Смисао Живота

Smisao života je da svaki pojedinac otvori svoje srce i da u njega usadi što više ljubavi. Krajnji cilj je najviši stadijum ljubavi... To je ono što filozofija nikada neće spoznati jer um nezna za ljubav a filozofija je područje uma. Prosto ko pasulj ...

Просто? Шта је онда задатак ума?

Vidim da si istakao "energija uma" a um je samo prosti kompjuter koji niti misli niti zna misliti već automatski proizvodi misli kada bude podstican.

Ум не мисли? Како онда мислимо? Нагонски?

Veruj mi, ovo sto ti govoris je spika slabosti. Nebitno da li zavisi od tebe ili ne -- sve sto dobijes u zivotu si zasluzio.

охххо!? Дете од 5 година заслужило да га убије авионска граната док је седело кући на своме креветцу? Или се неко родио богаљ и тако мора да живи цео свој живот? Саам заслужио, ех?

Smislom života sam prestala da se bavim već odavno !
i mnogo se lepše osećam.
шта сад тражиш на овој теми, онда?

Šta je smisao života nemam pojma,...
Нејасно: не знаш шта је то смисао живота или не знаш у чему је смисао живота?

Poslednja izmena:
Ne verujem da je baš to smisao života, ali nešto što je najbliže toj definiciji osećam kada sam u interakciji sa svojom gitarom i muzikom uopšte, uzvišeni osećaj koji ispunjava celo biće i nekako opravdava postojanje u ovom Univerzumu i ovom vremenu. Neponovljivo. Ništa na svetu, nikakva pojava, ne može proizvesti taj osećaj ... niti osoba ... a puno sam žena imao.;)

Nekako znam da su i drugi ljudi u interakciji sa svojim instrumentima, olovkom, epruvetom, brojkama, rečima, bojama, šestarom, voltmetrom i td. osećali to ... da su baš tada najbliži tome da uhvate trenutak koji život čini smislenim.

охххо!? Дете од 5 година заслужило да га убије авионска граната док је седело кући на своме креветцу? Или се неко родио богаљ и тако мора да живи цео свој живот? Саам заслужио, ех?

Apsolutno. A to sto zalis te ljude je jednostavno zato sto vidis svoju nesrecu u njima (dok te se crvi, recimo, uopste ne ticu, jer crvi su crvi a ti nisi crv.) (:

Apsolutno. A to sto zalis te ljude je jednostavno zato sto vidis svoju nesrecu u njima (dok te se crvi, recimo, uopste ne ticu, jer crvi su crvi a ti nisi crv.) (:

Нигде нисам рекао да жалим те људе. Нигде.
Ма не рече како су они сви заслужили да им се то деси?! Или мислиш да је сасвим небитно да ли је неко сакат, луд или нормалан?

Pitanje kao sto je "kako sam zasluzio da patim?" postavlja covek s ciljem da otkrije nacin na koji bi mogao da izbegne patnju u buducnosti. A posto ovde gledamo iz ugla determinizma, iz ugla iz kojeg se ne vidi proslost, sadasnjost i buducnost, takvo pitanje nema smisla. Razumes? Sve sto ti se desilo ti se desilo jer je jednostavno moralo tako da se desi.

Pitanje kao sto je "kako sam zasluzio da patim?" postavlja covek s ciljem da otkrije nacin na koji bi mogao da izbegne patnju u buducnosti. A posto ovde gledamo iz ugla determinizma, iz ugla iz kojeg se ne vidi proslost, sadasnjost i buducnost, takvo pitanje nema smisla. Razumes? Sve sto ti se desilo ti se desilo jer je jednostavno moralo tako da se desi.

Схватам. Ма то је јасно. Јер да није морало, не би се десило!
Било би то лепо и доказати. За све што се десило може се рећи без иакквог устезања да је тако морало да се деси. А о доказима нико и не хаје. Ако су ствари унапред одређене, како онда да се не може предвидети њихово дешавање? Морало би. Мендељејев је својим периодним системом елемента предвидео елементе који још тада нису били ни откривени. Тачно им је одредио атомску тешину, број електрона, снагу, хемијски састав, главне особине.!! Зато јер је доказао да његов систем ради.

Е, сад, ти тврдиш да су ствари унапред одређене, дедер реци ми кад ћу да купим нови компјутер? Ко ће да победи Реал или Барцелона? Играј спортску прогнозу, обогати се преко ноћи.
Прошле године, Надал испаде са Вимбледона победи га неки Росол!? Никад људи чули за њега пре тога.?? Ако је то било унапред одређено како нико да то прокаже?? Да ли је неко могао да предвиди да ће Ферер играти у финалу РГ месец дана раније? Ко ће освојити следећи Вимбледон?

Jeste - desilo se. Ali nije moralo tako. Moglo je i drugačije. ;)

Просто? Шта је онда задатак ума?

Ум не мисли? Како онда мислимо? Нагонски?

Zadatak uma je da osobi služi kao sluga na dvoru još nejakog kraljevića. Ali dok osoba, mali kraljević, ne odraste i ne sazri sluga upravlja.
I tu leži zagonetka! Sluga (um) može biti odličan sluga ali veoma loš gospodar. Tako da kada kraljević sazreva ima velikih problema da preuzme upravu nad vlastitim kraljevstvom.
Kada dovoljno ojača i preuzme upravu nad svojim kraljevstvom, životom, onda i postaje pravi gospodar života, ali svog i ničijeg više.
Taj mali kraljević jesi ti. Ti, večito i besmrtno duhovno biće zvano Duša. Ti kao Duša jesi svest, ljubav, mudrost, inteligencija koja sama sebe dogradjuje kroz iskustva...

Informacija je jedno (um samo prikuplja informacije i to nije nikakvo znanje) a znati je nešto drugo a to pravo znanje je u tebi i taj unutarnji osećaj da nešto jeste tačno ili ne je važniji od onoga što uma koristi kao logično - nelogično. Um to radi po programu, automatski. Po umeću i mogućnosti da kada se sretnemo sa nečim novim i nepoznatim, stanemo malo i razmislimo umesto da šablonski ignorišemo i odbacujemo, medjusobno se razlikujemo...
No, ako ti nisi već ubedjen u nešto iz tvoje unutrašnjosti, ne postoji nikakva mogućnost da te iko ili išta ubedi pa makar šta bda se dogodi...

Било би то лепо и доказати.

Mozes li promeniti proslost? Mozes li zamisliti svet koji ne ide unapred (koji se ne menja)? Ne mozes. Eto ti ga dokaz. Sve sto se desilo u proslosti je dakle MORALO tako da se desi. Ako ne prihvatis da je MORALO tako da se desi (a mozes da ne prihvatis) onda neces nikada postici nista u svom zivotu jer ces vecito da se kajes. Ako mrzis svoju proslost, mrzis sebe, iz cega proizilaze dekadentni ciljevi kao sto su npr. demokratija, mir u svetu, jednakost itd. Baci pogled na fisherman-a i kreptomana ako hoces da razumes pojam "mucnina" :mrgreen:

Ali ti tu nemas izbora: ili si snazan i prihvatas svoju proslost takva kakva je ili si slab i kajes se (i tripujes da nisi slab lol.) Bez slabog ne moze da postoji jak.

Е, сад, ти тврдиш да су ствари унапред одређене

Sa tacke gledista univerzuma sve je odredjeno jer univerzum sadrzi sve sto je bilo i sve sto ce biti. Sa tacke gledista individue koja stanuje u tom univerzumu i koja zivi u sadasnjosti nije sve odredjeno (tojest nije jos uvek.)

Jeste - desilo se. Ali nije moralo tako. Moglo je i drugačije.

"Moglo je i drugacije" se odnosi na buducnost ;) Bilo bi suludo reci to za proslost (jer bi to znacilo da mozes da menjas proslost.)

Baci pogled na fisherman-a i kreptomana ako hoces da razumes pojam "mucnina" :mrgreen:
Једног сам блокирао, а другог не читам! Тако да ја немам проблема са мучнином! :hahaha:

Sa tacke gledista univerzuma sve je odredjeno jer univerzum sadrzi sve sto je bilo i sve sto ce biti. Sa tacke gledista individue koja stanuje u tom univerzumu i koja zivi u sadasnjosti nije sve odredjeno (tojest nije jos uvek.)
Можеш ли ове две тачке гледишта мало више да осветлиш?

"Moglo je i drugacije" se odnosi na buducnost ;) Bilo bi suludo reci to za proslost (jer bi to znacilo da mozes da menjas proslost.)
ако сам га добро разумео, хтео је рећи да је постојала теоретска и фактичка могућност за другачији исход, али се тај другачији исход није десио зато што је то индивидуа тако одлучила (а не зато јер је неко трећи то већ унапред одлучио).

Sa tačke univerzuma...određeno je samo da sve što postoji unutar univerzuma uvijek je povezano za univerzalni UM. Svako Ja koje je projektovano u taj 'univerzum' dakle, ima zajedničku nit, UM (isto Ja kao medium razmjene). To je određeno. Određeno je takođe da niti jedno jedino Ja ne umire, dakle ne nestaje iz tog skupa. Takođe, određeno je da je taj skup osnova svim promjenama koje se dešavaju kroz kretanje jednog Ja ka drugom Ja kroz UM s ciljem spoznaje 'duša'. Kroz svaku spoznaju (realizaciju) tih duša ili pak njenih iskrivljenja, UM kao posrednik razmjene tih Znanja-o-Sebi (ili ubjeđenja-o-Sebi) doživljava i svoje iskustvo spoznaje spoznajući sve razmjene koje sam omogućava, odjednom. Taj momenat svih razmjena nikada nije isti. Univerzum je dakle posledica konstantnog kretanja koje uslovljava i konstantnu promjenu njegovog 'stanja', doživljaja projekcije, nikada nije isti, mada, njegovi činioci su uvijek isti: UM (medialno Ja) + ostatak Jastva koji se sa UMOM projektuje u iskustvo datog UMA (Ja); univerzum.

UM dakle ne zna kako će sledeći momenat u vremenu da bude. Um služi razmjeni a kroz tu razmjenu stvara i svoju promjenjivu realnost...Univerzuma. Svaka tvoja, moja misao pokreće čitav Univerzum ka sebi...i tako svaka misao svega postojećeg u njemu to isto čini u jednom trenu... u SADA, kroz isti UM.
U Univerzumu SVE se kreće kroz njegov UM, tako da kretanje nije prostorno već se sve projektuje kroz jednu tačku (Centar) te projekcija univerzuma (iz univerzalnog Uma) ne izgleda linearna (dakle u vremenu kakvim ga čovjekov razum projektuje), niti je prostorna, već bi se mogla zamisliti kao masa svih informaciija koja se svojom cjelinom nikada ne razdvaja ali ima moć da se kao ta Cjelina, u svakom jednom trenu prožima i provlači kroz taj Centar (kao balon), konstantno pomijerajući svu masu usmejrenja kroz jednu tačku, Centar, stvarajući s tim doživljaj trenutnog stanja univerzalnog postojanja, kao nečeg fluidnog koje iz Sebe-Centra teče od Sebe, vraćajući se ponovu u Sebe-Centar u sasvim drugačijoj jednačini. Ipak, u toj jednačini svi činioci su poznati. To i jeste preduslov konstantnoj težnji UMA ka sopstvenom BALANSU, dakle, ka smirivanju usmjerenja (tenzija) koje se javljaju pri manifestaciji doživljaja kroz akciju. Taj proces balansiranja je KONSTANTAN. Zato i jeste jasno žašto dobijamo ono što tražimo.

Poslednja izmena:
Садашњост не постоји!

Naravno da ne postoji kad gledas iz ugla determinizma (a ugao determinizma odn. ugao univerzuma je ugao proslosti i "buduce proslosti" koji zanemaruje slobodnu volju.) To ti je kao da gledas zenu otpozadi i vices "PI CKA NE POSTOJI" :lol: Jer naravno da ne postoji (odn. ne vidi se) kad gledas OTPOZADI. Kad bi preso spreda (i kad bi mlada dama imala zadignutu ili ekstra-mini suknju i kad ne bi nosila gacice) onda bi video, video bi da pi cka postoji odn. ne bi video nego bi osetio :lol: Mislim da smo vec razjasnili da je postojanje/nepostojanje relativna stvar, relativna u odnosu na dati ugao gledanja. Jer sta je ugao nego metod selekcije? Nesto se vidi a nesto se ne vidi. Mozak je ogranicenog kapaciteta -- ne moze da vidi sve u istom momentu. Kad hodas kroz grad, naprimer, ti ga uvek, u svakom momentu, gledas samo iz jednog ugla. To sto mislis da ti vidis/znas ceo grad je posledica toga sto si ga video iz vise uglova i sto su ti na taj nacin u mozgu ostale memorije tih uglova koje onda sinteticki spajas u celinu. Ali memorija ugla i sam ugao nisu isto: memorija je (izuzetno) uprosceni ugao. A uproscavanje podrazumeva metod selekcije tako da je memorija ugla zapravo ugao ugla lol.

Можеш ли ове две тачке гледишта мало више да осветлиш?

Iz ugla univerzuma se vidi sve OSIM slobodne volje (odn. prostora mogucnosti/fantaziranja.) Iz ugla sadasnjosti se ne vidi nista osim slobodne volje (odn. prostora mogucnosti/fantaziranja.) To ti je perspektivizam (po Niceu) iliti Integralna Realnost po Bodrijaru (a Bodrijar je plagijator Nicea lol.) Vidi vise o tome ovde: On the World in its Profound Illusoriness.

ако сам га добро разумео, хтео је рећи да је постојала теоретска и фактичка могућност за другачији исход, али се тај другачији исход није десио зато што је то индивидуа тако одлучила (а не зато јер је неко трећи то већ унапред одлучио).

A individua je tako odlucila zbog ranijih odluka, kako njenih tako i njenih predaka i uopste prirode.

Back