z:dm4:z:dm5::hej::besna:

A jel mogu ja da kažem šta je to inflacija ???

Pa to je kada neznaš ništa a praviš se da znaš ili se svemu podsmevaš kao što reče ovaj "Friendly Looser" , pročitaš tri stranice Frojda, uzmeš ga za ozbiljno i onda trla baba lan...

Na mladjima svet ostaje...Živeli.

Život ima smisao. TRaži ga i ostvari ga! Zato si se i rodio.

Poslednja izmena:
Čuj Kvekeru (!), ti si jako bezobrazan momak. Najpre postaviš pitanje na koje znaš odgovor. Ti zelenni mladi golobradi .... Postaviš pitanje da se ovi stari i mudri lafovi izprosipaju znanja a onda im podmetneš zamku da su nju uvuku stari i nemoćni vrat pa... stegneš jako iznenada. Sramota. Umesto da poštuješ stara neznanja ti im se podsmevaš.
A ova plavojka "Nadžak baba raste" jedva dočekala pa se podsmeva starim izandjalim mudrostima... Eh vi mladi! Nemate poštovanja ni malo...

хехе...није требало да узимаш лично то што сам написао. Јер нема ништа личног, тј. није уперено ни против кога. Ако имаш какав проблем да те мучи, радо ћу ти помоћи. За ту прилику, молим обрати ми се лично на мој мејл бокс. Овде, правила форума а и правила лепог понашања, налажу да се само осврћеш на тему и мишљења.

А "Плавојку" такође, остави на миру. Ништа те није начепила. Зар разлику од тебе, она бар уме да се понаша. ;)

Poslednja izmena:
Sve ima svoj smisao. Smisao mnogo cega nam je poznat, ali i mnogo cega jos nije. U drugu kategoriju spada i slucaj smisao zivota za mnoge, u ciju grupu i ja spadam. Za svaku nepoznatost, ljudi su smisljali objasnjenje. Isto je i sa pitanjem smisla zivota. Svako ima neki svoj odgovor na ovo pitanje. Ispravan odgovor je samo jedan, ubedjen sam u to kao sto sam ubedjen da ce covecanstvo do njega doci vremenom, ako vec ne poseduje to znanje, tj. ako ga manja grupa ljudi ne drzi u tajnosti. Ja verujem da je smisao zivota u uzdizaju duha. Svet je jedna velika arena neprestane borbe. Cilj, preziveti i biti sto bolji. Preziveti tako sto ce tvoji geni ziveti jer je svest povezana sa njima, a biti sto bolji tako sto ces popravljati genetiku (naucno dokazano da u zivotu covek moze da izmeni svoju genetiku odredjenim delom). Zadovoljstva i sreca su motivi koji su stavljeni ispred nas da ne bi od te borbe odustali, kao sargarepa ispred magarca, da budem zivopisniji. Sto bi veliki vladika rekao : "Casa meda iste casu zuci". To svoje glediste baziram takodje na zakonima prirode i mogu navesti vise primera koji ga opravdavaju. Prirodni zakoni su inace jedini 100 posto zakoni stvoreni od Tvorca, ako postoji, i ja ih uzimam kao smernice ma koliko bili brutalni po necijem ukusu. Dok su se po njima ljudi vodili znacajno su evoluirali napred, napredovali, tako da je zakljucak da vode u pozitivnom smeru. To je moje misljenje i odgovor na pitanje smisla zivota za koji verujem da je tacan zato sto mi je najlogicniji do kojeg sam uspeo da dodjem.

Sve ima svoj smisao. Smisao mnogo cega nam je poznat, ali i mnogo cega jos nije. U drugu kategoriju spada i slucaj smisao zivota za mnoge, u ciju grupu i ja spadam. Za svaku nepoznatost, ljudi su smisljali objasnjenje. Isto je i sa pitanjem smisla zivota. Svako ima neki svoj odgovor na ovo pitanje. Ispravan odgovor je samo jedan,

За сва питања увек постоји само један исправан одговор.:cool:

Ja verujem da je smisao zivota u uzdizaju duha. Svet je jedna velika arena neprestane borbe. Cilj, preziveti i biti sto bolji. Preziveti tako sto ce tvoji geni ziveti jer je svest povezana sa njima, a biti sto bolji tako sto ces popravljati genetiku (naucno dokazano da u zivotu covek moze da izmeni svoju genetiku odredjenim delom).
Како?

Zadovoljstva i sreca su motivi koji su stavljeni ispred nas da ne bi od te borbe odustali, kao sargarepa ispred magarca, da budem zivopisniji.
занимљиво!

To svoje glediste baziram takodje na zakonima prirode i mogu navesti vise primera koji ga opravdavaju.

Наведи.
Dok su se po njima ljudi vodili znacajno su evoluirali napred, napredovali, tako da je zakljucak da vode u pozitivnom smeru. To je moje misljenje i odgovor na pitanje smisla zivota za koji verujem da je tacan zato sto mi je najlogicniji do kojeg sam uspeo da dodjem.
хвала. :cool:

хехе...није требало да узимаш лично то што сам написао. Јер нема ништа личног, тј. није уперено ни против кога. Ако имаш какав проблем да те мучи, радо ћу ти помоћи. За ту прилику, молим обрати ми се лично на мој мејл бокс. Овде, правила форума а и правила лепог понашања, налажу да се само осврћеш на тему и мишљења.

А "Плавојку" такође, остави на миру. Ништа те није начепила. Зар разлику од тебе, она бар уме да се понаша. ;)

Ma sve je ovo bila šala! Plavojka je to sve shvatila što je i potvrdio njen poslednji komentar. Pozna ona od ranije moje komentare.

Medjutim, poslednji red nikako nije bio šala. Jer, smisao života postoji i on je toliko jednostavan i prizeman da ga niko ne želi uzeti za ozbiljno. Hoćeš li ti pitanje je?
Smisao života je da svaki pojedinac otvori svoje srce i da u njega usadi što više ljubavi. Krajnji cilj je najviši stadijum ljubavi... To je ono što filozofija nikada neće spoznati jer um nezna za ljubav a filozofija je područje uma. Prosto ko pasulj mada pasulj nimalo nije tako prost. Njegova hranljivost zapanjuje.
Vidim da si istakao "energija uma" a um je samo prosti kompjuter koji niti misli niti zna misliti već automatski proizvodi misli kada bude podstican. To mui još dodje kao kada neki skorojević kupi mašinu od nekoliko stotina konja pa nagazi do daske i zabije se u prvi stub. Verovao je da ta mašina ima moć i da nešto znači a ona bila i ostala gomila gvoždjurije... Prava moć u čoveku je tek onda kada dozvoli da ga ispuni i oblije ljubav. Tu moć, moć ljubavi čovek traži celog života i svih mogućih inkarnacija...
Ovo je moj komentar a ne šala!
Živeli.

Poslednja izmena:
To s ljubavlju je stara farisejska prevara! ! !
A ja to savršeno dobro znam jer sam rođen za fariseja...A što sam eskivirao-nije tema...

Elem...U davna vremena,u Jerusalemu,primetili sveštenici da u hramu se momci i devojke
pogleduju i farisej kao da u vetar govori...Ni pred Jhve ovim kovčegom ih ništa ne može
zaustaviti-tu bi se pred njim podali jedno drugom...Jedan od sveštenika,a najmlađi beše
iznenada reče (i sam je taj plamen u grudima krio)-ma pred Jhveom -sve što osećamo-
njemu je,a i od njega je...Tako počeše govoriti...
Eto ti ljubavi prema bogu i najveće ljubavi boga prema ljudima...A zašto i ne druga
osećanja??? Jer ne nose darove! ! !

Ako je bog-s one strane dobra i zla je i s one strane ljubavi i mržnje...Ako je-samo je kreator
koji nema potrebe ni da voli ni da mrzi-uostalom-pitajte kakvog mudrog starca...Nisu
prolazne i propadajuće stvari božije...Božije bi trebalo biti večno,a ljubav nije večna-pre je
kratkovečna...:roll:

Poslednja izmena:
Jeste sefe, svi znamo da si citao Frojda kad si bio mali ne moras vise da nas podsecas :mrgreen: Uostalom, kakav si ti to naucnik ako Frojda uzimas ozbiljno? Debelo si zaostao za naukom :lol: Al to je valjda kad bubas bezveze pa na kraju pokusas sve u jednu celinu da uguras nekako :lol:
Ti si tvoj superego sveo na rezervu..(.Pazi da ne ostaneš bez ćorbe:mrgreen:)Otud toliko razuzdane slobode razmaženog derišta...:hahaha:
Ako,već sam rekao da sam i sam bio takav...I ti ćeš da porasteš,a onda češ hteti da bidneš kengur...:hahaha:
Ne držim se ja nabubanog...Evo ,recimo, u psi hologiji mi bliže Jungovo shvatanje libida od Frojdovog...Nije jaka volja samo u mudima...
Ali ima nešto oko projekcija Frojdovih šta ti kod sebe još ne kapiraš...Mogao bi to malo da prođaraš-to ti je prepreka razvoju daljnjem...
A misaono treba da se razvijaš dok te ima...Bez obzira na svu pamet...Jer ,mudrost je ipak manje vezana za samu inteligenciju,a više
za smirenost duše-baš kao što je B.G.preporučivao...Čitaj šta Minutus piše-tu ima dosta toga...

Ovakva mudrost je sama po sebi smislena
http://www.mudremisli.com/tag/dalaj-lama/
Jedna od mojih neispunjenih želja je da sednem s tim ćićom i neobavezno lamparamo
o vremenu,o brdima koja se krune-dakle o geologiji,o tome da li kamenje zaista ima
život ili nema (a koju im mudrost doneo onaj francuz Toma) ,je li ukusnija svinjetina od
ovčetine i što ne starimo dušom već samo telom...Planiram,ali nikako da se otkačim...
Možda ovako na daljinu...:roll:

Сувише је много ставри у нашем животу, које не зависе од нас. Мош га креирати како хоћеш, али оно иде како други хоће! Снагу протуве не смеш никада потценити.

Veruj mi, ovo sto ti govoris je spika slabosti. Nebitno da li zavisi od tebe ili ne -- sve sto dobijes u zivotu si zasluzio.

Уздизањем тела и ума.

Наведи.

хвала. :cool:

Вечита борба у природи је јасна. Постоје хиљаде таквих примера биљном и животињском свету. Сви се боре до крајњих граница својих могућности и нико се не предаје без смисла, односно зато што му смисао није јасан. Такође, постоји више примера где животиње траже најбољег парнера како би поправили своје гене. Еволуција истих је такође део те борбе. Да сад не наводим примере специфичних животињских примера. Углавном правац ка коме води праћење природних закона је ка уздизању тела и ума, дакле позитиван правац. Борбом против других и сопствених слабости, уз правилну селекцију до поправљања гена. То би било "јачање".

Што се тиче "преживљавања" које сам навео, тј. преношења гена за који верујем да је дух везан, важност се такође може оцртати из природе. Многе животиње ће своје младунце штити по цену сопственог живота, што говори у прилог томе да је живот младунаца, тј. нови живот њихових гена важнији од старог. Животиње сопственом интелигенцијом нису могле доћи до таквог знања. Оне су направљене да се са таквим знањима рађају.

Back