SITNI KOLAČI

Evo nabrojacu vam pa ako nemate recepte, pisacu nekom prilikom, to mi je bas dosta da kucam
S leva na desno:sedmo nebo, carevo oko, kruskice sa smokvom, padobranci, urmice, ukrasne kuglice sa kajsijama i isleri- prva slika.
Druga slika: kongo stangle, bajadera, rozen torta i ruske kape.
Kome treba recept - neka trazi. Pozdrav.

Evo nabrojacu vam pa ako nemate recepte, pisacu nekom prilikom, to mi je bas dosta da kucam
S leva na desno:sedmo nebo, carevo oko, kruskice sa smokvom, padobranci, urmice, ukrasne kuglice sa kajsijama i isleri- prva slika.
Druga slika: kongo stangle, bajadera, rozen torta i ruske kape.
Kome treba recept - neka trazi. Pozdrav.
Ja sam fascinirana kako je to uredno i lepo odrađeno! :worth::ok::klap::klap::klap:
Ne znam šta da "podvučem": glazuru, sečenje, ukrašavanje... Ma... savršeno! :super:
Što se recepata tiče, sem bajadera i ruskih kapica - sve mi je nepoznato :rumenko: I volela bih da probam... pa kad stigneš - dobaci nam recepte :hvala:

pozdrav svima...duze vreme pratim temu o dekorisanju i divim se pelepim tortama..
posto ja vise pravim kolace nego torte, evo i mojih slicica :)

badem praline, kesten praline, minjoni, pomorandza kuglice, ratluk suzice

Prilozi

• badem-praline.jpg
    badem-praline.jpg
    62,2 KB · Pregleda: 101
  • kesten-praline.jpg
    kesten-praline.jpg
    21,9 KB · Pregleda: 93
  • minjoni3.jpg
    minjoni3.jpg
    31,9 KB · Pregleda: 80
  • pomorandza-kuglice.jpg
    pomorandza-kuglice.jpg
    27,3 KB · Pregleda: 86
  • ratluk-suzice.jpg
    ratluk-suzice.jpg
    22,5 KB · Pregleda: 72
Da pitam ovde apropo bajadera (i drugih kolača)-imam problema sa sečenjem kolača sa čokoladnom glazurom, kako to da izvedem a da ona ostane čitava? Imate li neki predlog? Štos, trik, bilo šta?

JA OBICNO KAD SECEM BAJADERU PRVO JE IZVADIM IZ FRIZIDERA DA ODSTOJI NA SOBNOJ TEMPERATURI JEDNO 15 MINUTA I ONDA DUGIM TANKIM I OSTRIM NOZEM SECEM_noz je malo poseban i odlican za takva secenja_COKOLADA MALO OPUSTI O LAKA JE ZA SECENJE I NEPUCA

evo kako ja radim..bajaderu doobro rashladim, pa nozem malo zasecem gornju povrsinu da otprilike odredim debljinu i duzinu stanglica. onda prelijem glazurom (uvek koristim istu glazuru - na 100g cokolade 3 kasike ulja) i pre nego sto se glazura skroz stegne, dakle kada pocne da se steze nozem koji umacem u vrelu vodu secem stanglice po onim linijama koje se naziru ispod glazure.. meni je taj metod najlaksi, mozda pomogne :D

Kod mene nista posebno sto se bajadere tice, secem je tankim nozem, kao i sve kolace, seckalicu naravno nemam, ali kod glazure da ne bi pucala je bitno da se doda ulje, ne margarin i da kolac ispod ne bude ni premekan ni pretvrd. Evo nekih recepata:
Sedmo nebo: Umutiti 6 belanaca sa 200 gr secera, pa kad je umuceno doda se 200 gr kokosa. Peci na oblandi dvadesetak minuta na 180 stepeni. Druga kora: 6 belanaca sa 200 gr secera i 200 gr oraha. Od preostalih zumanaca i 200 gr secera skuvati krem na pari. U ohladjen krem dodati umucen margarin. Filovati prvu koru sa orasima, pa sa kokosom i po njoj posuti kokos. Kolac je kremast i topi se u ustima.
Padobranci: 3 belanca, 300 gr secera, 300 gr oraha. Dobro umutiti belanca sa secerom i na kraju dodati orahe. Kasicicom ili spricem istiskati na pek papiru i peci na 180 stepeni. Duzina zavisi od velicine puslice. Pecene spajati sa filom. Fil: 3 zumanca, 100 gr prah secera, 50 gr cokolade, skuvati na pari. U ohladjen fil dodati umuceno 50 gr margarina.

Kolac s kajsijama: Uspinovati 300 gr secera i dodati 350 gr oraha i kasiku dve dzema od kajsije. Praviti kuglice, koje unutra puniti sa kuvanim suvim kajsijama. Kad se ohlade umakati u belu cokoladu.
Ovo je za sada, pisacu opet.

pozdrav svima...duze vreme pratim temu o dekorisanju i divim se pelepim tortama..
posto ja vise pravim kolace nego torte, evo i mojih slicica :)

badem praline, kesten praline, minjoni, pomorandza kuglice, ratluk suzice

Izvini malo slabije vidim posle tridesete :rotf:
jel ovde pise Anci kolaci jer ako si to ti to jest Vi onda

SVAKA VAM CAST

Jela sam vasu tortu na nekom veselju i raspametila sam se !
Ako nisi Anci kolaci svaka ti cast - slike ko da su snimljene u nekom profi editorijalu - pozelis da lizes ekran !

hvala puno!!
ja jos nemam 30, 24 zapravo ali mi vid isto nije najsjajniji..stvarno ;-)

nisu anci kolaci, pise domaci kolaci..postavila sam album sa slicicama pa jedan je sa kolacima a jedan sa cupcakes...za sad...bice jos..sitne kolace obozavam da pravim..i kad nemam narudzbine samo se pitam hoce li neko, radi mi se (za sada je jos hobi u pitanju, dodatni doprinos kucnom budzetu)..ali zato kad me uhvati frka onda !?#@ grmim na sav glas kako bi narod samo da jede a ja da padnem s' nogu, heheh :whistling:

p.s. a temu o ukrasavanju pratim odavno, i odusevljavam se onim sto vidim...:worth:

Poslednja izmena:
kad vec pravis mafine i kap kejks (sve po Vuku spelovano :D) imas li dobar recept za brauni kolac i americke palacinke.
Probala sam vec jedno desetak recepata i to mi nije to . Ruku na srce moram da kazem da su mi brauniji u Costa Cafe-u stvarno dobri...

hvala puno!!
ja jos nemam 30, 24 zapravo ali mi vid isto nije najsjajniji..stvarno ;-)

nisu anci kolaci, pise domaci kolaci..postavila sam album sa slicicama www.domaci-kolaci.com pa jedan je sa kolacima a jedan sa cupcakes...za sad...bice jos..sitne kolace obozavam da pravim..i kad nemam narudzbine samo se pitam hoce li neko, radi mi se (za sada je jos hobi u pitanju, dodatni doprinos kucnom budzetu)..ali zato kad me uhvati frka onda !?#@ grmim na sav glas kako bi narod samo da jede a ja da padnem s' nogu, heheh :whistling:

p.s. a temu o ukrasavanju pratim odavno, i odusevljavam se onim sto vidim...:worth:

E pa svaka čast! Ostala sam bez reči i daha! I hvala na savetima svima, ali tebi naročito, to mi deluje najprihvatljivije u ovoj situaciji. (Nije bajadera, mnogo je mekši kolač ovaj put u pitanju ali svakako će mi koristiti i za nju koliko zimus, za slavu. ;))

Hvala. A jel može Kongo štangle? Na slici mi deluju vrlo primamljivo.

Kongo stangle: 5 belanaca umutiti sa 120 gr secera. Kada se umuti dobro, doda se 120 gr margarina (prethodno umucenog) ili masti, 120 gr oraha i 120 gr brasna i naravno svako masno testo treba zamirisati koricom od neprskanog limuna. Peci na 180 stepeni do pola, pa preliti sa 6 zumanaca koje ste dobro umutili sa 120 gr prah secera. Dopeci do kraja. Ja kad stavim zumanca, smanjim rernu na 150 stepeni. Kad se ohladiti isfilovati i posuti mlevenim orasima.
Fil: 200 gr oraha popariti sa malo zasladjenog mleka, dodati 120 gr umucenog margarina sa 100 gr prah secera i 60 gr topljene cokolade.
Prijatno

jedina stvar u mom zivotu na koju sam stavila crtu su kolaci.I za sebe ih narucujem koliko mrzim samu pomisao na sve one zuljeve od secenja.evo vam jos jedan lep i dobaaar recept a ne mora da se sece sto je bitno zar ne:
Nugat korpice
200 gr pecenih seckanih oraha
200 gr pecenih seckanih lesnika
200 gr obarenih i pecenih badema
400 gr eurokrema
200 gr cokolade za kuvanje.
Cokoladu istopiti i izmesati sa eurokremom pa dodati seckane orahe,lesnike i bademe.Malom kasicicom puniti korpice i ostaviti u frizider da se stegne.Stvarno su gresne.

KOKOS ŠTANGLE
Umutiti 6 belanaca, 6 kašika šećera. 200gr. kokosa, pa peći na tihoj vatri.
I fil:200gr. šećera ušpinovati, pa dodati 100gr. margarina i 200gr. mleka u prahu..Sve dobro umutiti pa dodati preko kore vruće.
II fil:6 žumanaca kuvati na pari sa 150 gr. margarina i 100gr.mlevenih prepečenih lešnika.Preliti preko I fila i posuti lešnicima.
Ovo je recept koji ja koristim.Kolač je veoma ukusan, ali mu je nedostatak što se deo sa kokosom drobi i neugledno izgleda.Možda mi neko može korigovati recept, samo u delu sa kokosom.

pokusaj u kucnoj varijanti da taj deo malo zalijes mlekom,ali kasiku po kasiku na veci deo kolaca.Ali ti koji se tesko seku su najukusniji.ruska pita je kolac koji se em tesko sece em ni ne izgleda bog zna sta da bi ti ruka poletela na njega ali kad krenes ne znas da stanes.

Back