Škotski ovčar ("Lesi")

Е, баш волим да их видим 'вако очешљане, види се да је кер о коме се води рачуна! Браво, Aron Blackfoot!

Hehehe... Po ovome Dona deluje kao zapuštena džukela ;). Ona dopušta češljanje samo kad je pod temperaturom :zcepanje:.

Inače je imala zdravstvenih problema ovih dana :(, jutros nema više ni temperaturu, ali stalno se liže (i dalje). Pošto je bilo i krvi, mislila sam da je teranje, ali sad to već traje, pa ta temperatura, bilo je i povraćanja... ne znam.
Veterinar je pogledao, i on nije načisto, kaže da bi moglo biti i neko produženo krvarenje s obzirom da nije parena, tako da je i dalje na posmatranju. Kao da malo teže ustaje, ali normalno jede, normalno trči, skače, vesela je i, naravno - laje.
A dopustila mi je da je češljam dok je bila pod temparaturom, pa izgleda bar malo bolje ;)

Traži mišljenje drugog veta, pa i trećeg. Ako imaš mogućnosti, uradi UZ abdomena.
Najbolja varijanta je da je bila prehlada, koja je sada prošla.
Brine me to "teže ustaje".
(možda ima neku upalu dole? Uradi i krvnu sliku, upala se vidi odmah.)

smeh, jesi li primetila da mnogo pije vode?

odvedi ti nju ponovo kod veterinara. jos bolje,a ko imas nekog iskusnog odgajivaca u kraju, pravac kod njega. ako moze da napipa matericu i oceni da li je uvecana, moze negde biti da se radi o piometri... ako je to, mora na sterilizaciju.

Potpuno normalno pije vode.
Dva dana je imala temperaturu, spala joj je nakon terapije.
Veterinar je ispipao sa svih strana, pogledao sve što se dalo videti... vrlo je ozbiljan i u tom smislu pouzdan.
Opet, uvek je moguće da mu nešto promakne, doći će i sutra da je pogleda. Najbolji pokazatelj je, ipak, moj subjektivni osećaj tako da je i ja posmatram i pratim kako se ponaša.

Е, баш волим да их видим 'вако очешљане, види се да је кер о коме се води рачуна! Браво, Aron Blackfoot!

Aron je prelep! :heart:
Meni dugo "tikolori" nisu bili tako lepi kao "žuti".
Ali, ukusi se menjaju... sad su mi možda crni i lepši. Volela bih da imam oba.
Aron me je oduševio! :zaljubljena:

hvala puno oboma u aronovo ime ;)
lijep pozdrav svima
Saša

p.s.-drzimo fige doni,bice valjda sve ok

Poslednja izmena:
juhu :)

srecni praznici!

kako dona?
Hvala. :)
Uzvraćamo čestitke :p.
Dona... najiskrenije: ne znam.
Posle konsultacije telefonom sa jednim profesorom sa veterine iz Bg-a u kojeg imamo poverenja, recimo da sam se malo smirila. Njegovo mišljenje se poklopilo sa mišljenjem našeg veterinara: da se radi o nekom hormonalnom poremećaju pre ili nakon teranja i da nije ništa zabrinjavajuće. Ipak, povela sam je kod još jednog veta (po preporuci!) i ovaj je nije ni pregledao! Ponudio tretman protiv krpelja, vitamine i nemam pojma šta još, dao mi vizit kartu i rekao isto što i pomenuta dvojica, dodajući da je kod njih "kapilarno teranje" (ma šta značilo) i da se teško primeti, a da je ovo samo produžetak toga i da će biti sve u redu.
Merim joj temperaturu - nije povišena. Uvek je oko 39, možda malo iznad, rekoše nam još ranije da je kod "tako dinamičnih" pasa to uobičajeno.
Ipak, ona meni nije - ona i leži mnogo više nego što je uobičajeno, manje laje "na zvezde", ne skače na kapiju, jede, ali ne onako halapljivo i sve odjednom.
I, i dalje se brinem i pojma nemam šta da radim...

:S

da li imas ikakve sanse da je odvedes veterinaru, ma kakvom, kod koga neces placati gledanje psa, vec analize? vet preko telefona ne moze da pomogne, moze samo tebi da pomogne (meni velikim delom veterinari za to sluze, da ih zovem, i onda oni mene smire :D ). Veterinar, koji tebi nudi i daje ti na volju da odlucis hoces li bosti psa ili ne... pa sta reci? ako mozes naci nekog normalnog vet-a, koga ces moci da ucenis da ti psu uradi bar nekakvu krvnu ili analizu mokrace, pa tek onda da mu platis, to bi bilo super... hormonalni poremecaj se valjda utvrdjuje laboratorijski, ne na oko...

temperatura od 39c je ipak malo povisena, bar iz mog iskustva sa mojim psima do sad. kad god je bilo 39, nesto se desavalo... vodi je negde, gde ce je dobro izbosti (vaditi krv). drzimo fige ;)

Stvarno nisam pametna.
Totalno me zbunjuje i nekad (kao danas) stvarno pomislim da me zayebava! Ozbiljno mislim.
Mogu ja obilaziti veterinare redom i tražiti... ne znam ni sama šta. Možda je stvarno samo drmaju hormoni pa menja raspoloženje?
Evo jedan od današnjih snimaka.
Kad vidite psa koji se ovako ponaša, da li biste pomislili da mu nešto fali?

Napomena: Aparat sam se setila da uzmem tek posle šetnje i dosta igre... znači, već je malo umorna.

Pas je dobar. Ma koliko umoran ili odmoran bio, ona je raspolozena. to sto ne jede i vise lezi... hajde ti na ovo vreme obuci bundu, pa jurcaj po dvoristu i pojedi sve sto ti se donese :D

ako je proslo krvarenje i ako se temperatura stabilizovana, valjda je proslo, sta god da je bilo. ja uvek naostrim usi i oci kad su u pitanju promene u vezi sa teranjem. ipak, imamo zenke, ja svoje ne sterilisem, nisam pristalica toga, ali znam da postoje i te kojekakve infekcije, pa vodim racuna.

bice to dobro :)

Pas je dobar. Ma koliko umoran ili odmoran bio, ona je raspolozena. to sto ne jede i vise lezi... hajde ti na ovo vreme obuci bundu, pa jurcaj po dvoristu i pojedi sve sto ti se donese :D

ako je proslo krvarenje i ako se temperatura stabilizovana, valjda je proslo, sta god da je bilo. ja uvek naostrim usi i oci kad su u pitanju promene u vezi sa teranjem. ipak, imamo zenke, ja svoje ne sterilisem, nisam pristalica toga, ali znam da postoje i te kojekakve infekcije, pa vodim racuna.

bice to dobro :)
Ma sve ja to znam: i za promenu vremena i njenu "bundu" i činjenicu da je to "severni" pas kojem prija hladnija temperatura... Ali i poznajem svog psa i tvrdim da ovih dana ona jednostavno nije bila - ona.
danas je još blesavija, vraća se u formu očigledno, e sad... da li je posledica temperature ili teranja (produženog) ili hormonalnog poremećaja ili je sve povezano ili nezavisno - pojma nemam.
Najbitnije je, ipak, da je ona dobro... A sad ću vrebati teranje i unapred pronaći nekog "momka" pa ćemo, valjda, uz sve to uspeti da sredimo i hormone.
U svakom slučaju hvala puno na brizi i podršci.

smeh pas ti je lep, pravi lesi, bas onakav kakvi se meni svidjaju.
Hvala ti. Meni je najlepša na svetu, još kad bi pristala na češće češljanje... :zcepanje:
Inače, ovih dana će pasti i jedno kupanje... ne mogu da je izbacim iz kreveta pa mi previše brzo prlja posteljinu :zcepanje:

kuc-kuc!

jel ovde ima ikog ili spavate?

1. kako odrasli psi?
2. kako stenad?
3. idete li na izlozbe?

RADITE LI VI LJUDI NESTO????

Ja se mlatim sa teranjem, da ne bude da samo zvocam :D
Ja se, na žalost, mlatim sa bolesnim psom :(.
Večeras opet ima temperaturu, sad sam ispratila veterinara (i ona zna kad da dobije temperaturu - gle koliko je sati!), više se i ne liže, bila je skroz živnula, skroz normalno se ponašala i sad - opet?!
Videćemo sutra...

Ok, prosledio sam postove u kojima opisuješ sindrome mom drugaru, inače dr.sci.vet.med. (uvek ga zezam da mu je titula duža od imena i prezimena :) ), pa će mi se javiti sa mišljenjem.

Hvala ti puno. Ako još nešto treba - tu sam za sva pitanja i potpitanja.
Inače, noćes sam uspela da joj "uhvatim" iscedak iz vulve (pre nego što ga je olizala - otimale smo se za to), crvenkasto je, gelastog oblika i ne oseća se uopšte. Ne smrdi na gnoj... Od jutros sam kao dete zivkala veterinarske stanice i opisivala: svi kažu da unutrašnja upala materice ne bi imala nikakav iscedak, a da bi spoljašnja morala imati mnogo više gnoja i da bi se to osećalo i primetilo.

Da podnesem izveštaj o Doninom zdravstvenom stanju:
Bio veterinar, pošto temperatura nije spala ni posle jučerašnje terapije, odveli smo je na UZ pregled.
Ipak je upala materice.
Dobila je novu dozu antibiotika da se spusti temperatura i smiri upala pa mora na operaciju. Veterinar koji ima UZ aparat je stari poznanik i ima i operacionu salu i sve uslove da to uradi kako treba.
Valjda će biti sve u redu... :sad2:

Back