Сјеверна Далмација

Kako je mogao završiti u SAD "poput mnogih četnika iz Đujićeve DČD? S jedne strane napadaju partizani na drugoj strani ustaše i njemački nacisti? Kakvom magijom su mogli zbrisati da ni metak nije ispaljen na njih od strane ustaša i Nijemaca? Kakvi su to borci "mađioničari"?
Đujić je glavninu svojih boraca izvukao preko Like i Istre u Italiju. Nakon 2 godine u Italiji otišli su u zapadnu Njemačku u kojoj su bili takođe oko 2 godine, a nakon toga su otišli u anglosaksonske zemlje (u Britaniju, SAD, Kanadu i Australiju). Jedan moj rođak je bio među tim četnicima i pričao je mojima kad je dolazio kako se taj proboj odvijao, on je završio u Čikagu. Đujić je umro u San Markosu u Kaliforniji, a mnogi njegovi saborci su umrli u Čikagu, Los Anđelesu, Kanadi, Australiji i Britaniji. Oni pripadnici DČD koji su ostali u zavičaju su se nekoliko godina krili po šumama, planinama i kod jataka dok ih jugokomunistička vlast nije amnestirala. Ona pjesma od Baje Malog Kninža u kojoj između ostalog ide 'kad sam bio mali poklone mi slali, iz Čikaga moji znaš ti dobro koji' se odnose na Đujićeve četnike iz Čikaga. Srbijanskih, crnogorskih i hercegovačkih četnika se nažalost malo probilo do Italije, većinu njih koji su pošli su usput povatali ili pobili partizani i ustaše. Zato što je njihov put do Italije bio znatno duži nego put Đujićevih četnika.

Ovo je grob od Petra Tintora u Americi.

FB_IMG_1722947032351.jpg

Pera izgleda kao irski nordid skoro pa savršeno.
Među Tintorima iz Radljevca iz nekog razloga ima abnormalno visok procenat svjetlokosih i plavookih ljudi za ove prostote. Ima ih čak i ultra depigmentiziranih. Oni su kao takvi poznati u kraju.

Ima takvih familija i po Srbiji gde su Nordidi i uopšte ultra svetla kosa i plave (svetle) oči upečatljive
Zanimljiva stvar u vezi Tintora je što pripadaju haplogrupi J2b1-M205, a potiču od Kriča po muškoj liniji (https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Kriči). E sad znam da Y DNK nema veze sa izgledom, ali ipak sam očekivao da će iapasti R1a ili I1 s obzirom na njihov izgled. J2 bi trebalo da je vuče neki tamniji mediteranski izgled. Očito su Tintori iz Radljevca davno prošli da kažem autosomalno 'čistilište', i da kod njih dominira gen za svjetlu pigmentaciju. Ako se ne varam Kriči se u srednjovjekovnim izvorima pominju kao crnokosi i tamnoputi, niđe veze po izgledu sa Tintorima o kojima govorim. Kriči su bili su Vlasi vrv. romanofoni, koji su asimilirani u srpski etnos u 14/15. vjeku. Sa Durmitora su ih prognali Drobnjaci. Na turskom popisu iz 1551. godine u Dalmatinskoj Zagori je upisan Radko sin Tintora, biće da su to preci današnjih dalmatinskih Tintora.

Zanimljiva stvar u vezi Tintora je što pripadaju haplogrupi J2b1-M205, a potiču od Kriča po muškoj liniji (https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Kriči). E sad znam da Y DNK nema veze sa izgledom, ali ipak sam očekivao da će iapasti R1a ili I1 s obzirom na njihov izgled. J2 bi trebalo da je vuče neki tamniji mediteranski izgled. Očito su Tintori iz Radljevca davno prošli da kažem autosomalno 'čistilište', i da kod njih dominira gen za svjetlu pigmentaciju. Ako se ne varam Kriči se u srednjovjekovnim izvorima pominju kao crnokosi i tamnoputi, niđe veze po izgledu sa Tintorima o kojima govorim. Kriči su bili su Vlasi vrv. romanofoni, koji su asimilirani u srpski etnos u 14/15. vjeku. Sa Durmitora su ih prognali Drobnjaci. Na turskom popisu iz 1551. godine u Dalmatinskoj Zagori je upisan Radko sin Tintora, biće da su to preci današnjih dalmatinskih Tintora.
Sto puta sam se uverio da Y dnk, autosomalno,... nema veze sa fizičkim karakteristikama na Balkanu.

Među Tintorima iz Radljevca iz nekog razloga ima abnormalno visok procenat svjetlokosih i plavookih ljudi za ove prostote. Ima ih čak i ultra depigmentiziranih. Oni su kao takvi poznati u kraju.

Vaistinu.

Nego ja sam nešto u avgustu na 13. kolosjeku, pa kad vidjeh temu uđoh da Vas pozdravim. :kpozdrav:
...i ako smijem ...zagrlim...Bratski :heart:

Ima takvih familija i po Srbiji gde su Nordidi i uopšte ultra svetla kosa i plave (svetle) oči upečatljive
По твом мишљењу, да ли би Шон Конери и Џорџ Клуни припадли истом типу?
Можда није директно везано за тему, а хтео сам одавно то да те али није ми некако било прилике.
I @Krishna би могао да да мишљење.

Можда није директно везано за тему, а хтео сам одавно то да те али није ми некако било прилике.

Što je tu čudno? Znam jednu srbendu iz okolice Sinja, mislim Bitelića...like je pljunut Kevin de Bruyne. Isto tako jedan Hrvat iz Opuzena. Crvena kosa, dosta duga crvena brada i pjegice po licu. Ali doslovno crveno

Pa da. Neki Paleo Atlantid plus manje više ostale primese. Na pamet mi sad pade i Del Boj :D

Њега смо заборавили у страшној тамници Венеције: Велики српски јунак после три века угледао светло

12:19 08.12.2024
Ретуширана фотографија Петра Јагодића Куриџе - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2024

© Фото : Спутњику уступио Милорад Антонијевић

Сенка Милош

Пре тачно 320 година свештеник Петар Јагодић Куриџа повео је Србе у Далмацији у борбу за правду. Намети Млетачке републике постали су неиздрживи. Због буне на коју је дигао седам хиљада Морлака, поп Куриџа утамничен је у Венецији. Без светлости дана провео је пуне четири деценије. Три века касније за њега светла нема ни у историјским читанкама.
"Петар Јагодић Куриџа је моја рак рана од како сам писала матурски рад на тему "Православље у Далмацији". Мој главни извор, Никодим Милаш, Куриџу и не помиње, али под руку ми је дошао роман Мирка Жежеља "Мост уздисаја". Плакала сам данима. Увукла се у мене та мисао о мученику, живом сахрањеном попу Буковчанцу у мемљивим тамницама под водом у оној "прекрасној" Венецији. То је остало у мени и коначно излази на светло дана које Куриџа није видео 40 година".
Ово за Спутњик прича Наташа Мандић Буатовић, професор српског језика и књижевности, запослена у Библиотеци града Београда.
Упоредо са радом на докторској тези "Библиотеке и архиви цркава и манастира епархије далматинске", основала је Удружење „Душа Буковице“, организује књижевне вечери, представља савремену и осветљава раније насталу поезију и прозу свог народа из Далматинске Загоре.
Прошлог лета окупила га је на изложби поводом прославе 500 година цркве Светог Петра и Павла у Биовичином Селу. Цркве испред које је поп Јагодић покренуо Буковачку буну.
Савез Срба из региона препознао је важност и снагу ове заборављене историјске личности, па је помогао одржавање свечаног скупа у општини Нови Београд посвећеног осветљавању дела попа Петра. Овај јунак је коначно осветљен са свих страна; историјски, књижевно, уметнички, али и кроз потомке који данас живе на северу Војводине.
На Петровдан Наташа Мадић Булатовић организовала је изложбу поводом пет векова храма Светих Петра и Павла испред које је Куриџа повео народ на устанак 1704. - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2024

На Петровдан Наташа Мадић Булатовић организовала је изложбу поводом пет векова храма Светих Петра и Павла испред које је Куриџа повео народ на устанак 1704.
© Фото : Спутњику уступила Наташа Мандић Булатовић

Срби ратници и сурови порезници​

Иако је простор на коме Срби живе у Далмацији кроз различите периоде припадао Угарском краљевству, Османском, Француском царству, Хабзбуршкој монархији, дубоки траг у колективном сећању народа је оставила власт Млетачке републике којој је главно обележје била верска нетолеранција, високи порези и суровост казни којима се гушила свака помисао на побуну.
"У Кандијском и Морејском рату крунила се османска и ширила млетачка власт у Далмацији. Млечани су обилато користили Србе као војнике који су ширили њен посед на источној обали Јадранског мора. Срби су добијали земљу, шуме, пашњаке, а од њих се очекивало да ратују. Док је рат трајао, свако је био господар онолико земље колико је уграбио. Око 1690. године, иако рат није био у потпуности готов, уведено је убирање десетине, пореза познатог као „децима“. Намет је брзо прерастао у десетину од свих производа – жита, маслина, вина, сена, житарица, која се сакупљала у новцу. Суровост сакупљача пореза, често паушално одређивање висине пореза, намет је претворило у тежак терет за буковачког сељака", објаснио је на скупу историчар др Милан Гулић.

Свештеник на челу народне буне​

Ипак, сам повод за Куриџину буну био је проблем који су Срби изазвали између Млечана и Османлија. Млечани у два наврата османским властима плаћају велико обештећење зато што су њени поданици напасали стоку на турском земљишту, тај терет је сваљен на плећа Буковчана – дојучерашњих ратника.
"У јануару 1704. године, ради надокнаде која је исплаћена Турцима, Србима је отета стока. Отишли су у Обровац, повратили стоку и ослободили два утамничена сународника. Убрзо након тога, код Петрове цркве у Биовичином Селу одржан је народни збор, који је означио почетак Буковачке буне, на чије чело је стао поп Петар Јагодић Куриџа. Затражено је да се Срби ослободе плаћања надокнаде османским властима, да им се врати стока, да се децима даје у натури, али не на лицу места, већ на тачно одређеним локацијама".
Буковчани под оружјем - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2024

Буковчани под оружјем
© Фото : Спутњику уступила Наташа Мандић Булатовић

Вечна тама за вођу побуне​

Побуна је суспендовала млетачку власт на широком простору Буковице и Равних Котара, а генерални провидур, носилац млетачке власти у Далмацији, склонио се у Сплит. Колика је била устаничка снага видело се када је око 7.000 Морлака стигло пред Задар и преко својих предводника представницима млетачких власти изнело захтеве. Уколико не буду испуњени, запретили су, иселиће се одатле.
"Млетачким властима није пало ни на крај памети да испуне захтјеве, већ су побуну полако ломили, наговарајући једног по једног главара да од ње одустане. Куриџа се склонио у Лику, али се ипак вратио у Далмацију, где је ухапшен. Осуђен је на 40 година тешке тамнице и затворен у Венецији. Преживео је, из затвора изашао слеп, са оштећеним слухом и једва покретан. Практично је једини платио цех за буну која није постигла ништа", објаснио је Гулић и додао да је буна учинила да млетачке власти Србе као неверне, а још и православне, гледа са још већим подозрењем.

На трагу записа Деснице​

Куриџе нема у уџбеницима историје, није имао ни срећу да буде запамћен у гусларској епици као српски јунак и ускок Стојан Јанковић. Ипак, његов лик остао је сачуван у народном предању, али и у српској књижевности о чему је говорила професорка Ковиљка Зелић, која је и сама писала о попу Куриџи.
Она објашњава да је Петар Јагодић оверен, потврђен и записан у публицистици и историографији захваљујући Бошку Десници и „Магазину Сјеверне Далмације“, који је уређивао његов синовац, чувени Владан Десница.
"Прошло је више деценија када га је, подстакнут љубављу према завичају писац Мирко Жежељ, пореклом из Буковице описао у роману „Мост уздисаја“. Сви остали литерарни текстови, па и они у књижевним часописима, настали су на трагу записа Бошка Деснице и Мирка Жежеља. О Куриџи након последњег страдања Срба у Далмацији у наше време пишу песници Марко Ковачевић и Милена Мркела, осветлио га је и роман Слободана Амановића "Куриџа"".
О епском страдању овог свештеника пише и организатор скупа који је га је осветлио, Наташа Мандић Булатовић.

Свечану академију посвећену Куриџи пратила је изложба "Православље у Буковици - сликом и речју", чији је аутор и Србољуб Опачић
© Sputnik / Сенка Милош

Куриџа - свештеномученик​

На Свечаној академији коју је организовала говорио је и мр Милорад С. Кураица који је летос, уз помоћ Куриџиних потомака, који су недавно основали удружење посвећено славном претку, израдио и поставио спомен плочу на родну кућу свештеника у далматинским Билишанима.
Кураица је покренуо и питање канонизације попа Куриџе који је, сматра, по свом делу и животу свештеномученик.
На скупу Куриџи у славу и част, јунак и мученик српске Далмације први пут је опеван уз гусле. У Савезу Срба из региона сматрају то изузетно важним у времену присвајања и отимања српског културног наслеђа.
"Крајишки Срби немају своје институције и не могу на адекватан начин да одговоре том процесу. Због тога сам раније, а и сада молим нашу мајку Србију, да се оснује посебна државна институција – Музеј Срба из региона, који би имао више културних центара, а међу њима и онај посвећен Србима из Крајине. У њему би требало да раде стручни људи који би посвећено радили на очувању српске културне баштине која сведочи вишевековно трајање и постојање српског народа на тим просторима, па и о Куриџи, једном од истинских хероја, али и мученика српске Далмације", закључио је ...

Zanimljivo je da su prvi izvorni originalni Dalmatinci (Dalmati) bili veoma malobrojni i živili samo u današnjoj zapadnoj Bosni kod Livna, Duvna, Glamoča, pa tek kasnije širili svoje ime svuda na zapad, istok, sjever, jug i na taj način postigli da je Dalmacija dugo vrimena bila ogromna i obuhvaćala prostor od Istre do Albanije, od Jadrana do Drine, pa se kasnije opet smanjila i na kraju ostala ovakva kakvu je danas znamo.

Zanimljivo je da su prvi izvorni originalni Dalmatinci (Dalmati) bili veoma malobrojni i živili samo u današnjoj zapadnoj Bosni kod Livna, Duvna, Glamoča, pa tek kasnije širili svoje ime svuda na zapad, istok, sjever, jug i na taj način postigli da je Dalmacija dugo vrimena bila ogromna i obuhvaćala prostor od Istre do Albanije, od Jadrana do Drine, pa se kasnije opet smanjila i na kraju ostala ovakva kakvu je danas znamo.
Rimljani su Dalmacijom prozvali teritoriju od Istre do sjeverne Albanije i od Save do Jadrana, to je naravno puno veća teritorija od teritorije plemena Dalmata.
Dalmati su bili brđani i stočari iz unutrašnjosti, a Liburni primorski trgovci i moreplovci. Dalmati bi se mogli upotediti sa Vlajima iz Dalmatinske Zagore, a Liburni sa Fetivima iz primorja i Bodulima sa otoka.

Poslednja izmena:
@Stefan2828 @Берекин @Пилипенда
Par stvari šta sam primjetio u vezi ljudi iz sjeverne Dalmacije:
- Iz Polače kod Knina ima dosta izrazito niskih ljudi
- Iz Ervenika u Bukovici ima dosta izrazito visokih ljudi
- Iz Vrlike i okolnih sela ima dosta ljudi koji su ozbiljnim godinama a nemaju sjedu kosu ili imaju malo sjedih (ima ih takvih i sa preko 60)
- U vrličkom i drniškom kraju ljudi za majku govore mate (bez R na kraju) dok u drugim djelovima kažu mater
- U Ravnim Kotarima ljudi su u prosjeku niži i okrugliji nego u ostatku sjeverne Dalmacije, van Kotara su viši i koščatiji
- Benkovčani (Benkovac i okolna sela) pričaju brzo sa specifičnom melodikom po čemu upadljivo odudaraju od svih ostalih u SD

Poslednja izmena:
@Stefan2828 @Берекин @Пилипенда
Par stvari šta sam primjetio u vezi ljudi iz sjeverne Dalmacije:
- Iz Polače kod Knina ima dosta izrazito niskih ljudi
- Iz Ervenika u Bukovici ima dosta izrazito visokih ljudi
- Iz Vrlike i okolnih sela ima dosta ljudi koji su ozbiljnim godinama a nemaju sjedu kosu ili imaju malo sjedih (ima ih takvih i sa preko 60)
- U vrličkom i drniškom kraju ljudi za majku govore mate (bez R na kraju) dok u drugim djelovima kažu mater
- U Ravnim Kotarima ljudi su u prosjeku niži i okrugliji nego u ostatku sjeverne Dalmacije, van Kotara su viši i koščatiji
- Benkovčani (Benkovac i okolna sela) pričaju brzo sa specifičnom melodikom po čemu vidno odudaraju od svih ostalih u SD
Onda ti nikada nisi ni bio u Ravnim kotarima ili ne znaš di je to uopće. Ja sam od tamo. U mom selu većinom smo skoro svi viši od 180 cm, a mnogi i priko 190 cm, rijetko tko je ovdje 170 cm, 175 cm.

Onda ti nikada nisi ni bio u Ravnim kotarima ili ne znaš di je to uopće. Ja sam od tamo. U mom selu većinom smo skoro svi viši od 180 cm, a mnogi i priko 190 cm, rijetko tko je ovdje 170 cm, 175 cm.
To su možda mlađe generacije, danas svi džikljaju u visinu. Možda je pik niskih ljudi ne damo u Kotarima nego i šire u benkovačkom kraju. Tipičan Benkovčanin je oniži i nabijen, a u glavi je nešto poput Borisa Dvornika. Moj komšija iz Smokovića kod Zadra je 193 cm a jedan iz Ostrovice je 195 cm, ali oni su mlađi ljudi rođeni oko 1990.

To su možda mlađe generacije, danas svi džikljaju u visinu. Možda je pik niskih ljudi ne damo u Kotarima nego i šire u benkovačkom kraju. Tipičan Benkovčanin je oniži, a u glavi je nešto poput Borisa Dvornika. Moj komšija iz Smokovića kod Zadra je 193 cm a jedan iz Ostrovice je 195 cm, ali oni su mlađi ljudi rođeni oko 1990.
Pa svi ljudi su prije bili niži, slabiji, ranije umirali i slično. Zato jer su uvjeti života tada bili lošiji, falilo je lijekova, medicina nije bila naročito razvijena, manje hrane su imali pogotovo mesa (proteina). Tako je svugdi bilo a ne samo u Ravnim kotarima. Meni je did 165 cm, otac 175 cm, ja 185 cm.

Iz Vatikanskog arhiva koji je dostupan na internetu. Biskup Karaman 1750.godine o pravoslavcima: 'U gradu Šibeniku ima kuća onih koji su došli i Grčke. U predgrađu svi su Morlaci Srbi.

FB_IMG_1734531701029.jpg

Dakle biskup Karaman govori o pravoslavcima, a ne o svim stanovnicima Šibenika. Predgrađa su Varoš i Dolac, u njih su Srbi-Morlaci došli 1640-ih u toku Kandijskog rata i šibenskog zaleđa tj. iz Dalmatinske Zagore.
Ovaj dokument od don Karamana je samo jedan u nizu onih koji potpuno ruše ustašku propagandu da su Morlaci bili poseban narod i nekakvi romanofoni Vlasi ili čak Hrvati i pokazuje da su Morlaci zapravo bili Srbi! Suluda ustaška hipoteza da Srbi u Dalmaciji izmišljeni/stvoreni u 19-om ili početkom 20-og vjeka tako što su srpski popovi i beogradski agenti 'isprali' mozak lokalnim pravoslavcima ubjedivši ih da budu Srbi je poodavno bačena na bunjište istorije.

@Perperius @Лекизан @ZabranjeniLegenda @Берекин @Q. in perpetuum hibernum @Crnugović @Amelica @Stefan2828 @Ebisclaus @RickRoss @Mej bregami @АнаиванГорд @FDDD @Brđanin @Zvonimir Božić @Mrkalj @Slavan @Nebojsa.bg @psmaniac @SeverZapad

Iz Vatikanskog arhiva koji je dostupan na internetu. Biskup Karaman 1750.godine o pravoslavcima: 'U gradu Šibeniku ima kuća onih koji su došli i Grčke. U predgrađu svi su Morlaci Srbi.

Pogledajte prilog 1659354

Dakle biskup Karaman govori o pravoslavcima, a ne o svim stanovnicima Šibenika. Predgrađa su Varoš i Dolac, u njih su Srbi-Morlaci došli 1640-ih u toku Kandijskog rata i šibenskog zaleđa tj. iz Dalmatinske Zagore.
Ovaj dokument od don Karamana je samo jedan u nizu onih koji potpuno ruše ustašku propagandu da su Morlaci bili poseban narod i nekakvi romanofoni Vlasi ili čak Hrvati i pokazuje da su Morlaci zapravo bili Srbi! Suluda ustaška hipoteza da Srbi u Dalmaciji izmišljeni/stvoreni u 19-om ili početkom 20-og vjeka tako što su srpski popovi i beogradski agenti 'isprali' mozak lokalnim pravoslavcima ubjedivši ih da budu Srbi je poodavno bačena na bunjište istorije.

@Perperius @Лекизан @ZabranjeniLegenda @Берекин @Q. in perpetuum hibernum @Crnugović @Amelica @Stefan2828 @Ebisclaus @RickRoss @Mej bregami @АнаиванГорд @FDDD @Brđanin @Zvonimir Božić @Mrkalj @Slavan @Nebojsa.bg @psmaniac @SeverZapad

Misli na srpski obred pravoslavne crkve.

Back