Sfinga,Atlantida i 2012.

To sa Praiskonskim vodama] ima veze sa nastankom Zemlje, a ne sa Potopom koji se desio kada je Zemlja vec postojala dugi niz godina. Ako hoces bas konkretno - u prici o Praiskonskim vodama se ne radi bukvalno o vodi (H2O), vec je to metafora za nesto drugo.
Okvirno vreme kada se desio Potop znam zato sto dugi niz godina proucavam istoriju.

Na drugi pasus - najpre, jesi li ti uopste procitao Sveto Pismo? Moram da znam s
kim razgovaram - sa standardnim kriticarem koji nije video ni njegove korice, ili sa nekim ko ga je, bar u delovima, procitao? Onda cu moci nesto da ti objasnim.

Ne sekiraj se. Citam ja razne stvari i zato i mogu da razmisljam na pravi nacin ( za razliku od onih koji kao papagaji nauce napamet ono sto im serviraju u skoli, ili na fakultetu, ili kroz medije, i onda to samo dalje prenose, bez da IKADA ukljuce svoj mozak i razmisle o onome u sta veruju. prethodne dve kritike su tipican primer neznalica koji imaju visoko misljenje o sebi)

1. Ne znas. tvrdio si da se potop zbio u 2000-oj pne, a sumerski izvori iz 3,500 pne govore o potopu u pluskvamperfektu. Metafore su vrlo skakljiva stvar, ali me zanima za sta je metafora praiskonska voda Nun...mozda za mlecni put?Big bang? Za stanje haosa - to je vrlo verovatno.

2. Procitao ceo stari zavet i uporedio sa arheoloskim ostacima. Objasni to sto si zeleo, radujem se unapred.

3. Odgledao sam emisiju gde Henkok i Buval resavaju misteriju piramida. To jest prvi deo.
Mogu ti reci da sam se odusevio kada sam cuo kako izgovaraju tvoje recenice sa ovog pdf-a, to jest:arrow: ti nisi razmisljao o tome vec si kao papagaj postavljao pitanja koja su oni iznosili pred siroki auditorijum. Dakle, ti sve sto znas o Egiptu si naucio od Henkoka i Buvala koji su, uzgred budi receno, slabi poznavaoci Egiptologije. Zapamtio sam dve gluposti koje su lupili, citiram :

- "Kako je moguce da jedno drustvo koje je u kamenom dobu odjednom pocne da gradi takve gradjevine kao sto su piramide" - kakva laz,lapsus, posalica ili neobavestenost. Kameno doba se u Egiptu zavrsava 5,400 godine pre nove ere a onda imamo jedan dug i kompleksan proces do prve dinastije 3100 pne . . . ako te zanimaju detalji tog procesa, knjigu u sake, mogu ti pomoci sa nekom pravom literaturom a ne beletristikom.

- "Zasto kralj nije ispisao hijeroglife unutar piramide, zar nije zeleo da se pohvali svojim delom" - 1) kako bi se kralj mogao hvaliti tim delom natpisima UNUTAR piramida kada su piramide posle gradnje zapecacene. 2) Nije imao potrebe da se hvali jer je ceo Egipat znao za to, egipcanima su granice svoje zemlje bile svete, Egipat je bio red - maat a sve ono van granica je bio haos. Dakle kome on da se hvali ? Inferiornim rasama ? Ne kazem ja da su ostali inferiorni vec kako su egipcani gledali na njih (toga imas u egipatskim spisima na tone). Propaganda tog tipa dolazi tek kasnije,posle prvog medjuperioda i bilo je itekako dobrih razloga za to. Piramide su za njih mogle biti normalna pojava. Nagledali su se piramida i pre Keopsa. Svi vladari III dinastije su gradili piramide.

"Prethodne dve kritike su tipican primer neznalica koji imaju visoko misljenje o sebi"
- ti si se ovde nalupetao vise od svih. Sve sto si radio je prenosenje emisije sa National Geographic channel. Imas na prethodnoj strani(strana 9, post broj 222) moj post koji se odnosi na vaznost Oriona i Sirijusa u egipatskom drustvu, mozda bi ti bilo korisno da procitas.

To, da je ezoterija "krajnje prakticna" ti mogu reci na osnovu licnog iskustva. Mozda ces i ti uvideti koliko je prakticna i od kolike pomoci moze biti u ovom(materijalnom) svetu kada budes zavrsio sa spekulacijama i kada se budes okrenuo ka konkretnim(prakticnim) metodama. Ezoterija je rad a ne mlacenje prazne slame o reptilijancima, atlantidjanima, masonima, illuminatima - to su sve beskorisne i bespotrebne informacije (nimalo prakticne).
Ako ezoterija nije prakticna nauka onda je beskorisna jer sve sto se ne moze prakticno primeniti je u sustini beskorisno. A meni ezoterija dosta koristi, u krajnje prakticne svrhe.

Pokusavam da shvatim sta si ovim hteo da kazes, ali mi ne uspeva.
Sta je za tebe ezoterija?

1. Ne znas. tvrdio si da se potop zbio u 2000-oj pne, a sumerski izvori iz 3,500 pne govore o potopu u pluskvamperfektu. Metafore su vrlo skakljiva stvar, ali me zanima za sta je metafora praiskonska voda Nun...mozda za mlecni put?Big bang? Za stanje haosa - to je vrlo verovatno.

2. Procitao ceo stari zavet i uporedio sa arheoloskim ostacima. Objasni to sto si zeleo, radujem se unapred.

3. Odgledao sam emisiju gde Henkok i Buval resavaju misteriju piramida. To jest prvi deo.
Mogu ti reci da sam se odusevio kada sam cuo kako izgovaraju tvoje recenice sa ovog pdf-a, to jest:arrow: ti nisi razmisljao o tome vec si kao papagaj postavljao pitanja koja su oni iznosili pred siroki auditorijum. Dakle, ti sve sto znas o Egiptu si naucio od Henkoka i Buvala koji su, uzgred budi receno, slabi poznavaoci Egiptologije. Zapamtio sam dve gluposti koje su lupili, citiram :

- "Kako je moguce da jedno drustvo koje je u kamenom dobu odjednom pocne da gradi takve gradjevine kao sto su piramide" - kakva laz,lapsus, posalica ili neobavestenost. Kameno doba se u Egiptu zavrsava 5,400 godine pre nove ere a onda imamo jedan dug i kompleksan proces do prve dinastije 3100 pne . . . ako te zanimaju detalji tog procesa, knjigu u sake, mogu ti pomoci sa nekom pravom literaturom a ne beletristikom.

- "Zasto kralj nije ispisao hijeroglife unutar piramide, zar nije zeleo da se pohvali svojim delom" - 1) kako bi se kralj mogao hvaliti tim delom natpisima UNUTAR piramida kada su piramide posle gradnje zapecacene. 2) Nije imao potrebe da se hvali jer je ceo Egipat znao za to, egipcanima su granice svoje zemlje bile svete, Egipat je bio red - maat a sve ono van granica je bio haos. Dakle kome on da se hvali ? Inferiornim rasama ? Ne kazem ja da su ostali inferiorni vec kako su egipcani gledali na njih (toga imas u egipatskim spisima na tone). Propaganda tog tipa dolazi tek kasnije,posle prvog medjuperioda i bilo je itekako dobrih razloga za to. Piramide su za njih mogle biti normalna pojava. Nagledali su se piramida i pre Keopsa. Svi vladari III dinastije su gradili piramide.

"Prethodne dve kritike su tipican primer neznalica koji imaju visoko misljenje o sebi"
- ti si se ovde nalupetao vise od svih. Sve sto si radio je prenosenje emisije sa National Geographic channel. Imas na prethodnoj strani(strana 9, post broj 222) moj post koji se odnosi na vaznost Oriona i Sirijusa u egipatskom drustvu, mozda bi ti bilo korisno da procitas.

Potop se zbio oko 2100. g. pne. Sumerski tekstovi o Potopu su napisani posle tog vremena, tako da ne mogu biti iz 3500. g. pne. To je stvar datiranja.
Kad si vec poznavalac ezoterije, trebao bi da znas na sta se odnosi termin - voda?
Radi se o jednom od cetiri elementa: vazduh, vatra, VODA, zemlja.

Svaka cast. Vec si stigao da uporedis ceo Stari Zavet sa arheoloskim ostacima? Pa kakvi su rezultati?

Ne postoji "dug i kompleksan proces". Piramide su gradjene kao prve gradjevine.

Prvo, Piramide nisu bile zapecacene. Pitaj Strabona, ako mi ne verujes.
Drugo, POSTOJE hvalospevi UNUTAR piramida. Seti se, recimo, Unasove piramide ( a mozes i drugih).
Trece, ti tekstovi nisu ni bili (ne bi ni bili) namenjeni svakom, vec samo odabranima koji su mogli da udju u piramide, i (eventualno) buducim generacijama.

Navedene neznalice su tvrdile da udaljenost zvezda nema nikakve veze sa jacinom njihovog sjaja. To nije cak ni stvar nekog posebnog znanja, vec elementarna logika - dovoljno je primetiti zasto je Sunce najsjajnija zvezda koju vidimo na nebu. A Nacionalnu Geografiju ne mogu da gledam, jer niti imam kablovsku, niti satelitsku televiziju.

Za tebe takodje vazi prethodni post.
Pre nego sto pocnes da ODVALJUJES GLUPOSTI kritikujuci nekog ko o nekoj temi zna vise od tebe nauci osnovne stvari iz doticne teme. Toliko.

Sveto moj, a kada si ti diplomirao astronomiju? Ko ti je predavao opstu astronomiju, opstu astrofiziku, ko mehaniku i termodinamiku? A nebesku mehaniku? Da nisi mozda diplomirao van Beogradskog univerziteta? Reci, gde?

Posto samo u tom slucaju mozes o ovme da znas vise od mene. Sa takvim budalastinama koje ti pises ne bi prosao ni na skolskom takmicenju iz astronomije u petom razredu.

PS- Zvezda je Deneb, ne Djeneb.

To su bili ljudi isto kao i mi, ako je nama nepoznato kako su oni uradili sve ovo o cemu mi pricamo, da li je nuzno da pomislimo da su za to odgovorni vanzemaljci ? Zar su kompleksi tako duboko ukorenjeni u nasoj vrsti?

Isto tako vazi i obrnuto:
ako su se neki vanzemaljci u davnoj proslosti iskrcali na planetu Zemlju, treba li ja da po svaku cenu izbegavam njihovo pominjanje jer cu time ispasti iskompleksiran (?) ili zato sto to ne odgovara nekome u zvanicnoj nauci ko je napravio svoju pricu u koju se taj podatak ne uklapa?

Sveto moj, a kada si ti diplomirao astronomiju? Ko ti je predavao opstu astronomiju, opstu astrofiziku, ko mehaniku i termodinamiku? A nebesku mehaniku? Da nisi mozda diplomirao van Beogradskog univerziteta? Reci, gde?

Posto samo u tom slucaju mozes o ovme da znas vise od mene. Sa takvim budalastinama koje ti pises ne bi prosao ni na skolskom takmicenju iz astronomije u petom razredu.

PS- Zvezda je Deneb, ne Djeneb.

U svakom slucaju nije onaj ko je tebi predavao da JACINA SVETLOSTI ZVEZDA NEMA NIKAKVE VEZE SA NJIHOVOM UDALJENOSCU OD ZEMLJE.

U svakom slucaju nije onaj ko je tebi predavao da JACINA SVETLOSTI ZVEZDA NEMA NIKAKVE VEZE SA NJIHOVOM UDALJENOSCU OD ZEMLJE.

Bravo! Konacno si ukapirao!
Ajd' se sada malo vrati i skapiraj sta si lupnuo proslog puta. Da je sve to tako kao ti pricas, vanzemaljci bi davno dosli sa proksime kentaure.

Sirius je najsjajnija zvezda na nebu. Tacka. Zato se lako uocava. Tacka. Zato mnogi po njoj vrse izracunavanja, uzimaju je kao znacajnu i sl. Nema tu nikakve ezoterije. Meni je, licno, zanimljvija cela ta logicna prica o drevnoj astronomiji od Atlantide. NA primer, zanima me odakle su vrsenja merenja, sto utice na hronologiju.

Isto tako vazi i obrnuto:
ako su se neki vanzemaljci u davnoj proslosti iskrcali na planetu Zemlju, treba li ja da po svaku cenu izbegavam njihovo pominjanje jer cu time ispasti iskompleksiran (?) ili zato sto to ne odgovara nekome u zvanicnoj nauci ko je napravio svoju pricu u koju se taj podatak ne uklapa?

Ne treba izbegavati pominjanje vanzemaljaca, licno verujem da oni postoje i volela bih da ihs retnem, ali jedno su zelje a drugo je stvarnost.

U ovom slucaju, imamo blagih problema sa logikom zakljucivanja i Okamovom ostricom. Koje resenje problema je jednostavnije: da su gradjevine na zemlji izgradili ljudi, ili da su ih izgradile genetski modifikovane krave sa tri roga? Hajd, polako... Razmisli. Ja mislim da samo iskompleksirana osoba moze da tvrdi da to nisu uradile krave. Zasto ste vi svi tako sovinisticki nastrojeni vrsisti? Zar smatrate da samo ljudi mogu da postignu ovakva dostignuca?

Navedene neznalice su tvrdile da udaljenost zvezda nema nikakve veze sa jacinom njihovog sjaja.

naravno da nema veze.
u stvari nema sustinske veze.
primera radi ,imas zvezde koje uopste nisu vidljive golim okom, a mnogo su blize od onih koje su magnitude 2-3, pa su vidljive i iz gradova....

da ne govorimo na primer o planetarnim maglinama koje su opet blize od mnostva zvezda , a opet ne mozemo da ih vidimo golim okom.....

uostalom, nemoj TI da pricas o astronomiji....ti si pokazao koliko znas o tome....

i da malo....opet....pobijem svetino predskolsko shvatanje astronomije

Nama najbliza zvezda (osim Sunca) je Alfa Centauri, udaljena je 4.3 svetlosne godine i vidimo je kao zvezdu 4.38M

Sirijus, koja je udaljena 8.6 svetolsnih godina vidimo kao zvezdu 1.42 magnitude.....

Svetinom logikom AC bi morala biti mnogo sjajnija........ali nije.....eto toliko.....

Bravo! Konacno si ukapirao!
Ajd' se sada malo vrati i skapiraj sta si lupnuo proslog puta. Da je sve to tako kao ti pricas, vanzemaljci bi davno dosli sa proksime kentaure.

Sirius je najsjajnija zvezda na nebu. Tacka. Zato se lako uocava. Tacka. Zato mnogi po njoj vrse izracunavanja, uzimaju je kao znacajnu i sl. Nema tu nikakve ezoterije. Meni je, licno, zanimljvija cela ta logicna prica o drevnoj astronomiji od Atlantide. NA primer, zanima me odakle su vrsenja merenja, sto utice na hronologiju.

Ti bolje prouci osnovne postavke fizike.

naravno da nema veze.
u stvari nema sustinske veze.
primera radi ,imas zvezde koje uopste nisu vidljive golim okom, a mnogo su blize od onih koje su magnitude 2-3, pa su vidljive i iz gradova....

da ne govorimo na primer o planetarnim maglinama koje su opet blize od mnostva zvezda , a opet ne mozemo da ih vidimo golim okom.....

uostalom, nemoj TI da pricas o astronomiji....ti si pokazao koliko znas o tome....

Pogledaj prethodni moj post pa mi reci sta ti u mojoj recenici nije jasno:
mozda "izmedju ostalog"?
mozda "blizu naseg Suncevog sistema"
koji deo?
A da jacina svetlosti nema veze sa rastojanjem do Zemlje? Svasta. Da li je Sunce najsjajnija zvezda na nasem nebu zato sto je najsjajnija u celom svemiru, ili mozda zato sto je (izmedju ostalog) drasticno bliza Zemlji od ostalih zvezda? Kad to rascistis, onda mi se javi.
A ovo nije astronomija, vec elementarna fizika.

Izgleda da je ovako jedino moguce vama nesto pokazati.

a ti na osnovu tvoje logike pobij ono sto sam ja rekao za najsjajniju i najblizu zvezdu.

ako je to problem, mogu da navedem jos par stotina primera gde udaljenost ne igra nikakvu ulogu.

koliko hoces stotina primera da ti navedem zvezda ciji sjaj ne zavisi od udaljenosti?
vec sam naveo jedan.

NAJBLIZA zvezda ima manji sjaj nego Sirijus.
Kako to?

i da malo....opet....pobijem svetino predskolsko shvatanje astronomije

Nama najbliza zvezda (osim Sunca) je Alfa Centauri, udaljena je 4.3 svetlosne godine i vidimo je kao zvezdu 4.38M

Sirijus, koja je udaljena 8.6 svetolsnih godina vidimo kao zvezdu 1.42 magnitude.....

Svetinom logikom AC bi morala biti mnogo sjajnija........ali nije.....eto toliko.....

Citaj postove. Ne izvrci tudje reci.

A da jacina svetlosti nema veze sa rastojanjem do Zemlje? Svasta. Da li je Sunce najsjajnija zvezda na nasem nebu zato sto je najsjajnija u celom svemiru, ili mozda zato sto je (izmedju ostalog) drasticno bliza Zemlji od ostalih zvezda? Kad to rascistis, onda mi se javi.

vidis Svetice, zvezde postoje raznih vrsta.....
jedna zvezda nije merilo.

uostalom, objasni zasto je alfa kentauri manjeg sjaja od Sirijusa.

a ti na osnovu tvoje logike pobij ono sto sam ja rekao za najsjajniju i najblizu zvezdu.

ako je to problem, mogu da navedem jos par stotina primera gde udaljenost ne igra nikakvu ulogu.

Mozes li ti da shvatis da udaljenost i te kako igra veliku ulogu? Nije presudna, sto dokazuje i tvoj primer, ali se sam zapitaj: od dve zvezde koje imaju isti sjaj, a jedna je dvostruko udaljenija od Zemlje u odnosu na drugu, da li bi se isto videle (da li bi imale isti sjaj) na Zemljinom nebu? Toliko o tome.

*******, ipak je to elementarna fizika - kvadratno opadanje sa udaljenoscu...
I to je odgovor na sve tvoje postove do ovog.

Mozes li ti da shvatis da udaljenost i te kako igra veliku ulogu? Nije presudna, sto dokazuje i tvoj primer, ali se sam zapitaj: od dve zvezde koje imaju isti sjaj, a jedna je dvostruko udaljenija od Zemlje u odnosu na drugu, da li bi se isto videle (da li bi imale isti sjaj) na Zemljinom nebu? Toliko o tome.

ne da nije presudna, nego nijedan astronom to ozbiljno ne uzima.
upravo zbog toga sto zvezde imaju RAZLICIT sjaj i sto su razlicitog tipa ta stavka je jako malo bitna.

da, toliko o tome.

*******, ipak je to elementarna fizika - opadanje sa kvadratom udaljenosti...

opadanje cega :)

Ti bolje prouci osnovne postavke fizike.

Ponovo te pitam na sta mislis: mehanika i termodinamika, nebeska mehanika, osnovi astrofizike... na sta si ciljao :D

Hajd sad lepo recenicu po recenicu mog posta , da vidimo sta ti je toliko zasmetalo. Fiziku poznajem bolje od tebe, o tome nema rasprave, a bice da je poznaje bolje i dete u sestom... hajde dobro, u sedmom razredu osnovne.

Ono na sta smo se Svabov i ja okomili (ok, mozda ne Svabov, mogu da govorim samo o sebi), jeste tvoja recenica da je Sirius sjajna zvezda zato sto je blizu (pa smo pokusali da ti objasnimo da to ne mora da ima veze). Poseban biser koji je mene odusevio jeste ideja da zbog toga moze odatle da se putuje. Dakle, pre nego sto pocnes da mi proveravas ocene iz indeksa, bolje mi odgovori na prethodno pitanje: ako moze da se putuje sa bliske zvezde (sto je opet glupo, valjda sa planete oko bliske zvezde), zboug cega su vanzemaljci dosli sa Siriusa a ne sa Proksime kentaure? To da li je zvezda sjajna ne znaci i da je znacajna, sSunce je malo, pa opet ima okos ebe planetu na kojoj je zivot. Dakle, zasto Sirius, a ne najbliza zvezda?

Ponovo te pitam na sta mislis: mehanika i termodinamika, nebeska mehanika, osnovi astrofizike... na sta si ciljao :D

Hajd sad lepo recenicu po recenicu mog posta , da vidimo sta ti je toliko zasmetalo. Fiziku poznajem bolje od tebe, o tome nema rasprave, a bice da je poznaje bolje i dete u sestom... hajde dobro, u sedmom razredu osnovne.

Ono na sta smo se Svabov i ja okomili (ok, mozda ne Svabov, mogu da govorim samo o sebi), jeste tvoja recenica da je Sirius sjajna zvezda zato sto je blizu (pa smo pokusali da ti objasnimo da to ne mora da ima veze). Poseban biser koji je mene odusevio jeste ideja da zbog toga moze odatle da se putuje. Dakle, pre nego sto pocnes da mi proveravas ocene iz indeksa, bolje mi odgovori na prethodno pitanje: ako moze da se putuje sa bliske zvezde (sto je opet glupo, valjda sa planete oko bliske zvezde), zboug cega su vanzemaljci dosli sa Siriusa a ne sa Proksime kentaure? To da li je zvezda sjajna ne znaci i da je znacajna, sSunce je malo, pa opet ima okos ebe planetu na kojoj je zivot. Dakle, zasto Sirius, a ne najbliza zvezda?

Vidim da fiziku poznajes bolje od mene. Narocito onaj deo u kome tvrdis da jacina svetlosti zvezda vidjenih na nasem nebu NEMA NIKAKVE veze sa njihovom udaljenoscu.
Evo ti jedno pitanje:
Da li je Sunce najsjajnija zvezda u svemiru?
Pretpostavljam da jeste, jer u suprotnom ne bi bilo najsjajnija zvezda na nasem nebu.
Obzirom da udaljenost ne igra "nikakvu" ulogu.

E, a ja mislio bukvalno SA zvezde.
U pravu si, moracu pazljivo da biram reci jer bi deca od pet godina mogla pogresno da me razumeju. Dakle deco, ne SA zvezde, vec SA planete oko tih zvezda.

Sirijus zato, sto ih je tamo bilo.
I sto su (iz nekog razloga) odlucili da dodju u ovaj zvezdani sistem.
I sto je to zabelezeno u istorijskim spisima.
(Meni je ovo zadnje dovoljno)

Back