Narmer
Primećen član
- Poruka
- 632
eeeee
Da sve je to u redu. Sad ima tu još nešto to je sfinga. Sfinga je u početku bila ležeća figura lava kojoj je kasnije isklesana od lavlje ljucka glava. Sfinga gleda put istoka i sad dolazimo do glavnog detalja. Kad u vrijeme proljećnje ravnodnevnice sunce izlazi na istoku tad sazviježđe u kojem se sunce "rađa" određuje "doba". Danas je to kraj sazviježđa ribe i ulazak u sazviježđe vodolije. Sfinga odnosno lav je gledao u sazviježđe lava (doba lava) u kojem se sunce rađalo u doba proljećne ravnodnevnice prije 14500 godina. Meni više dokaza ne treba. Lav gleda u sazviježđe lava u dobu lava=14500 prije nove ere.
E da umalo zaboravih. Sazviježđe oriona i raspored zvijezda u njemu se ne mijenja ali cijeli sazviježđe se "diže" ili "spušta" prema horizontu pa se i na osnovu toga može utvrditi vrijeme nastanka građevina povezanih sa zvijezdama. Kako je to povratni proces za bliže određenje o kojem o ciklusa se radi tu je sfinga koja određuje doba lava. Odatle je sve jasno i mnogo logičnije nego izmišljanje nekih nepostojećih veza koje postoje samo u mašti.
E sad ko je izvodio radove ne bih znao reći. Mora biti da su znali mnogo stvari čak i više od nas danas. To naravno nije nemoguće.
1. Da je Sfinga gradjena bas u doba lava...ok...na koji nacin su je datovali? Zato sto sfinga gleda na istok...to je skroz relevantan parametar! Pa to cu pre povezati sa Horusom koji je gospodar istocne granice i desno oko Rea a inace je Re drzavno bozanstvo( otac bogova, kralj bogova, poglavar bogova) ali i Faraonovo licno, ono kome on tezi(Faraon posle smrti postaje Re). Takva doktrina je bila na snazi bas u vreme KhafRe-a kada kazu da je Sfinga sagradjena.
Ova moja prica nije masta vec ima agrumenata i 1000 veza. Ovako pise u tekstovima koje su pisali Egipcani a ne vanzemaljci.
2. Prolecna ravnodnevnica pre 14, 000 godina ?!!!?
Ta prica je jedno puko nagadjanje, zasto bi morala da bude pravljena bas na pocetku doba Lava. Mogla je da bude pravljena na polovini ili na kraju...doba lava traje pa traje. Inace ne znam odakle tebii podatak za tu godinu. Evo hronologije :
Common interpretation 10,500 BC to 8000 BC.
Sacred Sites' interpretation: ca. 10,970 BC to 8810 BC
Mene zanima zasto lav...ali ne bih da trazim odgovore na nebu. Da li si ti upoznat sa pojmom lava u ikonografiji drevnog Egipta? Sfinga je pre svega ikonografski podatak, i svakako nije prva predstava lava u Egiptu ali je sigurno najmonumentalnija. Postavio sam neke slike na strani broj 4, datiraju iz predinastickog perioda. Takozvane etikete, pogledaj poslednj registar(odozgo na dole) i reci mi da li je to mozda Sfinga?