Slatkiš vašeg detinjstva

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kraš Ekspress
1762471824437.png

Zahvatala sam supenom kašikom! :zcepanje:

Svašta nešto sam jeo od slatkiša u detinjstvu, ne pamtim sve... Medeno srce, Jafu, Mančmelou, Najlepše želje, Životinjsko carstvo, zatim babine domaće bajadere, šampite u poslastičarnici, Cipiripi (koji je bio mnogo bolji dok mu je maskota bila ona prva veverica, što me je plašila sa TV ekrana :mrgreen:)... naravno Eurokrem, ali što reče neko, onaj originalni što ga je pravila Gandola... ima tu raznih stvari, ne mogu svega ni da se setim. Bilo je i stvari koje sam manje voleo ali se svakako nisam bunio kad bi mi ih neko kupio, kao npr. Žele zeka, Fazon, Sweeet (sa tri E), Rum bar... teško je sve pobrojati.
Premlad sam da bih je pamtio, ali stariji mi kažu da je bila nešto fantastično, neponovljivo.

Plazma je bila "u moje vreme" :mrgreen: N°1.

Ekleri se zovu to "uvijeno" (ili "uroljano" ) lisnato testo punjeno šamom kao za šampite.

Manč se prodavao na komade, onda tu su bila i Kinder jaja, čokoladice Životinjsko carstvo sa sličicama životinja, a pio se Benko (mislim da ga je Kraš proizvodio, nisam sigurna) sa mlekom, Fruktakovi sokovi uglavnom od jabuke i šargarepe ili borovnice, Jafa se jela u delovima (kao i Manč) :)

Od bakinih kolača obavezno štrudle sa orasima, makom, rogačem...pite sa jabukama, višnjama, bundevom...griz, sutlijaš, pudinzi...i tako... :)

Izvini, ali ispravicu te. :)
To o cemu on govori su „šam-rolne“ i cesto ih pravim oko Nove godine i Bozica.

IMG_7729.jpeg

A ovo su Ekleri
IMG_7730.jpeg

Koji slatkiš ste najviše voleli da jedete kad ste bili mali? :)

Pogledajte prilog 1812837

Ooo-ho-ho...

Kao mala sam se mrstila na sve cokoladno...na zalost, sada cokoladu ne mrzim:(, naprotiv!

Omiljena torta mi je bila Vasina ali bez belog sama...mama bi istu pravila u obliku jeza za moj rodjendan, iz kreme sa narandzom bi virile bodlje od badema!

Od kolaca u poslasticarama sam volela turske, na zgrazavanje moje sestre.

Domace sam obozavala, najvise starinske ruzice (kao sipkavo testo punjeno filom od oraha i mleka), potom londonske stangle (sipkavo testo sa dzemom od kajsija) i strudlu sa orasima i visnjama.

Za Nikoljdan prijatelj moje bake bi doneo pune cinije posnih slavskih kolaca i tu se znalo - rozen torta bi bila moja i samo moja.

Back