Škotski ovčar ("Lesi")

Jeste, ružnjikavi su.
A i na lestvici inteligencije su 16-ti. (mi smo sedmi, tra-la-la-la)

Šalim se i ja, naravno da ih volim, samo me interesuje jedno: Zašto puštaju (u ulozi čuvara) ljude da uđu, čak im se i raduju, a agresivno sprečavaju te iste ljude da izađu?

Možda ima neke veze sa njihovom sujetom, tipa odlazi im publika? :lol: Šalu na stranu, dosta je čuvarskih pasa koji "rade" baš na tom principu, raznih rasa, a da koliji i nisu baš nastali da bi čuvali dvorište, ne mora da se ponavlja i podvlači.

69791_181986525160582_100000477060396_607647_2841709_n.jpg

Kod nas sneg, pa sneg, kao i kod svih :)

Imam jedno pitanje, mislim da sam u situaciji u kojoj se ne snalazim, nisam do sad imala iskustva.

Naime, sve zenke koje sam do sad imala bile su mirne, uniljate, plahe i sl. Vrhunac agresije, koju su pokazivale, bilo je u situacijama kad ih smaraju muzjaci.

Aktuelna zenka je luda ko struja :D Kad je dosla kod nas, u aprilu, pokazivala je upravo ponasanje kao i nase prethodne zenke. Medjutim, ocito da se pas od tada negde nagutao samopouzdanja, pride ima i crtu alfe, teritorijalnosti i posesivnosti prema svojim stvarima, pa se cesto javlja sledeca slika: naskace na sve pse, bilo muzjake ili zenke u parkicu, koji valjda dozivljava kao svoje dvoriste (naskace na njih kao muzjak). Uzasno je sebicna i ne deli svoje igracke (drvo, lopticu...), pa, ako ne stignem da otmem igracku, dolazi do kavge sa psima, koji bi joj igracku oteli i sl. Poseban problem mi predstavlja to sto kuja ima srce vece 3x od svoje koze, pa se ne libi da skoci na zenku SAO, staforda, da uleti u copor lutalica, koji je pomislio da moze da se igra sa njenom lopticom...

Nacin na koji pokusavam ovo da sprecim jeste da predupredim ove situacije- da se sklonimo kad primetim kriznu situaciju, svakako da otmem predmet opsesije (drvo, lopticu i sl), nisam pokusavala da primenim silu, jer ne znam u kom trenutku bi trebalo da reagujem.

Elem, moja nedoumica je: da li uopste treba ciniti nesto da se ovo ponasanje spreci? Ne znam da li mogu da objasnim kako valja, ali zenka nikako nije agresivna! U smislu: kad se ne nalazi na svojoj teritoriji, igra se sasvim normalno, sem kad dodjemo do momenta kad se uhvati neke igracke, tad vise nikog ne primecuje sem te igracke i mene, koja moram do besvesti da joj bacam, a onaj ko pokusava da joj uzme drvo, taj nadrlja :S na pse odmah skace, bilo da su muzjaci, bilo da su zenke, a od ljudi bezi sa drvetom u ustima. okrsaji nisu fatalni, na svu moju srecu, ali vidim da pokazuje znake dominacije. Ona sama ne moze napraviti neku vecu stetu, nego me strah da se recimo zenka srednjeazijskog ovcara s pocetka, ne iznervira i da je ne preparira.

Ukoliko ovaj vid agresije treba suzbijati, da li neko ima iskustva i savete?

Bas cudno za ovu rasu, a posebno za zenke. Kod mene je situacija obrnuta, kad smo napolju nepoverljiva je i prema nepoznatim ljudima i prema drugim psima, a kad je u svom dvoristu takodje niko nesme da dira njene igracke ili bilo sta drugo. U dvoristu napada ljude (postar, ljude koji popisuju struju ili vodu, i sve nepoznate), a da nepricam o tome da u dvoriste udje neka macka ili neki drugi pas.
Kod vas je situacija cudna verovatno zato sto je kao prvo takve naravi da tako kazemo, a verovatno oseca veliku sigurnost kada je sa vama u setnji (pa misli da moze sve)
Neznam da li se tu nesto moze promeniti, ako moze i ja bih voleo da saznam na koji nacin.

elsloba, ja bih bas rekla da nam je situacija ista :)

naime, ona parkic, koji pominjem, posmatra kao svoje dvoriste. i tu pokazuje na svaki nacin dominaciju, kao i u basti kod kuce. Ne napada druge pse prva, sem ako joj ne otimaju igracku. Inace, cim se pojavi nov pas u parkicu, ona odmah naskace na njega kao da je muzjak, dakle pokazuje ko je tu gazda, ali nema tendenciju odmah da se bije. to je rezervisano za diranje njenh stvari.

Ljudima takodje nerado prilazi, jer je ne zanimaju.

Tako, u sustini nam je situacija ista. Ona je cuvar, koliko joj to rasa dozvoljava (dakle, puno laje, nikako ne napada), ja sam samo malo zbunjena njenim iskazivanjem dominacije (naskakanjem) a puno sam zbunjena agresijom, koju pokazuje kad brani svoje stvari, i pitam se da li sem izbegavanja situacija, u kojima ona mora da brani svoje stvari, treba da uradim jos nesto?

Drugari, Tedi sad ima 6.5 meseci. Necu Vam pricati o poslusnosti, inteligenciji i tome da vezan ne seta uopste...sve zna i sve razume kao mator ;-) desi se da zalaje na ponekog prolaznika iz samo njemu znanih razloga ali cim se i ja oglasim on prestaje...Medjutim, jedini problem sa njim je ishrana...Gospodin je toliko izbirljiv da me dovodi do ludila, doslovce...Razume se da je veterinarski pregledan dibidus, nista mu ne fali apsolutno, i sad kad bi trebao da kidise na hranu jer se razvija on nista...Jede dva puta dnevno od 6 meseca na 12 h razmaka...Nece suve granule, jedan dan hoce sa jogurtom, drugi dan nece ni da ih omirise, isto i sa tunjevinom...Iz muke krenem da kuvam meso, sargarepu i pirinac pa da mesam sa granulama, u tri obroka se udavi, cetvrti mrljavi, nece...Horor...Pri tom znam da je bio napolju 2h da se izjurcao sa svim psima iz kraja i da je proslo 12h od prethodnog jela..Dotrci do cinije omirise i okrene se...Onda hoce iz ruke nece iz cinije...pa, nece ni iz ruke, pa ga molim da jede, kumim, preklinjem, polivam surutkom, ribljim uljem, izmrvim mladi sir...Nema sta ne radim samo da bi jeo...Pokusavao sam i da ga izgladnjujem, da sklonim ciniju kad nece, onda sutradan pojede 40 grama granula umesto 400, pa promenim granule jedne, druge, trece...Ludilo. Poslednja dva dana sam mu u kombinaciju kuvano meso, sargarepa, pirinac i granule dodavao 50 gr sirovog mlevenog mesa i to jede bez greske...Da li nastaviti sa sirovim mesom? Imate li kakvog iskustva sa zivim mesom jer vidim da to hoce...Nisam pametan sta raditi...

Dona je "školski primer" psa koji jede bukvalno sve što joj se sipa u posudu. I to čim joj se sipa.
Prethodna dvojica bili su - katastrofa.
Liči na ono što opisuješ.
S tim što je prvi stvarno bio razmažen: ja sam bila suviše mlada i malo toga znala, ali sam mu još dok je bio štene "izmišljala" obroke i poslastice (od piletine i ribe čišćene od kostiju preko svih mogućih mesnih prerađevina, konzerve ribe, do mleka i hrane za bebe), menjala mu obrok kad ne počne odmeh da jede ili počne da mrljavi, nutkala ga iz ruke, sedela pored njega dok ne pojede... uglavnom sve što ne treba. Kasnije, kada je njegova ishrana postala briga starijih - pa nije dobijao zamenu za obrok koji ne pojede - i on se malo opametio. Posle se razboleo, pa je opet bio mažen više nego što treba. Ali ja ne pamtim da je nacvalio na obrok i pojeo sve odjednom - kako to obično rade psi.
To je, inače, bio pas kojeg je komšinica (greškom) zatvorila u prostoriju sa isečenim mesom od dve svinje: nije ni dotakao ništa. :zcepanje:
Drugi je došao kod mene u vreme najžešće inflacije i krize. I nije bilo baš mnogo da se bira. I nije ni birao - potpuno isto je mrljavio šta god da mu se sipa! Znači, jeo je sve, ali nije bilo hrane koju bi pojeo odmah. Pokušavala sam da mu dajem hranu u više manjih obroka, da mu sklanjam kad ne pojede za pola sata, probavala sve i svašta - nije uspelo. Čitav život je mrljavio hranu: sipaš mu, on pogleda u ono, podigne glavu, pogleda u tebe, pa onjuši, pa lizne, onda donese loptu da se igra, pa optrči dva kruga oko dvorišta, pa malo lizne... I jednostavno sam odustala: sipam mu obrok, sam odredi kad i koliko će da pojede. I bio je baš, baš mršav. Na nekoj izložbi, kada sam srela odgajivača, momentalno ga je prepoznao i rekao da ne brinem - takav je. Inače, Lari je bio izuzetno zdrav pas, prvi antibiotik u životu je primio sa 9 ipo godina!
Njegovo štene je bilo sušta suprotnost: tamanio je u rekordnom roku sve što mu sipaš.
Dona je mažena i pažena: čitave prve godine života jela je isključivo kuvanu, sveže pripremljenu hranu (meso/ribu, povrće žitarice), s tim što meso i povrće vrlo malo skuvam. Pošto je proždrljiva, npr. šargarepu joj sameljem na mašini za meso - da ne guta cele komade.
Jede bez problema i granule i to svake - jednom se desilo da neke domaće odbije, ali te nisu pojeli ni izgledneli psi na ulici.
Ispričah sve ovo da bih ti rekla kako pravila nema! Pas je takav kakav je - kao i mi. Time što mu povlađuješ i moliš ga da jede - samo sebi komplikuješ život, a njega "učiš" kako može da bira.
Što se tiče živog mesa - ako je provereno ispravno (a trebalo bi, ako ga kupuješ u mesari) - ne bi trebalo da mu smeta. Bar su meni tako objašnjavali veterinari. Pogotovo ako je mleveno (da ne bi gutao cele komade).
Imaš ovde temu "Ishrana pasa" pa pogledaj malo kakva su iskustva - nema tu mnogo razlike kod rasa.

Upravo iz tog razloga sam pre par meseci trazio od svih da napisu koliko im je pas star koliko visok i koliko tezak, jer se svi uvek pitamo jel mrsav, debeo, visok , nizak u odnosu na druge. Iste probleme sam i ja imao sa mojom zenkom, ona sada ima 9,5 meseci i pored toga sto se strasno uozbiljila pocela je da jede (pardon "guta") sve sto dobije. Otprilike te dobi sa 6-7 meseci je pocela da preskace obroke, tj. jela je samo 1 put dnevno. Kazu da bi trebalo te uzrasti da jedu bar 2 puta dnevno, al nece pa nece. Isto sam izmisljao sve i svasta, al jela je samo jednom dnevno i to nista drugo nego granule i to ne suve, vec kad ih pomesam sa onim iz kesice (vlazna hrana koja lici na mesni narezak u nekom ulju). Znaci granule zamesane sa tom kesicom je jela al samo jednom dnevno. Borili samo se mesec dana i na kraju sam odustao, dobijala je hranu samo jednom dnevno. Medjutim sa svojih 8-8,5 meseci dobila je i prvu menstruaciju i od tada jede sta joj se da, suve granule, meso, ... i to kad dobije odmah se baci na gutanje. Sada sa 9,5 meseci ima 25Kg a visinu joj nisam skoro merio al sa 7 meseci je imala oko 53 cm u grebenu.
Mozda je tvom psu dosao tako neki period kad mu se ne jede puno, malo sacekaj pa ce nadam se i on poceti opet da jede kao pre ustvari i vise od toga.

Primer moje Megi.

Dosla kod mene u njenom 8. mesecu zivota. POceli smo prvih par dana sa granulama, neke je jela, neke nije. Krenuli smo sa idejom da jede 2x dnevno. Ta dva obroka je oba mrljavila. Presli smo ubrzo na jedno hranjenje dnevno, uvece posle svih setnji, pa na spavanje. Od tad je pocela da jede koliko toliko posteno. Pas ziv, trosi se, a mrljavi da te bog sacuva kad jede 2x dnevno. I tako smo se nekako izborili, mada je i tad umevala da jednodnevnu porciju jede citavu noc. Ode strpne malo, pa prilegne i spava. Pa posle polasatnog dremeza, jos malo. Pa u sred noci, oko 2-3h ujutro, pojede sve... majku izludjuje, lomi kosti usred noci na par metara od nje...

Inace, kuju hranim zivim mesom, ponekad dodam nesto kuvanog povrca. Kupujem joj meso i ribu na veliko, jednom u mesec ili dva, pa pravimo porcije za toliki period. Kako mi pas ne jede svaki dan povrce, vec jednom u 7-10 dana se skuva lonac za nju, pa taj lonac jede 3-4 dana, a nekad ni citav mesec ne dobije povrce, mogu da primetim da pas najbolje izgleda kad jede samo i iskljucivo zivo meso. Ovo ti pisem da se ne bi plasio da psa hranis samo zivim mesom. To je zapravo najbolje sto mozes da mu das, po nekim veterinarima, a u mom slucaju je i dokazano.

Evo ti jedan predlog, mozes da probas, kostace te koliko da nabavis hranu. Kupi par kilograma papalina, par kilograma junecih srca i jezika, sve to samelji na masini za meso, ako hoces. Ako ne, mozes da iseces na komade velicine zalogaja. Ubaci u tu smesu i malo iznutrica- dzigerice, bubrega, skembica, slezine, vrlo malo, tipa na 1kg ribe i jezika, 100-150gr iznutrica. Podeli na porcije, na 19kg mladog psa, predlazem oko 500-600gr tog mesa. Ako to jede, tesko da ima sta bolje da mu priustis. Uvek u tu smesu sipaj kafenu kasicicu sitno mlevenih ljuski jajeta za kalcijum. mozes i razne semenke (lana, susama, suncokreta...), neku kasiku maslinovog ulja. Moze i jedno celo zivo jaje. Mogucnosti su gotovo pa neogranicene. Ja ovako hranim psa i ne pokazuje nedostatke nicega. Mozes naravno da mu kuvas i sargarepu, tikvicu, u ovo vreme bundevu, jabuku...

Ponavljam, ovo je nacin kako je moj i samo moj pas odrastao. Ovako zivi i danas. Na ovakvom rezimu, sledece sam primetila: vrlo malo izmeta (dakle, mnogo od porcije svari i iskoristi), veliki nivo energije, izuzetno snazna za svojih 20kg u gotovo godinu i po dana starosti (zenka je inace exterijerno sitnija, neznije gradje), nema zadaha iz usta, ne oseca se 'miris psa', mada skot i ne smrdi...

i da ne zaboravim jednu jako bitnu stvar. svinjetina se NIKAD ne daje ziva. svinjetina se uvek kuva.

Veliki pozz svima,
sve gore navedene "probleme" sa mojim aronom imam i ja,ali ih ne smatram nekim problemom.Aron nekad jede vise nekad manje,nekad voli granule,nekad ne,ali ih nikad nije jeo bez pavlake.u sustini jede redovno,srazmjerno aktivnostima tog dana.osim svoje hrane jede ono sto ja jedem i to kad ja jedem ;);).jedino mu ne dajem ljuto i mahunarke bilo koje vrste.takodjer mi se zna desiti da samo pogleda hranu odgurne je i ko sto je receno gore donese lopticu ;)).
ali zato povrce i voce obozava,ponekad imam osjecaj da bi komotno mogao biti vegetarijanac.jednom je na vikendici izabrao izmedju pune zdjele cevapa sa rostilja i zdjele salate od paradaiza salatu od paradaiza hehehehe-ali sta je tu je
uz sve to izrastao je u izrazito krupnog skota,da ne pisem kilazu i visinu,odma ce da me ukore stariji uzgajivaci kako to nisam dobro uradio,ali zaista sam to vise puta uradio da budem siguran.neka je malo veci,meni ne smeta
i samo jos ovima sa mladjim "lesijima",ne sekirajte se sto su stariji sve su bolji,sve ce ih te bubice proci,mene je aron izludjivao,ali sad je manje vise sve ok,nasli smo zajednicki jezik ;);) ima oko 15 mjeseci trenutno
stavicu i par slika ovih dana
veliki poz lani akiju i draganu uz mahanje od arona
i svim ostalim naravno ;)

Pravi mamin sin ;-) Vise lici na Lanu nego na Mikija, barem meni...Prelep je!

Hvala druže,potpuno si u pravu,kompletno leglo više vuče na Lanu,oči ima na oca to je sigurno,inače sad kad bih kupovao štene uvek bih više gledao kakva je majka jer smatram da je oslonac dobrog legla a kad se sklope "kockice" dobrog mužjaka i ženke skoro nemoguće je imati lošije štene u leglu.Sećam se priče jednog čoveka koji je držao rotvajlere,kaže on: što sam imao ženku,dvadeset para nisam davao na parenja i traženja dobrih mužjaka, jer ona je sa prvim "džukcem" sa ulice radjala inter šampione :-)

Postavi neku sliku svog Tedija da vidimo kako napreduje,pozdrav

Back