SLATKI ŠPAIZ

Mirko, evo shaljem ti recept za dzem-slatko od jagoda, vrlo je jednostavan.
Jagode se operu iz 5-6 voda, bilo bi dobro i pod mlazom vode, zatim se skidaju peteljke, ne pre pranja. Na 1 kg jagoda stavljam 800 gr shecera, kuvam na jakoj temperaturi i skidam onu penu koja se pojavljuje. Danas sam skuvala dzem od 5 kg jagoda.Kuvala sam na jakoj vatri oko 20 minuta od pocetka vrenja , zatim sam smanjila temperaturu i kuvala josh 10-tak minuta. Dodala sam 1 konzervans.
Uvek izvadim kashiku dve u neki tanjiric da se brze hladi i onda vidim gustinu, ako mi se cini da je josh tecno dokuvam josh malo.Sipam u tegle kada se ohladi i zatvorim celofanom i poklopcem.
P.S. Uvek moram po koju teglu da strpam tamo negde iza da se ne vidi inace nestaje, isparava...:heart::bye:

Jaco,cica-maco,ovde kod mene i ne znaju sta je konzervans?! nema toga nigdeeeeeeeee,Koliko to moze da traje bez konzervansa?:think:

Ako moze da traje mesec dana to je dovoljno,sta je to 5kg jagoda i 4kg secera,to ce da se obrise,(imam opasnu ekipu),za manje od mesec dana.:hahaha:
Nisu ni moji bolji, a i ja ga volim :mrgreen:, znash shta Mirko, nisam ni ja stavila konzervans jer ce brzo da ode, uvek malkice i podelim,jedna teglica svekrvi, jedna zaovi,jedna snajki, a ostalo se pojede shto kazesh brzo.Na vecu kolicinu bi morao konzervans.Pozdrav:bye::heart:

Da vama kazem,napravio ja,nije ni za sta.Al` sto je za klopu,ubilo se.Jedna mera ce trajati otprilike nedelju dana,mozda i manje.:dash: Srecom da ovde jagoda ima preko cele godine i da je recepr krajnje jednostavan.Mozes da pogresis jedino ako se uspavas pored sporeta.Svi majstorski recepti su takvi,da pokudim Jacu.:cmok:

Jaco, primenila sam tvoj recept za dzem od jagoda i svaka cast, divan je:klap:
Takodje, vec se nazire ista situacija, ako ne zamaskiram koju teglu, zimus cemo samo pricati o ovom dzemu:think:
Nisi jedina koja krece od proleca sa zimnicom, moja baka je pocinjala od tresanja, slatko i kompot, te smo majka i ja nastavile tradiciju::p
Ma nista ne moze zameniti domacu zimnicu, a posebno sto mi se topi salce u sred leta kraj zalozenog "smederevca":rotf:

A evo i nekoliko tegli (mojih) višanja

Do sada sam ih stavljala samo u zamrzivač. Ali i to dosadilo. Sada bih prvi put stavila višnje u tegle, sve sam spremila, i višnje i tegle, a onda sam se setila da ne znam kako se to radi. Zato Vas molim za recept, koliko šećera, da li se pasterizuju, kuvaju, šta već ...?
Unapred hvala.

Do sada sam ih stavljala samo u zamrzivač. Ali i to dosadilo. Sada bih prvi put stavila višnje u tegle, sve sam spremila, i višnje i tegle, a onda sam se setila da ne znam kako se to radi. Zato Vas molim za recept, koliko šećera, da li se pasterizuju, kuvaju, šta već ...?
Unapred hvala.

kao što već rekoh na "ćošetu" ja uopšte nemam pojma sa pripremom zimnice (to radi moja mama :heart:), ali višnje obožavam pa sam se svojevremeno raspitivala. Pošto se ispostavilo da su mi za kolače, pa i za jelo tokom zime, ipak, nejlepše one iz zamrzivača (ne volim mnogo slatko, tako da ih uopšte ne šećerim, što je nemoguća misija kad se stavljaju u teglu), i ono što sam znala (i probala pre neku godinu) - zaboravila sam :rumenko:
Sad sam napravila nekoliko teglica džema (ako je to uopšte džem) sa džemfiksom (i to onaj "super" gde je odnos voće: šećer 3:1), i nekoliko godina unazad stavljam višnje u tegle (to su one sa fotografije) za liker. "Recept" ne postoji, procedura je krajnje jednostavna: U čistu teglu najpre se stavi sloj šećera, pa višanja i tako redom - do vrha. Odnos je otprilike (zapreminski) 2:1 za višnje, a recimo da sam ja na 4kg višanja potrošila oko 2kg šećera. Ali, moje višnje su baš slatke, tako da za kiselije treba uzeti više šećera.
Pune tegle treba prekriti krpom (ili gazom) i ostaviti na suncu. Kao što sam na "ćošetu" objašnjavala, desi se da ta gaza i sklizne sa tegle pa se pojave napasti u obliku vinskih mušica. To je razlog zašto sam ja tegle povezala platnom.
Kad proces bude završen (sav šećer otopljen, i sok se pretvorio u alkohol), tegle se redovno poklope ili povežu celofanom i stoje do upotrebe.
I nisam od neke pomoći, ali eto... to je ono što znam.

Ovo je strava recept za strucnjake kao sto sam ja.:roll: Samo ko da cisti tolike visnje,UF.:dash:

Upravo sam i sebe ubrojala u te stručnjake, zato i kažem kako je ovo jednostavno!
Po receptima vidim da se višnje tako stavljaju i sa košticama, pa probaj.
Osim toga, ima ona spravica što vadi koštice... valjda je i tamo prodaju?

Unapred hvala.
Najlakši recept na svetu:
Očistiš višnje od koštica, na 5 kg (meriš sa sokom zajedno) staviš 1 konzervans, dobro promešaš pa ubaciš u tegle. Zaliješ onim njihovim sokom, a ako je malo, doliješ prokuvanu ohlađenu vodu.
To je sve. Mogu da stoje i 2-3 godine i super su za kolače.

Kod mene nema mnogo mesta u kuhinji, spajz nemam a po prirodi (a i profi deformaciji) volim zamrzivace tako da kod mene 90% namirnica ide na zamrzavanje a 10% se kuva sad i ostavlja.
Najvise se ostavlja u tegle ono sto je lose iz zamrzivaca - jagode breskve i grozdje.
E sad moja deca vole kompote pa je tu varijanta od 5kg voca, jedna kasika secera preko i to prenoci - sutradan na jaku vatru samo da izbije jedan kljuc i ondaK ide u vrele tegle i polako se hladi.
Americko objasnjenje - oprane i osusene tegle se stave u pleh pa u rernu i tu se zagrevaju do 100C. U tako vrele tegle se sipa vreo kompot, zatvara ispravnim poklopcima (gore objasnjeno), okrece naopako i vraca u rernu koju smo vec iskljucili i pusti da se polako ohladi.
Babe su imale varijante da zaviju u cebe da se hlade, ja nemam toliko luksuz...
A gore pomenutih 90% namirnica koje idu u zamrzivac se kuvaju u dzemove i slatka kad ustrebaju, jedna dve tegle .. pa kad se pojede vadi se sledece voce.

I ima jos nesto sto kuvam na veliko al tu ucestvuje i moj dragi: KITNIKEZ. Mi ga tako zovemo, nadam se da ovi Vojvodjani imaju ispravku. To je kod nas slatko od dunja rendanih pa sa orasima i onako veliki krug limuna uz stranicu tegle .. A volim i dunje na kockice al tu nema oraha. Kod dunja stvarno treba neko malo jaci za ljustenje i secenje (rendanje) ili ima neka fora koju ne znam????

Evo jedan recept, da se nosi za poklon; male količine :cool:

Džem od ananasa i limuna sa viskijem
500 g očišćenog ananasa
300 ml limunovog soka
125 ml viskija
300 g želir šećera
Iseckati ananas na sitne kockice, izmešati limunov sok i viski. Sve zajedno kuvati sa šećerom. Kad proključa, posle pet minuta skinuti sa šporeta i sipati u tople tegle. zatvoriti poklopcem, okrenuti naopako, tako ostaviti 5 minuta.

Znači, kupiti lepe, ukrasne tegle i nositi u goste umesto bombonjera :hvala:

Moje omiljeno voce maline mmmmmmmmm:manikir::manikir:

600 g malina
1 kg secera, obicnog, nisam nikada koristila zelir-secer
2 male soljice za kafu vode( meni su ovako objasnili, za soljice, to su ti one iz kojih se nekada pila kafa, a ja sam oprala casicu od sirka i njom merim, stavim vodu onoliko koliko bi sirko zauzeo mesta)

U serpu od 5l sipati pola secera i rasporediti tako da prekrije dno, maline redjati preko jednu po jednu u krug, tako da vrhovi malina idu na gore, staviti drugu polovinu secera i pokriti voce, potom ostaviti da ostoji bar pola sata. Preliti vodom i staviti da se kuva, ringla ukljucena na 2, kad prokljuca kuvati jos 16-18 minuta, skloniti pokriti vlaznom krpom, pa kad se ohladi u male, lepe tegle sipati. U toku kuvanja skidati penu, ako izbije na povrsinu.

Kao sto je mackica napisala dzem koji se nosi u goste, ja ovo slatko nosim i onaj liker od cokolade, kuckala sam recept.:manikir::manikir::manikir:

Back