Dalibor Savic:Neki kažu da srb odnosno serv znači rob koliko je to istina pitanje je
Nije tacno, posebno ako se zna da je pojam postojao jos pre dolaska na balkan odnosno u rodovsko-plemenskom uredjenju.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dalibor Savic:Neki kažu da srb odnosno serv znači rob koliko je to istina pitanje je
AKHENATON:Videcemo. Evo na primer moj profesor nacionalne do 12. nama govori o svim teorijama, ali posto polazemo pred troclanom komisijom naglasavao je sta smemo, a sta ne smemo da kazemo na ispitu. Pod pseudonimom je u novinama srpske dijaspore objavio preko 400 clanaka na ovu temu i zajedno sa jes jednim istoricarem jednu monografiju. Kad je pokusao da o tome prica naglas, dobio je otkaz u jednoj osnovnoj skoli u kojoj je predavao, nakon tog nasao je privremeni posao menjajuci profesorku koja je bila na bolovanju. Onda se nekako saznalo za njegove aktivnosti, pa su mu navodno rekli da se profesorka vraca sa bolovanja i umesto njega zaposlili drugog. Onda je shvatio da ne moze glavom o zid, pa se zvanicno primirio kako Galileo Galilej, a i dalje misli ono sto je mislio ranije i objavljuje clanke pod pseudonimom. Ipak porodicu treba prehraniti.
Dalibor Savic:Kolega dali mislimo na istog on je ustvari asistent iz Rume je neznam dali mu treba pominjati ime samo ću reći da mu i ime i prezime počinje na đ . On je nama držao predavanja o Deretićevim teorijama da su Srbi nastali pre Ameba i slične Deretićeve gluposti
Bi2:Da se pokrenu rasprave u naučnim krugovima, kod nas? Kako? Evo, bila sam opet na Projektu Rastko. I znaš li čemu se čudim svaki put? Kako je moguće da je jedan čovek tj. Vladimir Ćorović toliko pametan? Pa, on bre kao Bjelica napisa 40-tek knjiga! Sija čovek znanje! On je stručnjak koji zna sve o nama, od nastanka, Starog,Srednjeg veka pa do današnjih dana! Daj nemoj molim te! Pogledaj samo imena koja se vrte? Sve jedni isti ljudi, i tu postoji lobi kao i svuda uostalom. Da li sme bilo koji istoričar, da javno iznosi svoje lično mišljenje kao opšti stav? Radoš Ljušić, ja ga lično slušala, reče jednom prilikom da je Karadjordje najsvetlija ličnost naše istorije! Ništa ja nemam protiv.Al pogledaj molim te, ako je to gledao čovek koji nema pojma s istorijom a ovo je rekao izvini ali prof.na faxu šta je misliti tom običnom čoveku? Tako se kreira javno mnjenje, i to nije dobro,nije moralno. S druge strane, narod uči ono to se mora. Nama ide u korist da se što više iskopkamo o svom poreklu, prošlosti a mi to prvi nedozvoljavamo! Ludnica brate.
Rujevit:Mislim da smo to pitanje o znacenju imena SRB u smislu rob, sluga itd. vec jednom raskrstili.To je cisto izivljavanje i lupetanje.
Ako smo mi niza rasa i ako smo mi robovi i sluge, kao sto su pisali ti 'istoricari', i ako su oni visa rasa i arijevci, neka daju adekvatan odgovor na pitanje, zasto ne mogu da izgovore ime SRBin, a da pri tom ne ubace koji samoglasnik medju slova S i R?
Jer mi smo niza bica, neistorijska rasa(kako je tvrdio Hege za Slovene), jer mi smo robovi i sluge kako kaze Konstantin VII Porfirogenit u svome delu De administrando imperio!!!
Dalibor Savic:Uprilog ovome što si ti ovde spomenula i ja imam nešto da kažem i ako ću možda malo izaći iz teme. Mene je najviše zabolelo kao čoveka čiji će životni poziv biti istorija na kakav je način proslavljena dvestota godišnjica Prvog srpskog ustanka. ja sam tako nešto samo odkomunista očekivao ali ovi su ih prevazišli. Samo ćuReći to da naši najistaknutiji istoričari nisu uopšte bili zastupljeni u organizacionom odboru, stav vlasti je bio da je to preporuka EU da se to ne razglašava na velika zvona. O tome sam razgovarao sa profesorkom Emom i složili smo se da je država time sama sebe ponizila pred očima sveta
Dalibor Savic:Ja nisam rekao da se slažem sa tim ja sam samo kazao šta pojedini ljudi koi za sebe kažu da su istoričari iznose.Smatram da su ti ljudi na neki način marionete u rukama država koje hoće da negiraju postojanje ovoga naroda odnosno da ga što više unize
Ta godišnjicaBeograda skoro da i nije obeležena a sa tobom se slažem da je trebala da se obeležava mnogo ranijeodnosno sa ranijim datumomBi2:Vidim da si tu, pa ću dopisati par reči na ovo.
Uopšte nisam gledala tu proslavu jer sam ogorčena na istoričare pre svega, a i na ove vajne političare! Ne znam da li je to preporuka EU ili ne, ali da mi prosto sami sebe ponižavamo pred svetom, to je više nego jasno. I jadno.
Evo, ti lud primer: 2004: proslava 200.g.postojanja moderne države! Tako je pisalo u novinama, ja čitala naslov. Iste godine, 600.godišnjica grada Beograda! koja je btw trebala biti godinu dana ranije, ali Hrustanovićka je rekla tako! I sad povodom te godišnjice, da li iko zna zašto se za "godinu"Bgd. uzima Stefanova 1403. a ne Dragutinova 1282.ili 1284.g? Zašto smo sami sebi "skratili" postojanje, kad smo i posle Stefana opet gubili Beograd? Ludilo,brate.
Bihvala ti za ovo zvaničan ali moja zvaničnost odnosno moj uticaj na to je tako minimalan da ja samo mogu nažalost da postavljam pitanja ali ne i da ih rešavam. U istoriji je mnogo toga nerazjašnjenoda to bode oči svakom ko makar malo uđe u ovu problematiku pa bio on kako ti reče zvaničan ili nezvaničan istoričarBi2:Zaist mi nije jasno ko je odredio i zašto da se 1403. uzme za "godinu" Beograda ? I tu ima politike, dobili smo ga kao poklon i Deževskim ugovorom, što to nije godina Beograda ? Drago mi je što se i jedan zvanični istoričar, povodom ovog, pita isto koliko i ja.
Dalibor Savic:Bihvala ti za ovo zvaničan ali moja zvaničnost odnosno moj uticaj na to je tako minimalan da ja samo mogu nažalost da postavljam pitanja ali ne i da ih rešavam. U istoriji je mnogo toga nerazjašnjenoda to bode oči svakom ko makar malo uđe u ovu problematiku pa bio on kako ti reče zvaničan ili nezvaničan istoričar
Bi2:Ti jesi zvanično istoričar, imaćeš uskoro diplomu, za razliku od mene i meni sličnih koji samo volimo istoriju, E, sad drugo je pitanje što i ti i ja možemo samo da postavljamo pitanja, mada ima i tu je razlike.Tvoja pitanja se više vrednuju od mojih, barem bi trebalo da bude tako.Mislim, daje im se veći značaj od pitanja koje bih uputila ja.
To što se i ti čudiš ovom fenomenu oko godišnjice Beograda, govori mi da i ti kao zvanični istoričar o tome znaš isto koliko ja. Čudo, jedno.Gde li leži odgovor na to pitanje?
Bi2:Bojim se da je tako.
Pa ja zbog toga i odustajem zašto bi nešto radio ako mi to niko neće priznati.Inače imam jedno početničko pitanje a tiče se nove teme. Postavio sam temu kao što sam i obećao dakle napisao sam sve što sam imao i poslao je ali sada nemogu da je nađem tamo gde su ostale teme šta da radimAKHENATON:Kolega ja bih imao zivaca da se bavim naucnim radom, ali ne verujem da bih imao hrabrosti da se potpisem punim imenom i prezimenom, docekali bi me na krv i noz. Jadno, ali jbg. :sad:
To što si kazala zvuči surovo ali je nažalost istinito i ja hteo ne hteo moram se složiti sa tobomBi2:Šta se radi u zvaničnoj istoriografiji? Pa, isto što i u svim drugim "delovima"ovog društva, ove zemlje.
Odredjena grupa ljudi drži sve konce u svojim rukama, teško hm...skoro nemoguće je prići im, osim ako dušu ne prodaš djavolu, saviješ kičmu do patosa a dušu ne prodaš djavolu i onda možeš i ti da budeš u tom kolu -za šaku dolara. Da govoriš što se njima svidja i što oni kažu. Da pišeš šta ti oni kažu, a ne šta ti hoćeš. Nešto više od toga? E, to ne može. Ostaju ti klinci, škola i dnevnik...budućnost ti se zna...dosadni istoričar. A, ubi te ja u pojam? Izvini druže, al sve se svodi na to. Pozdrav i uči ti meni.
Ma jesam to mi je najmanji problem nego dali možeš ti da proveriš dali je ima i ako je nema da mi objasniš šta da radim tačno da bi poslao opetAKHENATON:Auuu, gadno. Da li si to snimio negde na kompu? Ako nisi propade ti pisanje jer si nesto zeznuo dok si slao temu.
Dalibor Savic:Ma jesam to mi je najmanji problem nego dali možeš ti da proveriš dali je ima i ako je nema da mi objasniš šta da radim tačno da bi poslao opet
naslov Je obnova pećke patrijaršije iuticaj srrpske pravoslavne crkve u osmanskom carstvuAKHENATON:Pod kojim naslovom si je stavio?
Ili si zaboravio da ukucas naslov u polje predvidjeno za to pa se nije poslala?