SITNI KOLAČI

draga zeljena otidji u biospajz na bajloniju oni imaju svasta nesto izmedju ostalog sam ja prosle godine kupila sojinu kiselu pavlaku,mora da se saceka narucis,ali ako kod njih ne nadjes resenje za posnu belu boju na kolacima neces nigde.

Hvala Jaco,znas kako stariji kazu"Ljubav na usta ulazi."
I ovde kod vas je prelepo,sve sam procesljala...nema cega nema...
Za torte koje pravite vam treba podeliti medalje...
Sad idem da nahranim ove moje "zveri" pa cu da postavim neke recepte koje mislim da nisam videla ovde.
Poljubac za sve....:zag::zag::zag:

Danima se divim vasim umetnickim delima,jer se samo tako mogu nazvati prelepe torte i kolacisa ovih stranica...
Posto polako dolazi vreme slava i ostalih porodicnih svecanosti,molila bih vas za jedan savet.Moja slava je Sveti Nikola i pravim sitne kolace,pa bih htela da osim sto su ukusni i lepo izgledaju.U sta bih mogla da umacem kolace da bi to licilo na belu cokoladu,jer bela cokolada nije posna koliko ja znam...i gde mogu pronaci one zlatne i srebrne sjajeve i kako ih upotrebljavati...ja se nadam da znate na sta mislim,evo i slicica da budem jasnija...i zahvaljujem se na odgovoru...ljubim vas sve....

Postoji posna bela čokolada

Poslednja izmena od moderatora:
Znam kako se pravi fondan za rozen tortu ,ali bojim se da mi ne bude preslatko,ipak je to samo prah secer,jel znate mozda da li postoji posna bela cokolada???Nadam se da nije glupo pitanje:rumenko::rumenko::rumenko:

Za rozen tortu ja kuvam fondan.Za jednu tortu od gotovih korica potrebno je 300gr. šećera, 300ml. vode i kašika sirćeta.Napravi se jedna zaobljena žica, kroz nju se duva i kada počnu da izlaze mehurići skloni se sa vatre, ohladi i onda muti.

Postavicu jedan recept za padobrance koje ja obavezno pravim za Novu godinu,malo je komplikovanije,ali svako ko ih je probao kaze da bolje nije jeo.Inace recept je orginalan,iz jedne stare Beogradske poslasticarnice...
PADOBRANCI

6 belanaca
600 gr. secera
300gr.mlevenih oraha
2 dl. ulja
Staviti u serpu i skuvati(belanca ne mutiti,nego samo onako)dobro,da ostane na dnu trag varjace-kao kod kuvanja dzema.Kada je gotovo skloniti sa ringle i dodati 100gr.brasna u masu.Pustiti masu da se potpuno ohladi.Posto se dosta stvrdne kada se ohladi,dodati u nju 2 belanca i umutiti mikserom celu smesu.Staviti u spric sa kesom i istiskati na pleh padobrancice velicine maleckog oraha-posto narastu pri pecenju(mogu se vaditi i kasicicom,ali su lepsi za oko ako se to radi spricem)Peci ih desetak minuta da zadrze svetliju boju.Pustiti ih da se ohlade u plehu,da bi se stvrdnuli,jer su mekani ako se vade vruci.Spajati po dva komada bilo kojim cokoladnim filom(moze se iskoristiti i klasican da bi se upotrebila preostala zumanca,ali ih ja najcesce iskoristim za figaro...sledi recept...)
Sliku sam skinula sa serbian cafea,ovako treba da izgledaju,a moje slike cete dobiti za Novu godinu,kad ih budem spremala...
5954_padobranci_sa_orasimaa.jpg

Ja godinama pravim posni rafaelo sa sojinim mlekom u prahu. kupujem u zdravoj hrani, velike zelene kutije. Uopste se ne primecuje da je od sojinog mleka.

Ali mene interesuje za mrsne kolače.Pravila sam puno kolača sa mlekom u prahu, naravno sada ga nigde nema, ne proizvodi se više,a u prodavnici kažu da to sojino mleko nema ni ukus ni miris.Šta vi mislite?

Poslednja izmena:
evo jedne slicice za laku noc, a i recepta (od moje drugarice koja inace pravi savrsene kolace) :-)

Cokoladna toblerona

Sastojci
250 g secera
125 g margarina/maslaca
125 g mleka u prahu
25 g kakaa
50 g cokolade
50 g seckanih pecenih badema, lesnika ili oraha

Priprema: Skuvati gust sirup od secera i male kafene soljice vode ( 0,75 dl), kuvati oko 5 minuta .Pomeriti sa ringle i dodati redom sve ostale sastojke, promesati i po potrebi vratiti jos malo na iskljucenu ali jos uvek toplu ringlu.Izjednaciti smesu i jos toplu sipati u duguljast trouglasti kalup, oblozen folijom.Kad se toblerona ohladi i stegne, iseci na tanke snite.

Treba voditi racuna kad se priprema sirup, da se ne ukuva previse jer ce se onda toblerona mrviti prilikom secenja. S druge strane, ako je sirup preredak, necemo moci da isecemo snite, pa u tom slucaju napraviti bombice i uvaljati ih u ribanu cokoladu, cokoladne mrvice ili mlevene orahe.
Napomena: toblerona mi se najbolje pokazala ako secerni sirup prvo kuvam 4 minuta (kad provri), pomerim sa ringle, dodam sve sastojke i onda kuvam jos 3 minuta na blagoj vatri.

Još jedan recept za trouglove. Pošto idu samo žumanca, kombinovati ga sa nekim kolačem gde su potrebna samo belanca (ja obično napravim neku koru ili one bele štanglice-recept je bio tu negde, ali ako treba, ponoviću).
1. TROUGLOVI
5 žumanca, 200gr šećera u prahu, 200gr maslaca, 150gr izmrvljenog keksa, 150gr seckane čokolade, 150gr iseckanih i proprženih lešnika (ili oraha).
 Od ove mase se formira rolnica, oblikuje kao trougao i prelije glazurom od čokolade. Seče se sutradan.

Kalupi su :d
Kupila sam u Pancevu. 750 din je jedna forma (za 24 kom.) Silikonski su, plavi i crveni (srca)...Slikacu pa cu postaviti kasnije slikice. Inace svi ovo su punjeni raznim filovima. Mnogo je jednostavnije nego valjati kuglice ili druge neke oblike i prelivati potom cokoladom :D Sada jedva cekam slave:worth::super:

Koko baci neki recept za ove prelepe kolacice.pozz

Puslice od oraha

Sastojci: 250 g secera, 250 g seckanih oraha, 50 g cokolade
Priprema: Skuvati sirup od secera sa malom kafenom soljicom vode (0,75 dl), kuvati 2-3 minuta.Pomeriti sa ringle, dodati cokoladu i seckane orahe, i sve dobro izmesati.Tanjir isplahnuti hladnom vodom, pa na njemu praviti male kupice uz pomoc kasicice.Ostaviti da se prosuse.
Ako smesa bude pregusta, dodati jos kasicicu-dve vruce vode, ukoliko se desi da je suvise retka, vratiti jos kratko na ringlu.

Limuncici

Sastojci: 200 gr ratluka, 200 gr kokosa, 200 gr secera, 3 kasike vode, sok i rendana korica od jednog limuna (manji), ekstrakt limuna, malo zute boje
Priprema: Sve sastojke dobro umesite i formirajte limuncice.

Prilozi

• puslice-od-oraha.jpg
    puslice-od-oraha.jpg
    21,6 KB · Pregleda: 77
  • skoljkice.jpg
    skoljkice.jpg
    31 KB · Pregleda: 76
  • limuncici.jpg
    limuncici.jpg
    28,1 KB · Pregleda: 86
  • coko-korpice-sa-visnjom.jpg
    coko-korpice-sa-visnjom.jpg
    18,8 KB · Pregleda: 74
  • zrna-kafe.jpg
    zrna-kafe.jpg
    35,1 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Korpice sa crnim eurokremom

200 gr. eurokrema (od crne cokolade) i 100 gr. crne cokolade otopiti na tihoj vatri.U to dodati 100 gr. seckanog suvog grozdja i 1 kasiku ruma. Sve dobro promesati i puniti papirne korpice. Sacekati da se malo stegne i na svaku korpicu staviti po jedan lesnik.

Korpice sa belim eurokremom

200 gr. eurokrema (od bele cokolade) i 100 gr. bele cokolade otopiti na tihoj vatri.Dodati 100 gr.sitno seckanih lesnika.Sipati u korpice, a odozgo dodju cokoladirani lesnici (ili kupite gotove, ili sami cokoladirate)

Bombice

200 gr. ratluka, 150 gr. seckanih oraha, 150 gr. mlevenih oraha, 100 gr. seckano suvo grozdje, 250 gr. seckane suve smokve, nastrugana korica od limuna. Sve se dobro izmesi i prave se bombice koje se uvaljaju u mlevene orahe.
Dobre su zato sto se ne pravi serbet i nema nikakvih problema dali je redak ili je pregust, nego bude taman.

Kalupi su :d
Kupila sam u Pancevu. 750 din je jedna forma (za 24 kom.) Silikonski su, plavi i crveni (srca)...Slikacu pa cu postaviti kasnije slikice. Inace svi ovo su punjeni raznim filovima. Mnogo je jednostavnije nego valjati kuglice ili druge neke oblike i prelivati potom cokoladom :D Sada jedva cekam slave:worth::super:

Baš ti hvala,nego uz sliku napiši i koji recept:D

Back