Škotski ovčar ("Lesi")

Danas punih 7 meseci...

29mrk08.jpg

Roberto Cavalli? Pa ti imas designer dog-a!!!:rotf:

sala mala! Za sad se cini super. Samo neka tako nastavi.

Jedno pitanjce. Jel fotos los, ili njemu pocinju malo da 'klackaju' usi? Ako se ispravljaju, pripazi na kalcijum. Moju kuju su izgleda upropastili sa kalcijumom kad je bila mala, pa sad izgleda ko gremlin :lol:

Ma pitala da li dobro drzi usi. Ja ovako sa slika slabo sta vidim, sem oblik celog psa i boje, za detalje sam corava ko krtica :D

Moj pas ima usi ko civava :D nije ni dosla sa posebno lepim tj. pravilnim usima, ali kad sam je uzela, bila je debela ko prasica. Trebalo mi je vremena da se izborim sa njenom kilazom, i sumnjam cak i da sam dobrim delom ja kumovala potpunom ispravljanju usiju. Naprosto, pomirenje borbe sa prekomernom kilazom i borbe za pravilno drzanje usiju je u tom trenutku bilo preveliki izazov za mene.

Al dobro, sad sta je tu je. Ima ona i drugih, znacajnijih mana zbog kojih nece biti izlagana, pa su nam usi najmanji moguci problem.

Nemoj se tripovati! To sto ja ne vidim dobro, to nije tvoj problem! Ja samo pitam. Dok god su savijene, sta te briga?

A svajcarski momak. Pas ko pas, lep. Od svega sto sam do sad pregledala, a nisam nesto mnogo da se razumemo, tj. nisam sve, Margrave Hills iz Nemacke ima 2 sjajna US-imported grla, i jedna odgajivacnica radnih collie-a u Norveskoj- Echuca. Drze trikolore, neki su, ako sam dobro razumela tragaci, neki ovcarski psi... Ma, impresivno. Kako je lepo cuti da collie i dalje radi svoj posao.

megiimaca.jpg

Evo moje divljakuse. Mrzim kamere na mobilnim, a i da mi je obican fotoaparat pri ruci, bila bi ista prica, ne znam da slikam :D

U dvoristu nam se smuca neka maca. Moj pas, koliko god 'zao' bio, plasi se macaka vise nego icega. Jutros je pustim u bastu, a ona mi sva unezverena lupa na vrata. Ja je pustim u kucu, i onda provalim da je macka napolju. Isprepadala se macke!!!!:hahaha:

A kad je usla u kucu, odma potrcala na vrata da se gledaju. Pa joj to ne bude dovoljno, nego uzme da se dere ko manijak, skace na staklo. Ono siroto mace zbunjeno, lepo imam utisak da misli: pa do sad je bezala od mene u drugi kraj dvorista, sta joj je sad??? :hahaha:

To je moja zver, odostraga :D

MA divlja! Vidi je na sta lici, to covek ne moze dovesti u red! Cetkam ko blesava, a ona i dalje cupava. Da mi je prvi pas, pa da razumem, ali ovako.... Zovem je 'cigance'! stalno je musava i prljava. Posle nekog vremena sam digla tuke :D jeste da zivi u kuci, ali ako bi je prala i cetkala kako se ona uprlja, ceo dan bi se samo njome bavila :D

ljudi, kad vam kazem, ili je ova cudo, ili mene godine stizu. nesto od toga jeste, ali ova lici na musavo dete! a tako se i ponasa!

MA divlja! Vidi je na sta lici, to covek ne moze dovesti u red! Cetkam ko blesava, a ona i dalje cupava. Da mi je prvi pas, pa da razumem, ali ovako.... Zovem je 'cigance'! stalno je musava i prljava. Posle nekog vremena sam digla tuke :D jeste da zivi u kuci, ali ako bi je prala i cetkala kako se ona uprlja, ceo dan bi se samo njome bavila :D

ljudi, kad vam kazem, ili je ova cudo, ili mene godine stizu. nesto od toga jeste, ali ova lici na musavo dete! a tako se i ponasa!

Nikad nisam imala kolija koji toliko mrzi četku kao Dona!
Nema šanse da je iščetkam - osim prisilnim metodama (čega sam izričit protivnik). Nikakvo podmićivanje, maženje - ništa ne "prolazi". Probala sam i da joj češljenje vežem za odlazak u šetnju - nema šanse.
Uglavnom, ide tako "ofucana" sa sve onom poddlakom sve dok ne dođe u fazu da mogu rukom da joj skinem.
Najveći problem mi je ono oko ušiju... jednostavno ne dozvoljava da joj prođem četkom oko glave, pa muku mučimo sa "džombama" od dlake.
Za pravo čudo - koliko god da se uprlja, obično sve to lepo spadne i bude čista. Inače, vodu ne podnosi, tako da sve bare zaobilazi u širokom luku.

UH, smeh, imam negde slican problem. Ni megi nije ljubitelj cetkanja i cesljanja, ali se mnogo ne pita. podviknem i cetkam.ona nije najsrecnija, pokusava na sitno da se izvuce, pa meni to dodje problem. prvo sto nemam grooming sto niti sam do sad nasla neku pogodnu podzidu ili klupu, gde bi je podigla, pa me ledja ubijaju.

i onda, kad se tako iskrivim od cetkanja, ona se zaleti u prvo drustvo, a ne zna da se igra onako lepo, damski, nego je kabadahija, odmah hvata za gusu i noge, rve se ko gladijator, i to nadje neke sarplanince i druge ogromne pse, koji je svu sazvacu, posle pocinje da mi se oseca onako sazvakana, a ko bi to stalno prao? pa ne mogu kupati psa na svaka 2-3 dana. ma uzas!

sve u svemu, nas dve se i dalje volimo najvise na svetu. mada kad je uporedim sa prethodnim psima, koje su bile toliko dobre i mirne, i prave dame na prvom mestu, ova je zlo zivo. ali eto, volim je pa joj svasta prastam. em nije kod nas dosla nesto narocito naucena, em je mi razmazismo koliko smo mogli, pa ti sad vidi kako to izgleda. mada moram reci, koliko je sa njom radjena disciplina, ona je super! mada nije to do nje kao nje, nego do rase. ;)

Da je razmažena - jeste (govorim o Doni). :D
Ali, meni ne smeta.
Imala sam problem da muškoj strani (koja je bila prisutna u jednom delu njenog života) objesnim da se sa tim psima ništa ne postiže prisilno, odnosno da sve što sa njom uradiš, možeš uraditi samo lepim i teškom mukom je prihvatio.
U stvari, kod Done se tačno vidi kad zna da nešzto ne sme, ali ne može da se uzdrži. Muku mučimo sa (ne)skakanjem od radosti kad se vratim kući: tačno zna da to ne sme da radi, sedne ispred, ****** joj podrhtava na podu i ako za delić sekunde zakasnim sa zagrljejem - ona skoči. I dok ne stignem ni da reagujem - već je sela i samo što ne kaže: "Izvini!"
U suštini je dobra, relativno poslušna ( e sad... ni ja nisam baš od onih disciplinovanih, pa kako tome da naučim psa?), samo što je u glavi i dalje štene i takva će, verovatno, i ostati. :heart::zcepanje:

smeh, ja mislim da je taj deo, oko toga da se na psu vidi kad je zgresio, uopstena karakteristika psa, ne rase.

Meni dodje mnogo komicno kad se vratim kuci, a kera bila sama i napravila neku stetu (i danas joj se desi da zaspi na papucama, pa kad se probudi, pocne valjda onako bunovna da ih glocka, kad su vec pri ruci :lol:), da se sva pokunji, a ja da ne vidim odmah stetu. Znam je ko zlu paru.Tacno znam kad je nesto zeznula. Druga je stvar sto ne mogu uvek da nadjem sta je zeznula :hahaha:

smeh, ja mislim da je taj deo, oko toga da se na psu vidi kad je zgresio, uopstena karakteristika psa, ne rase.

Meni dodje mnogo komicno kad se vratim kuci, a kera bila sama i napravila neku stetu (i danas joj se desi da zaspi na papucama, pa kad se probudi, pocne valjda onako bunovna da ih glocka, kad su vec pri ruci :lol:), da se sva pokunji, a ja da ne vidim odmah stetu. Znam je ko zlu paru.Tacno znam kad je nesto zeznula. Druga je stvar sto ne mogu uvek da nadjem sta je zeznula :hahaha:
Apsolutno. Oni tačno znaju kada su zgrešili, ali nisam mislila samo na to. Temperament joj ne dopušta da bude besprekorno poslušna: zna šta sme, a šta ne, ali neki put ne može da se uzdrži. :zcepanje:

Back