Narmer
Primećen član
- Poruka
- 632
To sa Praiskonskim vodama] ima veze sa nastankom Zemlje, a ne sa Potopom koji se desio kada je Zemlja vec postojala dugi niz godina. Ako hoces bas konkretno - u prici o Praiskonskim vodama se ne radi bukvalno o vodi (H2O), vec je to metafora za nesto drugo.
Okvirno vreme kada se desio Potop znam zato sto dugi niz godina proucavam istoriju.
Na drugi pasus - najpre, jesi li ti uopste procitao Sveto Pismo? Moram da znam s
kim razgovaram - sa standardnim kriticarem koji nije video ni njegove korice, ili sa nekim ko ga je, bar u delovima, procitao? Onda cu moci nesto da ti objasnim.
Ne sekiraj se. Citam ja razne stvari i zato i mogu da razmisljam na pravi nacin ( za razliku od onih koji kao papagaji nauce napamet ono sto im serviraju u skoli, ili na fakultetu, ili kroz medije, i onda to samo dalje prenose, bez da IKADA ukljuce svoj mozak i razmisle o onome u sta veruju. prethodne dve kritike su tipican primer neznalica koji imaju visoko misljenje o sebi)
1. Ne znas. tvrdio si da se potop zbio u 2000-oj pne, a sumerski izvori iz 3,500 pne govore o potopu u pluskvamperfektu. Metafore su vrlo skakljiva stvar, ali me zanima za sta je metafora praiskonska voda Nun...mozda za mlecni put?Big bang? Za stanje haosa - to je vrlo verovatno.
2. Procitao ceo stari zavet i uporedio sa arheoloskim ostacima. Objasni to sto si zeleo, radujem se unapred.
3. Odgledao sam emisiju gde Henkok i Buval resavaju misteriju piramida. To jest prvi deo.
Mogu ti reci da sam se odusevio kada sam cuo kako izgovaraju tvoje recenice sa ovog pdf-a, to jest
ti nisi razmisljao o tome vec si kao papagaj postavljao pitanja koja su oni iznosili pred siroki auditorijum. Dakle, ti sve sto znas o Egiptu si naucio od Henkoka i Buvala koji su, uzgred budi receno, slabi poznavaoci Egiptologije. Zapamtio sam dve gluposti koje su lupili, citiram :- "Kako je moguce da jedno drustvo koje je u kamenom dobu odjednom pocne da gradi takve gradjevine kao sto su piramide" - kakva laz,lapsus, posalica ili neobavestenost. Kameno doba se u Egiptu zavrsava 5,400 godine pre nove ere a onda imamo jedan dug i kompleksan proces do prve dinastije 3100 pne . . . ako te zanimaju detalji tog procesa, knjigu u sake, mogu ti pomoci sa nekom pravom literaturom a ne beletristikom.
- "Zasto kralj nije ispisao hijeroglife unutar piramide, zar nije zeleo da se pohvali svojim delom" - 1) kako bi se kralj mogao hvaliti tim delom natpisima UNUTAR piramida kada su piramide posle gradnje zapecacene. 2) Nije imao potrebe da se hvali jer je ceo Egipat znao za to, egipcanima su granice svoje zemlje bile svete, Egipat je bio red - maat a sve ono van granica je bio haos. Dakle kome on da se hvali ? Inferiornim rasama ? Ne kazem ja da su ostali inferiorni vec kako su egipcani gledali na njih (toga imas u egipatskim spisima na tone). Propaganda tog tipa dolazi tek kasnije,posle prvog medjuperioda i bilo je itekako dobrih razloga za to. Piramide su za njih mogle biti normalna pojava. Nagledali su se piramida i pre Keopsa. Svi vladari III dinastije su gradili piramide.
"Prethodne dve kritike su tipican primer neznalica koji imaju visoko misljenje o sebi" - ti si se ovde nalupetao vise od svih. Sve sto si radio je prenosenje emisije sa National Geographic channel. Imas na prethodnoj strani(strana 9, post broj 222) moj post koji se odnosi na vaznost Oriona i Sirijusa u egipatskom drustvu, mozda bi ti bilo korisno da procitas.