Sloveni u istorijskim izvorima zvanične istoriografije

Wilkołak:
Cekaj polako! Za sve mora da postoji arheoloski dokaz! Nema nista od rekla-kazala! Kojim su jezikom govorili ti Srbi? Ako su vec dosli medj' Slovene ko je tu kome nametnuo jezik i obicaje? Ako su Srbi nametnuli njima jezik onda su ti Srbi morali biti kulturno napredniji ili brojniji i morali su se nametnuti kao elita! A ako su bili elita onda se mora naci veza izmedju te nove sloveno-srpske kulture i autenticne kulture tih prvobitnih Srba.

Ukoliko su Sloveni njima nametnuli jezik sta se onda desava? Onda padaju u vodu svi tzv. toponimi kojih se ljudi ovde hvataju kao pijan plota!

Avari su se dugo nametali Slovenima kao vladajuca klasa mada ovi nikada nisu primili njihovu kulturu i jezik. Na kraju su ovi prvi i propali!

E upravo to je jedno od kljucnih pitanja: KO JE KOME NAMETNUO JEZIK?
To treba da se ispita, ako je uopste moguce.

Kao prvo Avari i nisu imali neku kulturu a slovena je bilo mnogo vise pa su ih brzo asimilovali! Verovatno smo mi prihvatili slovenski jezik( najverovatnije) samo smo nekim mestima dali specificne nazive pa su se oni zadrzali do danas kao karakteristicni toponimi! A inace ovom teorijom moze da se objasni otkud gomila naselja sa osnovom srb na bliskom istoku!!! Ne kazem da je tako ali kazem da je tako moglo da bude!

Stark_85:
......Verovatno smo mi prihvatili slovenski jezik( najverovatnije) samo smo nekim mestima dali specificne nazive pa su se oni zadrzali do danas kao karakteristicni toponimi!

Slabo ti ta teorija drzi vodu.

Drugo kljucno pitanje, koje u stvari treba da bude prvo, jeste: DA LI JE UOPSTE NEKO NEKOME NAMETNUO JEZIK (mislim na relaciji Srbi-Sloveni), ili su se svi Sloveni nekad zvali Srbima?

AKHENATON:
Videcemo. Evo na primer moj profesor nacionalne do 12. nama govori o svim teorijama, ali posto polazemo pred troclanom komisijom naglasavao je sta smemo, a sta ne smemo da kazemo na ispitu. Pod pseudonimom je u novinama srpske dijaspore objavio preko 400 clanaka na ovu temu i zajedno sa jes jednim istoricarem jednu monografiju. Kad je pokusao da o tome prica naglas, dobio je otkaz u jednoj osnovnoj skoli u kojoj je predavao, nakon tog nasao je privremeni posao menjajuci profesorku koja je bila na bolovanju. Onda se nekako saznalo za njegove aktivnosti, pa su mu navodno rekli da se profesorka vraca sa bolovanja i umesto njega zaposlili drugog. Onda je shvatio da ne moze glavom o zid, pa se zvanicno primirio kako Galileo Galilej, a i dalje misli ono sto je mislio ranije i objavljuje clanke pod pseudonimom. Ipak porodicu treba prehraniti.

TO SMO MI ! Nije mi neobično, bilo je takvih slučajeva ali to je BEDA !
Zamisli samo-šta smeš da pričaš na ispitu, a šta ne smeš? Pa, zbog toga sam ja dobila kečinu jer sam jednoj profesorki istorije rekla šta sam mislila ! Šta student da priča -pa valjda istinu! Uh, baš sam besna i nemogu da komentarišem ovo dalje...otišla bih u božju mater.Izvinite.

Bi2:
TO SMO MI ! Nije mi neobično, bilo je takvih slučajeva ali to je BEDA !
Zamisli samo-šta smeš da pričaš na ispitu, a šta ne smeš? Pa, zbog toga sam ja dobila kečinu jer sam jednoj profesorki istorije rekla šta sam mislila ! Šta student da priča -pa valjda istinu! Uh, baš sam besna i nemogu da komentarišem ovo dalje...otišla bih u božju mater.Izvinite.

Izvini, ali pomenuti profesor je magistar istorije, sto znaci da ne ispituje on sam vec zajedno sa komisijom. To sto je on nama dao savet, je bilo za nase dobro jer da smo tako nesto rekli Misicu koji je predsednik komisije, mogli bi slobodno da napustimo faks jer nikad ne bi polozili, bar dok nam profa ne doktorira. Doobili smo spisak literature po kojoj spremamo ispit i moramo da pricamo to sto tu pise, ako hocemo da dobijemo diplomu. Moj profesor je bar korektan pa govori o nelogicnostima u zvanicnoj istoriografiji, dok se studentima u Bgd, servira samo zvanicna istoriografija. Razgovarao sam sa nekima od njih i svi mi kazu da je to tamo tabu tema. Ovog coveka (namerno ne zelim da mu pomenem ime) jako cenim, jer da se to procuje po faxu mogao bi da izgubi posao.

Stark_85:
:) Pa nisam ja neki istoricar samo nagadjam kako je otprilike moglo da bude!
A ti mislis da je mogutje da je bilo toliko Srba?? Uh toliki slovenski narodi- Srbi! Jeste da ima logike ali mislim da je suvise lepo da bi bilo istinito!

Stop, lose si me razumeo. Rekao sam da je mozda moguce da su se svi sloveni nekada zvali Srbima, a da je samo deo Slovena (luzicki Srbi i mi) ocuvali naziv. To ne znaci da su svi Sloveni apsolutno bili potpuno isti vec da je ime Srbin imalo sire i uze znacenje. Sire znacenje oznacava sve Slovene, a uze Luzicke Srbe, Ruske Srbe i Balkanske Srbe.

A sta mislis o mogucnosti da je ime, tj. naziv "srb/srbin" u stvari bio oznaka za odredjeni sloj drustva.... elitu tj. ratnicki. Naravno, govorim o sada vec slovenskom drustvu, pod pretpostavkom da je nekada na srednjem istoku zaista postojao narod koji se zvao Srbi. I u redu, onda je Sesilije bio u pravu! Zaista su postojali tamo. Sreli se sa Slovenima i postali elita (ratnicka) uz to sto nisu mogli vecini da nametnu jezik.

Ratnici inace nikada nisu sirili kulturu vec moc i razaranje tako da i ovi nasi nisu mogli vecinskom stanovnistvu preneti nista drugo do svog imena koje je recimo oznacavalo odredjeni sloj tog proto-slovenskog ili slovenskog drustva.

Sta mislis o ovome?

Zaboravio sam da kazem Da Plinije Cecilije Mladji, podatke koje navodi o Srbima samo prenosi. A dobio ih je od Mitridata, a prilikom toga koristi kartu Vaspazijana Agripe na kojoj je ucrtano mesto Serborum u podnožju Kavkaza. To je ujedno i Kavkaska teorija o poreklu Srba, a njen najveći zagovornik bio je Niko Županic.

Zaboravio sam da kazem, da Ptolomej (II vek p.n.e), jedan od najvecih antickih geografa, u svom delu Geografija u 8 svezaka u kojoj je opisao oko 8000 mesta, jos tada pominje Srbe i kaze da uz njih oko Karaulijskih planina zive Vali i Orineji. To zapravo potvrdjuje ono sto nam prenosi Plinije, ali zvanična istoriografija opet zmuri i okrece glavu.

Niko Županič analizira izdanja ova dva antička naučnika . I smatra da ako se prihvati ova teorija, onda otpada teorija da su Srbi indoevropljani. U ovom slučaju Srbi su Alorodijevci (u koje spadaju Etrurci, Hetiti, Berberi i Egipćani).

Kao sto vidite sve je zamršeno, a sta je istina, bojim se da ce samo bog znati, nama običnim smrtnicim a to je izgleda nedokučivo..

Sto se tice Wilkolakove teorije i ona je u opticaju.

AKHENATON:
Izvini, ali pomenuti profesor je magistar istorije, sto znaci da ne ispituje on sam vec zajedno sa komisijom. To sto je on nama dao savet, je bilo za nase dobro jer da smo tako nesto rekli Misicu koji je predsednik komisije, mogli bi slobodno da napustimo faks jer nikad ne bi polozili, bar dok nam profa ne doktorira. Doobili smo spisak literature po kojoj spremamo ispit i moramo da pricamo to sto tu pise, ako hocemo da dobijemo diplomu. Moj profesor je bar korektan pa govori o nelogicnostima u zvanicnoj istoriografiji, dok se studentima u Bgd, servira samo zvanicna istoriografija. Razgovarao sam sa nekima od njih i svi mi kazu da je to tamo tabu tema. Ovog coveka (namerno ne zelim da mu pomenem ime) jako cenim, jer da se to procuje po faxu mogao bi da izgubi posao.

Ama, čoveče nisi me razumeo! Isto ja mislim o tom čoveku što i ti. Ali me boli to što MORA da se uči samo ono ŠTO JE NEKO REKAO DA MORA tj. ZVANIČNA ISTORIJA i boli me što je taj čovek jedan-jedini po tom pitanju! ili je barem jedini za koga mi sad znamo.
Hajde, ti sad meni daj odgovor na ovo pitanje: kako može da postoji tabu tema u Istoriji?
Zar Istorija nije nauka koja UPRAVO OTKRIVA ISTINU ? Ili sam ja luda? Zar nije zločin narodu namerno zatvarati oči? E, zbog takvog stava ove države mi tapkamo u mestu?

Da se pokrenu rasprave u naučnim krugovima, kod nas? Kako? Evo, bila sam opet na Projektu Rastko. I znaš li čemu se čudim svaki put? Kako je moguće da je jedan čovek tj. Vladimir Ćorović toliko pametan? Pa, on bre kao Bjelica napisa 40-tek knjiga! Sija čovek znanje! On je stručnjak koji zna sve o nama, od nastanka, Starog,Srednjeg veka pa do današnjih dana! Daj nemoj molim te! Pogledaj samo imena koja se vrte? Sve jedni isti ljudi, i tu postoji lobi kao i svuda uostalom. Da li sme bilo koji istoričar, da javno iznosi svoje lično mišljenje kao opšti stav? Radoš Ljušić, ja ga lično slušala, reče jednom prilikom da je Karadjordje najsvetlija ličnost naše istorije! Ništa ja nemam protiv.Al pogledaj molim te, ako je to gledao čovek koji nema pojma s istorijom a ovo je rekao izvini ali prof.na faxu šta je misliti tom običnom čoveku? Tako se kreira javno mnjenje, i to nije dobro,nije moralno. S druge strane, narod uči ono to se mora. Nama ide u korist da se što više iskopkamo o svom poreklu, prošlosti a mi to prvi nedozvoljavamo! Ludnica brate.

Stalno navodimo jezik kao osnov. Dobro, možda se nismo previše družili, ratovali ili šta već, recimo da je to bilo jedno komšijsko "življenje" na ovim prostorima. Nije bilo previše druženja.Da li smo nešto poprimili od njih u vezi ponašanja, karaktera? Da li me shvataš: nismo došli iz pičkovca ovde, ako smo oduvek odavde morali smo deliti ovaj prostor s nekim? Ko je bio još ovde osim nas(recimo) u to vreme? Kelti ! Dobro, a šta smo od njih mogli poprimiti, ili oni od nas? U čemu bi se najbolje uočilo to naše druženje? ne znam da li si me shvatio.

Bilo kakvo druzenje ukljucuje neku razmenu! Ja tebi, ti meni :-) Toga ima svuda! Da je bilo ratova opet bi bilo reci koji bi usle u jezik npr. reci za razne ratne sprave, vidove ratovanja, vojne cete itd. Da smo se samo druzili i recimo bili na nivou trgovanja morali bi od njih da primimo neke reci za neku robu ili bi oni recimo morali da prime od nas nesto.

Mada, trgovina takodje siri jezik! Pogledaj recimo kako se rec medovina, sveslovenski prozivod javlja u nekim drugim jezicima
pre 900;
ME mede, (middle english)
OE medu, meodu; c. (old english)
OFris, MD mede, (old friss i middle deutch)
OHG metu, mito, (old high german)
ON mjothr mead, (old norse)
Skt madhu (sanskrit)
Gk méthy wine (gelik)

A pogledaj kako se izgovara rec med
pre. 900;
ME hony, (middle english)
OE hunig, c. (old english)
OS honeg, -ig, (old swedish)
OHG hona (n) g, (old high german)
ON hunang (old norse)

Germanska rec za med se razlikuje od slovenske dok je "mede" ili "med" direktno preuzeto iz slovenskog ili recimo galskog. Sanskrit objedinjuje slovenski i galski. Znaci iz svega navedenog vidi se da je Germanima medovina prodata. E sada, od koga?

Galsko méthy wine je vrlo slicno nasem medovina. E sada, da li je vino slovenska rec? Hmmm....jeste ako gledamo sa jedne strane! Vin je stara rec za krivicu a u srpskom ostade samo njen potomak vinovnik. vin krivica, kriv. Znaci, vino moze biti ono sto savija, sto je krivo sto nije uspravno tj. pravo, a vinova loza je bas takva! Ne znam genezu latinske reci za vino tako da ne smem da se upustim u to!

Medjutim, da li na osnovu ovoga mogu da tvrdim da su Ketli kupili od Slovena medovinu? Hmmmm, za sada je ovo jako klimavo, mada......

Hajde,ja pitam samo nekom svojom logikom, da pogledamo ovako.To što se trgovine tiče,upravu si.Da je bilo trgovine, to bi najviše doprinelo nekim rečima vezanim za odredjene proizvode kojima se u to vreme trgovalo.Da je bilo ratovanja, nazivi oružja. Mi trgujemo sa Madjarskom, nekada sa Italijom (nemoj besniti na mene, samo pitam ne ujedam!) šta smo to od njihovih reči poprimili vezanih za trgovinu? Ili, ako su primljene neke reči onda su to u onom delu pograničnog stanovništva.
-Izvini, medovina je slovenski proizvod?

Wilkołak:
Imas pravo! Svi smo prihvatili to Sklavini kao ime za Slovene, ali ko su zaista oni? Autor u onome sto je AKHENATON naveo nije pomenuo da je on licno boravio
i video Sklavine..

Sa ovim se slažem ali delimično. Slažem se da : on nije možda mogao tačno znati kako su se tačno zvali sloveni ali se pojam Sklavini koliko je meni poznato pominje i kod Jordanesa i kod još nekih pisaca za koje danas kažemo da su prvorazredni izvor dakle nije samo Pseudo Cezarije upotrebljavao ovaj naziv za Slovene.

Bi2:
Zdravo društo.
Malo sam se naspavala i malo lutala Forumom. Nešto sam primetila, i to moram da kažem ovde,pošto vidim da smo na ovoj temi sad najbrojniji i najredovniji: od svih podforuma deluje mi da smo mi ovde najtolerantniji i najkulturniji. I još nešto sam primetila: samo ja nemam avatar!

Naravno, činjenica je da su istoričari ili oni koi se tako osećaju najtolerantnija skupina. Ovo malo vremena od kako sam na forumu ja sam oduševljen temama.
Inače kako mogu da upišem lokaciju odnosno mesto odakle sam jer vidim da kod mene to nema

Dalibor Savic:
Inače kako mogu da upišem lokaciju odnosno mesto odakle sam jer vidim da kod mene to nema

U gornjem levom uglu pise korisnicki profil, klikni na to i otvorice ti se sa leve strane meni koji se zove Podešavanja & Opcije, treca opcija je IZMENI PROFIL, kliknes na to u dnu stanice imas dodatne informacije, nadji polje gde pise mesto i upisi, klikni na snimi izmene i pojavice ti se odakle si isod nick-a.

POZZ

Wilkołak:
Pazi, veza koju sam ja naveo je veoma zanimljava, ali na klimavim nogama! Smatram da se nista ne moze pokazati jednostavnom lingvistickom vezom tri/cetiri pojma... Mislim, dokaz ne bi bio ozbiljan. Ja verujem da bi gorepomenuta veza mogla da bude istinita, ali samo verujem!

Odavno sam pisao ovde da smatram da rec srb/srbin nije u pocetku (onda kada je nastajalo slovensko drustvo) bila oznaka za narod vec za odredjeni sloj tog naroda. Po mom misljenju to je ratnicki sloj. Rec RAS ili RAShANIN je dosta starija....a koje je njeno znacenje, ne znam! Ras moze biti iskvarena(ili evoluirana) verzija reci RAC.
Neki kažu da srb odnosno serv znači rob koliko je to istina pitanje je

Back