Škotski ovčar ("Lesi")

vjeruj i ja imam isti problem,,mislim imalam sam,,,,bila mu je kraca i tanja dlaka,a i bio je cupav samo oko vrata cistili smo ga od parazita redovno ali to su bile neke tablete koje ne djeluju on je ujedno bio i mrsav,,,prije 2-3 meseca odem da kupim tablete i uzmem neke sto je jedna euro 1.60 to je oko mislim 160 ili 150 dinara,,tablete sam mu dala tri i treba da se ponovo cisti za 2 meseca ,,,vrememenom sam primijetila da se bas bas udebljao dlaka mu sjaji i znatno je cupavija-gusca a i ne linja se vise uopste....

e pa i kod mene je slican problem ima dlaku al nije to to oko vrata mu je nekako veca u odnodu na tijelo a i nekako je mrsaviji nego sto bi trebao bit a davao sam mu tablete za paraziti i on jede ko ;konj:al nikako da se udeblja.

I ne treba da se udeblja, kako bi debeo terao ovce?! Taj izvorni tip duže formira dlaku i lakše je građe od ovog novijeg koji forsira Millubie, pogledaj slike na linku koji je postavio i uoči razliku. Ako si hteo takvog psa, trebalo je u startu da se raspitaš i da nabaviš štene tog uzgojnog tipa. A ako hoćeš nešto da promeniš, daj mu hranu bogatiju belančevinama, kalcijumom i fosforom, prvo mu je potrebno da bi pojačao mišićnu masu a drugo za razvoj skeleta koji kod njih traje nešto duže. Za dlaku, daj mu Vitoligam na 3-6 meseci, mada i žumance i laneno ulje u ishrani mogu da pomognu.

Zdravo,evo postavio sam neke fotografije da možeš otprilike da uporediš pošto je Aki slične dobi, slike su sa njegovih 11 meseci i skroz mu je skinuta ona bebeća dlaka tako da i on izgleda praktično mršav i tek treba da dobije onu pravu dlaku,beli okovratnik je uvek jače odlakan tako da uvek mora dosta da strči ma koliko pas imao dlake.Ja planiram da mu dajem biotin tablete za pse ali tek tamo na proleće,čisto da pospeši kvalitet dlake,sjaj-masnoću itd. mada čisto sumnjam da možeš bilo čime da pojačaš gustinu-dužinu dlake.Ona dlaka koju on sam spremi za zimu, jače i bolje od nje teško će imati.

148134_457887324655_595474655_5265020_2352592_n.jpg

slow motion :-)

76244_457887104655_595474655_5265012_7438976_n.jpg

73055_457887154655_595474655_5265013_685463_n.jpg

37127_457887199655_595474655_5265015_6337474_n.jpg

76129_457887249655_595474655_5265018_7208479_n.jpg

73564_457887354655_595474655_5265021_6059594_n.jpg

Posto nema slike tvog psa, pretpostavljam da je i kod tebe slucaj kao i kod svih ostalih. Sa 11 meseci pas je jos uvek prakticno stene i sve mu se jos razvija, pa sa tim i dlaka. Vidjao sam neke primerke koji su ziveli, tj. cuvani u stanu i preko zime u toplom i uopste im dlaka nije nesto gusta kao kod onih koji slobodno jure dvoristem (igraju se u snegu i namerno kisnu do koze). Sve u svemu samo ti njega kvalitetno hrani i sve ce to da bude ok. Kad bude imao 2-3 godine videces sta je dlaka, a i boja dlake ce se malo promeniti. Pa ako onda nesto nestima sa dlakom onda je jednostavno takav i malo toga mozes da uradis sem da ga pazis i hranis. Pozdrav zoi bat .

Usput imam jedno pitanje za sve:
Ako bi mogli da napisete koliko su vasi psi teski (u Kg) koliko visoki i naravno koliko stari, pa da napravimo neki pregled da pomognemo onima koji se pitaju jel mu pas mrsav ili debeo, nizak ili visok u odnosu na ostale.
Unapred zahvalan!!!

I ne treba da se udeblja, kako bi debeo terao ovce?! Taj izvorni tip duže formira dlaku i lakše je građe od ovog novijeg koji forsira Millubie, pogledaj slike na linku koji je postavio i uoči razliku. Ako si hteo takvog psa, trebalo je u startu da se raspitaš i da nabaviš štene tog uzgojnog tipa. A ako hoćeš nešto da promeniš, daj mu hranu bogatiju belančevinama, kalcijumom i fosforom, prvo mu je potrebno da bi pojačao mišićnu masu a drugo za razvoj skeleta koji kod njih traje nešto duže. Za dlaku, daj mu Vitoligam na 3-6 meseci, mada i žumance i laneno ulje u ishrani mogu da pomognu.

Ako si pogledala link videla si valjda da se zena bavi rasom mnogo godina tako da ako ovi psi na prvim slikama nisu izvorni ne znam koji jesu i ne znam odakle ti to da su psi novog tipa tezi i deblji.
Dlaka po meni najvise zavisi od genetike ,naravno da se podrazumeva da je ishrana bitna ali ako je genetika losa mozes ga ne znam cime hraniti nece pomoci.

Millubie pući će ti ovaj štenac koliko je debeo :-) , taj se napio mleka za ceo život.
Što se tiče težine i visine, težinu im nikad nisam merio al visinu sam baš danas merio: Lana je 58cm u grebenu a Aki je već sada sa nepunih godinu dana u gornjem limitu sa 62cm.

Ma nije bre debeo samo je koscat i dlakav na tatu a jos je i jedinac u leglu:)

Podsetio me (i po pokretima i po konstituciji) na mog Debelog (pogodi zašto se tako zvao :zcepanje:)
Debeli je imao sestru u leglu, ali su othranjeni u stanu - nema šta nisu jeli.
Ja sam ga uzela kod sebe da ga malo "uobročim" i dovedem u red, ali je uvek ostao proždrljiv.
Kad je došao - imao je bar dva puta širi stomak od glave. :zcepanje:

Dobro vece svima :)

Moja 14-mesecna kujica i ja smo se prikljucile forumu zbog ovako lepo razradjene teme o skotskim ovcarima.

Ovo je moj 3. po redu pas collie tipa. Prvi je bila, u kraju u kom sam zivela, cuvena Leksana, 3/4 skotski ovcar (4. 1/4 grupa autora), ali predivan pas. Druga po redu kujica, koja je jako kratko bila kod nas i uginula, je bila ovo luce:

n1031385329_30143631_7398.jpg

Volim za moju Lalicu da kazem: nije postojalo ruznije, ali definitivno ni sarmantije psetance od nje :zaljubljena:

Danasnja Captain of my heart je ova divna dama

30146_1371446039472_1031385329_31058298_2036152_n.jpg

Ona sada ima, kao sto rekoh 14. meseci. Kod nas je vec 6 meseci, a preuzeta je iz porodice, koja vise nije mogla da je drzi sa njenih 8 meseci, koliko ima na slici, koja je u to vreme postavljena u halo oglasima.

Pisacu vam o mojim psima i polemisacu sa vama o mnogo toga, jer iako sam jako dugo u rasi, nikad se nisam bavila odgojem. Iako mi je ovo treca zenka, nijedno leglo nisam podigla, zbog raznih razloga (i o tome cu vam pricati), ali mi se javljaju razne ideje.

Pozdrav svima sa teme, narocito vasim divnim psima :)

Back