Škotski ovčar ("Lesi")

Di ste drugari? :p

Ljubisa, to opet nova akvizicja? :eek: alal vera, ajde i od tog malog nesto da bude bas 'nako!

Htela sam da pitam jedno pitanjce, ne cini mi se da sam nasla na temi. Koji sudija ili koje sudije, mislim na nase srbijanske, vaze za istinite poznavaoce collie-a? Ako nema takvih, neki iz regiona?

Pozz
Kuce su vam prelepe!!!
Ja imam Astora koji je star 4 godine, nazalost on je kod mojih roditelja jer sam se ja udala, skroz mi je bilo bzvz da mu menjam mesto, nisam znala kako ce da reaguje.
Jel zna neko gde mogu da nadjem zenkicu lepu???
Bez papira, ni Astor nema papire tako da... i ne planiram da ih vodim na izlozbu, nego samo da ih mazim i pazim, i druzim se sa njima. :)

ma ja bih vise voleo da saslusam sta ima da kaze neko ko je jos 80-tih godina drzao lesije. sta ima da kaze neko ko ima 30-40 godina iskustva u negovanju ove pasmine. koliko ja znam ova pasmina je u nekom trenutku bila zaista popularna. a svi znamo kako je lako zavoleti lesiku. toliko zavolis lesike da ti se prosto zavuku pod kozu. elem, koliko se secam lesiji su u nekom trenutku bas bili popularni, bilo ih je dosta po manjim mestima, da ne kazem selima. mi smo recimo nase lesike drzali u selu. imali smo Ringa, Cilu i Liliku. imali smo i jedno leglo. a bilo je i mnogo drugih koji su isto tako u svojim dvoristima drzali ove pse iz ciste ljubavi. ali dosta vremena je od tada proslo. doslo je verovatno i do smene generacija. neki vise ne drze ove pse. ali sigurno je da ima onih koji i dalje drze. e njih bi voleo da cujem sta imaju da kazu.

ma ja bih vise voleo da saslusam sta ima da kaze neko ko je jos 80-tih godina drzao lesije. sta ima da kaze neko ko ima 30-40 godina iskustva u negovanju ove pasmine. koliko ja znam ova pasmina je u nekom trenutku bila zaista popularna. a svi znamo kako je lako zavoleti lesiku. toliko zavolis lesike da ti se prosto zavuku pod kozu. elem, koliko se secam lesiji su u nekom trenutku bas bili popularni, bilo ih je dosta po manjim mestima, da ne kazem selima. mi smo recimo nase lesike drzali u selu. imali smo Ringa, Cilu i Liliku. imali smo i jedno leglo. a bilo je i mnogo drugih koji su isto tako u svojim dvoristima drzali ove pse iz ciste ljubavi. ali dosta vremena je od tada proslo. doslo je verovatno i do smene generacija. neki vise ne drze ove pse. ali sigurno je da ima onih koji i dalje drze. e njih bi voleo da cujem sta imaju da kazu.
Nisam baš sigurna da sam shvatila o čemu želiš da čuješ mišljenje "onih koji su 80-tih držali lesike"?
Neki od ovdašnjih učesnika tada još nisu bili ni rođeni, što i dalje ne znači da manje vole ili manje poznaju ove pse.
>Moj prvi koli bio je rođen 1983., uvek sam imala po jednog psa (Dona je treći, posle pauze od četiri godine) i "skidam kapu" mnogima odavde koji o pasmini, uzgoju i mnogo čemu vezanom za kolije znaju mnogo više od mene.
Verovatno je većina njih "mlađa" od mog Amija ;)

Pozz
Kuce su vam prelepe!!!
Ja imam Astora koji je star 4 godine, nazalost on je kod mojih roditelja jer sam se ja udala, skroz mi je bilo bzvz da mu menjam mesto, nisam znala kako ce da reaguje.
Bez papira, ni Astor nema papire tako da... i ne planiram da ih vodim na izlozbu, nego samo da ih mazim i pazim, i druzim se sa njima. :)

Ako nađeš ženku bez papira i tvoj pas nema papire, kako znaš da nisu u srodstvu?

Nisam baš sigurna da sam shvatila o čemu želiš da čuješ mišljenje "onih koji su 80-tih držali lesike"?
Neki od ovdašnjih učesnika tada još nisu bili ni rođeni, što i dalje ne znači da manje vole ili manje poznaju ove pse.
>Moj prvi koli bio je rođen 1983., uvek sam imala po jednog psa (Dona je treći, posle pauze od četiri godine) i "skidam kapu" mnogima odavde koji o pasmini, uzgoju i mnogo čemu vezanom za kolije znaju mnogo više od mene.
Verovatno je većina njih "mlađa" od mog Amija ;)

Tih '80-tih je kolije imala baba Dara, drugarica Jovanke Broz, predivni su bili Ari i Lesi, meni su onda delovali ogromno jer sam bila klinka, imali su impozantna krzna oboje, i sad ih se sećam, kad vidim njeno dvorište, kao da su i dalje tu, čekam ih da istrče odnekud. Mislim da su oni "krivi", ne Lassie, što sam i dan-danas zaljubljena u kolije. Ne znam ko se juče od kupaca žalio da su mu ovce nemoguće, odmah sam ga uputila na drugog kupca koji će na leto imati leglo svoje trikolor kujice. :D (A pomenem ih povremeno i mužu. ;))

Pozz
Kuce su vam prelepe!!!

sandrina, ako ti nije bitno da li je pas mlad, a odgovorno tvrdim da za collie-a stvarno nije bitno, jer kao sto znas, oni su i blagi, i pametni i prilagodjavaju se dobrom vlasniku, pogledaj neku stranu nazad. ima dvogodisnja jako lepa zenka u subotickom azilu. vec duze je vreme tamo, greota je da tamo i ostane. ako ima imalo mesta da razmislis o njoj, moooolim te :)

Pa ne volim da najavljujem parenje ili bilo sta dok stenci ne dodju na svet.
Ostenjeni su 14.04., ima 6 stenadi ,1 muzjak i 5 zenki a tata je Robi.

218033_214876251871609_100000477060396_863918_5544113_n.jpg

Poslednja izmena:
Ljubiša čestitam na novom leglu! Sa razlogom mozeš puno da očekuješ, i Robbie i Honey su vrhunski psi. Honey daje neverovatno kvalitetne štence, znam iz iskustva :D Nadam se da će naslediti i njenu narav, mislim da znaš o čemu pričam :)
I nadam se da ostavljaš kod sebe bar jedno...

Ljubiša čestitam na novom leglu! Sa razlogom mozeš puno da očekuješ, i Robbie i Honey su vrhunski psi. Honey daje neverovatno kvalitetne štence, znam iz iskustva :D Nadam se da će naslediti i njenu narav, mislim da znaš o čemu pričam :)
I nadam se da ostavljaš kod sebe bar jedno...

Hvala Gorane ,da znam tacno o cemu pricas:)A pored ovoliko zenki kako da ne ostavim nijednu:D

Drugari, ono pitanje za najbolje (objektivno ili po vama) sudije za skotske ovcare i dalje stoji.

Inace, pricam pre neki dan sa nekim kuckarima iz kraja pa se oni svacime frljaju... sad ja pokusavam da nadjem nesto online, ali mi naravno nikako ne ide. da li postoji u Srbiji neka monografije, necije beleske ili bilo sta vezano za istoriju skota u Srbiji? mislim naravno na kerove :D

Back