Copy/Paste sa jednog foruma. Sada je sve ostalo isto, samo što je kilometraža skočila na 16.250 km
KIA Ceed SW 2014. godište, jun mesec. Motor je 1.6 crdi sa 128ks 260 Nm, uparen sa šestostepenim automatskim menjačem sa duplim kvačilom. Na satu sada ima preko 8000 km, jer smo prvih sedam dana prešli 2200 km. Oprema je čudna, nešto pakovano za testno vozilo KIA. Ono što nama najbiše treba je automatski menjač, a pored toga ima i ABS, ESP, BAS i druge skraćenice, LED napred i pozadi, dvozonska automatska klima, el. sklapanje grejanih retrovizora, ECO mode (spušta Nm na nisam siguran koliko), LED cajger, automatska svetla, automatski senzor prednjeg brisača, elektronska parking kočnica, mnogo komandi na volanu, bluetooth, podešavanje osetljivosti volana na normal, sport, komfort, parking senzori, upozorenje da točkovi nisu pravo postavljeni (kada upalite auto, javlja se upozorenje na displeju da točkovi nisu pravo postavljeni), ''follow me home'', osvetljenja pored vrata koje dolazi iz retrovizora, lumbalni deo na dugme, spuštanje/podizanje sedišta na polugu, glasovne komande, USB/AUX, alu felge, zatamnjena zadnja stakla, u gepeku na šinama prečka za blokiranje stvari, štaltanje na volanu itd.
Uglavnom, mnoge stvari koje smo hteli nema. Panorama, navigacija sa parking kamerom, keyless, grejači sedišta, grejač volana itd. Ali Dačiju niko nije hteo da uzme, to je bio glavni problem. Nismo bili u mogućnosti da biramo, ali sledeći auto ćemo moći, s obzirom da će ovaj auto hteti u odnosu na Dačiju.
Prvo, ono što me oduševljava kod ovog auta je automatski menjač. Uživanje je voziti ovaj auto uz ovaj menjač. Zatim buka je stvarno niska na brzinama na kojim često vozimo, 130-150 km/h. Normalno se priča i telefonom i medju putnicima. Ali buka u vožnji po gradu je malo veća. LED displej i sve informacije su lepo prikazane, neke su i sa finim ikonicama. Doduše, ne vidim one informacije na dnu cajgera, kao npr kada svetli ECO mode, jer mi je sedište spušteno dosta dole. Ne govorim o ovome kao o lošem, samo je moja krivica što se tako vozim.
Uglavnom i supruga i ja koristimo ''Komfort mode'' na volanu i uživanje je voziti po gradu sa tim modom. Posle odredjene brzine, volan postaje tvrđi.
Šaltanje na volanu koristim samo kada sevozimo nekim brdima. Samaodluka automatskog menjača nije baš idealna, pa mu uskočim u pomoć, ali i fino je voziti po krivinama sa tim modom.
Oduševljava me broj pregrada u gepeku. Toliko toga imam u gepeku, a ne vidi se. U jednoj pregradi dve zimske kape, dva para rukavica, šal i maska za lice za zimu. U drugoj imam veliki peškir za čišćenje šapa psu posle šetnje i lampu za glavu za šetnju psa/vožnje biciklom. Glavna pregrada mi je puna kesama za kupovinu, uvek ima 2-3 litra vode i još ima mesta za nešto. I sledećoj mi je prva pomoć, mrežica za gepek, trokut, set za reparaciju točka, kišobran itd. Verujte mi, sve bi to zauzelo 20-30% gepeka,a i ružno izgleda sa svim tim u gepeku.
Motor je slab za ovu karoseriju. Muči se, troši dosta, maximalno može nešto ispod 200 km/h po cajgeru. Mislim da 1.6 je malo za ovu karoseriju. Idealno bi bilo 2.0 saistom konjažom, ali barem 320-340 Nm. To bi bila prava kombinacija sa ovim menjačem. Troši dosta. Prosečna potrošnja je oko 7.4 po cajgeru. Do 9 po gradu može da nagura, nekad i 10 litara, zavisi od načina vožnje. Često ga grubo vozimo, kickdown, preticanja itd, a van grada ne znam ni sam. Normalnom vožnjom je oko 6.5 litara oko 120-130 km/h. Pre par dana smo ceo rezervoar, 50 litara, potrošili za oko 450 km puta i manje od toga. Non stop pun gas i trošio je dosta. Ako šef KIA, švapski dizajner, koji je dizajnirao Audi TT, A3, A4 i A6 misli da je dovoljno 1.6 motor za ovu karoseriju, treba dva puta da se zapita. Sada je izašla verzija sa 135 ks, ali ništa bez Nm.
Ono što ume da nervira je veliki pokazatelj potrošnje i koliko km je ostalo do pumpe. To je kao ''glavni meni'' i meni često odvlači pažnju i nervira. Da ima rezervoar 70 litara pa i da gledam nešto tipa 1000 km do pumpe, ali ovako ne bih baš da gledam to i zato gledam temperaturu motora radije nego to. I digitalni pokazivač trenutke potrošnje je non stop zakucan na 15-20 litara kada se krene sa mesta mirovanja ili doda malo gas.
Zatim mnogi slični/isti zvukovi upozorenja. Nisam pronašao razliku za zvuk upozorenja za nisku temperaturu spolja (3-4 puta beep), nevezan pojas, zatim zagrejanost menjača prilikom duže žustre vožnje je valjda isti zvuk, kako sam čitao u uputstvu, zatim zakrivljenost točkova koju sam pomenuo gore u textu i još par stvari za isti zvuk upozorenja. Okrećem se i gledam svuda oko sebe šta nije u redu, pa tek onda skapiram da spoljna temperatura je ispod 5 stepeni.
Glasovne komande. Ono treba izbaciti. Skoro je pozvao neku osobu iz imenika za koju nisam rekao, a imena nisu slična. Izvinjavao sam se čoveku na kasnom pozivu. To više ne koristimo.
Automatski brisači su spori, često se desi da dodjem u situaciju sam da uključim sledeću brzinu (
našao sam kako se podešava senzor, namestio sam da radi ubrzano)
Zaključak:
Šta da vam kažem ljudi. Mnogo smo zadovoljni autom. Kupili smo auto za koji nikada nismo ni zamišljali da ćemo kupiti. Ono što je nas kupilo je 7 godina garancije i dizajn samog auta, kako unutra, tako i spolja. Trebao nam je karavan, dizel, automatik, to smo dobili. Gotovo je neopremljen za ono što smo hteli, ali to je što smo mogli da uzmemo u zamenu za Dačiju. Dosta slab auto, ali ide. Glavna mana je potrošnja i mali rezervoar, ali nema veze. Voziće se godinu/dve i verovatno će se ići dalje, na Octavia RS dizel ako sve bude kako treba.
Do tada ćemo uživati u ovom autu, kao što smo i uživali do sada u ovih dve nedelje. Bitno da smo mi srećni uz ovaj auto i da ga rado vozimo, čak se i raspravljamo ko će da vozi.
Imamo neke planove za ovaj auto u narednih godinu dana:
- imitacija fabričke navigacije + rikverc kamera. Navigacija je Android i ima sve i svašta, tako da će to biti dobra investicija, tako da ćemo na kraju dobiti našu navigaciju i rikverc kameru koju smo hteli:
http://www.aliexpress.com/item/2-Di...adio-Stereo-Head-Unit-Central/1734057080.html
http://www.aliexpress.com/item/Prom...s-Oprius-Sorento-Borrego-Kia/32218426653.html
- KIA Ceed GT aluminijumske pedale
- verovatno Platin alufelge
- ksenon svetla.
Jako, jako ružno idu ova žuta svetla uz LED diode. Videćete sliku dole i molim vas da oceniti je l ovaj auto ima sočiva za ksenone ili nema?
Imam nešto u planu da uradim kada otopli, nešto slično ovome:
http://www.kia-forums.com/3g-2011-sportage/69891-fitting-headlamp-washers.html
Da kupim pumpu, dve prskalice, dva poklopca i sveto da montiram. Jedino oko elektronike ne mogu sam, to će mi neko pomoći i da imam pravilno ugradjene ksenon. Doduše, ne baš pravilno, s obzirom da nemam automatsku nivelaciju svetala, ali imam ručnu.
- - - - - - - - - -
- - - - - - - - - -
Još slika malo kasnije