Sloboda volje

Čak sam bio i preopširan...Izgleda si se toliko introvertovao da ne shvataš da kucaš na otvorena vrata...Nemam ništa protiv idejnog shvatanja,ako nije kočnica i ne vodi u zatuljenost...Pročitaj post ponovo-lepo piše...To što se to tebi ne sviđa,e to su več problemi,gde i sam kažeš da stvari dobro poznajem-u psihologiji.Međutim,moj pozitivistički stav(koji ne otpisuje metafizičke ideje prerano!),je ravnopravna filozofska doktrina sa svakom filozofijom ideja...Ovakav stav imaju največi svetski autoriteti i nije mi svejedno kakav stav imaju-nisam sigurno najumniji mislilac...Jer to i nisam u praksi-književnost mi je mnogo bliža a u novije vreme čak i neki eksperimenti multimedijalnih mogućnosti.Nema takvog foruma,a šteta...
Ja ne čitam misli već slova. Bolje pročitaj ono što si sam napisao pa vidi šta može da se zaključi (ako izuzmemo da onaj što čita zna šta ti misliš).
Nisam procenjivao ničije poznavanje psihologije niti sam kompetentan da dajem takve sudove.
Svetski autoriteti se ovde i pominju. Kada svetski autoriteti počnu da se prepucavaju neću ih više smatrati za autoritete. Postoje argumenti koji ne mogu biti proizvoljni već čvrsto utemeljeni.
Opravdanja ima i za nauku i za filozofiju i ne znam zašto bi se to kosilo.
Uglavnom Ozi ume da omalovažava nauku što mu ne ide u prilog kao misliocu.
Ti insistiraš "spoljnjem svetu" samo prvo moraš da definišeš šta je to. Da li je to svet van nas i šta znači to "van nas"?
Na kraju, ne moram da ti namećem zaključke već samo da ti postavljam pitanja pa ti sam razmišljaj i zaključuj.
Sve se može posmatrati sa više aspekata i shodno tome koristiti i odgovarajući vokabular. Samo da znamo sa kog aspekta šta posmatramo.
Ovde se ljudi ne razumeju jer stvari sagledavaju sa različitih aspekata. Jedan govori o klinu a drugi o ploči. Čovek može da se sagledava somatski, psihološki, filozofski, biološki, socijalno, estetski itd. Jedno ne isključuje drugo.
Inrovertnost ne isključuje ekstravertnost. Pojmovi se koriste u određenom kontekstu i aspektu analize.
Stvar je sviđanja o čemu na koji način i sa kog aspekta ćeš da posmatraš pojave. Ali ako ulaziš u intelektualnu raspravu u kojoj se već nameće određeni aspekt ne možeš to pobijati zato što postoje i drugi aspekti iste pojave. Mada se može ukazivati na druge aspekte radi celovitije slike.
E problem koji mislim da Ozi ima je što se drži strogo ograničenog aspekta kao jedino ispravnog. Ali i ti vučeš na drugu stranu pa ulaziš u istu grešku.
A? Jesam li lepo ovo sročio?

Jesi,svaka čast.Tako treba i sricati...Ma zafrkavam se...
Sve je u redu,samo što u vezi mene situacija nije baš takva...
Naime,ja mislima obuhvatam reflekse mojih senzacija o vašim opservacijama i svakog trena sam toga svestan i vi ne spadate ni u kakve stvari po sebi jer imam neprekinute nizove senzitivnih potvrda o vama -subjektima koje valja poštovati i respektovati i životno skoro do ideala zacrtanih od Onog čiji dan pogibije danas beležimo(inače mi 2 milenijuma dalek rođak...).Začudo nekima,nisam vernik,ali,hvala Bogu-ni ateista...
To što nekad izgleda da sam krajnji realista-prilična je varka,ali moje shvatanje senki i svetla su daleko van one pečine...To svetlo gledam često širom otvorenih "očiju"od čega tuguje duša baš kao i faraona,ali još tu nekih kojima imaginacija nije samo puka mašta...
No,ovo mi malo i smeta-nisam zaljubljen u sebe več u sve ispred mene...

Jesi,svaka čast.Tako treba i sricati...Ma zafrkavam se...
Sve je u redu,samo što u vezi mene situacija nije baš takva...
Naime,ja mislima obuhvatam reflekse mojih senzacija o vašim opservacijama i svakog trena sam toga svestan i vi ne spadate ni u kakve stvari po sebi jer imam neprekinute nizove senzitivnih potvrda o vama -subjektima koje valja poštovati i respektovati i životno skoro do ideala zacrtanih od Onog čiji dan pogibije danas beležimo(inače mi 2 milenijuma dalek rođak...).Začudo nekima,nisam vernik,ali,hvala Bogu-ni ateista...
To što nekad izgleda da sam krajnji realista-prilična je varka,ali moje shvatanje senki i svetla su daleko van one pečine...To svetlo gledam često širom otvorenih "očiju"od čega tuguje duša baš kao i faraona,ali još tu nekih kojima imaginacija nije samo puka mašta...
No,ovo mi malo i smeta-nisam zaljubljen u sebe več u sve ispred mene...
I nek su čeljad živa i zdrava.
AMIN

Al kad smo već kod tebe, šta si to ti?

I nek su čeljad živa i zdrava.
AMIN

Al kad smo već kod tebe, šta si to ti?
Onaj koji posmatra i mrave i ponekad se igra s njima,pomaže im krčeći im puteljke.I ne samo s mravima -s mnogima iz flore i faune,pa i s ljudima...ponekad.Zaljubljenik u život sam ja i to "do ušiju"-ako več hočeš iskren odgovor...
A ako si mislio na moje poreklo...Nije to ništa spektakularno...I s tobom sam rod,ali i sa svim živim stvorenjcima (po babine lenije...)u daljem srodstvu...Kao i svi...

Onaj koji posmatra i mrave i ponekad se igra s njima,pomaže im krčeći im puteljke.I ne samo s mravima -s mnogima iz flore i faune,pa i s ljudima...ponekad.Zaljubljenik u život sam ja i to "do ušiju"-ako več hočeš iskren odgovor...
A ako si mislio na moje poreklo...Nije to ništa spektakularno...I s tobom sam rod,ali i sa svim živim stvorenjcima (po babine lenije...)u daljem srodstvu...Kao i svi...
Ali šta si TI u suštini? Šta je to što posmatra mrave, krči im puteljke i zaljubljeno je u život?
Verovatno ti nije ni bitno. Ali onda tako reci (ako imaš neku reku u blizini).

Šta ti znači reč "suština"?U pitanju je konvencija za šta?Valja znati šta pita pitanje...
Pitam kako ti shvataš sopstvenu suštinu. Šta si ti? Ruka, noga, glava, odelo... Svakako si misaono biće. Ali tvoje misli zavise od čega (što te čini različitim od drugih). Tvoje misli su procesi zavisni od čega? Da li su misaoni procesi (kao i svi procesi podložni kauzlitetu (ili su haotični). Gde si tu ti? Jer kažeš da ti percipiraš. Šta je to percepcija? Odkud znaš da ne haluciniraš? Šta god da radiš sigurno je da misliš i živiš svoj svet a ja sam, kao i drugi, možda samo tvoj san. Možda ničega više i nema sem tebe. Ali šta si to ti?

Pitam kako ti shvataš sopstvenu suštinu. Šta si ti? Ruka, noga, glava, odelo... Svakako si misaono biće. Ali tvoje misli zavise od čega (što te čini različitim od drugih). Tvoje misli su procesi zavisni od čega? Da li su misaoni procesi (kao i svi procesi podložni kauzlitetu (ili su haotični). Gde si tu ti? Jer kažeš da ti percipiraš. Šta je to percepcija? Odkud znaš da ne haluciniraš? Šta god da radiš sigurno je da misliš i živiš svoj svet a ja sam, kao i drugi, možda samo tvoj san. Možda ničega više i nema sem tebe. Ali šta si to ti?
Je li se ti to svađaš sam sa sobom?A šta ako ti haluciniraš da ja haluciniram?!
Kako uopšte na tvoj način razmišljanja možeš i da me kontaktiraš?!:hahaha::hahaha::hahaha:
Pa ja ,po tebi,spadam u stvari po sebi...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Kako uopšte na tvoj način razmišljanja možeš i da me kontaktiraš?!:hahaha::hahaha::hahaha:

coviax,

pametuješ burazeru...previše.

(Uostalom, kada te neko 'kontaktira'...taj neko te ne kontaktira kroz misli već kroz vibracije. Misli su samo prevedeni oblik vibracija. Prije nego li pomisliš o nečemu ti si već pokrenuo vibraciju ka tome što, kao proizvod zakašnjele slike tvoj 'Svjesni razum' čita kao projekciju misli (misao), iz koje čitaš svoju čulnu realnost.)

Kada te čovjek pita šta si ti u svojoj suštini, vrdaš, bježiš, praviš se da nisi razumio...sve to jer NE ZNAŠ.

Iz ne znanja se javljaju 'priče' i ubjeđenja a specijalno oni simboli 'smijeha'... Naučen čovjek, bilo to iz knjiga ili od institucija (religije, školstva-nauke) je naučen čovjek, što je u istinskom izrazu te riječi uistinu jednako sa: UBIJEĐEN čovjek, ubijeđen u istinitost iznesenog. Istina je izvan čulnog te je NE MOŽEŠ spoznati čulima...ne možeš je dakle pročitati, naučiti.

Ti uistinu i jesi 'Stvar po Sebi' (stvorenje po Znanju o Sebi) koja emituje vibracije u univerzalnom razumu a na čijoj drugoj strani smo mi koji te vibracije prihvatamo i prevodimo u svoje PREDSTAVE 'Tebe' i tvog trenitnog 'stanja'. Stoga, tvoj svijet prestave ili ja bih to radije nazvao PROJEKCIJA, predstavlja proizvod tvoje individualne PERCEPCIJE zasnovane na dosadašnjim iskustvima, na tvom egu. Kada čovjek izađe izvan granica ega, svati da 'tamo' nema projekcija ili predstava da sve jeste besčulno, bezvremeno, besprostorno. Ako pak uspije da se poistovijeti sa apsolutnim aspektom postojanja...postaje apsolut a širina njegovog ega se (pri povratku u razum) proširuje i stvaraju se otvori kroz koje one aposlutne istine mogu da prodru i da osvijtle ono što je do tada dolazilo iz tame i ostajalo tama-neshvaćeno. Čak i ono što je 'Stvar po Sebi', osvjetljava se Biću te ga 'vidimo' kao posrednika ka Projekciji a ne kao aposlutno postojanje. I sama 'Stvar po Sebi', kako je mnogi prihvataju, predstavlja Dušu koja je preteča Projekcije. Posmatrati svijet kao 'ono što je ispred naših očiju', to jeste magija, to jeste dostignuće. Biće je dakle uspjelo u svojoj namjeri da se manifestuje kao Projekcija onog što JESTE, da manifestuje Sebe kroz Dušu-Razum-Tijelo. Tvoji komentari, što te dalje čitam, postaju nadmudrivanja, te ti predložem da se za trenutak osvrneš na Sebe i preispitaš svoja 'znanja'. Pregledaj izvore iz kojih dolaze te ćeš moći da zaključiš (jer voliš logiku) ko te je i zašto usmjerio ka tim znanjima. Tvoj razum je alat koji je odgovoran za Projekciju (kroz čula koja su u njemu). Tijelo je u njemu, nigdje drugdje. Stoga, kada govoriš o svojim iskustvima, gvoriš o svom razum-ijevanju projektovanih informacija a ne o Sebi KOJI JESI.

Da govoriš o Sebi KOJI JESI to bi se već pokazalo kroz tvoja pisanja. Govoriš o domenu svog razuma i smatraš da si dostigao 'plafon' spoznaja. Ali, takakv si kakav si...morat' ćeš još dugo da se čistiš od ubjeđenja koja vladaju nad tobom. To dakako nije do mene. Ja sam, Izraz Sebe koji, kao uostalom i svaki jedan od nas, imam svoj cilj: SAMOREALIZACIJU ili OSTVARENJE NAMJERA DUŠE koju sam izabrao i projektovao. Razum čovjeka nije stvoren da određuje stvarnost već da je PROJEKTIJE za nas, Biće KOJE JESMO. Biće je dakle osdgovorno za svoju predaju razumu...a ne sam razum. Razum je alat i tako ga trebamo tretirati.

Svako dolazi do istine o Sebi onda kada se otvori prema njoj. Da bi se ta istina pokazala Biću-čovjeku, Biće mora da se odvoji od razuma.To zvuči pretenciozno jer ISTINA 'izgleda' kao nešto daleko, IZVAN NAS...pa, kada si ego, Biće zatvoreno u ubjeđenjima, u rtazumu (u iskustvu Sebe, u projekcji duše) naravno će suština da ti izgleda kao nešto IZVAN TEBE...nedostižno, nespoznatljivo. Zato, niko ti ne može pomoći da taj dio Sebe dosegneš...niko do Ti sam po Sebi.

Samo Vas gledam gospodo s ovog brda fruškogorskog...Ponekad mi pada teško da odgovorim po ko zna koji put...Nije moja namera da bilo kome budem sudija,naročito jer bih bio veoma strog! I neću-jer to vam se ne mili da čujete od mene.A istine baš i ne prijaju svima...Naročito ne prijaju onima koji žive u iluzijama da nešto znaju...

Samo Vas gledam gospodo s ovog brda fruškogorskog...Ponekad mi pada teško da odgovorim po ko zna koji put...Nije moja namera da bilo kome budem sudija,naročito jer bih bio veoma strog! I neću-jer to vam se ne mili da čujete od mene.A istine baš i ne prijaju svima...Naročito ne prijaju onima koji žive u iluzijama da nešto znaju...

To, to brdo, to i jeste tvoj problem... :)Nije dovoljno visoko...jer šta bi bilo kad bi shvatio koliko visoki su Himalaji, da li bi se još uvijek osjećao tako 'uzvišenim'?

To što tebi pada teško da odgovoriš...to nije moj problem, već tvoj. Meni ništa ne pada teško. :)
Vidiš, ako želiš da govoriš ljudima o nečemu što je ljudima za sada nepoznato a po tebi potrebno da znaju, ne možeš im samo reći kako 'oni to ne znaju', kako 'nisu u mogućnosti da to spoznaju' a onda ih ostaviti (u neznanju) i reći 'ma mrsko mi je da o tome pišem'... Zato, ako misliš da znaš ili ZNAŠ da znaš... :) reci nam to. Nije nam potreban sudija. Neboj se SUDA, takođe. Čovječanstvu je potrebno da onaj koji nešto ZNA, i koji je Svjestan tog Znanja, PODIJELI to Znanje sa drugima. To je suština našeg shvatanja Sebe kao individue i Sebe kao kolektiva. Ako u svoj toj predaji (razmjeni) Znanja Biće kao individua u tom Znanju pronađe nešto što mu je 'POZNATO odnegdje', nastat' će otvaranje (otkravljenje) njegovog razuma (prema Sebi-suštini-Svijesti), što i jeste stvarna svrha prenošenja ili otkrivanja ovih ZNANJA. Samo takvim otvaranjima Svjesnost individue a samim tim i Svjesnost kolektiva, može se uzdići na viši nivo.

U tom filmu glavnu ulogu, naravno, igra VOLJA, prvenstveno Volja onog koji je postao Svjestan Sebe a svakako i Volja onog drugog koji to još uvijek nije. Oslobodimo li se od ubjeđenja oslobodit' ćemo VOLJU. Oslobodimo li Volju oslobodit' ćemo se okova neželjene realnosti.

Šta Ti toliko smeta u realnosti?
A,inače moje brdo s kog "gledam i vidim"bifokalnim "vidom" je taman visoko koliko ja trebam da je...To je,Ti koji jesi,misaono brdo,ili brdo mišljenja.Malkice sam jogi,pa mi to nekako zgodno da se ščućurim tamo u mislima i posmatram...
Za volju si u pravu,ali ona nema znanje...Predviđanje i planiranje,"mozak operacije"tokom operacije itd...Ima tu još tih cirkusa ljudskih...
Evo Ti recept kako treba razmišljati:Uzmeš jedan sud ili izreku,skineš je do gola (atomiziranje),sašiješ joj lepo kreirano odelo (reči),obučeš je i plasiraš voljom.Poput modnog kreatora!Ako si dobar kreator,imačeš pistu,manekenke (manekene ne primamo!ha!),a i koji aplauz...Ipak,ovo s rečima nekad biva i korisnije od modne piste...

Ja i ne tvrdim da haluciniraš. To sam izneo kao mogućnost.
Ovde sem tebe i mene retko koga ima. Navuko si se na forum.
Ali možda nema ni mene, već ono što si TI sanja svoj san.
Možda sam ja to nešto u tebi, koje pokušava da te osvesti i da do znanja da sanjaš. Mada ovo nije za poređenje sa onim snom na koji obično misliš.
Ovo sve izgleda vrlo realno i logično (izgleda pravo). To je zato što i ne znaš šta je budno stanje.
Pokušavam da ti kažem da si ti sav ovaj svet koji vidiš i doživljavaš (pa i više od toga).
Tvoja svest, EGO, zapaža samo delić onoga što je skriveno od tvog saznanja. Ne moraš dalje ići od samog sebe. Pošto si već nešto govorio o psihologiji i ako je elementarno poznaješ, ovo bi trebalo da ti bude jasno.
Dakle, sav ovaj svet si TI. Ali, ti ne znaš čak ni to šta si TI.
A ja sam neki glas i možda prijatelj u tvojoj svesti koji pkušava nešto da ti saopšti. Ko te laže i vodi na stranputicu a ko govori istinu sam odluči.
Sav ovaj svet koji vidiš i osećaš je tvoj.
Mada, na kraju krajeva, možda nije ni bitno.
Budi ti meni veseo. :)

Nemoj se mučiti...
Vrlo dobro kapiram šta i kako se dešava...mada je stvarno problem izvorište svega.A te fazone s refleksijom smo učili u srednjoj-pre stopedesetšest godina...
Naukica malkice napredovala,a ti si prespavao u hibernaciji?
Pa jeste Srbija bila 20 godina u nekovrsnoj hibernaciji...OSTALA JEDINA BANANA REPUBLIKA!!!

Nemoj se mučiti...
Vrlo dobro kapiram šta i kako se dešava...mada je stvarno problem izvorište svega.A te fazone s refleksijom smo učili u srednjoj-pre stopedesetšest godina...
Naukica malkice napredovala,a ti si prespavao u hibernaciji?
Pa jeste Srbija bila 20 godina u nekovrsnoj hibernaciji...OSTALA JEDINA BANANA REPUBLIKA!!!
De obavesti me molim te šta se novo u ovome shvatanju izmenilo.
Prosvetli me molim te.
Da nije najnovije da će sve da ode u ku-rac pa shvatanje nije ni bitno.
Možda vatanje?
BANANA REPUBLIKA?
Pa da gajumo banane? Ali ne isplati se. Jeftinije su od krompira.

Pa dobro KROMPIR REPUBLIKA...Recimo s brendom Mede in Ivanjica...
Šta će ti prosvetlenje-misliš da je to neka lepota?Ama znaš ti da to i nije nešto:(.
Da li mi treba prosvetljenje, nove informacije ili ne, ali očigledno nisi taj koji to može da mi da.
Sem pokušaja da budeš duhovit ne vidim ništa više.
Stalno mislim iznenadićeš me svojim idejama i intelektom vezanim za ovu temu, ali uzalud behu sve moje nade.
Ali ne znam šta tražiš onda ovde kad postoji podforum za književnost.

Pokazujem slobodu moje volje...:mrgreen:
A ti fasciniran Arturom ( kao i Ozi),možeš samo da ponavljaš te njegove pesimističke isprazne fraze.Kao što sam rekao:loša odela reflektovanih misli...

Pokazujem slobodu moje volje...:mrgreen:
A ti fasciniran Arturom ( kao i Ozi),možeš samo da ponavljaš te njegove pesimističke isprazne fraze.Kao što sam rekao:loša odela reflektovanih misli...
Evo vratismo se na temu.
Kamo sreće da imaš slobodu svoje volje. Ali šta si to TI? Ali šta god da si ti tu slobodu nemaš. Ti se ponašaš onako kako moraš. Kako strukture koje te vode odlučuju (bez obzira na tvoju iluziju o sopstvenoj slobodi).
Ovde se ne postavlja pitanje da li je ovo tačno, već da li to razumeš?

Naš prvi susret je bilo moje meze supe od Vuka Karažđića...
Meni imaginacija omogućava uzlet slobode moje volje...Bavite se ljudi jogom,ne dajte se utuljivati u se i u svoje kljuse...
Čitaj u blogovima od Covija i vidi malo slobode...Kakav Artur pretpotopski...

Један учесник форума поставио је ово питање на другој теми:

Koji je motiv jedne majke da obavlja svoju dužnost? Zašto ću ja zagrliti svoju sestru, koji je moj motiv?

Када говоримо о љубави мајке према детету говоримо о вољи а која је слободна изван појаве, и то нико не спори, нити је успео да оспори. То је ткз. "интелигибилна слобода". Међутим, сасвим је друга прича што се тиче деловања у овом појавном свету а где мотиви тј. нужност влада. Споменута мајка, иако је њена љубав сама по себи безусловна, конкретно деловање у овом свету мораће имати мотив..тако да ће и деловање према том детету зависити од мотива и оног ко је најачи. Без тога та мајка неће се померити са места својом слободном вољом.

Интересантно, али пре неко вече управо сам гледао кратки филм "Мост" у коме се ради о томе да родитељ бира између живота свог детета и смрти много људи у судару возова. Превагнуо је јачи мотив.

Back