SITNI KOLAČI

Bombice
300 gr. mleven keks, 150 gr. mleveni orasi, 150 gr. seckani orasi, 200 gr. seckano suvo grozdje, 4 kasike ruma, serbet od 250 gr. secera, 125 gr. margarina.Sve se umesi, naprave se bombice.U korpice se sipa po malo otopljena cokolada (oko 200 gr.) stavi se bombica i odozge se stavi jos cokolade i nasole se mrvice u boji.
Bajadere
Serbet od 500 gr. secera, 250 gr. margarina, 400 gr. mleven keks, 400 gr. mleveni orasi.Rastanjim smesu i scem srca.
Kupole sa smokvama
200 gr. ratluka, 100 gr. seckani i 100 gr. mleveni orasi, 300 gr. suve smokve sitno seckane, korica od limuna i malo mleven keks da se umesi. Rukama pravim konuse, a vrh umocim u cokoladu.
Kasato bombice
250 gr. margarina, 200 gr. prah secera, 100 gr. cokolade (samlevena u mlin za orahe), 200 gr. seckani zele, 200 gr. mleven keks, 100 gr. mleveni orasi i korica i sok od narandze. Sve umesim i pravim bombice.
Lokum stangle
125 gr. margarina, 100 gr. secer u prahu, 250 gr. ratluka, 200 gr. mleveni orasi, 250 gr. mleven keks, 2 kasike konjaka. Sve umesim, razvucem i secem kvadrate, umocim u cokoladu dijagonalno, a odozgo dodje pola jezgra od oraha umoceno do pola u cokoladu ali suprotno od osnove.Vidi se na slici.
Bogorodicine suze.
Serbet od 250 gr. secera, 100 gr. cokolade, 100 gr. margarina, po 1 solja (od 250 ml.) mleven keks, mleveni orasi i seckani orasi. Rastanjim testo i secem modlom srce koje nozem podelim na pola.
Snikers
250 gr. margarina, 250 gr. secera u prahu, 300 gr. mleven keks, 300 gr. mleven kikiriki.Sve umesim ako fali dodajem serbet.Rastanjim i secem kruzice.odozgo ide cokolada i seckan kikiriki.
Sve sto je odozgo u boji je rojal masa po Minjinom receptu i svi kolaci su posni.
picture.php

Pre neki dan mi donese prijateljica kupovne tulumbe, neki Makedonski proizvodjac, a zovu se Grcke tulumbe. To je nesto sasvim drugacije od onoga sto sam do sada jela. Osim sto su male i vrlo lepe na izgled, one su i tvrde, poput saca iz meda, imaju i gusci saft, ali, kompletan utisak kada ih jedem je drugaciji. Nisu supljikave i mekane unutra. I to mi se sve svidja, ali , stvarno nemam ideju kako ih takve napraviti.

Da li bi neko bio ljubazan da mi napise fil za minjone. Naime svi u kuci volimo minjone one iz poslasticarnice. Kada smo okpili Danijela je pricala da je to neki skolski primer zutog krema a kore su patispanj. Da li neko zna resept za taj krem (moze i zuti i cokoladni)?
A za glazuru bih stavila belance i secer u prahu?
Moj tata stalno kuka da mu pravim minjone i ne moze da shvati da to ne znam i on je smislio da stavim fil kao za sampite pa kazem to ne bi bili minjoni onda je rekao kao za krempite ali to ne bi stajalo....

ja recimo za ove znam da su dobri

Ruzicasti minjoni - izvor coolinarika

Sastojci
Biskvit
200gr. brasna
150gr. secera
120gr. putera
250gr. mleka
4 belanca
malo vanile
malo limunove korice
1 kesica praska za pecivo
Sirup
mala kaf. soljica secera
mala kaf. soljica vode
1 limun sok
Premaz
par kasika dzem od malina
Krema od putera i belanaca
150gr. secera
75gr. vode
4 belanca
120gr. putera
Glazura
250gr. prah secera
6-7 kasika limunovog soka
mrvica ruzicaste boje
Priprema Ugrejte rernu na 180C. Omeksali puter umutite sa 1/2 kolicine secera, limunovom koricom, vanilom. Naizmenicno dodajte mleko i brasno i mutite dok ne dobijete gustu kremu Ulupajte belanca sa drugom polovinom secera i lagano umesajte u prethodnu masu. Pecite u velikom plehu dok se blago ne zarumeni. Prokuvajte secer i vodu tako da dobijete sirup. Prohladite pa dodajte sok od limuna. Time premazite ohladjeni biskvit. Ostavite da malo upije. Presecite na pola, pa 1/2 premazite tankim slojem dzema od malina.
Za kremu, uspilujte secer sa vodom. Umutite belanca i u tankom mlazu ulivajte vruc sirup od secera. Mutite dok se ne prohladi, desetak minuta, ( ja sam stavila ciniju u hladnu vodu da ubrzam proces hladjenja). Ovde mozete da pogledate i fantasticno objasnjenje sa slikama. U cvrsto ulupana belanca, dodajte kasiku po kasiku omeksalog putera. Koricu premazanu dzemom od malina premazite penom od belanaca i putera. Preklopite drugim slojem biskvita i ostavite da se ohladi. Isecite na kockice i prelivajte svaku kocku glazurom od secera.
Za glazuru, prah secer umutite sa sokom od limuna. Trebalo bi da bude malo redje od meda. Po potrebi dodajte jos malo limunovog soka za redju glazuru ili jos malo prah secera za guscu. Prelivajte preko kockica kasikom sa svake strane, i ostavite da se stegne i da otkaplje suvisna glazura.

Poslednja izmena:
ne znam odakle si...ja ih u bgd kupujem u jablanici - pocetak smederevskog puta, a ima i na cukarickoj padini, pored eurowilta...
sto se tice vrsta, meni u proseku na 4 kg naruce oko 12-15vrsta...recimo desava se da na 1kg radim oko 5-6 vrsta...mada je kod mene to sve od porudzbine do porudzbine posto imam oko 50ak vrsta, pa svako pravi svoju kombinaciju.

Ja pravila juče 4kg i bilo 5 vrsta.Da sam pravila 5kg bila bi još jedna vrsta više,a da sam pravila 6kg,još jedna više.I to je to.U principu ne pravim više od 7 vrsta,ali i kada mi naručuju 1kg,bude 4 vrste.

Ne znam kako u praksi to izgleda kada u kg bude 10 - 12 vrsta kolača,jer ja da toliko vrsta pravim,morala bih da imam bar 10kg naručeno,ali mislim da ni tada ne bih tako radila.Nego kombinaciju za 5kg,pa puta 2.

Moji kolači su prilično sitni,tj. tako ih sečem,pa u jednom kilogramu bude 16 komada bajadera,16 komada štangli 3 dana u plehu,16 rolata od oblandi,5 kokos korpica i 7 kikiriki kuglica.Ovo je varijanta sa 5 vrsta,jer sam juče pravila 4kg,pa mi je najsvežije u sećanju.Ne znam kako izgleda to kada ima mnogo vrsta u kg,onda od svake vrste bude po 3 -4 kolača?
Na ovoj temi,na nekoj strani ima slika mojih kolača,s tim što sam neke izbacila i ne pravim ih više,jer ne umem da vračam da li će uspeti,ili neće.

Kolači koje ja pravim koštaju 600 din/kg.

ZD hvala puno za info,videla sam slike,ovo mi je prva narudzbenica za kolace,pa valjda cu se snaci

I jos jedno pitanje-gde ima da se kupe trouglasti kalupi?

Poslednja izmena:
Evo nekih novih sličica...i ja sam preksinoć kukala unchi kako mi je žena naručila 12 vrsta u 6 kg a da pritom bude od dve vrste po kg a ostale da rasporedim...no, stiglo još narudžbina nenadano pa se isplatilo.

Figaro

DSCI0499Small-1.jpg

Pišinger

DSCI0490-1.jpg

Rum bombice

DSCI0488-1.jpg

Romanov kugle

DSCI0439Small-1.jpg

Torta nugat kao štangle

DSCI0478Small-1.jpg

Torta reform kao štangle

DSCI0455-1.jpg

Rozen

DSCI0466-1.jpg

Torta Greta kao štangle

DSCI0431Small-1.jpg

Crno bela bajadera

DSCI0448Small-1.jpg

I nugat korpice sa kremom od kafe, slatke pavlake i bele čokolade

DSCI0419-1-1.jpg

Fale još korpice sa višnjom i kremom od badema ali sam njih zaboravila da slikam

Moji kolači su 1100 din kg- uopšte nema keksa, margarina, table, ratluka- sve je prvoklasnog kvaliteta- pečeni lešnik, orah, blanširani pečeni badem. (Čak i bajaderu pravim bez keksa) Ne bih ni imala hrabrosti da ih toliko naplaćujem da ne stavljam to što stavljam.

bulevar revolucije 636a. - Jablanica
dakle ides bulevarom revolucije i nastavis pravo na smederevski put...kada ti sa desne strane bude jugopetrolova pumpa produzis jos malo pravo iza krivine, videces crnu kapiju i kolica iz marketa poredjana... e tu je jablanica..da, da moze na komad naravno...mislim da su oko 22din po komadu ove za 1 kg kolaca...a na cukarickoj padini je bas blizu eurowilta radnjica, plastificirane su iznutra i sa velikim prozorom - isto su oko 22 din..s tim sto ako uzimas redovno tamo daju ih za 20din - tako su bar meni...

sto se vrsta tice, domacica je u pravu...kod mene je to malo drugacije, posto ja idem na tu varijantu da ljudi mogu sami da sklope vrste koje zele...e sad desava se meni da zovu i kazu: hocu te i te vrste, tj. 10vrsta u 1 kg..pa ja objasnim da ne moze, jer je to 100g po vrsti i da ce dobiti po par komada...itd itd...ali na 5-6 vrsta uspem da izvucem, jer to je nesto na sta ja idem..raznovrsnost..e sad, nekima je to i skupo, pa sam napravila 2 ponude: 1) od 750din/kg - tu ima ukupno nekih 10ak vrsta s tim sto na 1 kg ne dolazi vise od 4 vrste, i tu su one klasicnije...2) 900din i tu mogu da biraju bilo koje vrste sa sajta...i u obe cene je ukljucena i dostava na adresu.eto, nadam se da ces uspeti nekako da formiras ponudu:D

ne znam odakle si...ja ih u bgd kupujem u jablanici - pocetak smederevskog puta, a ima i na cukarickoj padini, pored eurowilta...
sto se tice vrsta, meni u proseku na 4 kg naruce oko 12-15vrsta...recimo desava se da na 1kg radim oko 5-6 vrsta...mada je kod mene to sve od porudzbine do porudzbine posto imam oko 50ak vrsta, pa svako pravi svoju kombinaciju.

Svaka ti cast kad stavis u ponudu 50 vrsta,jos na 1kg 5-6 vrsta,ja ne bih imala zivaca ni da pravim toliko vrsta,niti prostar,niti da im objasnjavam,posebno sad kad su slave i kad su velike porudzbine.Ja pravim maksimalno od 12 do 15 vrsta i to ko poruci vise od 5 kg i jedva cekam da prodju slave jer mnogo vise volim torte,cak sam sad i odbijala neke porudzbine kolaca zbog torti.pozzz

Unchi,sad sam pogledala tvoj sajt i moram priznati da sam odusevljena.Svaka cast.
Koja ti je ona cokoladna torta koja se pojavljuje na pocetnoj strani,tamo gde se smenjuju slike,al' ga objasnih :hahaha:,ako moze recept?

Mamajo,ja bih ti progledala kroz prste i da koristiš margarin i krem tablu,jer znam koliko vremena treba da kolači izgledaju kao tvoji.

Iskreno rečeno,mislim da nema para za koje bih crtala po svakom kolaču,i za svaki pravila cvet i list!Meni je od svega najlakše napraviti kolače,ali do sečenja kada dođe,digne mi se kosa na glavi.A još kada bih svaki morala dodatno da ukrasim....

Svaka tebi čast,a i tvojim sugrađanima koji su spremni to da plate.

Cure,kolači su vam:super:
Što se tiče mamamajinih slika(one što se ne vide) idite desni klik na njih pa kopirajte adresu slike i onda u novi prozor paste i pojaviće vam se slika ;)
Ovo inače radi u mozili 100 %

Hvala ženskice :)

Pošteno, nije ni meni lako. Sugrađana ima i to su oni ljudi koji traže ekskluzivu i mnogo mio je milo što sam se pročula kao osoba koja pravi ekskluzivne kolače. Zato i koštaju. Ima ljudi koji mi naruče i po 10 kg. Ne znam da li sam pisala da mi u kg ide od 60-80 kom.

Ja idem na varijantu da ne radim serijski već unikatno i zato tako izgleda i košta. Ovo je moja volja i želja da jednog dana budemo ime u gradu.

A sada recepis za Romanov a posle i za rozen

(ovo je reecept koji sam "kao" smislila pa su i mere takve.

2 dl slatke pavlake zagrejati i u to staviti 200 gr tamne čokolade sa 70% kakaa, 100 gr obične čokolade za kuvanje i 2 kašike kakaa. Dobro otopiti i ostaviti u frižider da se stegne. Kada se stegne umutiti mikserom, dodati oko 200 gr mlevenog blanširanog badema. Dodati i 150 gr malina (izmrvljenih (treba da budu smrznute). Izjednačiti masu i oblikovati kuglice. Vratiti u frižider da se dobro stegnu i preliti ih čokoladom.

Back