SITNI KOLAČI

Posne kolace pravim jako retko. Probacu da se setim sta sam pravila prosle godine.
Cini mi se da sam pravila zerbo kocke sa margarinom u korama, madjaricu sa sojinim mlekom, bombice od banana i kokosa.
Jos sam dve vrste pravila ali nema sanse da se setim.

Evo mojih kolaca, pravila sam ih za probu, za nas, rozen sam trebala jos cekati da se stegne, ali nisam mogla docekati, napravljena je mozda tri sata pre secenja pa je bila malo mekana a i taj rozi preliv se jos nije bio stegao....
attachment.php

Ne znam koliko su zele kocke posne, jer zelatin je zivotinjskog porekla, ne verujem da ih prave sa posnim onim agar-agarom, ili kako li se vec zove. Ja sam dugo jurila informaciju da li su zele kocke posne, i jos uvek nisam na sigurnom kada je to u pitanju.

Ja sam na kvantašu kupovala te žele bombone sa agar agarom, a i ovde u prodavnici ih ima. Nije to neki raritet, ima ih...

Kod nas u okolini SU ima jedna firmica koja rucno pravi te fazone kao zele kocke, gumene bombone, drazee raznorazne, krompir secer, ja to sve zovem VASARSKE bombone, u Sarajevu toga tako nije bas bilo, ali evo ovdje sam svasta naucila jer to su uglavnom madjarski obicaji. I bas kod njih jedna od lokalnih TV-a snimala reportazu i bila neka prica kako treba da izgledaju zele kocke i kaze da se prave bas sa TIM BILJNIM ZELATINOM. Prepolovio pa pokazuje kako treba da izgledaju staklasto itd prica o razlikama, kvalitetu i tako to... Uglavnom, posto se kod Madjara tako strogo ne posti kao kod Pravoslavaca, onda tu stavku sta je posno a sta ne nije se puno obracala paznja, ali cim spomenuse agar agar zelatin skontala sam da su POSNE, bar te njihove domace, rucno pravljene.

Imam prijatelje proizvođače bombona, sa dugom tradicijom i kvalitetom.
Posne žele bombone su one koje su pravljene sa agar agarom, a prepoznaju se tako što ih je moguće prelomiti prstima.
One koje nisu posne se prave sa želatinom, tegle se i ne mogu se pokidati rukama, mnogo su mekše. Ne može se pogrešti, različita je struktura. Jedino u posnim žele bombonama može postojati jedan red bele, neprovidne boje, to onda nije posno, jer se to sprema od belanaca u prahu.
Ćeten alva je posna a kretoš alva nije posna.

Toni s leva na desno, bas kako si trazila :)
rum kuglice
trouglovi (malo su veci , moram ih smanjiti sledeci put :) )
madjarica
bajadera
coko kuglice
bele kuglice
kokos rolat
rozen
sve su moji recepti osim rozen, to sam nasla na temi ovde, ako sta treba pisacu.....

Posne žele bombone su one koje su pravljene sa agar agarom, a prepoznaju se tako što ih je moguće prelomiti prstima.
One koje nisu posne se prave sa želatinom, tegle se i ne mogu se pokidati rukama, mnogo su mekše. Ne može se pogrešti, različita je struktura.

E da, da, i on je to rekao, za strukturu i lako lomljenje prstima, ma mozda su to isti ti ljudi

Nisu, znam ih ja sve, ovaj što je snimao tu emisiju je jedan od lošije cenjenih u njihovom poslu (jedan od Martonoških bombondžija, jel). Najcenjenije porodice su iz Bačkog petrovog sela i iz Čuruga, da ne reklamiram firme, ali ako nekom treba kontakt, može na pp. Uglavnom svi koriste mnogo više boje i arome nego što je dozvoljeno i zdravo, takva je vrsta zanata. Nekad su se bombone punile pekmezom, koristio se želatin od goveđih kostiju spremljen u domaćoj izvedbi, krompirov skrob...pričali su mi oni o tome. Sada takve stvari nemaju prođu i oni se prilagođavaju tržištu. Ne možete ni da pretpostavite koliko šećera, arome i limutusa ima u svakoj žele bomboni. Mada, ja ih volim, ali jedem samo od jednog proizvođača. Uzela sam ja od njih malo agar agara da napravim žele po svom ukusu, ali kad sam posle dodavanja šećera, limuntusa i arome i pristojnoj količini videla da to ne liči ninašta, pomirila sam se sa sudbinom da dobar žele, mora biti i ekstremno nezdrav žele.

Ja zele bombone ne koristim uopste. I nemam problem sa tim dal' cu zbog istih biti gresna. Pitanje je jesu li posne ili ne? Hvala na objasnjenju oko prepoznavanja istih. Jer se svojevremeno poslemisalo, kako napraviti posan fondan. Najlakse je reci neces biti gresan ako ga pravis tako kako ga pravis. U krajnjem slucaju nije ni gresan onaj ko jede takve kolace, neznajuci, jer je porucio posne, vec onaj ko zna sta pravi i kako.

Nisu, znam ih ja sve, ovaj što je snimao tu emisiju je jedan od lošije cenjenih u njihovom poslu (jedan od Martonoških bombondžija, jel). Najcenjenije porodice su iz Bačkog petrovog sela i iz Čuruga, da ne reklamiram firme, ali ako nekom treba kontakt, može na pp. Uglavnom svi koriste mnogo više boje i arome nego što je dozvoljeno i zdravo, takva je vrsta zanata. Nekad su se bombone punile pekmezom, koristio se želatin od goveđih kostiju spremljen u domaćoj izvedbi, krompirov skrob...pričali su mi oni o tome. Sada takve stvari nemaju prođu i oni se prilagođavaju tržištu. Ne možete ni da pretpostavite koliko šećera, arome i limutusa ima u svakoj žele bomboni. Mada, ja ih volim, ali jedem samo od jednog proizvođača. Uzela sam ja od njih malo agar agara da napravim žele po svom ukusu, ali kad sam posle dodavanja šećera, limuntusa i arome i pristojnoj količini videla da to ne liči ninašta, pomirila sam se sa sudbinom da dobar žele, mora biti i ekstremno nezdrav žele.

Ma ja isto uopste ne volim sve te zezancije koje oni prave, probala sam ali je meni to sve preslatko, ma majke mi mile da se tacno sojeti da je prepuno tih svih nezdravih stavrcica koje si nabrojala, grozno.
Ali eto, slucajno prebacih juce na City TV i vidim nesto u vezi slatkisa pricaju pa sam pogledala i zapamtila to za posnost zele bonbona. Hajde ako moze u pp ime tih za koje kazes da od njih ih kupujes, jer ih mm obozava, pa kad ih toliko jede, da to bude koliko-toliko kvalitetnije

evo malo slavskih kolacica i od mene...:kpozdrav:
Photo0630.jpg
Photo0632.jpg

da se predstavimo:

lubenice (ocistili smo kostice)
figaro stanglice (romboidi ovoga puta)
bela limun bajadera (mami za "repete")
"obicna" bajadera (omiljena klasika)
rozenKA (nista bez svekrve)
kikiriki kuglice (prve pobegnu)
jaffa kuglice (za svaki prolaz po jedna)
trio fantastiko (3 u 1 - bas kako volim)
krustada (krstaski se probija u prve redove)
bubamarice (svi ih vole)
kokos rolat (ili ti kokosova salama)
bundevin rolat (jesenja rapsodija za kraj)

(na slici fali jos nasa drugarica bela toblerona)

ovaj "komplet" kolacica je stvarno zadovoljio sve ukuse...

slatki pozdrav svima:D

Devojke, kako se koristi kupovni fondan za rozen, onaj u casama, secam se da ste ga ranije pominjale?

Ja taj fondan redovno koristim, pa ako te još uvek interesuje evo prosto je.Za rozen tortu ti treba 300gr. fondana.Odmeriš u tanjir, a u neku posudu sipaš vodu.Mutiš kašikom i povremeno dodaš po neku kap vode, ali ne mnogo.Sipaš na tortu-kolač i mokrim nožem zaravnaš.Taj kolač-toru ne smeš bar dva dana da pomeriš sa mesta, dok se ne osuši, jer će u suprotnom popucati.

Back