Škotski ovčar ("Lesi")

Na kakvu operaciju? Da je sterilise?
Da. To je jedino sigurno i trajno rešenja.
Ako treba da biram između eventualnog potomstva i njenog života - jednostavno nema dileme.
Lepo sam ti rekao onomad da uradiš krvnu sliku!
Znam. Samo što je to bilo malo komplikovano i teško izvodljivo, pogotovo što je ona bila skroz dobro...
I bili su praznici, laboratorije nisu radile.
I... da ne nabrajam i ne pričam o onome što ... nije za priču.
U svakom slučaju, ne sumnjam u dobre namere i hvala puno svima koji brinu za nju i žele da pomognu.

Mislis da bi potomstvo moglo da joj skodi? ;-((( bedak...
Ne. Nismo se razumeli.
Doni će operacijom biti uklonjena i materica i jajnici jer je to jedini način da se otkloni upala.
O potomstvu sad i ne pričamo. Jednostavno, neće ga imati.
Upala koju ima je posledica hormonalnog poremećaja koji je nešto češći kod kuja koje nisu parene (danas su me dva veterinara uveravala da je i to diskutabilno: dešava se sve češće i kod onih koje su imale leglo). Može se, eventualno, jakim antibioticima smiriti upala, ali pre ili posle će se ponoviti jer uzrok nije otklonjen.
E sad... postoji mogućnost da bi eventualno parenje i štenjene pomogli u regulisanju hormonalnog statusa, ali je to samo mogućnost.
To bi značilo da Dona sad dobija jake antibiotike i da stalno bude pod nadzorom. Pod uslovom da se upala ne ponovi do prvog narednog teranja, mogla bi se eventualno pariti. Naravno, ako je u trenutku kad treba potpuno zdrava i ne pod dejstvom antibiotika.
Pod uslovom da parenje uspe i da se ošteni i odgaji štence, moglo bi se desiti da se hormoni regulišu. Ali, nije velika verovatnoća da se to desi. Pogotovo što postoji realna opasnost da se upala ponovi i pre teranja i da mora ponovo da bude lečena i... sve to je za nju iscrpljujuće i utiče na njeno ukupno zdravstveno stanje.
Da ne pominjem kako oboljenje nije ni malo naivno i kako od toga može i da ugine.
zato rekoh da ako između njenog života i eventualnog potomstva treba da biram - apsolutno nemam dilemu. Ona mi je isuviše važna da bih eksperimentisala... a možda joj "poklonim" jedno štene čisto da ima sa kim da se druži ;)

Kejti - 3 meseca

222667_218370164855551_100000477060396_894386_2180791_n.jpg

216140_218370301522204_100000477060396_894390_3359370_n.jpg

230060_218370194855548_100000477060396_894387_2006172_n.jpg

226142_218370238188877_100000477060396_894388_5807517_n.jpg

215715_218370268188874_100000477060396_894389_3109218_n.jpg

225815_218370334855534_100000477060396_894391_5092492_n.jpg

222105_218370358188865_100000477060396_894392_3763059_n.jpg

226612_218370388188862_100000477060396_894393_6416469_n.jpg

216047_218370404855527_100000477060396_894394_4067322_n.jpg

Mnogo je slatko ovo malo pufnasto :heart:
jel' tvoje ili traži dom?
Mislim... istina je da ja razmišljam o još jednom kučištu i da ona odgovara opisu (žensko, crno), ali samo razmišljam. Za sad. ;)
Htedoh da vam kažem, malo pre provereno: Dona nema temperaturu! :worth:

Hvala:)
Moje je stene ,to mi je prva trikolorka:)
Super sto je Doni bolje:)
Lepa je :heart:
Meni su trikolori nekako... posebni. I lepi. Majka mog prvog kolija je bila trikolor, zaista prelepa. Mislim da je i on puno toga nasledio od nje. Osim što je ona bila prilično mirna i sva nekako gospodstvena, za razliku od njega koji je čitav život zadržao šteneću razigranost! :zaljubljena:
Drugi je bio još dinamičniji. :)
Ja sam se klonila ženki, ne samo zbog ovoga što nam se sad dešava, već i iz straha da ne bude previše mirna.
A Dona je ispala "najgora od sve dece". :zcepanje:
Eno je i sad mora malo da potrči i nadlajava se sa komšijskim psima!

Dobar dan svima!
Mi bili u Beograd i vratili se. :)
Urađen UZ (bez obzira na onaj iz Zrenjanina - odmah mi se dopalo: dobar i pametan lekar mora sam sve da vidi) i pregled trajao i trajao... Pa smo, ipak, prešli i na drugi aparat - za svaki sslučaj. Sve u svemu, čovek (mogu i da ga imenujem, al' da ne bude da pravim reklamu) je odmah rekao da ona ima sadržaja u materici, ali da to nije u tolikoj meri da bi se stvarao problem. Najsumnjiviji su mu bili bubrezi.
Tražio je da se uradi kompletna laboratorija - da ne lutamo.
Čim su rezultati bili gotovi, bilo je jasno i šta stvara problem: babezija! :evil:
Dakle, ipak je bio neki krpelj koji je prošao neprimećeno!
Pitala sam, naravno, kako to da mokraća nije bila tamna (imala sam iskustvo od prošlog puta i stalno sam zagledala).
Palo mi je na pamet da je to, možda, zato što je Dona već primala imizol?!
Izgleda da je upravo to razlog...
Stvara se delimičan imunitet i ta upala koja sama po sebi ne bi bila strašna, ali je imunitet opao - ga je inicirala. I obrnuto.
Dakle, sterilizacija je mogla da se uradi, ali problem ne bi bio rešen.
Štaviše, savet je da je ne sterilišemo (za sad) uopšte.
Kad se ovaj sjajni čovek pozdravljao sa Donom, rekao joj je: "Imaćeš ti još i bebice!"
Naravno, dobila je "Imizol". Kaže da, po najnovijem, treba da se ponovi za 14 dana.
Ona je skroz OK. Čak je i "Imizol" lepo podnela.
Samo joj je dlaka sa stomaka skroz ošišana, pa liči na hrta :zcepanje:

:eek::eek::eek:

pa jel ima jos sta da je zakaci???

piometra+babezija... alal ti vera na zivcima, smeh! a boga mi je i cura tvrd orah, sve na nogama izdrzava :klap:

kazi mi molim te, jel ti dona zasticena od krpelja? ako jeste, koji je to preparat omanuo?
Naravno da je zaštićena!
Imali smo iskustvo sa babezijom još sa pet ipo meseci! :evil:
I pregledam je stalno... i pojma nemam kad i kako je ovaj mogao i da se zakači i otkači i ostane neprimećen?! :sad2:
Što se sredstva tiče: imala je neki češki preparat i ne znači da je neefikasan budući da je trebalo već da joj stavim nov. Stoji mi kupljena ampulica "Advantixa" i sve mi žao da ga stavljam dok nije potpuno zdrava (a sve ovo već poprilično dugo traje :sad2:).
Ni meni ništa nije jasno... osim da je jedno uzrokovalo drugo u smislu da bi se organizam, možda i izborio sa jednom od bolesti (s obzirom na delimičan imunitet od babezije), ali ne i sa obe.
Opet, ona je imala temperaturu samo dva puta u trajanju od po 12, odnosno 24 sata, sve ukupno neka je mirovala 3-4 dana (to znači da nije trčala i skakala na kapiju :roll:) i to ne u nizu, tako da stvarno ne znam šta da mislim?!
A što se piometre tiče - rekoh već da se pozdravio sa njom uz reči: "Imaćeš ti još i bebice" (čovek radi na porodiljstvu - nije ni čudo što "navija" za tu opciju ;))

Pa,da...ektoparazitska gamad...Zato je meni svaka setnja po novobeogradskim nepokosenim "obroncima'' cist stres,bez obzira na silne zastite...Jos da Akijeva mama i Dona nisu sestre, to sto ce ona imati bebice i sto je on u prometu,moglo bi da implicira samo jedno :D
A promo period je dok ne nauci pos'o,je l'?:per:

Da i meni je veoma žao što su Lana i Dona rođene sestre, pa parenje sa Akijem ne dolazi u obzir. A baš mi se dopada...:heart: I rado bih se orodila sa Draganom (mada... mi mu i ovako dođemo nekakva familija :think: :zcepanje:).
Lepo je misliti o stvarima kao što su štenci i ostalo... ali još uvek sam na oprezu i sa velikom brigom da sve to preguramo... sa što menje posledica ako je moguće.
Dva dana je povraćala... noću, juče i ujutro. Pozovem onog sjajnog čoveka koji je uradio UZ i dao joj terapiju, on iz momenta kaže: "Reakcija na antibiotike!". I tačno ih je dobijala ujutro i uveče.
Sa smo, po njegovom savetu, "panklav" zamenili "pentreksilom" pa ćemo videti... Jutros je bilo sve u redu, što se povraćanja tiče.
Ostalo... ona je vesela, razigrana, jede... Ali još uvek nije sasvim svoja. Iskreno verujem da će biti.
Eh da. U Zr-u, pri UZ pregledu joj je veterinar ošišao samo malo dlake... Na Veterinarskom su joj ošišali skoro čitav stomak. To što je smešna :zcepanje: manje-više. Nego je napolju hladno, a nekako mislim, ona pripada pasmini koju je priroda predodredila da ima dugu i bogatu dlaku. I stalno mislim o tome kako bi se mogla i prehladiti (samo bi nam još to falilo) jer kad je napolju, leži na betonu (kad je unutra leži u mom krevetu :roll:). Uglavnom, ima ona tih svojih prostirki i ja joj iznesem jednu u nadi da će ukapirati.
Istina pre neki dan kad sam došla sa posla zatekla sam je kako leži na njoj, ali uglavnom joj služi kao igračka: uhvati u zube, vuče, drži je šapama pa vuče zubima... "ošamućuje" je... Valjda bi znala kako da je iskoristi kad bi joj bilo hladno. :confused:

Hvala Marija, samo neka je ona dobro i sreca da je ovaj pogodio dijagnozu ;-)
Nadam se da će uskoro biti ona "stara".
Znam šta si mislio, ali ja moram da reagujem na nepreciznost u izražavanju ;): Vlada nije "pogodio" dijagnozu, već je uradio sve što treba da do nje dođe!
Nauk za sve: Ako sa vašim psom nešto nije u redu, pogotovo u sezoni krpelja - obavezno krv na analizu! Sve druge metode su nepouzdane!

Nadam se da će uskoro biti ona "stara".
Znam šta si mislio, ali ja moram da reagujem na nepreciznost u izražavanju ;): Vlada nije "pogodio" dijagnozu, već je uradio sve što treba da do nje dođe!
Nauk za sve: Ako sa vašim psom nešto nije u redu, pogotovo u sezoni krpelja - obavezno krv na analizu! Sve druge metode su nepouzdane!

evo da se prikačim pošto mog pesonje -vrste- nema predstavljenog - bearded collie il po narodskom - bradonja a rođak je škota i graničarskog
ovdje kod nas u Dalmaciji, krpelji nisu toliko pogibeljni al isto
ga štitim Frontline Combom - ampula od 25-40 kg

krpelj u šetnji dospije na dlaku al se ne ujvati već omamljen pliva po dlaki

je da je ta ampula kod nas cca 80ak kn što bi bilo cca 800 din

al definitivno je zakon

Back