Siromasna Srbija skoluje kadrove za bogati Zapad.

Постоје и катастрофални примери зоупотребе стипендија коју су намештали очеви функционери својој деци на постдипломским студијама. Пример за који лично знам. Дете прима лепо стипендију од стране, на пример - Дилојта, још као студент, па кад заврши још две-три године прима још већу стипендију. Никад у фирму није дете ни привирило, нити се касније запослиило, остало је на факултету. И као асистест на факсу дете је уз плату примало и стипендију. То је зопупотреба и било их је мнооого, наравно званично то није евидентирано. Мислим, у тЕм "социјализму" :mrgreen:

Наравно па зато је све и пукло.
И ја знам пример ћерке директора једне фирме металске делатности,
добијала је стипендију из фонда те фирме за школовање кадрова (социјално угрожених, некада се и то гледало), а студирала је стоматологију или медицину,
после је л' није радила у тој фирми. (ко би рекао)
али је тада постојао систем е сада злозпотребе су нешто друго, тога, верујте, има и сада на претек.

Постоје и катастрофални примери зоупотребе стипендија коју су намештали очеви функционери својој деци на постдипломским студијама. Пример за који лично знам. Дете прима лепо стипендију од стране, на пример - Дилојта, још као студент, па кад заврши још две-три године прима још већу стипендију. Никад у фирму није дете ни привирило, нити се касније запослиило, остало је на факултету. И као асистест на факсу дете је уз плату примало и стипендију. То је зопупотреба и било их је мнооого, наравно званично то није евидентирано. Мислим, у тЕм "социјализму" :mrgreen:

evo, na nasem faksu ne znam nikoga tko se zaposlio
"bez veze"...ono npr. zato sto je kvalitetan
takodjer, ne znam nikoga tko je dobio neku...znacajniju nagradu zato sto je... talent...
ili da mu je to nesto vrijedilo...mislim, to sto jest talentiran...
istovremeno, svi smo mi...izmedju sebe znali i bili svjesni tko su nadareni ljudi medju nama, tko osrednji, tko...mamina i tatina djecica...:lol:

ono sto znam je "kako to ide" i koliko se
svaka inicijativa koja izlazi iz okvira uhodanog shablona gushi....
znam i zasto se gushi...
nemam razloga vjerovati da je na vecini fakulteta situacija puno bolja/gora...

doduse, "prirodnjaci"" bar imaju mogucnost da zapale negdje...zato
sto su se stvarno pokazali kao odlicni studenti...
i kako da krivim te ljude sto odlaze...pa ovdje nikad nista sebi zaraditi ne bi mogli...:dash:

али је тада постојао систем е сада злозпотребе су нешто друго, тога, верујте, има и сада на претек.
Има, и то на претек. Катастрофално.
@Врагана, тачно све..
Скоро је била прича о неком нашем врхунском младом стручњаку, мислим да је неки физичар у питању, којем су дали овде стипендију за усавршавање у Лондону. Није богат, није ни преко везе , ту не може превише да се "фејкује", мада све се код нас може..Пре него што је отишао, то је писано по новинама, хвалила се министарства, он и неколико других младих талената добило је стипендију да тамо покажу шта су Српчад, а после да нам се врате. Момак је готово плакао после нешто више од пола године јер оно што је добио, није било довољно за пуки опстанак, а камоли за литературу и остало, па је прао судове, радио као конобар. Није проблем што је он то радио, него тај однос преваре од стр. државе, тај ниво љигавштине. Пошто су Британци видели колико је сати, прискочили су у помоћ, наравно из својих интереса, и понудили му најбоље услове за напредовање...

Ko nije gledao, toplo preporucujem

Stevan Dedijer: Otac znanosti o špijunaži

Potrazite linkove da ne popijem neku packu zbog piraterije ili tako nesto...

Obratite paznju na deo o intelektualnom kapitalu.

Dakle, kao sto neko od tamo tih belosvetskih dodje da privatizuje fabrike, tako se privatizuju i ljudi, intelektualni kapacitet.

Kao sto su izolacijom upropastavane fabrike da bi mogle da se kupe, tako su i ljudi dovedeni u bezizlazan polozaj da nemaju drugog izbora nego da se prodaju.

Te price, da odu mladi da bi mogli da se vrate, neka okace macki o rep; prvo, jer ti mladi ljudi nemaju cemu da se vrate, a malo je takvih koji bi postigli bas toliki uspeh, a da budu toliko ludi da sa nekim kapitalom uplove u ovdasnje mutne vode, a drugo, jer ti mladi ljudi ne odlaze tek tako, vec su obavezani raznim stranim stipendijama, ugovorima i sl. tako da je pitanje da li i koliko oni bas mogu da odlucuju o svojoj buducnosti.

S druge strane, jeste glupo zadrzavati te ljude, jer se, ako nista drugo, radi o njihovom licnom opstanku, pa bolje da ode tamo gde ce neko da ga postuje zbog njegovih kvaliteta, nego da mu se ovde isprdjuje neki nepismeni novopeceni bogatas za neki mikromalac.

Ali, ruku na srce, glupo je i da im drzava daje miraz kad krecu u svome medjunarodne karijere.

Ovde se to predstavlja u javnosti kao da drzava brine o mladim potencijalima, a ustvari su u pitanju kombinacije kao sa vrhunskim sportistima, gde neko prodaje genijalce za masnu proviziju, a drzava jos dodatno podmazuje taj posao toboze investiciranjem u ,,nashu'' buducnost. :roll:

Za to sto siromasna Srbija skoluje kadrove za bogati Zapad nije kriv Zapad vec Srbija koja nista nije ucinila ili pak nije ucinila dovoljno da spreci "odliv mozgova".

Prvo, da, Zapad jeste kriv.

Kao sto danas Afrikanci zobaju humanitarni pirinac, dok taj Zapad njihovim zlatom i dijamantima puni sopstvene trezore, tako i Srbija grca u shljamu nesposobnih i korumpiranih dok Zapad njenim zlatom puni svoje institucije.

Ali to sto ne mozemo da sprecimo odliv mozgova, ne znaci da treba da investiramo u njega.

sve u svemu, pod milosevicem je moglo i da se zaradi a pod demokratama moze samo da se ode iz zemlje. Radikale i ostale naprednjake necu ni da komentarishem, dovoljni su sami sebi :mrgreen:

Zelim srecu svima koji pakuju kofere, i ja polako idem ;)

Gde ćeš? :D

Ja sam odavno zaciljao Novi Zeland. Što dalje, to bolje :D Samo da skupim dovoljno kinte za prvo vreme :think:

Necu tamo, sve je otrovno sto gmize :lol:
ma ja gledam da proshirim posao i uvek imam otstupnicu tj. bitna mi je jeftina avionska karta kako bi se lako vratio kad mi dosadi pa makar to bilo i za vikend. Ove hladne zemlje severnije su idealne ali mrzim zimu... Videcemo, svakog dana me neko zove, cv se puni i sprema tako daaaa... :mrgreen:

Necu tamo, sve je otrovno sto gmize :lol:
ma ja gledam da proshirim posao i uvek imam otstupnicu tj. bitna mi je jeftina avionska karta kako bi se lako vratio kad mi dosadi pa makar to bilo i za. Ove hladne zemlje severnije su idealne ali mrzim zimu... Videcemo, svakog dana me neko zove, cv se puni i sprema tako daaaa... :mrgreen:

Neobavešten si k'o prepodobni Voja :mrgreen: Na NZ nema nijedne zmije ni otrovnog insekta, to ih je Australija puna.

Ovo ti je greška u startu. Kad te drmne neka buđava nostalgija, možeš lako da se zaebeš i vratiš. Odande malo teže :D

Ko nije gledao, toplo preporucujem

Stevan Dedijer: Otac znanosti o špijunaži

Potrazite linkove da ne popijem neku packu zbog piraterije ili tako nesto...

Obratite paznju na deo o intelektualnom kapitalu.

Dakle, kao sto neko od tamo tih belosvetskih dodje da privatizuje fabrike, tako se privatizuju i ljudi, intelektualni kapacitet.

Kao sto su izolacijom upropastavane fabrike da bi mogle da se kupe, tako su i ljudi dovedeni u bezizlazan polozaj da nemaju drugog izbora nego da se prodaju.

Te price, da odu mladi da bi mogli da se vrate, neka okace macki o rep; prvo, jer ti mladi ljudi nemaju cemu da se vrate, a malo je takvih koji bi postigli bas toliki uspeh, a da budu toliko ludi da sa nekim kapitalom uplove u ovdasnje mutne vode, a drugo, jer ti mladi ljudi ne odlaze tek tako, vec su obavezani raznim stranim stipendijama, ugovorima i sl. tako da je pitanje da li i koliko oni bas mogu da odlucuju o svojoj buducnosti.

S druge strane, jeste glupo zadrzavati te ljude, jer se, ako nista drugo, radi o njihovom licnom opstanku, pa bolje da ode tamo gde ce neko da ga postuje zbog njegovih kvaliteta, nego da mu se ovde isprdjuje neki nepismeni novopeceni bogatas za neki mikromalac.

Ali, ruku na srce, glupo je i da im drzava daje miraz kad krecu u svome medjunarodne karijere.

Ovde se to predstavlja u javnosti kao da drzava brine o mladim potencijalima, a ustvari su u pitanju kombinacije kao sa vrhunskim sportistima, gde neko prodaje genijalce za masnu proviziju, a drzava jos dodatno podmazuje taj posao toboze investiciranjem u ,,nashu'' buducnost. :roll:

evo ti primjer; covjek se vratio...vrhunski u svom poslu...
znaci, jedan jedini takav u ovom dijelu svijeta bio kad se vratio
cak se nije ovdje ni skolovao vec vani pa odlucio da se vrati
kad je napravio "ime" i karijeru...idealista...sto bi kod nas rekli "budala"...
i dosao na nas faks...da pregovara o tome da se oformi novi odsijek;
sto bi stvarno bilo sjajno jer bi jednu programski...zardjalu instituciju
jednim potezom osavremenilo...vratilo nazad u...tekuce vrijeme...
ne moze.
zasto ne moze...on nema...odgovarajuce akademsko zvanje...
(iako ga realno ima...)
onda je pokusao oformiti vlasititi faks...ne moze ni to
tj. moze, ali kad sve...saberes...bolje da se samoubijes nego to da uradis...
zasto...pa nije dio...prosvjetne mafije, to ti je...
i to one...najmasnije koja katedre prenosi s koljena na koljeno...
s druge strane, gdje god se okrenes viids reklamu za kojekakve
privatne "visokoobrazoven ustanove" s kojekakvim stranim "licencama"...
u kojima uglavnom isti..."predavaci" koji drze i polozaje na drzavnim faklutetima...
i tako...nekom prc, nekom sta god oce...po kojekavim linijama...
za masnu kokosku punjenu evrima i tako....to bi bila Srbija danas...:confused:

Poslednja izmena:
Neobavešten si k'o prepodobni Voja :mrgreen: Na NZ nema nijedne zmije ni otrovnog insekta, to ih je Australija puna.

Ovo ti je greška u startu. Kad te drmne neka buđava nostalgija, možeš lako da se zaebeš i vratiš. Odande malo teže :D

sama pomisao da je tako blizu australiji, dize mi kosu na glavi :lol:
Da pajperom idem u nabavku... neka fala :mrgreen:

Ma ne da se vratim vec da dodjem na produzeni vikend i malo sredim zivce. Zbog toga sam pucao na jeftine avio karte a ne sad ja sebe da bacim u neko lavlje gnezdo... Koji ce mi ta lova ako se vratim lud i bolestan sa 50 godina?

Nisi procitao moj prvi post od sinoc, moja sestra je otisla jer je bila izrevoltirana i besna. Radila je na faksu 4 godine pre toga, iz koze je htela da iskoci. Okreni stranu pa ces videti. Jedan stariji clan moje porodice je nacelnik odeljenja u cuvenoj nasoj bolnici, nudio je sestri vezu ali je ona rekla - ucila sam casno svaki svoj ispit, nista na vezu nisam polozila, nikada se nisam provukla necu vezu. Jednostavno nesto covek koji je vaspitavan na odredjen nacin ne moze da uradi, mrsko mu je. Ona je za UK zavrsila nostrifikaciju za 4 meseca, prvi teoretski test i prakticni nakon toga, rezultati su stigli kroz mesec dana....poznatiji kao PLAB1 i PLAB2...samo je dala jezik pre toga, IELC u Bg-u...
hehe,nisam zakeralo,ali "ielts". :P

Back