Škotski ovčar ("Lesi")

Ja mislim da nije samo stvar u filmu. Nisam odgajivac, pa ne znam kako se promovise jeda rasa, ali mogu da krenem od svoga posla, kako bih promovisala svoj posao:

1. napravila bih sajt (to je besplatno, samo jos da nadjemo mucenika, koji bi ideje uklopio u nesto vizuelno i sadrzinski prihvatljivo),
2. napravila bih letke, booklete ili slicno, u elektronskoj formi, i time bih obavestila 'kolege' (koje su nase kolege? pitanje za razmisljanje), tj prisetila bi ih da rasa i dalje postoji,
3. na nekoj redovnoj bazi bih organizovala seminare (prevedeno na jezik lesija: druzenja), ali ne nas 10 se skupi pa odemo na neku livadu van grada, ne! Nego direktno u glavu: na Kalemegdan, Usce, kod Jugoslavije, ako je u toku neko okupljanje ili festival ili slicno u gradu, iskoristiti taj momenat. Okupljanja oko skola i vrtica. Deca danas NE ZNAJU sta je lesi!
4. trebalo bi da posecujemo izlozbe sto je vise moguce. I to svi, i oni sa papirima i oni bez. Da punimo ringove i prostor oko ringa. Sto neko, ko realno nema izlozbenog psa, a ima papire za njega, pa time se kvalifikuje za ucesce na izlozbu, ne bi i izasao? Pa sta i ako dobije trojku ili cetvorku? Radi se o promociji rase, a ne pojedinog psa. Vazno je da je ring pun, da se sve zuti i crni okolo, ili sareni, ko ima meliranog :)

Dajte ideje. Ako ima ljudi od entuzijazma, mozda nesto i napravimo ;)

Evo vam pobednika,neka je na čast i sudiji i celoj srpskoj kinologiji

19317619102160320261140.jpg

Šta ja mislim o našoj kinologiji i "objektivnosti" prilikom ocenjivanja ( Kao "prilog" prilažem i činjenicu da Dona do danas nije ocenjena ) već sam pisala ovde.
Tako je bilo pre 15-tak godina kada sam izvodila psa na izložbe, tako je i danas. Razlika je utoliko što smo tada u konkurenciji mladih imali 7 mužjaka (od toga 6 odlično ocenjenih), kod ženki nešto manje, kod zrelih još više...
Na žalost, rasa psa se bira po trendu, neki ulaze, drugi izlaze "iz mode".
Ono što stalno ističem (i ovde) je da ovu rasu volim i biram pre svega zbog karaktera i naravi koja ih čini toliko posebnim. Kako bih nekog ko je video retrivera kod svog direktora ili čuo kako je npr. malinoa "nešto novo" sa odličnim karakteristikama ubedila da je "lesi" sjajan pas - ne znam, a nisam sigurna ni da oni koji psa biraju kao modni detalj zaslužuju društvo kolija.
U stvari - sigurna sam da ga ne zaslužuju.
Naravno da to ne znači da ne treba raditi na popularizaciji rase, na upoznavanje ljudi sa njihovim karakteristikama, samo što to ne ide uvek u dobrom pravcu. Pogledajte npr. retrivere. Znate li koliko ih je sa displazijom kukova i raznim drugim oboljenjima koja im skraćuju život i čine ga mnogo nekvalitetnijim? I sve zbog hiperprodukcije i zarade koju donosi svako leglo (sad i nije tako "strašno", ali pre par godina - bilo je užasno).

E, asd, moje vidjenje ovih stvari. Budite nezni prema mojim komentarima. Nisam u kinologiji, nego kinofiliji, pa mi ne zamerite ako nesto odvalim :)

1. Dakle, pre 15 godina smo imali po 7-8 muzjaka u razredu mladih, danas imamo 3 psa ukupno. Po meni, strahovit pad interesovanja za psa, koji ne pruza samo estetsko zadovoljstvo, vec mnogo vise. Da se razumemo, meni je dugodlaki collie kralj psece lepote, ali to nije presudno za moj odabir rase. To je iskonski radni pas, ovcar, koji mozda vise ne cuva ovce, ali se svakako sa njime svasta moze raditi. To je pas sa kojim mozemo na agility, ako smo sportisti, a mozemo ga obuciti i za drustveno-koristan rad, ako smo bas ambiciozni i/ili zainteresovani za ozbiljan rad (vodic slepih, pas-spasilac itd, itd)
2. To sto se rasa raslojava na klasican i moderan tip nije razlog sto je collie otisao na marginu srpske, pa mozda i svetske kinologije. Danas slabo da vidis ikakvog colliea, a ne modernog ili starog na ulicama Srbije.
3. Objektivnost i kompetentnost sudija- za to ne znam sta bih rekla. Da se samo u Srbiji desava da pas, kao sto je pobednik proslonedeljnog CACIB-a, pobedi, to ne bi bio problem. Onda bi Dragan spakovao Axela, pa pravac region, Evropa itd. Svuda u svetu se, bez obzira na cinjenicu sto se standard nije menjao, forsiraju takvi psi. Mozemo cak da kazemo da su nam sudije u trendu :hahaha:
Nemojte mi ovo gore za sudjenje uzeti za zlo, ja sam veliki postovalac klasicnog tipa, ali samo pokusavam objektivno da sagledam sa cime se rasa suocava.
4. Da veca ili manja zastupljenost rase zavisi od trenda, tu se skroz slazem. Ali i dan-danas kad se ode na izlozbu, moze se videti da se npr. vucjaci nemilice izvlace odnekud i dovode u ring. Vucjak je pas koji je preziveo trendove. Treba se zapitati i treba pitati uzgajivace vucjaka kako su oni to uspeli, pa mozda taj recept primeniti na colliea.
5. Sto se tice negativnih efekata popularizacije rase... Ne znam sta bih tu rekla. Istina je da svaka popularna rasa negde i obavezno nosi sa sobom i farme tih rasa. Ali to ne sme biti prepreka. Nasi ljudi koji hoce psa bilo koje rase se moraju edukovati kako birati i gde nabavljati psa. Uvek ce biti needukovanih i uvek onih, koji to zele da iskoriste. Samo sto mislim da to ne sme ici na racun popularizacije i ocuvanja ove rase. Jer dok mi razmisljamo ko ce i kako ukrstati npr. klasicnog kolija, na izlozbama sirom sveta moderan tip nosi titule!

Ala sam vas udavila :per: Ne znam, ja bih stvarno volela da svako da svoje vidjenje i napise sta misli. Ja bih cak bila voljna da napravim nekakav step-plan, pa za slucaj da se ikad odlucimo da nesto uradimo...

Ja mislim da nije samo stvar u filmu. Nisam odgajivac, pa ne znam kako se promovise jeda rasa, ali mogu da krenem od svoga posla, kako bih promovisala svoj posao:

1. napravila bih sajt (to je besplatno, samo jos da nadjemo mucenika, koji bi ideje uklopio u nesto vizuelno i sadrzinski prihvatljivo),
2. napravila bih letke, booklete ili slicno, u elektronskoj formi, i time bih obavestila 'kolege' (koje su nase kolege? pitanje za razmisljanje), tj prisetila bi ih da rasa i dalje postoji,
3. na nekoj redovnoj bazi bih organizovala seminare (prevedeno na jezik lesija: druzenja), ali ne nas 10 se skupi pa odemo na neku livadu van grada, ne! Nego direktno u glavu: na Kalemegdan, Usce, kod Jugoslavije, ako je u toku neko okupljanje ili festival ili slicno u gradu, iskoristiti taj momenat. Okupljanja oko skola i vrtica. Deca danas NE ZNAJU sta je lesi!
4. trebalo bi da posecujemo izlozbe sto je vise moguce. I to svi, i oni sa papirima i oni bez. Da punimo ringove i prostor oko ringa. Sto neko, ko realno nema izlozbenog psa, a ima papire za njega, pa time se kvalifikuje za ucesce na izlozbu, ne bi i izasao? Pa sta i ako dobije trojku ili cetvorku? Radi se o promociji rase, a ne pojedinog psa. Vazno je da je ring pun, da se sve zuti i crni okolo, ili sareni, ko ima meliranog :)

Dajte ideje. Ako ima ljudi od entuzijazma, mozda nesto i napravimo ;)

Odlične ideje, ne bih ništa dodala. Samo bih još dodala da su meni fantastični, imaju divan karakter sa kojim sam već radila skoro deceniju ipo i stvarno bih želela da ponovim to iskustvo i sa kolijem ali eto, recimo moj muž je u fazonu "Ih, lesika. :thumbdown:" Ima sigurno još takvih slučajeva. A kad sam razmišljala prošlog leta o usvajanju onog šeltija, ni za njega nisu hteli da čuju ni muž ni ćerka.

Evo vam pobednika,neka je na čast i sudiji i celoj srpskoj kinologiji

19317619102160320261140.jpg

Auh, kako liči na gazdaricu! :lol: Svaki drugi komentar je izlišan, to je toliko daleko od (još uvek važećeg) standarda da nemam reči.

Šta ja mislim o našoj kinologiji i "objektivnosti" prilikom ocenjivanja ( Kao "prilog" prilažem i činjenicu da Dona do danas nije ocenjena ) već sam pisala ovde.
Tako je bilo pre 15-tak godina kada sam izvodila psa na izložbe, tako je i danas. Razlika je utoliko što smo tada u konkurenciji mladih imali 7 mužjaka (od toga 6 odlično ocenjenih), kod ženki nešto manje, kod zrelih još više...
Na žalost, rasa psa se bira po trendu, neki ulaze, drugi izlaze "iz mode".
Ono što stalno ističem (i ovde) je da ovu rasu volim i biram pre svega zbog karaktera i naravi koja ih čini toliko posebnim. Kako bih nekog ko je video retrivera kod svog direktora ili čuo kako je npr. malinoa "nešto novo" sa odličnim karakteristikama ubedila da je "lesi" sjajan pas - ne znam, a nisam sigurna ni da oni koji psa biraju kao modni detalj zaslužuju društvo kolija.
U stvari - sigurna sam da ga ne zaslužuju.

Naravno da to ne znači da ne treba raditi na popularizaciji rase, na upoznavanje ljudi sa njihovim karakteristikama, samo što to ne ide uvek u dobrom pravcu. Pogledajte npr. retrivere. Znate li koliko ih je sa displazijom kukova i raznim drugim oboljenjima koja im skraćuju život i čine ga mnogo nekvalitetnijim? I sve zbog hiperprodukcije i zarade koju donosi svako leglo (sad i nije tako "strašno", ali pre par godina - bilo je užasno).

Da, to je ono zbog čega treba biti oprezan. Znate li koja je trenutno najujedljivija rasa u mom gradu? Zlatni retriver. Jer ih ima najviše i neujednačeni su i neuravnoteženi. A kakvu bi im ravnotežu u životu i pružio neko ko ih je nabavio samo jer su moderni?!

Ja ne mogu pariti svoju zenku. Zbog lose selekcije, nije sigurno da li je njeno polu-slepilo nasledno i da li ce se razviti u potpuno slepilo. Da znam da moj pas nece genetski prenositi bolest i da imam buduce vlasnike medju svojim prijateljima/poznanicima/ljudima koje poznajem i za koje znam da bi vodili racuna o psima, ja bih za sledece teranje naparila kuju i ispoklanjala stenad. Ne treba im pedigre, nek za pocetak samo sluze da se rasa vidi. Ali nema sanse da se ona koti.

A imam jos jedan interesantan detalj u vezi sa nasim sudjenjima. Ja imam papire oca i majke moje kuje, ocenske liste sa izlozbi. Majcine ocenske liste su nikakve. Tri generalne recenice i po ocena 5. A oceve ocenske liste :O Na ocenskoj listi, gde je otac dobio R.CAC jasno i glasno pise da je jedno uho nepravilno!!! Pa kako takav pas moze da dobije i 5, a kamoli nekakvu titulu???

dragane, ja sam mislio da je ova mađarica, u najmanju ruku, u kupaćem... baš sam se razočarao!

UA sudija!

ah, da, tu je i pufna... mislim, pas. CACIB, a? reper za sve ostale? Quo vadis, Lessie...

Poslednja izmena:
Parite zenke!!! Blagojrvicka koliko si imala stenadi? Smeh, isto pitanje...Cekate, sta?
Ne čekam ništa. :)
Samo jednom sam uzela jedno štene kao vlasnik mužjaka jer sam imala kome da ga poklonim.
Sve sok ne znam šta bih sa minimum tri kučeta ( pretpostavka je da bi mi toliko ostalo iz jednog legla) što podrazumeva da je to po mojim kriterijumima dobar izbor doma za Doninu dečicu - neće biti ni legla.

Ne čekam ništa. :)
Samo jednom sam uzela jedno štene kao vlasnik mužjaka jer sam imala kome da ga poklonim.
Sve sok ne znam šta bih sa minimum tri kučeta ( pretpostavka je da bi mi toliko ostalo iz jednog legla) što podrazumeva da je to po mojim kriterijumima dobar izbor doma za Doninu dečicu - neće biti ni legla.

Ja barim dete da bari muža da pored malinoe od Mileve uzmemo, ako je ikad budeš parila, i kolija-Doninu bebu. Ali slaba vajda.

A mimi's dad neće ni biti svestan šta ga je snašlo. Miss'immmm... Perfidno, vrlo perfidno!

Podržavam! (ali prvo ograda, pa onda malinoa, pa onda lesika)

Malinoa sigurno, čim bude ograda, imamo veverice, fazane, svrake i komšije od kojih treba zaštititi nešto preko 350 sadnica leske, a za kolija ću morati da ga ubedim da nabavimo ovce prvo. :lol: Mislim, voli jagnjetinu... :whistling: Ovčije kiselo lepo ide uz pečeni krompir, o siru uz spanać ne bih trošila reči... Ali psi su stvarno fantastični, neko je dobio od nekog rođaka iz grada kolija, odraslog na asfaltu, pas je pri prvom susretu sa stadom svojih novih vlasnika znao šta da radi. To se prepričava u celom selu, a kako je sve izvesnije da ćemo preći tamo 100% vremena, ko zna...

Dalabu (daj bre, menjaj nick!):

1. daj mi muzjaka kad bude polno zreo,
2. potpisi da ti je poznato da njegova stenad moze imati genetsku manu i da se slazes da tvoj muzjak pari zenku bez papira,
3. pomozi mi da udomimo pse u pouzdane kuce

i mozemo da se ordoimo :D

NEMOJ MOLIM TE OVO NEKO OZBILJNO DA SHVATI!

Poslednja izmena:
U ***, pa preterujete...Mislim donekle imam razumevanja jer je vlasnica Tedijeve majke bila jako nepoverljiva i prema meni i prema svim ostalim potencjalnm kupcima, ali sad kad ga vidi i cuje kakav gospodin tretman ima presrecna je. Tesko da neko ko se odluci za ovu rasu moze da bude neodgovoran. To je bar moje misljenje...

Za štene za tebe bih momentalno potražila mužjaka za Donu. Ne poznajem nikog pouzdanijeg da bude vlasnik bilo kojeg psa.

Hvala na komplimentu. :zag: Ali šta sa ostatkom legla?! :( A i sačekala bih ipak da mi prođe ta loša karma sa ljubimcima koja me prati već drugu godinu za redom. (Veruj da se ne usuđujem da slikam mačka Mirka, bojim se da nešto ne izmalerišem.)

U ***, pa preterujete...Mislim donekle imam razumevanja jer je vlasnica Tedijeve majke bila jako nepoverljiva i prema meni i prema svim ostalim potencjalnm kupcima, ali sad kad ga vidi i cuje kakav gospodin tretman ima presrecna je. Tesko da neko ko se odluci za ovu rasu moze da bude neodgovoran. To je bar moje misljenje...

Da, to je dobra strana činjenice da rasa trenutno nije "moderna".

A tačno se sećam one epizode kad se Lassie pridružila onom starom zabavljaču i njegovom westiju, ili beše cairne? pa joj naređuje kao što je sa svojim psom navikao da skupi obruče, ona ga gleda začuđeno, a onda je on lepo zamoli i tek ga onda posluša, i tačno znam taj karakter, sa njima ne može na silu niti grubo, ali uz široku demokratiju nema odanijeg i zahvalnijeg psa od njih. I onaj moj matorko koji je ko zna kojim kanalima dobio nešto njihove DNK se uvek vraćao kući. :lol:

Back