Siromasna Srbija skoluje kadrove za bogati Zapad.

Svi koji zele promene i dobro stanje za gradjane Srbije, pod broj jedan se moraju izboriti za nove izborne zakone.
Nije dovoljno samo hteti,treba i znati kako!
Najpre se resavaju najbitnija,temeljna pitanja,pa se bez velikog odlaganja ide dalje.
Izgradnja zgrade pocinje od temelja.
U organima vlasti moraju biti pojedinci koje su biraci u vecini zaokruzili i mora se predvideti opoziv izabranih posle nekog vremena, ako bude trebalo.Sve sam to nacrtao za nase gradjane u knjizi Srbija i globalni svet,ali...
Od 1985.godine sam se u nekim listovima zalagao,kao i mnogi drugi ljudi,za privatizaciju i radnicko akcionarstvo,ali su gradjani SFRJ bili vise raspolozeni da se medjusobno pokolju kao zveri u dzungli.
Sada neka se svi bivsi Jugosloveni ^slikaju^ sa svojim gazdama.Nisu hteli da postanu vlasnici preduzeca sada neka budu sluge.

Patriotizam je rezervisan samo za siromasne.Tako mladi sebi zajebu zivot ostavsi ovde.Ko je kriv za Nikolu Teslu sto je sve svoje izume nudio Srbiji a ona odbijala.Naravno Drzava.Toj drzavi ne treba nista dati.Da je Nikola ostao u Srbiji bili bi najbogatija drzava na svetu.Ali zasto bi se Srbija potrudila da ga zadrzi?I zato neka,neka mladi idu gde im je bolje i ljepse.Ne moze se ziveti od patrotizma jer ga ne mogu jesti,skolovati,oblaciti itd...To su price za malu decu.Srbi su takav narod,samounistiv.Jos malo pa cemo biti endemski narod i stavljen pod zastitu.Toliko cemo postati jadni.Koliko samo ima ljudi poput tesle u Srbiji i Rs?ima ih na desetine.Samo oni ne mogu doci do izrazaja zbog guzonjinih sinova koji su im sefovi.E to je nasa drzava serem se ja na nju.

Picolina, taj koji radi posao trgovackog putnika ima sansu da zaradi vece pare i od najboljeg lekara u Srbiji (a ni takvi lekari sada nemaju bas male pare), bez onolikog stresa koji sa sobom nosi lekarski posao, tako da se oni rukovode cisto licnim interesima.

Nisi ucio 6 godina, stazirao (u vreme moje sestre) godinu dana, naucio dva svetska jezika da bi radio kao trgovacki putnik pa neka je zarada i milion evra. Nije sve u parama. Odabrao si medicinu da bi lecio sutra ljude valjda. Ako dobije specijalizaciju tatin, mamin, strinin sin ili cerka onda ja nemam sta da trazim ovde. Cao, hvala lepo...covek ide gde je njemu bolje,iz ljubavi raditi posao trgovackog putnika ili glumiti doktorku na selu a deca sa manjim prosekom dobijaju specijalizacije i velike centre. Za svoj zivot je svako najodgovorniji a ja bih se dobro razmislila kom lekaru mladje generacije bih uopste ovde verovala.

Interesantna prica kako poreski obveznici Srbije skoluju doktore za Nemacku i ostale zapadne zemlje.
Nije ovo samo slucaj sa doktorima vec i svim ostalim strukama.
Na konkursu ce uvek naravno birati najbolje, a ostat ce "tatini sinovi/kceri" da vas lece.
Kao sto je neko vec prokomentarisao, nista se ne brinite, zavrsili su odlicnim prosekom, naravno 10.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Srbija-iz-budzeta-skoluje-lekare-za-Nemacku.sr.html

Gluposti, sta reci za Grcku i Irsku u kojoj pola stanovnika zivi u matici a pola po svetu.

Nisi ucio 6 godina, stazirao (u vreme moje sestre) godinu dana, naucio dva svetska jezika da bi radio kao trgovacki putnik pa neka je zarada i milion evra. Nije sve u parama. Odabrao si medicinu da bi lecio sutra ljude valjda. Ako dobije specijalizaciju tatin, mamin, strinin sin ili cerka onda ja nemam sta da trazim ovde. Cao, hvala lepo...covek ide gde je njemu bolje,iz ljubavi raditi posao trgovackog putnika ili glumiti doktorku na selu a deca sa manjim prosekom dobijaju specijalizacije i velike centre. Za svoj zivot je svako najodgovorniji a ja bih se dobro razmislila kom lekaru mladje generacije bih uopste ovde verovala.
Nazalost, ali tako je.

Баш је лепо што стгранци и то развијене земље имају поверење у наше младе стручњаке и то медицинаре. Богами, Томица, а ни ја не мислимо тако. Не да не бих имао посла са лекарима у Србији да не морам, него ни аспирин не бих куповао :lol:
Требало би да се присетим, али већ годинама уназад Немачка конкретно има пројекат привлачења стране инелектуалне радне снаге. Знам да су многи наши стручњаци, емигранти у Канади нарочито, копали да дођу ближе кући. Сад је, изгледа, тај пројекат отворен и за лекаре из Србије.
Није нека цифра, ради се о 100 лекара.
Како су се они сви школовали из буџета, пре него што оду, нека држави врате новац уложен у њихово школовање и то увести као правило за све свршене студенте са оваквим пројектима. Онима којима је стало да се усавршавају, раде и живе у иностранству то неће бити проблем.

Poslednja izmena:
Како су се они сви школовали из буџета, пре него што оду, нека држави врате новац уложен у њихово школовање и то увести као правило за све свршене студенте са оваквим пројектима. Онима којима је стало да се усавршавају, раде и живе у иностранству то неће бити проблем.
Jel su oni krivi za to sto u Srbiji nema posla? Znaci po tvome ili da gladuju u Srbiji, ili ne mogu da idu napolje...

Problem je u tome sto nemaju poverenja ali postoji nostrfikacija, poznatija u US kao USLME ili u UK PLAB...kada se ispolazu ispiti sa visokim ocenama, da, dobijes dobar posao...tako je uradila moja sestra, najbolji drug i bivsi decko...i svi su dobili poslove do jednog.

Знам и имам неке познанике који су се годинама радили на нострификацији. Фино су се они тамо снашли, као ветеринри и фармацеути на Новом Зеланду. Али боље пролази моја другарица која ради у оној великој фарм. фирми чији је директор оптужен у недавној афери, Нон-стоп је преко на неким семинарима, плата је ола-ла, не ради као трг. путник, али има и то оно наше - никад није са породицом..
Овако кад иде директно преко отворених групних конкурса, прођу најбољи студенти, верујем да им нострификују диплому аутоматски уз неке мање муке, плус што им плате и специјализацију? Не знам да ли то тако иде, али који би објективно амбициозни млади лекар томе одолео.. Е, сад, ствар јесте у томе што држава са оваквим слинавим здраством мора да уради нешто да најбољи не одлазе..Индивидулано нам свеједно људи одлазе, и то је гомила више људи, још мало па ће бити да више људи знам који су преко него овде. А ко ће мене да лечи и Перу Ложача? ;)

Jel su oni krivi za to sto u Srbiji nema posla? Znaci po tvome ili da gladuju u Srbiji, ili ne mogu da idu napolje...

Не, није у томе поента него у поштовању некаквих закона о високом школству и буџету.
Сви који су се школовали из буџета, школовали су се на рачун пореских обвезника, грађана, и тај новац је онда поједен ако не буде рефундиран, зато мора да буде враћен.
Онај ко је у оваквим пројектима мора да онда врати новац.

pazi, sustinski covjek je u pravu
samo, taj...proces da bi bio...uspjesan mora biti...dvosmjeran
sto znaci da na budzet ne mozes primiti npr. 500 doktora koji ti realno ne trebaju
+ onima koje si primio moras nesto i dati tipa garanciju da ce dobiti
posao u zemlji po zavrsetku studija...uz odredjene uslove
takodjer, mozes reci npr. pet/deset godina sljakas ovdje pa si fri...otplatio
si svoje skolovanje ili ako smo se vec zaebali pa
za tebe nema radnog mjesta...onda idi...
mislim,veliki je to cirkus kod nas...i tesko da ce se srediti
jer nam je skolstvo zjebano i korumpirano kao i ostatak drustva...
sve se radi stihijski...ma, njesra jedno veliko... : ((((((((((

Знам и имам неке познанике који су се годинама радили на нострификацији. Фино су се они тамо снашли, као ветеринри и фармацеути на Новом Зеланду. Али боље пролази моја другарица која ради у оној великој фарм. фирми чији је директор оптужен у недавној афери, Нон-стоп је преко на неким семинарима, плата је ола-ла, не ради као трг. путник, али има и то оно наше - никад није са породицом..
Овако кад иде директно преко отворених групних конкурса, прођу најбољи студенти, верујем да им нострификују диплому аутоматски уз неке мање муке, плус што им плате и специјализацију? Не знам да ли то тако иде, али који би објективно амбициозни млади лекар томе одолео.. Е, сад, ствар јесте у томе што држава са оваквим слинавим здраством мора да уради нешто да најбољи не одлазе..Индивидулано нам свеједно људи одлазе, и то је гомила више људи, још мало па ће бити да више људи знам који су преко него овде. А ко ће мене да лечи и Перу Ложача? ;)

Nisi procitao moj prvi post od sinoc, moja sestra je otisla jer je bila izrevoltirana i besna. Radila je na faksu 4 godine pre toga, iz koze je htela da iskoci. Okreni stranu pa ces videti. Jedan stariji clan moje porodice je nacelnik odeljenja u cuvenoj nasoj bolnici, nudio je sestri vezu ali je ona rekla - ucila sam casno svaki svoj ispit, nista na vezu nisam polozila, nikada se nisam provukla necu vezu. Jednostavno nesto covek koji je vaspitavan na odredjen nacin ne moze da uradi, mrsko mu je. Ona je za UK zavrsila nostrifikaciju za 4 meseca, prvi teoretski test i prakticni nakon toga, rezultati su stigli kroz mesec dana....poznatiji kao PLAB1 i PLAB2...samo je dala jezik pre toga, IELC u Bg-u...

pazi, sustinski covjek je u pravu
samo, taj...proces da bi bio...uspjesan mora biti...dvosmjeran
sto znaci da na budzet ne mozes primiti npr. 500 doktora koji ti realno ne trebaju
+ onima koje si primio moras nesto i dati tipa garanciju da ce dobiti
posao u zemlji po zavrsetku studija...uz odredjene uslove
takodjer, mozes reci npr. pet/deset godina sljakas ovdje pa si fri...otplatio
si svoje skolovanje ili ako smo se vec zaebali pa
za tebe nema radnog mjesta...onda idi...
mislim,veliki je to cirkus kod nas...i tesko da ce se srediti
jer nam je skolstvo zjebano i korumpirano kao i ostatak drustva...
sve se radi stihijski...ma, njesra jedno veliko... : ((((((((((

Управо тако од речи до речи.
Ко је на буџету мора да остане док не отплати,
тако је на војној академији, тако је на полицијској академији,
не видим зашто би на другим факултетима било другачије.
Али онда зна се твоје је само да учиш остало је на држави,
пријављивање испита бесплатно
књиге на реверс дакле бесплатно
остали потребан материјал исто...
када завршиш држава ти нађе посао у року од рецимо шест месеци,
у струци и не за сићу,
и ни бриге,
а не завршиш нешто и две године чекаш посао...
Па ти понуде да будеш курир...

у струци и не за сићу,
и ни бриге,

bilo bi lijepo da je u pitanju drzava, ali ne mora...
recimo kod nas je opcina davala stipendije
za kadrove kojih kod nas fali
i to vrlo pristojne stipendije, al po uvjetom da se vratis
kuci i radis u struci dok ne otplatis iznos koji si dobio...
to je sasvim ok

bilo bi lijepo da je u pitanju drzava, ali ne mora...
recimo kod nas je opcina davala stipendije
za kadrove kojih kod nas fali
i to vrlo pristojne stipendije, al po uvjetom da se vratis
kuci i radis u struci dok ne otplatis iznos koji si dobio...
to je sasvim ok

Да да наравно свеједно да ли че директно из државне касе или из неке друге
али за мене све је то држава и општина и покрајина...
На то сам и мислио.
Али не мора ни тако могу и фирме некада су фабрике у СФРЈ издвајале у фонд за школовање кадрова, може и тако још боље.
Али нема више фабрика, државних, па да им је стало до развоја,
али тражили смо...

Да да наравно свеједно да ли че директно из државне касе или из неке друге
али за мене све је то држава и општина и покрајина...
На то сам и мислио.
Али не мора ни тако могу и фирме некада су фабрике у СФРЈ издвајале у фонд за школовање кадрова, може и тако још боље.
Али нема више фабрика, државних, па да им је стало до развоја,
али тражили смо...

pa da...recimo moj ujak je tako dobio prvi posao
tj. cekao ga je...trebalo je samo da diplomira...
u pitanju je bila INA
dobio je posao i stan, a posto mu je i supruga bila
slicne struke tj, profil koji su mogli upotrijebiti
zaposlili su i nju

pa da...recimo moj ujak je tako dobio prvi posao
tj. cekao ga je...trebalo je samo da diplomira...
u pitanju je bila INA
dobio je posao i stan, a posto mu je i supruga bila
slicne struke tj, profil koji su mogli upotrijebiti
zaposlili su i nju

Немојте више сада ћу да се изнервирам,
знам да је било тако,
и није било одлива кадрова колико сада има,
Фабрике школовале улагале,
градиле паркове, путеве, школе,
помагале општинама,
улагале у спорт и омладину,
после им се то враћало,
добијали су раднике који су спремни да раде,
школовани да раде...
А сада ја теби ти мени и на крају ником ништа,
али ето сада је кажу боље, имамо слободу,
можда, нећу ја да будем реметилачки фактор ако људи каж да је добро онда је добро.

Nisi procitao moj prvi post od sinoc, moja sestra je otisla jer je bila izrevoltirana i besna. Radila je na faksu 4 godine pre toga, iz koze je htela da iskoci. Okreni stranu pa ces videti. Jedan stariji clan moje porodice je nacelnik odeljenja u cuvenoj nasoj bolnici, nudio je sestri vezu ali je ona rekla - ucila sam casno svaki svoj ispit, nista na vezu nisam polozila, nikada se nisam provukla necu vezu. Jednostavno nesto covek koji je vaspitavan na odredjen nacin ne moze da uradi, mrsko mu je. Ona je za UK zavrsila nostrifikaciju za 4 meseca, prvi teoretski test i prakticni nakon toga, rezultati su stigli kroz mesec dana....poznatiji kao PLAB1 i PLAB2...samo je dala jezik pre toga, IELC u Bg-u...
Она је била заиста изузетна, и шта да каже човек..може само да констатује да систем овде не функционише, а људи који су отишли се неће вратити.

у струци и не за сићу,
и ни бриге,
Тачно. Мој брат је ове године планирао да отпочне школовање за војног лекара.
Примили су га, његово је само да учи..
Стоји и ово што је написала Злотвор о стипендијама.
Постоје тачно инструменти, само их треба применити.

Ne volim mnogo strane izraze,ali to sto vas sve muci se kod nas zove etatizam,a gde je on tu je neefikasnost,korupcija-podmicivanje,nepotizam-dominacija tatinih sinova i kceri itd.
Drzava Srbija je i dalje vlasnik polovine privrede,cele nadgradnje i odlucuje o polovini nacionalnog dohotka.Sta vi svi onda ocekujete?Uspesnost na svim poljima!?To ni po teoriji nije moguce.Ko god ocekuje da drzavni cinovnici mogu doneti pravdu i uspeh u privredi i vanprivredi,ljuto se vara.
Svaki pojedinac mora pre upisa u skolu ili na fakultet da dobro razmisli da li ce sutra naci posao sa diplomom koju bude stekao.
Od drzave je dovoljno da ima dobru upravu,pravosudje i da sa uspehom obavlja neke osnovne drzavne poslove.
Za sve sto nije duznost drzave ^nadlezna^ je surova trzisna vetrometina.

Она је била заиста изузетна, и шта да каже човек..може само да констатује да систем овде не функционише, а људи који су отишли се неће вратити.

Тачно. Мој брат је ове године планирао да отпочне школовање за војног лекара.
Примили су га, његово је само да учи..
Стоји и ово што је написала Злотвор о стипендијама.
Постоје тачно инструменти, само их треба применити.

Наравно да постоје,
некада су били примењивани сада више не,
то о чему ми говоримо зове се СОЦИЈАЛИЗАМ,
и тога више нема
''на срећу то време је иза нас''

Наравно да постоје,
некада су били примењивани сада више не,
то о чему ми говоримо зове се СОЦИЈАЛИЗАМ,
и тога више нема
''на срећу то време је иза нас''

Постоје и катастрофални примери зоупотребе стипендија коју су намештали очеви функционери својој деци на постдипломским студијама. Пример за који лично знам. Дете прима лепо стипендију од стране, на пример - Дилојта, још као студент, па кад заврши још две-три године прима још већу стипендију. Никад у фирму није дете ни привирило, нити се касније запослиило, остало је на факултету. И као асистест на факсу дете је уз плату примало и стипендију. То је зопупотреба и било их је мнооого, наравно званично то није евидентирано. Мислим, у тЕм "социјализму" :mrgreen:

Back