Cao svima,
Evo, kao shto sam i obecjao, kratka recenzija i par fotki. Skiathos je jedno malo simpatichno ostrvo i to mu je ujedno i najvecja prednost i najvecja mana onima koji trazhe "200 na sat" provod na letovanju. Prepun je prelepih plazha, svuda je savrsheno chista voda (idealno za ronjenje, bogato vodenim svetom- ribe, oktopusi, shkolji u izobilju), sve mirishe na "pino silverstre" borovinu, ljudi su izuzetno usluzhni, a ima i shta da se vidi, kulturno istorijski gledano (manastiri, tvrdjava, skiathos grad, etc).
Svojom velichinom, tachnije malecnoshcju, izuzetno je zahvalan za obilazak skoro svih plazha uz korishcjenje bus-a i stopala, verovali ili ne, tako da, ako ste mladi, srdachno preporuchujem hajking kroz borovu shumu (u najdaljem sluchaju 30-40min) do neke od divljih plazha na severu. Krifi amos, mandraki, elias, aselinos, sve su u dometu polusatne shetnje od nekih autobuskih stanica (25, 23).
Ako se spremate da idete na skiathos, imajte u planu i eksukrizju brodom, barem do Lalarije. Svaki komentar Lalarije pisanom rechju bi bio nipodashtavanje tog chuda prirode.
Devojka i ja smo bili smeshteni u predgradju skiathosa u malom naselju Megalli amos. Super lokacija. Mala simpatichna garsonjera u Lydia vili, koja je uredno i pedantno bila chishcjena. Sama vila je na plazhi, a 10 minuta hoda dalje je gradicj skiathos. Idealno i za preko dana (zbog plazhe i blizine prevoza) a i za shetnju uveche.
Celo zadovoljstvno nas je izashlo neshto preko 2 soma, ali shta sad, vredelo je. Ja bih uvek dao te novce da odem u grchku gde sam za chuku vremena avionom, nego da odem na 20-to chasovni let prema dalekoj indoneziji ili prema, citirajucji moju prijateljicu koja radi na prekookenaskim brodovima, "sranju u boji" zvanom karibi, kuba ili shta vecj, gde ljudi chak zapadnu u zheshcje psihosranje, naravno ako imaju imalo empatije, kada vide kako ljudi na Maldivima, Samoi, Fidzhiju, Mauritaniji u stvari zhive. Skiathos ne samo da je u rangu tih egzotichnih mesta, nego ih i u mnogo chemu shije za medalju, zato shto ima i divlju i egzotichnu prirodu, a u isto vreme je dom jednom civilizovanom, pravoslavnom narodu.
Shto se tiche klope, ja kao sremac-gurman, mogu slobodno da kazhem da je super. Ima svega u ponudi, i mesa, i morskih plodova, i leba-peciva, povrcja, mlechnih proizvoda...Takodje bih, kao i GogaNS, zheleo da pohvalim Ivanovu piceriju za koju sam saznao ovde na forumu. Pretpostavljam da im je kuvar italijan, sjajna klopa.
Shoping je takodje ok, dodushe, nema tu nekih "hot" brendova, ali ima brdo lepih stvari da se kupi od odecje, obucje, opreme za ronjenje, umetnina, tehnike (memorijske kartice, kablove, ako neko zaboravi, ehm, taj sam.)...
Top 7:
1. Lalarija
2. Talasi i topla voda na Eliasu
3. Ostrvo Tsugria
4. Slikovitost Krifi amosa
5. Shetnja kroz borovu shumu
6. Ronjenje na Aselinosu
7. Vechernja shetnja Skiathosom
8. Klopa
9. Castro utvrdjenje (upsss....to je vecj 9, ***..=).....)
U zdravlje!