Skupštinska kafana 6

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svi tebe vole, samo se neki foliraju...;)
Baš si vredna nema šta, sve je gotovo a nije podne, ja nedeljom akcijam do pijace, iznenadim gospođu nekom krčkalicom, ali pre toga uživam u kafici bar sat vremena....:cmok:

virty, dragi čoceče..hvala ti na komplimentima, no to je notorno - rutinski za mene..nema tu nekog užitka jer je hrana tek
nagon za održavanje tela..no pokušavam da i banalno obojim nekim malim prijatnostima..
muškarac koji mazi svoje ukućane i ne libi se da bude oslonac i u sveri koja ga naročito ne zanima, je stvarno raritet.
njegova izabranica je zaista sretna osoba. Bravo virty! :heart:

Вирти, који грб недостаје на овој слици? ако погодиш и прве, частим те пивом :lol:

480px-Coa_Hungary_Country_History_Mathias_Corvinus_%281458-1490%29_big.svg.png

иначе, ради се о грбовима држава/regnuma којим је владао угарски краљ Матија Корвин, син Сибињанин Јанка. ипак, нешто ту фали :mrgreen:

Da budem iskren u heraldiku se ne razumem baš najbolje, vidim ognjenog lava na plavo beloj podlozi, ali mu nedostaju rogovi da da zaključim da me asocira na Brankoviće, zar nismo imali despotovinu Brankovića pod Matijom Korvinom? Stvartno ne znam...

Da budem iskren u heraldiku se ne razumem baš najbolje, vidim ognjenog lava na plavo beloj podlozi, ali mu nedostaju rogovi da da zaključim da me asocira na Brankoviće, zar nismo imali despotovinu Brankovića pod Matijom Korvinom? Stvartno ne znam...

да, Бранковићи су као деспоти уживали титуле и поседе чак и кад су прешли у Угарску. то што гледаш ипак није њихов (јер је грб Бранковића породични грб, а не грб Србије), него грб Луксембурга. елем, недостаје један који боде очи колико недостаје :mrgreen: сети се Битке на Гвозду ;)

pozdravče, stalti...ja ne znam odgovor na pitanje grba M. Korvina(iako mene nisi ni pitao) :)
no videh na krsti tvoja precizna tumačenja (pdf istorija)..izuzetno privlačna tema gde se mora
biti poznavaocem i dosta posvetiti istraživanju da bi se učestvovalo u diskusiji, no nema se
dovoljno vremena za sve što bismo hteli..možda jednom ;)

не смеш да вириш :D

virty, dragi čoceče..hvala ti na komplimentima, no to je notorno - rutinski za mene..nema tu nekog užitka jer je hrana tek
nagon za održavanje tela..no pokušavam da i banalno obojim nekim malim prijatnostima..
muškarac koji mazi svoje ukućane i ne libi se da bude oslonac i u sveri koja ga naročito ne zanima, je stvarno raritet.
njegova izabranica je zaista sretna osoba. Bravo virty! :heart:

Hvala na komplimentu draga, ništa specijalno, samo dužnosti, to je valjda normalno... Hrana jeste fiziološka potreba, ali ipak mislim da ima nešto više od toga, ako se priprema sa ljubavlju, i idejom onda se mora napomenuti i ukus. Mi često hedonizmu dodajemo mu pogrdnu sliku lenjosti, uživanja u telesnim zadovoljstvima, ali definitivno, uživanje u radu i plodovima rada, može se smatrati hedonizmom, znači da cilj nije ostvarenje zadovoljstva, već biti zadovoljan okrenut pozitivi i težnji za unapređenjem zatečenog stanja...

да, Бранковићи су као деспоти уживали титуле и поседе чак и кад су прешли у Угарску. то што гледаш ипак није њихов (јер је грб Бранковића породични грб, а не грб Србије), него грб Луксембурга. елем, недостаје један који боде очи колико недостаје :mrgreen: сети се Битке на Гвозду ;)

Sada si mi sve rekao , znači neki hrvatski grb, hoćeš reći da Hrvati nisu imali nikakvu autonomiju u sastavu Korvinove kraljevine?

Sada si mi sve rekao , znači neki hrvatski grb, hoćeš reći da Hrvati nisu imali nikakvu autonomiju u sastavu Korvinove kraljevine?

браво! нигде нема хрватског грба :) видиш како је хералдика занимљива дисциплина, јер, као што рече колега Формица, она никад не лаже ;)

хоћу рећи да се теза о ''хрватско-угарским'' краљевима и ''хрватско-угарској персоналној унији'' морала одразити и на грбу ''заједничког'' владара. горе можеш видети у средини краљев лични грб- са два грба Угарске (у првом и другом пољу), грб Чешке и породични грб Хуњадија/Корвина (гавран). поред њега је штит са грбом краљице, а около су грбови других држава и области на које је Матија полагао права. сијасет грбова, али нигде грба Хрватске :) то значи само једно- није постојала никаква унија. Хрватска је била део Угарске, једна њена покрајина и ништа више. то што су уживали одређену самоуправу никако не значи да су били засебан regnum. то је чињеница коју они данас не желе да прихвате, али хералдика је као анализа крвне слике- нема лажи нема преваре.

шта више, све ко краја 15. века није ни постојао неки грб Хрватске у било ком облику (Хрватска није имала грб). тека кад су Хабзбурзи унели у своју титулу и угарске крунске земље, тад су приписали (измислили) и неки грб (шаховницу) за Хрватску- да би на фасадама јавих зграда у Аустији могли показати сво шаренило својих титула. ово је прилично фрустрирајуће сазнање за нашу бившу браћу.

Poslednja izmena:
браво! нигде нема хрватског грба :) видиш како је хералдика занимљива дисциплина, јер, као што рече колега Формица, она никад не лаже ;)

хоћу рећи да се теза о ''хрватско-угарским'' краљевима и ''хрватско-угарској персоналној унији'' морала одразити и на грбу ''заједничког'' владара. горе можеш видети у средини краљев лични грб- са два грба Угарске (у првом и другом пољу), грб Чешке и породични грб Хуњадија/Корвина (гавран). поред њега је штит са грбом краљице, а около су грбови других држава и области на које је Матија полагао права. сијасет грбова, али нигде грба Хрватске :) то значи само једно- није постојала никаква унија. Хрватска је била део Угарске, једна њена покрајина и ништа више. то што су уживали одређену самоуправу никако не значи да су били засебан regnum. то је чињеница коју они данас не желе да прихвате, али хералдика је као анализа крвне слике- нема лажи нема преваре.

шта више, све ко краја 15. века није ни постојао неки грб Хрватска у било ком облику (Хрватска није имала грб). тека кад су Хабзбурзи унели у своју титулу и угарске крунске земље, тек тад су приписали и неки грб Хрватској, да би на фасадама јавих зграда у Аустији могли показати сво шаренило својих титула.

Ovo je presudno, što se tiče Habzburga, budimo realni, pored rimokatolika gradili su im ideju hrvatske nacije i nacionalnog identiteta, heraldika zahteva prilično poznavanje istorije...

Mislim da je Unija Klingonske Imperije i Ujedinjene Federacije Planeta realnija politicka konstrukcija od "Hrvatsko-Ugarske Imperije".

Dobar dan. :)

има то своје тумачење и у прихологији. иначе прича о хрватско-угарској ''персоналној унији'' је толико небулозна као кад би ми данас тврдили како је Сулејман Величанствени ''српско-османски цар'', који као Душанов наследник носио српску круну па су они векови ропства били у ствари персонална унија у којој је Србија очувала своју ''државноправну самосвојност'' само зато што се у титули османских султана спомиње и Сирбистан (Србија) :lol:

Nećemo valjda da rušimo u kafani komšijske snove...:hahaha:

A mene samo zanima, da li oni zaista veruju u to da su imali neku perosnalnu uniju sa madjarskim kraljevima (Habzburge da ne spominjemo), ili se to tripuju i indoktriniraju omladinu.

Mislim, Habzburzi, koji su vladali Svetim Rimskim Carstvom, Spanijom (dok Luj XIV nije umesao svoje suncaste prste), Nizozemskim zemljama, Napuljom i Sicilijom, i svim spanskim kolonijama nad kojima nikad nije zalazilo sunce, su bili svesni da vladaju i Hrvatskom? :lol:

Iskreno, mislim da nisu ni znali da Hrvatska postoji i sta je to. Narocito kada je njen najveci deo bio pod turskom vlascu, jer Slavonija i Dalmacija su oslobodjeni tek tokom 18. veka.

има то своје тумачење и у прихологији. иначе прича о хрватско-угарској ''персоналној унији'' је толико небулозна као кад би ми данас тврдили како је Сулејман Величанствени ''српско-османски цар'', који као Душанов наследник носио српску круну па су они векови ропства били у ствари персонална унија у којој је Србија очувала своју ''државноправну самосвојност'' :lol:

Tako je. A mi bismo i te kako to mogli da tvrdimo, jer, za razliku od Hrvata koji u Habzburskoj hijerarhiji nikad nisu stigli dalje od jurisnika i nizih oficira, Srbi su veoma cesto nosili titulu drugog (a nekad i de fakto prvog) coveka velika osmanske imperije.

Da ne spominjemo autonomiju Srbije od 1817 (30) pa do 1878, koja je bila sira od bilo cega sto je Hrvatska ikad imala kod Habzburga, sve do 1918.

A mene samo zanima, da li oni zaista veruju u to da su imali neku perosnalnu uniju sa madjarskim kraljevima (Habzburge da ne spominjemo), ili se to tripuju i indoktriniraju omladinu.

Mislim, Habzburzi, koji su vladali Svetim Rimskim Carstvom, Spanijom (dok Luj XIV nije umesao svoje suncaste prste), Nizozemskim zemljama, Napuljom i Sicilijom, i svim spanskim kolonijama nad kojima nikad nije zalazilo sunce, su bili svesni da vladaju i Hrvatskom? :lol:

Iskreno, mislim da nisu ni znali da Hrvatska postoji i sta je to. Narocito kada je njen najveci deo bio pod turskom vlascu, jer Slavonija i Dalmacija su oslobodjeni tek tokom 18. veka.

E sada preteruješ:hahaha: valjda smo mi sa njihove tačke gledišta skloni mitu i mitomaniji, oni kako tvrde imaju realnu istoriju potkovanu činjenicama na njihovom hrvatskom jeziku koju čitaju u danici ilirskoj...:hahaha:
Kako nisu znali da postoji, tisućuljetna kultura je garant da su znali...

Ovo je presudno, što se tiče Habzburga, budimo realni, pored rimokatolika gradili su im ideju hrvatske nacije i nacionalnog identiteta, heraldika zahteva prilično poznavanje istorije...

видиш, они овај хералдички ''проблем'' тумаче тако што кажу да је грб Далмације (на плавом три златне крунисане главе леопарда) био уједно и грб Хрватске, што је апсурд и фалсификат (чуди ме да му прибегавају и њихови историчари), јер Далмација у то време означава приморске градове и острва- око којих се Угарска отимала (и водила сталне ратове) са Венецијом. Хрватска се налази у залеђу Далмације (припадала је Угарској) и с њом нема никакве државноправне везе- нити бан има власт над градовима нити градови шаљу своје заступнике на сабор. дакле, лаж :D

Tako je. A mi bismo i te kako to mogli da tvrdimo, jer, za razliku od Hrvata koji u Habzburskoj hijerarhiji nikad nisu stigli dalje od jurisnika i nizih oficira, Srbi su veoma cesto nosili titulu drugog (a nekad i de fakto prvog) coveka velika osmanske imperije.

Da ne spominjemo autonomiju Srbije od 1817 (30) pa do 1878, koja je bila sira od bilo cega sto je Hrvatska ikad imala kod Habzburga, sve do 1918.

Da napomenem da je gotovo svaki sultan znao srpski jezik, najelitniji odred turske vojske janjičari su mahom bili Srbi, verovatno diplomatske prepiske sa zapadnim državama su pisani na srpskom...

видиш, они овај хералдички ''проблем'' тумаче тако што кажу да је грб Далмације (на плавом три златне крунисане главе леопарда) био уједно и грб Хрватске, што је апсурд и фалсификат (чуди ме да му прибегавају и њихови историчари), јер Далмација у то време означава приморске градове и острва- око којих се Угарска отимала (и водила сталне ратове) са Венецијом. Хрватска се налази у залеђу Далмације (припадала је Угарској) и с њом нема никакве државноправне везе- нити бан има власт над градовима нити градови шаљу своје заступнике на сабор. дакле, лаж :D

Naravno.

Da ne spominjemo da su Dalmacija i Hrvatska bile dva odbojena entiteta cak i u sklopu Austro-Ugarske, da ne pricamo o dalekim vremenima.

Zapravo, tek su komunisti pripojili Dalmaciju Hrvatskoj.

Da su Srbi u vecoj meri prihvatili Islam, verovatno bismo zaista i imali tursko-srpsku uniju koja bi i danas bila dominantna sila u jugositocnoj Evropi.

Balkan je prilično zamršen što se tiče definisanja istorije i odnosa među narodima, zahvaljujući religijom su definisane nove nacije i neka pripadnost, do tridesteih godina 20 veka i proglasa KPJ-u nisu postojali Crnogorci, muslimani su se izjašnjavali kao Srbi muhamedanci, šta je sa čuvenom dubrovačkom kulturom, Srbima katoličke veroispovesti, sve su to činjenice, gde je na jednoj strani jedini državotvoran narod Srbi, i ostali porjekti Austrougarske, zapadnih država i slično...
Velika šizma je srpski nacionalni korpus podelili na pola, najezda turaka, je islamizovala deo, ako se pozovemo na jezik, najveći deo su štokavci, ako sutra promenim veru u Islam ili rimokatoličku, sigurno ću i dalje biti Srbin, ali moja deca ne, konstantno se ovde ili na nekim debatama dokazujemo koliko se razlikujemo, niko ne poredi sličnosti, zašto ne bi išli logikom šta nam je zajednično, i kome sve to pripada...

Naravno.

Da ne spominjemo da su Dalmacija i Hrvatska bile dva odbojena entiteta cak i u sklopu Austro-Ugarske, da ne pricamo o dalekim vremenima.

Zapravo, tek su komunisti pripojili Dalmaciju Hrvatskoj.

управо тако млади колега :D

а два одвојена ентитета увек и обавезно подразумевају и два различита грба. занимљиво је да Мађарска као један правни ентитет има чак два грба (спојена на усправно подељеном штиту). занимљива је та географска сеоба појма Хрватска. он је најпре значио области (жупе) у залеђу далматинских градова (који су припадали Византинцима) да би се касније проширио и на освојене области- Лику, Крбаву и данашњи Кордун. северно од Купе је била Славонија која се налазила западно од онога што се данас сматра Славонијом. кад је Хрватска пала под Турке, сабор и племство су се преселили у Загреб, тј, Славонију, која је постала (нова) Хрватска, док се појам Славонија почео односити на источне области, које су биле под Турцима.

Da napomenem da je gotovo svaki sultan znao srpski jezik, najelitniji odred turske vojske janjičari su mahom bili Srbi, verovatno diplomatske prepiske sa zapadnim državama su pisani na srpskom...

sunactipoljubim..ne mogu da verujem da su ZNALI da govore po srpski :eek: šta ti je diplomatija ;)
šteta što se danas NEKO :zper:ne ugleda na njih ;)

ps: tjao noske :cmok2: sunči :bye:

ps.ps. : Što volem kada imamo TAKO pametnu i obrazovanu muškadiju :zaljubljena:
( to je pokazatelj da će Srbija ipak preživeti opsadu i želju za istrebljenjem od Velikog B.)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back