- Poruka
- 62.443
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja nadjoh bre na nemackom nesto kao taj Mali Bozic, sta li prebacujes uopste coveku?
A , dobro, ma nema vezeRajka, nije problem praznik Obrezanja...
Dalmacija nikada nije bila katolički stroga teritorija: poslednja je primila hrišćanstvo, dugo je bila pod Vizantijom, najviše je u njoj bio sačuvan slovenski obred u rimokatoličkoj Crkvi...Dalmacija je bila puna patarena-dualista (bogumila) koji su, kao što znaš, otud izbegli u Bosnu, a preostalom narodu ostavili bar u narodnoj tradiciji elemente dualizma. U kojem to još katoličkom kraju postoji.
Lepo je što kažeš da čoveku poput tebe ne priliči skromnost, ali to ćeš da potvrdiš tek kada ovde na forum baciš validan teološki dokaz o prihvatanju termina "mali Božić"....
U protivnom ljudi bi mogli da pomisle da si običan hvalisavac..![]()
Лабе, немаш појма. словенска служба заживела је само на Кварнерским острвима и областима источно од ушћа Неретве. са Кварнера (Крк, Црес, Лошињ) у 13. веку се проширила на подручје Сењске бискупије. то су глагољашки крајеви. изван тога, служило се само на латинском. под Византијом су били само романски градови на обали. унутрашњост је сва била словенска (то је средњовековна Хрватска). тачно је да су се тзв. патарени из Босне (који нису били богумили и дуалисти) проширили на Далмацију како се ширило подручје босанске државе, међутим, они су искорењени, јер Венеција није имала нарочите милости ни према православним (шизматицима), а камо ли кривоверцима.
а што се тиче појмова Божић и Мали Божић, ниједан нема теолошко порекло, већ народно. црквени празници су Рождество Христово и Обрезање Христово. међутим, не значи да су народни појмови аутоматски и антихришћански. то само у неким ограниченим умовима, којих хвала Богу нема пуно у нашој Цркви.
Molim te da se maneš kvalifikacija tipa "pojma nemaš", "Lab nije merilo ortodoksije" i slično i da daš validan teološki dokaz pravoslavne i katoličke Crkve u kojima je verifikovan pojam "mali Božić". Pojam "Božić" je crkveno verifikovan, pa imamo tradicionalne božićne koncerte u Sabornoj Crkvi i slično...Narodno predanje ostavi po strani...
Znači, da nebi ispao šarlatan ili manipulator dovoljno je samo da navedeš bar jedan zvanični dokument ove dve tradicionalne hrišćanske Crkve u kojima je pojam "mali Božić" prihvaćen i upotrebljava se! Samo jedan i ništa više!
Molim te da se maneš kvalifikacija tipa "pojma nemaš", "Lab nije merilo ortodoksije" i slično i da daš validan teološki dokaz pravoslavne i katoličke Crkve u kojima je verifikovan pojam "mali Božić". Pojam "Božić" je crkveno verifikovan, pa imamo tradicionalne božićne koncerte u Sabornoj Crkvi i slično...Narodno predanje ostavi po strani...
Znači, da nebi ispao šarlatan ili manipulator dovoljno je samo da navedeš bar jedan zvanični dokument ove dve tradicionalne hrišćanske Crkve u kojima je pojam "mali Božić" prihvaćen i upotrebljava se! Samo jedan i ništa više!
BEZ PRETERANE FILOZOFIJE I KVALIFIKACIJE SAGOVORNIKA!
аман човече, ни појам Божић није проистекао из хришћанства, већ из народног предања. толико бар знаш.
Ками, опет си романтичан?
Na nemackom je slicno: kleines Herrenfest = mala Bozja svecanost, slavlje i sada kakva je razlika?
E da li je ovo na nemackom sada po ISO normi, ja ne znam, ali crkva tako zove taj dan.
taj termin je ekvivalentan sa Roždestvom Hristovim i Crkva ga koristi u svakodnevnom životu (božićni post, gde ćeš veći dokaz). Ali termin "mali Božić" zbog dualizma i mogućnosti postojanja još kojeg Boga NIJE prihvaćen i Crkva ga ne koristi! Ako ga koristi, navedi dokaze!
Na nemackom je slicno: kleines Herrenfest = mala Bozja svecanost, slavlje i sada kakva je razlika?
E da li je ovo na nemackom sada po ISO normi, ja ne znam, ali crkva tako zove taj dan.
Ja sam Sofi uvek romantican.
Ja cu i umreti kao romantik.
Ja sam ekstrem u smislu da su sva moja osecanja jaka.
Imam jak bes, ali mi je i neznost i romantika jaka.
Da, dete sam zbog toga, i necu da se menjam.
Ovo je lepo, jer prica o nekom drugom svetu, koji nije fizicki.
I toplo mi je, prija jako...
шта значи еквивалентан? како се празник Рождества Христовог зове код Грка? Χριστούγεννα. треба ли да ти преводим шта то значи? као што видиш термин Божић није преведеница и не потиче из хришћанства. и шта ћемо сад, протераћемо га и забранити?
шта значи еквивалентан? како се празник Рождества Христовог зове код Грка? Χριστούγεννα. треба ли да ти преводим шта то значи? као што видиш термин Божић није преведеница и не потиче из хришћанства. и шта ћемо сад, протераћемо га и забранити?
- - - - - - - - - -
биће да су то остаци богумилства код Немаца![]()
Ја сам веома задовољна својим флегматичним темпераментом.
Ставила сам Berry Berry Nice lipstick и одох у провод....коде комшинице на кафу!
Ћао Ками...ћао другари...јес' да сте вечерас били неинспиративни (сви сем Српе) али знам да ћете касније засијати у правом светлу!![]()
Ne pravi se blesav! Pravoslavna Crkva je taj izraz prihvatila i izjednačila sa oficinalnim nazivom Roždestvo Hristovo- BOŽIĆ (Oficinalni kalendar SPC, izdaje Sveti Arhijerejski Sinod SPC, 2015. godine).
Međutim, pojam mali Božić, zbog dualističkog karaktera, Crkva ne prihvata, pa u gorepomenutom OFICINALNOM Kalendaru SPC za prostu 2015. stoji: Obrezanje Gospodnje; Sveti Vasilije Veliki (Nova Godina).
Svako od Vas koji ima kalendar, može da se uveri u to.
Лабе, нађи неког другог да се убеђујеш. немам више живаца, а ни времена. идем до града
даме и господо, желим вам пријатно вече![]()
Au, sta uciniste od kafane danas, dok me nije bilo..
Ljudi. danas sam celi dan proveo setajuci Adom. Trebao sam, po prvoj zamisli, da sedim kuci i radim, ali sada vidim da nisam pogresio.
ja svoju veru nekako dozivljavam licno, mislim da je to sustina, da je svako razume kako zeli.
Dalmacija nikada nije bila katolički stroga teritorija: poslednja je primila hrišćanstvo, dugo je bila pod Vizantijom, najviše je u njoj bio sačuvan slovenski obred u rimokatoličkoj Crkvi...Dalmacija je bila puna patarena-dualista (bogumila) koji su, kao što znaš, otud izbegli u Bosnu, a preostalom narodu ostavili bar u narodnoj tradiciji elemente dualizma. U kojem to još katoličkom kraju postoji.
Lepo je što kažeš da čoveku poput tebe ne priliči skromnost, ali to ćeš da potvrdiš tek kada ovde na forum baciš validan teološki dokaz o prihvatanju termina "mali Božić"....
U protivnom ljudi bi mogli da pomisle da si običan hvalisavac..![]()
Labe, pola Dalmacije je bilo naseljeno Srbima, naročito Vojna Krajina i ono najstarije, Dubrovačka republika. Ne bih se ja usudio da o Dalmaciji pišem isključivo kao o Rimokatoličkom području. Što se savremene istorije tiče, običaji su tamo bili veoma izmešani i povezani, mislim na pravoslavne i rimokatoličke. Mnogi rimokatolici su obeležavali slavu, dok su mnogi pravoslavci pravili slatku Uskršnju pogaču.
Ja sam Sofi uvek romantican.
Ja cu i umreti kao romantik.
Ja sam ekstrem u smislu da su sva moja osecanja jaka.
Imam jak bes, ali su mi i neznost i romantika jaki.
Da, dete sam zbog toga, i necu da se menjam.
Ovo je lepo, jer prica o nekom drugom svetu, koji nije fizicki.
I toplo mi je, prija jako...
Labe, pola Dalmacije je bilo naseljeno Srbima, naročito Vojna Krajina i ono najstarije, Dubrovačka republika. Ne bih se ja usudio da o Dalmaciji pišem isključivo kao o Rimokatoličkom području. Što se savremene istorije tiče, običaji su tamo bili veoma izmešani i povezani, mislim na pravoslavne i rimokatoličke. Mnogi rimokatolici su obeležavali slavu, dok su mnogi pravoslavci pravili slatku Uskršnju pogaču.