комшија
Stara legenda
- Poruka
- 96.548
Svetosavlje, ljubav prema slobodi, pa nakraju i četništvo...![]()
Светосавље = Православље које је прихваћено док смо били део Византије а пре Православља односно Хришћанства упражњавали смо своју словенску веру о којој је, осим богумилских стећака са записима, остало реално мало података.
Нема никакве суштинске разлике између Светосавља и Православља, једино што је СПЦ задржала неке староверске ритуале назвавши их "народним обичајима" (славе, паљење ватри на Бадње вече, итд.)
Љубав према слободи поседује баш сваки народ. А, чињеница да различити народ имају своје историјско наслеђе па и личности за које појам своје слободе везују, то је друга ствар. Нисмо ми ваљда патентирали "љубав према слободи"?
Четници су настали од комита који су у Балканским ратовима организовани у чете при Српској регуларној војсци, а комите су изворно бугарске паравојне формације
Да ме форумаши погрешно не схвате, ја против горње наведеног немам ништа у смислу да то треба избацити из наше историје, јер би у том случају иста остала празна књига, али неће више НИКО и НИКАД да ми продаје бајке да су те и многе сличне ствари "аутентично наше". Јесу наше јер смо их прихватили. Али да смо их ми измислили - е па нисмо и жао ми је ако то неко још није сазнао. Али, скренуо сам са теме коју сам сам поставио и нећи више о овоме (на овој теми).
Poslednja izmena: