Škotski ovčar ("Lesi")

Jedan savet buducim kupcima rase je da dobro otvore oči šta kupuju, da se ne zaleću i gledaju na svaki dinar jer to se ne kupuje svaki dan,već se kupuje živo biće na period od možda 15-ak godina tako da pamet u glavu,pozdrav svima

Paaaa... ja se u drugom delu, Boga mi, ne bih bas slozila. Dragane, iskrena da budem, ovo mislim da je slogan odgajivaca (nista licno!), a mislim da nema mnogo veze sa stvarnim stanjem.

Zivo bice ne mora da se kupi. Niko ne sprecava buduceg vlasnika da pokupi psa sa ulice ili azila i jednako se lepo druzi sa zivim bicem narednih deceniju ili dve, a da zute banke za nabavku nije dao. I ne mora to da bude pas koji je nastao "delanjem grupe autora", pa svakih 2-3 meseca se pojavi upravo neki collie u azilima ili se neki daje iz ovog ili onog razloga na poklon. Pas se ne mora kupiti. Meni iskreno smeta i ono sto stalno govore oni koji propagiraju udomljavanje (iako ih podrzavam u njihovoj nameri, samo mislim da mogu da nadju pametniju krilaticu): pas sa ulice ili iz azila ce te vise voleti i bice ti zahvalan. Nije tacno! Jednako voli i ulicni mesanac i pas iz vodece svetske uzgajivacnice, zato sto je pas. Pas ne poznaje zahvalnost, to osecanje ne postoji kod pasa.

A ako pricamo o ljudima koji zele pravog i proverenog predsavnika rase, e to je druga stvar! Pas dobrih papira i narocito pas proverenog zdravstvenog stanja ne kosta mnogo, kosta onoliko koliko odgajivac/prodavac trazi! Ni pare manje! Ali to je investicija, kako za vlasnika, jer mu se vraca kroz priznanja na smotrama i posle prilikom poziva za parenje, tako i za rasu uopste, jer takav primerak unapredjuje rasu.

Ali da svaki pas, konkretno dugodlaki collie, u Srbiji vredi... vredi- emocionalno! Novcano? Vrlo upitno. Ali ovo nije samo slucaj u dugodlakih kolija, ima toga i u drugim rasama.

Jutros sam , šetajući Zaru (btw, izvinjavam se što vam upadam na temu - volim da vas čitam, pa sam i ovo iznad pročitao) doooooobro izmazio jednog lutalicu koji je, siromašak, prišao da se upozna sa Zarom.
Elem, iblagojevic je u pravu glede "pas se ne kupuje" (slobodna interpretacija, nije citat).
Ali - uvek ima "ali" - ako neko želi da se bavi stočarstvom, svinjogojstvom ili pak psetogojstvom, taj će "paziti šta plaća".
Izvinite za off.

Ali - uvek ima "ali" - ako neko želi da se bavi stočarstvom, svinjogojstvom ili pak psetogojstvom, taj će "paziti šta plaća".
Izvinite za off.

Nije off!

Ako zelim dobrog engleskog punokrvanjaka, sa kojim planiram na najvece svetske konjicke trke, necu ga kupovati u Dobanovcima za 300e! Ali hocu kupiti u Dobanovcima rekreativno grlo, sa kojim cu vikendom izjahivati u obliznji sumarak ili proplanak. Ista stvar sa svim ostalim -gojstvima, sto kaze easy :)

Nije off!

Ako zelim dobrog engleskog punokrvanjaka, sa kojim planiram na najvece svetske konjicke trke, necu ga kupovati u Dobanovcima za 300e! Ali hocu kupiti u Dobanovcima rekreativno grlo, sa kojim cu vikendom izjahivati u obliznji sumarak ili proplanak. Ista stvar sa svim ostalim -gojstvima, sto kaze easy :)

U potpunosti se slazem ,samo je ovde izgleda problem sto oni koji kupe u Dobanovcima stvore neku sliku o svom ljubimcu koja nije realna (da li samo zbog ljubavi koju prema njima osecaju ili tu ima jos necega?) ,pa ispadne da su bolji od engleskog punokrvnjaka.

Naravno da odnos koji imamo sa svojim psom i stepen zadovoljstva koje on donosi - nisu ni u kakvoj vezi sa uloženim novcem pri kupovini šteneta. Mnogo puta sam ovde ponovila (i opet ću) da je najjeftinije kupiti štene. Sve ostalo (nega, ishrana, veterinari...) košta mnogo, mnogo više.
Ali, ako smo se već opredelili za rasno štene - onda je prilično korisno voditi računa o nekim stvarima.
Još nisam naišla ni na kog ko poklanja štence škotskog ovčara - bilo da imaju papire ili ne. Slažem se da papir nije garancija i da se tu mulja i petlja - ali šta li se tek radi sa onima gde uopšte nema papira?! A ako su to samo "ljubitelji" kojima "nisu bitni papiri", zašto onda štence ne poklanjaju, već ih prodaju tvrdeći da je sve čisto, samo "nema papira"?! Ako je tako - zašto ih nema? Konačno, šta je garancija da je štene koje plaćamo manje nego ono "sa papirima" uopšte rasno?
Ni meni nije bitan papir... u smislu koliko su titula pokupili preci mog psa. Ali mi je i te kako bitno da znam koje je krvne linije da je npr. ne bih sutra sparila sa bliskim rođakom. Papiri nisu garancija ni da će štene biti zdravo... zapravo tu ništa nije "garancija". Ali je mnogo veća verovatnoća da će neko ko se ozbiljno bavi odgojem i izgrađuje sopstveni imidž odgajivača voditi računa o kvalitetu štenaca koji izlaze iz njegove odgajivačnice, a ne podvaljivati sa papirima i sa štencima koji vuku ko zna kakve gene. Konačno, a tom papiru jasno stoji ime odgajivača/odgaivačnice - ne isplati se rizikovati!
I zato je moj savet onima koji se opredeljuju za rasnog psa isti kao i Draganov: Vodite računa šta i od koga kupujete. Nema novca na svetu koji može da nadoknadi patnju sa bolesnim psom (da ne pominjemo sad i realan gubitak usled genetske bolesti o kojoj nismo imali pojma)!
Što se tiče onog drugog pitanja... koji psi su "pravi", "najlepši" i sl.... oko toga se spore i kinolozi. ;).

Poslednja izmena:
:zcepanje:

nemoj bre da zezas! :hahaha:

kod mene bi i sam crufts ili westminster winner bio ko cigance :D

I da pitam za Donu. Smeh, kako vam napreduje terapija? Ja nikad u okruzenju nisam imala kuju sa otvorenom piometrom, pa nisam ni videla a ni cula iz prve ruke kako tece oporavak. jel joj prosla upala ili se to leci malo duze?

Bravo Smeh,odličan tekst.Kao prvo ovo nije slogan odgajivača niti treba tako da izgleda jer ja niti živim od toga niti imam neku veliku korist od toga,već radim samo zato što to iskreno volim, a ovo sam rekao iz namere koju je Smeh već pomenula, to jest da se ljudi ne bi našli u situaciji u kojoj smo nas nekoliko sa foruma,da se ljudi ne stežu kad su ove stvari u pitanju,da okreću najjeftinije oglase,da se čak ne potrude da odu da pogledaju oca i majku već preko telefona kupuju štene koje dobijaju u kutiji na svojoj adresi što je trenutno dosta popularno u Srbiji a posledice stignu kad tad.

Kao drugo, pod kupovinom živog bića, naravno da sam mislio na škotske ovčare o kojima uostalom je i cela priča ovde,tako da nema nikakve potrebe da pominješ i praviš paralelu sa mešancima koji su psi kao i ovi ali ipak čovek se uvek za nešto opredeli.Inače kad već pominješ mešance imam jednu Čau-čau mešanku,zove se Mica i iskreno 5 puta je verniji/privrženiji pas od ovih rasnih,prošle godine mi je pobegla u teranju ,uparila se i imala 3 preslatka šteneta koje sam kad su napunili 2 meseca odneo u azil i koji su udomljeni u roku od par sati,pozdrav svima

ako coveku treba pas, bilo koje rase, koje ce samo da vodi na izlozbe morace dobro da zasuce rukave i dobru kintu da spremis. ako trazis nekog koga ces da cuvas iz ljubavi, onda se hvatas za prvo stene koje ti upadne u oko. uostalom, svaka beba je lepa kad se rodi...i niko nezna da li se ona da izrasete u "novaka djokovica" ili nekog probisveta.

hteo bih da mi rascistite nesto oko parenja posto se ne razumem... :/
nasao sam jednu zenku blizu mene...iz iste su odgaivacnice ali...
moj edi, otac Jingis Can Blue Stony River, majka Ledi...
zenka hana sa kojom hocu da je parim: otac Jony Woker Blue Stony River, majka Vesa (baba Ledi)
da li bih mogao da ih uparim?!?!??!

moj edi, otac Jingis Can Blue Stony River, majka Ledi...
zenka hana sa kojom hocu da je parim: otac Jony Woker Blue Stony River, majka Vesa (baba Ledi)
da li bih mogao da ih uparim?!?!??!

Dragane, jel ti ovo i Lana pobegla kad je bila u teranju? :)

(sala mala, ali se izgleda neko igra rodovnicima ili brka pretke. izgeda nije zgoreg ponekad zvati KSRS i pitati koliko puta je vas pas bio otac/majka)

Back