SITNI KOLAČI

Hvala drage moje
Evo recepta za cantuccini,sa Kulinarika Slovenija je od Packe:)
200gr brasna
100gr secera
100gr seckanih badema(mogu lesnici orasi)
2 cela jaja
1 kasikica praska za pecivo
1 kasika vode
kasikica cimeta,
ja jos dam limunovu i narandžinu koricu i rum
po zelji suvo grožđe,ma sve je dozvoljeno..

umesiti testo i napraviti 2 duga valjka,koja malo pritisnes da se spljosti al neprevise.Peci na peko papiru nekih 30 min na 180 onda izvaditi i svaki rezati na snite,pa opet u rernu i sa savke strane po 10 min...Ti keksici su cajni tvrđi,al uopste nevidim razliku između ovih i onih koje sam do skoro kupovala u Italiji....Ja ove naslici nisam dodatno pekla jer mojima se sviđaju tako svetliji...U receptu jos pise da testo moze da se podeli na pola i da se stavi kakao...
Sanja reci sta hoces pa kuckacu recepte:)
Al obavezno probajte napraviti orah medenjake,Stana je na prethodnim stranama dala recept,savrseni su ,najbolji medenjaci.....Ja sam u roku 2 nedelje 3x pravila:),nestanu za tren:)

Evo i mojih novogodišnjih kolačića. Slikano mob-om pa je loš kvalitet :(

Prilozi

• Image001.jpg
    Image001.jpg
    32,4 KB · Pregleda: 16
Evo ih:
ferero kuglice
Potreban materijal:

100g lešnik napolitanki
150g lešnika
200g Nutelle
150g čokolade za kuvanje ili mlečne čokolade
4,5 kašike ulja

Domaći Ferrero

Priprema:

Zagrejati rernu na 180C. Lešnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati. Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lešnike i Nutellu pa sve fino izgnječiti rukama da se poveže. Uzimati po kašicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frižideru pre oblikovanja kuglica). Složiti ih na tacnu i staviti u frizider na sat-dva da se dobro stegnu i rashlade. Istopiti čokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati stegnute kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim poslužiti.

Posto ste me zarazili ovim keksicima, evo recepta, koji sam isprobala za vikend i jako je lep, kombinacija malina, badema i bele cokolade.

Recept je sa coolinarike, od Godive

Keksici sa malinama

Testo:
230g putera
50g secera
2 kasike kisele pavlake
300 g brasna
8 kasika samlevenog badema
malo vanilin secera
naribana korica limuna(po zelji)

Fil za spajanje:
200g bele cokolade
100g malina
1 kasikica soka od limuna
8 kasika mlevenog badema

Najpre napraviti krem: cokoladu otopiti na pari. Maline izgnjeciti i odvojiti od semenki i dodati limunov sok. Spojiti cokoladu i maline i zicom mesati dok se ne spoji, te ostaviti u frizider da se stegne. U ohladjeni krem dodajte badem. Za cvrsti krem dodajte jos badema.
Za testo: umutite puter sa secerom, vanilom i limunovom korom. Dodajte brasno, pavlaku i bademe i umestite testo. Razviti potom na pobrasnjenoj povrsini, vaditi modlom kekse i peci na 180 stepeni 10-15minuta, jer keksici trebaju ostati svetli.
Ohladjene kekse po dva spajati kremom i posuti prah-secerom.

Bolje je krem napraviti dan ranije.

Ja nisam odvajala maline od koscica, samo sam ih odmrzla i ocedila, takodje dodala sam u krem kasiku mlevenog keksa, radi cvrstine.

Poslednja izmena:
Drage zenice koliko dugo spinujete secer za bajaderu?Pravila sam je po Unchinom receptu i savrsena je...ali mi je ispala mekana!Morala sam da je stavim u zamrzivac da bih je isekla!I u cemu se najbolje melje badem da mi bude kao mleveni orah...U mom mlinu je bio kao sitno seckan...Ili mozda moj mlin ne valja
c024.gif

za tu bajaderu posto ide malo secera a vise vode nekada je potrebno dodati celu kolicinu u smesu, a nekada manje..ne znam sta bih ti rekla tacno koliko dugo...samo merim za tobleronu vreme i to na stopericu :)
posto ide 100g secera a 200ml vode ja je svakako ne spinujem onako do stadijuma lepljivosti kao za neke druge kolace, nego recimo otkad provri mozda 5min. i onda dodajem u smesu..pa mi se desi da dodam sve a nekad i ne - vidis i sama po strukturi kolaca.evo sad za Sv.Jovana sam pravila, doduse uvecane mere za 5-6puta ali nema veze isto je to, i dodala sam recimo celu kolicinu tecnosti. mislim da je wanja pravila, pa pitaj mozda je merila otprilike vreme.
a sto se mlevenja badema tice, meljem u multipraktiku bosch mum - i ispadnu lepo mleveni.

eee tu si daco skroz u pravu ja sad radim samo sa zlatnim pekom pa sam na njega navikla ali ja sve dodajem odokativnom metodom koliko sam kg kolaca napravila do sad sam naucila koja gustina vruceg fila treba da mi bude da bi kad se bude ohladio bio lep i svrst kolac a inace ja volim kad su kolaci malo meksi nevilim one tvrde sto se krune u ustima kod ih jedes kakvi su npr kupovni kolaci iz prodavnice a kad vidim da mi je masa malo redja nikad ne dodajem lesnike orase bademe vec dodajem keks jer in je taj koji upija tecnost

ja jesam pravila bajaderu,ali nisam merila vreme,ali ja dodam malo keksa ili oraha,cega mi ostane ,ako je meksa ili dodam jos vode ako je gusca.moja svekrva ima metodu:kad spinuje secer ona stavi jedn kap na nokat i okrene da vidi da li curi.ako krene malo pa se zaustavi -to je to,ako ne krene uopste-prespinovano je.ja tu metodu slabo primenjujem jer sam nokte izgorela prvi put i dosta mi je.

joj Kristina pisala sam ja vec neke recepte ali ne znam na kojoj je to strani ...tu su madjarica, medeni kolac bajadera,bajadera sa mlekom u prahu,ferero,kuglice sa mlekom u prahu,pa kupolice sa zele bombonama ima ih jos ako te neki posebno zanima ja cu ti poslati recept da se ne ponavljam sve su to mahom poznati i ispisani recepti tu na forumu

Back