Sfinga,Atlantida i 2012.

-Sve sto si ti dosad rekao o piramidama se svodi na pretpostavku, i to ne tvoju vec tudju.
-Slovenacku zastavu sam stavio sa razlogom a ne zbog sprdnje, ti nisi skontao, sve je ok...sta cu ti ja? 5 puta sam te pitao da li trougaoni objekti moraju biti piramide ili mogu predstavljati brda/planine ? Postavio sam ti slike, bukvalno sam ti nacrtao.
-Ovde nema neukih samo onih koji prate zvanicnu i alternativnu nauku. Logicno je da su oni koji prate zvanicnu nauku "potkovaniji" znanjem jer alternativna nauka se velikim delom bazira na tome da namerno izostavi mnoge stvari koje je zvanicna nauka prezentovala da bi prica delovala uverljivije.
-Sto se tice nojevog jajeta ono jaje ciju sam sliku postavio je jedino jaje iz asuanskog muzeja koje odgovara opisu "tvog" jajeta...postavi sliku to nije neko cimanje imas mobilni, digitalac...

-I dobro, pretpostavimo sada da piramide nisu grobnice. ok, hipoteticki se slazem sa tim. Nastavi pricu o piramidama kao atlantidjanskom nasledju ili cijem vec...uzmi u obzir sve ono sto se nalazi na platou gize, sve posmrtne hramove, grobne relikvije, priloge, arhitektonski dizajn hramova, satelitske piramide, grncariju, orudje, kamenolome tog doba, puteve koje je neko( ljudi ili vanzemaljci) izgradio kroz pustinju kako bi dopremao kamen iz tih kamenoloma, uzmi u obzir i celokupno egipatsko nasledje do IV dinastije

izvoli....

narmer ja nisam tu da pretstavljam ideje alternativnih naucnika ja samo zelim da kazem da ne bi bilo lose spojiti staro i novo i doci do nekih rezultata.a vanzemaljci su druga tema.mislim da je sebicno misliti da smo sami u beskarjnom svemiru.to bi bilo glupo i sebicno.nemam ja sta da dokazujem samo sam hteo da kazem da ne treba odbacivati svako misljenje koje je mladje od vremena kad je otkrivena grobnica tutankamona.procitao sam i ovo da je egipat bio kolonija atlantide i da je razlog brzom napretku egipta posle ustanovljenja carstva zahvaljujuci prenosu znanja sa atlantide.sto se tice naseg jajceta moda je to to sto ti imas mozda si mi poslao drugu stranu zaista ne mogu da posaljem na internet jer nemam takvih uredjaja,ja imam skromne potenicjale-).na primer meni je malo cudno,ja jednostavno ne mogu to da shvatim da je tokom 30 godina 100 000 ljudi teglilo kamenje koje je em vece od njih i tezilo po par tona.to mi deluje nekako sizifovski,kao da nisu imali druga posla.znam tu pricu da su radili na piramidama u vreme kada nije bilo zetvenih poslova ali opet ja ne mogu da shvatim to.jednostavno mi to deluje neuverljivo.e sad pitanje je ko bi mogao to da uradi.neveo sam ti sta je rekao inzenjer koji je strucan za granit kakv je bio potreban alat da bi se samo keopsov sarkofag izgradio.ne kazem da je sve sto do sad znamo laz samo me zanima koliko je to istina.sto se tice sfinge postoji prica da je princ tutmes zaspao u blizini sfinge i da mu se pojavila u snu i da je u snu dobio naredbu ili sta vec da sfingu vrati iz peska jer ke bila potpuno ztrpana i da ce polse toga uskoro doci na presto.mislim da se ni tad nije znalo ko je izgradio sfingu.citao sam da su egipcani prepravili galvu sfinge.kazu bila je glava lava a onda su oni napravili glavu faraona.

i da piramide III dinastije su bile mnogo manje i prostije nego piramide IV dinastije.Izgradnja piramida je trajala sve do VI dinastije a onda su se pravili obelisci ciji su zlatni vrhovi sluzili da se tu odmaraju zraci sunca.Od IV do VI dinastije trajao je gradjevinski napredak,a kako je do njega doslo isto nema podataka.neki kazi da je keopsovu piramidu gradio arhitekta imhotep koji je proglasen za bozanstvo.neki kazu da je taj imhotep ustvari mojsije.znas verovatno i sam pricu da su jevreji imali vise znanja nego ostali narodi.inace mene jako isto zanima zasto su pravljene piramide,zasto u tom oblike.piramida imas u tom pojasu od latinske amerike preko egipta do kine.da li su te stvari povezane?ili kako bi mogle biti povezane piramide egipta i latinske amerike kad se za ameriku saznalo 1492?to mene zanima.

dokazano je da su piramide napravljene prema polozaju planeta iz sazvezda orion

Ko je to dokazao? Gde je dokaz?
Tacno, piramide iz Gize stoje u tom kosom polozaju, kao i tri najsjajnije zveze iz Orionovog pojasa, bar kako izgledaju kada se posmatraju iz nasih predela. Ko je vrsio izracunavanja izgleda neba u vreme drevnog Egipta? Da li se polozaj - orijentacija poklapa? Gde su vece, vaznije piramide koje bi predstavljale Betlgez i Rigel? Zbog cega najsjajnije zvezde iz tog sazvezdja nisu prikazane jos velelepnijim piramidama?

Po toj teoriji, Sfinga predstavlja sazvezdje lava. Da znate i da lici. Sta cemo sad?

Jos nesto> Oladite malo sa tim stavom o primitivnim ljudima i uzvisenosti nase tehnologije. "Primitivni" ljudi su veoma dobro znali kako da se snadju u zivotu i urad emnoge stvari koje mi nemamo pojma, jer se stvari vise ne rade na taj nacin. Samo zato sto MI ne znamo kako bismo izgradili piramidu na njihov nacin, ne nzaci da i oni nisu znali.

Drugo, vratite se koju stranu unazad do onog primera sa grbom Slovenije, a onda procitajte sve komentare. Reakcije tipa "tu je JASNO da su u pitanju planine" ne piju vodu. ODAKLE je jasno da su u pitanju planine? KAKO znamo da su planine? Ne kazem, logika upucuje na to kada se vidi opredstava sa trouglicima i ispod viojugava linija, da se prvo pomisli na planine i reku. Slicnu situaciju imamo i na egipatskim crtezima, a opet, nikome od vas to ne lici na brda i reku. Dobro, ZASTO vam onda trouglici na slovenackoj zastavi lice na brda?

zvezdice ja sam pisao o sfingi sa glavom lava mozda su te tri planete iz sazvezdja orion jako bitne pa su te tri piramide napravljene u istom polazaju kao te tri planete.

Ja samo rekoh da sfinga meni lici na sazvezdje lava, a tebi bi mozda licilo na usisivac. Sistem prostih asocijacija ne mzoe se koristiti u zakljucivanju!

Drugo, nije rec o tri planete iz sazvezdja Orion, vec o tri ZVEZDE, a tu ima podosta razlike! I kakve veze bi imalo sazvezdej Orion sa sazvedjem Lava?

Jedina veza, koju ja mogu da uocim, a da se tice zvezda, jeste da su, mozda, piramide izgradjene tako ukoso jer su ljudi posmatrali nocno nebo, a zvezde orionovog pojasa se lako uocavaju, pa su, mozda, nekome bile zanimljive da na taj nacin poredja gradjevine. Ali ov je samo pretpostavka, veoma naivna i iskontruisana, i tice se mog LICNOG dozivljaja zvezdanog neba i utiska koji to saszvezdje meni ostavlja. Male su sanse da su onit o gledali kao ja, dakle, opet se vracamo na cinjenicu da nema nikakvih dokaza za ono sto tvrdis.

Jos nesto, ako pisete ovde neke tvrdnje, a onda vam neko odgovori i pobije ih, tako sto vam ukaze na logicke i materijalne greske, ili vas nesto pita, red bi bio da odgovorite. Cak i na one delove koji vam se ne svidjaju (Pi nije 3,15 , ono nisu planete, Sunce se nije readjalo u sazvezdju lava i sl.)

Drugo, vratite se koju stranu unazad do onog primera sa grbom Slovenije, a onda procitajte sve komentare. Reakcije tipa "tu je JASNO da su u pitanju planine" ne piju vodu. ODAKLE je jasno da su u pitanju planine? KAKO znamo da su planine? Ne kazem, logika upucuje na to kada se vidi opredstava sa trouglicima i ispod viojugava linija, da se prvo pomisli na planine i reku. Slicnu situaciju imamo i na egipatskim crtezima, a opet, nikome od vas to ne lici na brda i reku. Dobro, ZASTO vam onda trouglici na slovenackoj zastavi lice na brda?

iskreno se nadam da ce sada shvatiti zasto sam postavio slovenacku zastavu...
mislio sam da je to od pocetka bilo jasno ali sam se prevario ili se sagovornik pravi blesav. Doduse neko je i skontao na pravi nacin samo steta sto nije onaj ko je trebao. sada ce valjda biti jasnije da nisam postavio tu zastavu radi sprdnje i molim da se ne postavljaju kineske i vijetnamske zastave jer zaista nema potrebe.

Sto se tice "primitivnih ljudi"- u nauci se na taj nacin nasi preci ne gledaju vec nekih 30 i kusur godina...za sve ovo sto je covek postigao do danas,za ovaj stupanj civilizacije odgovorno je ljudsko nasledje. Generacije ljudi su na nasledju svojih prethodnika bazirali svoje ideje i sve ovo danas je to deo jednog velikog procesa. Naravno kroz istoriju su se radjali i geniji(super inteligentni,kreativni ljudi, napredne duse kako god..) pa smo dobili inovacije koje se ne moraju nuzno zasnivati na odredjenom nasledju, ali uloga dotadasnjeg akumuliranog znanja je ogromna cak i tada. Recimo, covek koji je izmislio luk i strelu je, bez sumnje, bio genije. Te price o Atlantidi ne piju vodu, dovoljno je samo napraviti opsti pregled materjala od praistorije do danas i sve je jasno.

Evo jedne misterije : kako to da jedan grcki filozof lezeci na plazi, pijuckajuci vino i grickajuci smokve skonta postojanje atoma... samo mi nemojte reci da su ga posetili vanzemaljci. :)

procitao sam i ovo da je egipat bio kolonija atlantide i da je razlog brzom napretku egipta posle ustanovljenja carstva zahvaljujuci prenosu znanja sa atlantide - a ja ti lepo objasnio da je napredak Egipta jasan kao dan, lepo se prati kroz materijal jedino je pitanje zasto je tu doslo brze do napretka nego recimo u Gvineji Bisao...

na primer meni je malo cudno,ja jednostavno ne mogu to da shvatim da je tokom 30 godina 100 000 ljudi teglilo kamenje koje je em vece od njih i tezilo po par tona.to mi deluje nekako sizifovski,kao da nisu imali druga posla.znam tu pricu da su radili na piramidama u vreme kada nije bilo zetvenih poslova ali opet ja ne mogu da shvatim to.jednostavno mi to deluje neuverljivo - To je radjeno u doba kada nije bilo poljoprivrednih radova dakle tada su zemljoradnici imali visak vremena, bili su takoreci besposleni. Zemljoradnicka kasta je u svakom drustvu bila manje-vise siromasan sloj. Dakle sloj kojem je novac preko potreban.to je sloj koji gleda ka trgovcima, zanatlijama, eliti, gleda njihovu prestiznu robu i u njemu se javlja zelja za posedovanjem iste. Onda Faraon lepo da tom narodu sansu da zaradi. Dobra plata + dobra hrana su vise nego dovoljni da se narod sjati u Gizu. Ako pored ovog dodamo jos i bozansku nagradu- da ce ljudi koji pomazu Faraonu, koji je BOG na zemlji, dakle ne covek vec BOG u pravom smislu reci, bozanski sin, sebi tim delom kupiti kartu za "carstvo nebesko" meni to daje skoro pa jasnu sliku. To ti je recimo cudno, a nije ti cudno kada 60,000 ljudi krene iz Evrope u Izrael da kolje Muslimane kako bi sebi obezbedili mesto u raju. Da, mislim na I krstaski rat koji se odigrava 3,500 godina posle gradnje piramida.

da piramide III dinastije su bile mnogo manje i prostije nego piramide IV dinastije.Izgradnja piramida je trajala sve do VI - da, Henkok je recimo pitao, zasto su Egipcani posle izgradnje velike piramide presli na izgradnju manjih piramida, da bi se na kraju sahranjivali u steni. Piramide se javljaju u I dinastiji, ima ih u III, IV do VI. Zamisli koliko je sredstava Keops potrosio na ono njegovo cudo? Zamisli visinu poreza koji bi "podrzali" takav projekat...verujem da je Mikerin bio mudriji od svojih prethodnika ili je za vreme njega kasa bila do te mere prazna da nije mogao sebi da priusti tako veliko zdanje. Herodot kaze da je Keops bio neomiljen vladar...pitam se zasto? Takvu njegovu tvrdnju podrzavaju i neki egipatski izvori.Jeste taj Herodot posetio Egipat mnogo kasnije ali Egipcani su znali inasledje svog naroda, to ne smemo zaboraviti. Posle upada Hiksa i verovatno ogromne pljacke, jer svi osvajaci pljackaju, Faraoni su postali malko pametniji pa su gradili grobnice u steni, da ne bi pljackasima crtali znak "X" - ovde kopaj.

A čime se žilet oštri? Na koji način? Limicom?

u nekim slucajevima ce se izrazito tup zilet "naostriti" zato sto ce mu ivica oksidirati i zato sto ce mu ispariti oni atomi koje se nalaze na samoj ivici.

Dokaz je u astronomiji. Cijeli plan u Gizi odgovara stanju neba prije 14500 godina.
[/quote]

eeeee
totooto

astronomija je ono sto znam :)
deder, moras malo detaljnije....
posto, zvezde u Orionovom pojasu se krecu jako polako, pa mi se nesto cini da su bas ovakve kakve ih sad vidimo i pre 14500 i pre 4500 i pre 20 godina :)

sto se tice polozaja....

piramide (slika je malo okrenuta):
piradmideox1.jpg

Orionov pojas:
piramideorionwv2.jpg

Kako sve to izgleda kada se preklopi:
piramideorionpkf7.jpg

znam da sad rizikujem gomilu poruka od alternativaca tipa "Sta sam ti rekao!"....ali to i dalje ne ide u prilog tome da su ih gradili vanzemaljci, atlantidjani, reptili, kao ni da su gradjene pre 14000 godina, posto je orion ovakav kakav je sada bio i tad i ranije i sad.....i bice jos jako dugo....

@Sveta

nista mi nisi odgovorio, niti na jedno pitanje.
-Ko je Oziris koji je izgradio piramide? Kakav to "Bog" ? Vanzemaljac, Nadcovek, Bog u pravom smislu reci (kao Zevs, kao Jahve)...ko je Oziris? Odakle je dosao? Zasto je dosao?

-U koje doba je gradio Oziris? Za vreme kog vladara?

-Nigde nisi napisao zasto su gradjene? Zelim da mi kazes svrhu piramida ?

"Masonske organizacije se ne bave organizacijom ratova. One sluze kao orudje onima iznad njih"

Kome to sluze? Illuminatima? Dobro ona su pitanja ista samo zameni "Masoni" sa "Illuminati"
Inace te bajke je pricao Illuminat, on je posvecen i razume se u tu tematiku mnogo vise od tebe.
Da li si ti posvecenik ?

Naveo sam ti gde mozes da nadjes odgovore na pitanja o Ozirisu (i ostalim Bogovima).

Masonske organizacije sluze za okupljanje odabranih pripadnika vise srednje klase (dakle onih koji se mogu, a i voljni su, upotrebiti za ostvarivanje odredjenih ciljeva). Iznad nji su bogati bankari, vlasnici najprofitabilnijih preduzeca (drogerija, rudnici, osiguravajuca drustva, .... Glavni u tom pokretu su pripadnici porodice Rotsild.

Kamene zagonetke.
„Na zapadnom zidu odaje {Kraljeve odaje u Velikoj piramidi} nalazi se predmet zbog cijeg je udomljavanja, ako je verovati egiptolozima, i sagradjena cela Velika piramida. Taj predmet, isklesan od jednog komada tamnog granita, boje cokolade, koji u sebi sadrzi neobicno cvrste cestice feldspata, kvarca i liskuna, jeste sanduk bez poklopca za koji se pretpostavlja da je Keopsov sarkofag. Njegove unutrasnje mere su 6 stopa i 6.6 inca duzine, 2 stope i 10,42 inca dubine i 2 stope i 2.81 inc sirine. Spoljne mere sanduka su 7 stopa i 5,62 inca duzine, 3 stope i 5,31 inc dubine i 3 stope i 2,5 inca sirine – slucajno je za inc presirok da bi mogao da bude pronesen kroz donji (sada blokiran) ulaz u uzlazni hodnik.
U dimenzije sarkofaga ukljucene su neke rutinske matematicke igre. Na primer, ima unutrasnju zapreminu od 1.166,4 litra i spoljnu zapreminu tacno dva puta toliku, 2.332,8 litara ( 1 l = 1 dm kubni). Tako precizno podudaranje nije moglo biti slucajno: zidove sanduka su s preciznoscu masinskog doba sekli majstori ogromne vestine i iskustva. Reklo bi se, stavise, kao sto je donekle zbunjeno primetio Flinders Pitri posto je dovrsio svoja detaljna merenja Velike piramide, da su ti majstori imali pristupa alatima „kakve smo mi sami tek odnedavno izumeli ...“
Pitri je vrlo podrobno ispitivao sarkofag i naveo da je on morao biti odsecen od veceg granitnog bloka pomocu ravnih testera „dugih 8 ili vise stopa“. Buduci da je granit izuzetno tvrd, nije imao kud nego da pretpostavi da su te testere morale imati seciva od bronze (najtvrdjeg metala koji je, navodno, bio poznat Egipcanima), u koji su bili umetnuti „zupci“ napravljeni od jos tvrdjeg dragog kamena: „Priroda ovog posla ukazuje na dijamant kao dragi kamen koriscen za zupce; s ovim zakljuckom se kose samo dve stvari, a to je da je i onda bio redak kao i sad, i da ga u Egiptu nema ...“
Jos veca misterija okruzuje dubljenje sarkofaga, ocigledno mnogo tezi poduhvat nego sto je bilo njegovo odvajanje od granitne stene. Ovde Pitri zakljucuje da su Egipcani sasvim sigurno:
„prilagodili svoj princip testere u kruzni umesto pravolinijski oblik, savivsi ostricu u oblik cevi koja je svojim rotiranjem pravila kruzni zleb; otkidanjem komada ostavljenih u takvim zlebovima mogli su uz minimalan napor da naprave velike rupe. Ove cevaste busilice varirale su od ¼ do 5 inca u precniku, i od 1/30 do 1/5 inca debljine ...“
Naravno, kao sto Pitri i priznaje, egiptolozi nikad nisu pronasli nikakve kruzne ili ravne testere s dijamantskim zupcima. Ocigledni dokazi tako obavljenog busenja i testerisanja, medjutim, primorali su ga da zakljuci da su takvi alati morali da postoje. Narocito se zainteresovao za ovo i svojom studijom obuhvatio ne samo sarkofag iz Kraljeve odaje vec i brojne druge granitne artefakte i „busilicom izvadjena jezgra“ koje je prikupio u Gizi. Sto je dublje zalazilo njegovo istrazivanje, medjutim, to je zagonetnija postajala tehnologija secenja kamena koju su primenjivali stari Egipcani:
„Kolicina pritiska, prikazana brzinom kojom su busilice i testere prodirale kroz tvrdi kamen, vrlo je iznenadjujuca; na kruznu testeru „busilicu“ precnika 4 inca je verovatno stavljano opterecenje od barem jedne ili dveju tona. Na granitnom jezgru br. 7, spiralni trag secenja usecen je 1 inc duboko u obimu od 6 inca, sto je zapanjujuca dubina zaseka ... Ovi nagli spiralni zlebovi ne mogu da se pripisu bilo cemu drugom do ulazenju busilice u granit pod enormnim pritiskom ..“
Nije li cudno to sto su Egipcani, u navodni osvit ljudske civilizacije, pre vise od 4.500 godina, imali nesto sto zvuci poput busilica industrijskog doba, s jacinom udara od tone ili vise, sposobne da prolaze kroz tvrdi kamen kao kroz sir?
Pitri nije uspeo da nadje nikakvo objasnjenje za ovu zagonetku. Niti je umeo da objasni kakav je instrument koriscen za graviranje hijeroglifskih zapisa iz Cetvrte dinastije u brojne cinije od diorita {dubinska eruptivna stena tamne boje i zrnaste strukture, s malim primesama kvarca} nadjene u Gizi: „Hijeroglifi su ugravirani secivom velike snage; nisu upisani grebanjem niti postepenim odvajanjem komadica vec je diorit prosto prosecan, a urezane linije imaju grube ivice ...“
Ovo je smetalo logicnom Pitriju, jer je znao da je diorit jedna od najtvrdjih stena na Zemlji, mnogo tvrdja cak i od gvozdja. Ali, ipak, u starom Egiptu je secen s neverovatnom snagom i preciznoscu, pomocu nekog jos neidentifikovanog graverskog alata:
„Buduci da su linije siroke svega pedeseti deo inca, evidentno je da je ostrica morala biti mnogo tvrdja od kvarca i dovoljno cvrsta da ne kida ivice pri izradi ovako delikatnih linija, pri tom precnika ne veceg od 1/200 inca. Paralelne linije su ugravirane tako da od sredista jedne do sredista druge ima svega 1/30 inca udaljenosti.“
Drugim recima, zamisljao je instrument s vrhom ostrim kao igla, izuzetne, dotad nevidjene tvrdoce, sposoban da probije i izbrazda diorit, kao i da podnese ogroman pritisak kaji takav postupak iziskuje tokom celog svog trajanja. Kakav je to instrument bio? Na koji nacin se primenjivao pritisak? Kako je mogla da se postigne preciznost od svega 1/30 inca razmaka izmedju paralelnih linija?

Kruzne busilice s dijamantskim zupcima, za koje Pitri pretpostavlja da su morale biti koriscene prilikom dubljenja sarkofaga u Kraljevoj odaji, barem je moguce zamisliti u glavi. Ustanovio sam, medjutim, da mi to nije nimalo lako kada je posredi nepoznati instrument sposoban da urezuje hijeroglife u diorit 2.500 godina pre Hrista, u svakom slucaju, ne bez prepostavke da je postojala tehnologija mnogo viseg nivoa no sto su egiptolozi spremni da uzmu u obzir.
Uz to, nije rec samo o nekoliko hijeroglifa ili nekoliko cinija od diorita. Tokom svojih putovanja po Egiptu, ispitao sam mnoge kamene sudove – koji u nekim slucajevima datiraju iz predinastickih vremena – a koji su misteriozno izdubljeni od citavog dijapazona materijala kao sto su diorit, bazalt, kvarcni kristal i metamorfni skriljac.
Na primer, u odajama ispod Djoserove Stepenaste piramide iz Trece dinastije, u Sakari, nadjeno je vise od 30.000 takvih sudova. To znaci da su stari najmanje koliko i sam Djoser (tj. da datiraju iz oko 2650. g. stare ere). Teoretski, mogli bi da budu i stariji, jer su identicni sudovi pronadjeni u predinastickim slojevima datiranim na 4000 godina pre Hrista i jos ranije od toga, a i zato sto je praksa prenosenja dragocenog nasledja s generacije na generaciju od pamtiveka bila duboko ukorenjena u Egiptu.
Bez obzira na to da li su nastali 2.500 ili 4.000 godina pre Hrista, kameni sudovi iz Stepenaste piramide se isticu po svojoj zanatskoj izradi koja je, reklo bi se, takodje postignuta uz pomoc nekog jos nesmisljenog (i skoro nezamislivog) alata.
Zasto nezamislivog? Zato sto su mnogi od tih sudova visoke vaze s dugim, uzanim, elegantnim grlicem i vrlo sirokim telom, cesto s parom rucica koje su iznutra celom duzinom suplje. Jos nije izumljen instrument sposoban da isklese vaze takvog oblika, jer bi takav instrument morao da bude dovoljno uzan da prodje kroz grlic i dovoljno jak ( i odgovarajuceg oblika) da ostruze unutrasnjost i zaobljene drske. I kako je mogao da se generise dovoljan pritisak i primeni unutar vaze da bi se postigli ovakvi efekti.
Visoke vaze ni slucajno nisu jedini zagonetni sudovi iskopani iz Djoserove piramide i na drugim arhaicnim lokalitetima. Tu su monolitske urne s delikatnim ornamentiranim rucicama koje je graver ostavio pricvrscene sa spoljasnje strane posude. Tu su i cinije, takodje sa izuzetno uzanim grlicima, poput vaza, i prostranom, trbusastom unutrasnjoscu. Zatim, tu su otvorene cinije i neverovatno sitne bocice, a povremeno i neobicni predmeti oblika tocka, isklesani od metamorfnog skriljca s ivicama uvijenim prema unutra i tako fino ispolirani da su skoro providni. U svim tim slucajevima, ono sto izuzetno zbunjuje jeste preciznost kojom unutrasnjost sudova odgovara njihovoj spoljasnjosti – oblina se podudara s oblinom – a sve povrsine su apsolutno glatke i ispolirane, bez vidljivih tragova upotrebe bilo kavih alatki.
Nije poznato da je u starom Egiptu postojala tehnologija sposobna za ostvarivanje ovakvih rezultata. Sto se toga tice, ne bi mogao da ih postigne ni bilo koji danasnji kamenorezac, cak ni ako na raspolaganju ima najbolje volfram-karbidne alate. Postoji, dakle, nagovestaj da je u starom Egiptu koriscena nepoznata ili tajna tehnologija.“

Ovo sam vec navodio tvojim kolegama koji zastupaju tvoje (zvanicno ) glediste. Elegantno ga preskoce (kao, nisu ga videli). A sta drugo i mogu? Ajde, lako je reci da je 100.000 ljudi gradilo piramidu - bez tehnologije. Ali ovo???

Ne odgovara. (Da li neko uopste cita ono sto ja pisem?!?!)
Daaakle, jos jednom: Gde su vece, vaznije piramide koje bi predstavljale Betlgez i Rigel? Zbog cega najsjajnije zvezde iz sazvezdja Orion nisu prikazane jos velelepnijim piramidama?

Namena tri piramide u Gizi je da ukazu na polozaj, odnosno na zvezdu Sirijus. To je najkarakteristicnija grupacija zvezda u blizini Sirijusa.
Tri Piramide u Gizi odgovaraju polozaju zvezda u pojasu Oriona, Nil odgovara polozaju magline Mlecnog puta, a Sirijus predstavlja Heliopolis (ON).

sveto procitaj na prosloj strani sta kazu inzenjeri o alatu koji se morao upotrabljavati prilikom izgradnje sarkofaga,ja sam to napisao na prosloj strani,a to ovde niko ne kanstatuje.zar slika o polozaju piramida koje se podudaraju sa zvezdama u orionovom pojasu nesto ne govori?inace egipcani su smatrali da se posle smrti odlazi na orion,prebivaliste bogova.

Namena tri piramide u Gizi je da ukazu na polozaj, odnosno na zvezdu Sirijus. To je najkarakteristicnija grupacija zvezda u blizini Sirijusa.
Tri Piramide u Gizi odgovaraju polozaju zvezda u pojasu Oriona, Nil odgovara polozaju magline Mlecnog puta, a Sirijus predstavlja Heliopolis (ON).

kakav bre Sirijus, jel si ti pri sebi?
znas ti kom sazvezdju pripada SIrijus, kakve to ima veze sa Orionom?
otkad je Mlecni put MAGLINA?

ovi tvoji postovi (po obicaju) pokazuje da nemas blage veze o onome o cemu govoris....

.zar slika o polozaju piramida koje se podudaraju sa zvezdama u orionovom pojasu nesto ne govori?.

sta to TACNO govori, osim da su bili fascinirani jednom od najlepsih zimskih sazvezdja severne polulopte?

Jedino sto ova slika moze da nam kaze je da su Egipcani pratili kretanje nebeskih tela, sto i nije neka novost

upravo tako, i uopste me ne cudi da je to bas Orion, koji je izuzetno lep i uocljiv na nebu (i veliki)....

fora bi bila da su te piramide u poretku nekog sazvezdja koje se moze videti samo na juznom nebu.....

inace, to moram tebe da pitam....da li kod egipcana postoji neka osnova za obozavanje oriona, da li se to negde spominje i da li postoje neki tragovi o tome?

Sirius je bio izuzetno vazna zvezda, verovatno odabrana ne zbog posete vanzemaljaca iz pravca iste, vec stoga sto je najsjajnija zvezda na nebu.

Ne mislim da prica o Gizi i polozaju zvezda u Orionovom pojasu igra neku ulogu, mada je zanimljvio. Medjutim, ako je sve to i istina, po meni, to dokazuje, kao sto su Narmer i Svabov rekli, da su Egipcani, kao i mnogi pre i posle njih posmatrali nebo.

Nekoliko zvezda u Orionu, kao i zvezda Sirius veoma su karakteristicne i sjajne. LOGICNO je da one, a ne neke druge, zainteresuju posmatrace, i da se one, eventualno, koriste i u prakticne svrhe (Sotisov ciklus).

Da je rec o porukama vanzemaljaca ili ukazivanje na nesto neobicno, sto je doslo iz svemira, zar ne mislite da bi mogla da bude u pitanju bilo koja zvezda? Po meni, bilo bi zanimljvije otkriti vezu egipatskih gradjevina sa nekom bledom zvezdom koju nije lako uociti. Zasto vanzemaljci moraju da dolaze bas iz pravca najsajnijih zvezda?

Alternativci> odgovor?

Evo jednog od najstarijih mitova u Egiptu, ovaj mit je poreklom iz Heliopolisa i govori o Reu. Re je prvo bozanstvo koje je zvanicno postalo drzavno, Re je prvi "otac" faraona dok je faraon horus.

Re je hodio zemljom i vladao medju ljudima. Re je vladao svemirom koji je stvorio, i njegova vladavina je u Egiptu poznata kao “zlatno doba” ili “prvo doba“. Tada su na zemlji zajedno ziveli ljudi i bogovi. Dok je bio mlad, moc bozanskog poretka Maat bila je besprekorna. Medjutim, kako je stario gubio je na autoritetu, a ljudi su se pobunili zbog njegovog temeljnog nadzora, posto Sunce svakoga dana u isto vreme prolazi nebom. Re je kaznio ljude poslavsi na njih svoju kcer Hathor, u nekim mitovima SEKHMET, i ljudi bi bili uništeni da se Re nije pozvao na Maat i radi očuvanja reda i harmonije opozvao svoju kćer. SEKHMET se naravno pojavila u oblicju LAVA i iz usta bljuvala vatru trebivsi ljude.
Re je posle ovog dogadjaja odlučio da se povuce na nebo, i otisao je na nebo u obliku krave popevsi se na Nut. Ostali bogovi su se prilepili za trbuh Nut i postali zvezde. Tako su se podelili nebo i zemlja, bogovi i ljudi. Ljudima je preko Tota, boga Meseca darivao svetlo, i tako je tumacena smena Sunca i Meseca. Reov svet je postao zagrobni svet.

Vrlo rano su Egipcani direktno kroz mit povezali svoja bozanstva sa nebeskim telima i dogadjajima na nebu. Sva desavanja na nebu su imala svoj odraz na zemlj, to je ona stara "kako je gore tako neka je i dole" u Bibliji "neka bude volja tvoja i na zemlji kao i na nebu". To i nije tako daleko od istine a razlozi za ovakva tumacenja su bili cisto prakticni. Godisnja doba su bazirana na plavljenju Nila. To su Akhet, Peret i Shemu. Akhet je doba plavljenja Nila i pocinje krajem jula/pocetkom avgusta i bitan je za pricu o Sirijusu.

- Sirijus je bio vazna zvezda iz jednog vrlo bitnog i prakticnog razloga - njegovo pojavljivanje na nebu,oznacava pocetak godisnjeg doba Akhet,doba plavljenja Nila. Zahvaljujuci Sirijusu svestenici su mogli tacno "predvideti" datum plavljenja Nila. Ovo znanje je garantovalo autoritet i svetovnu moc, jer ne postoji znanje koje nije moc a posebno tada je to dolazilo do izrazaja.Sirijus se u Egiptu najranije javlja kod Djera u I dinastiji a verovatno je da se javlja i ranije. U egipatskom kalendaru pojava Sirijusa je oznacavala pocetak Nove godine i taj dan je slavljen kroz festival poznat kao "Dolazak Sopdet".
Sopdet je boginja koja se izjednacavala sa Sirijusom.Predstavljana je kao zena sa petokrakom zvezdom na glavi. Sopdet je u starom carstvu bila boginja plavljenja Nila, dakle tesno se vezivala za rast vegetacije a samim tim je bila i boginja plodnosti (ovaj aspekt ce igrati veliku ulogu u njenom izjednacavanju sa Izidom) . U potonjim dobima, kako se kult Ozirisa i Izide izdizao ona ce se sve vise izjednacavati sa Izidom i poprimice njena svojstva zastitnice materinstva, posebno trudnih zena a Izida ce takodje uzimati svojstva Sopdet pa se Sirijus u Egiptu u kontekstu pominjanja sa Orionom (koji se tada izjednacava sa Ozirisom) vezuje i za Izidu. Sopdet ce, verovalo se, oprati faraonovo telo posle smrti. Zanimljivo je da balsamovanje traje 70 dana(po egipatskom kanonu mada moglo je da traje i krace i duze, postojala su odstupanja) a 70 dana Sirijus nije bio vidljiv na nebu pre njegovog pre njegovog pojavljivanja u Julu koje oznacava Akhet godisnje doba. Ovo "ciscenje" je tesno vezano za Nil, a jos jedna karakteristika Sopdet u starom carstvu je da ona pokazuje i otvara "svete puteve" kojima se Faraon krece u zagrobnom zivotu nastojeci da postane jedna od nikad umirucih zvezda. Kao sto znamo Nil, kao prirodna auto-strada, je glavni put kroz Egipat. U tekstovima piramida imamo pominjanje Sopdet kao zene Sah-a koji oznacava sazvezdje Orion koje ce se vezivati za Ozirisa. Po odredjenim doktrinama Sopdet i Sah su jedne od manifestacija Izide i Ozirisa a njihov sin Soped je naravno Horus. U prici o Ozirisu, Horusu i Setu, u onom delu kada Neftis i Izida naricu i kroz magijske bajalice pokusavaju da vrate Ozirisa u zivot, Izida kaze : " Ja cu biti Sopdet i praticu te na nebu". Pri ovome se podrazumeva da je Orion Oziris. Sopdet se naziva i "ona koja jeste" sto me neodoljivo podseca na Stari Zavet, kada Mojsije pita boga(Jahvea) ko si ti a ovaj mu odgovara "ja sam onaj koji jesam".
Orion - vrlo bitno sazvezdje vrlo jasan marker zvezde Sirijus. Kada Egipcani govore o ovom sazvezdju pominju ga kao najuzvisenije sazvezdje. U tekstovima piramida postoje zapisi gde se kaze da ce faraon ucina nebo kao stanar Oriona. Tekstovi piramida dalje pisu o vezi izmedju Sirijusa i Oriona gde kazu : "uci ces na nebo kao Sah, tvoja dusa ce biti sjajna kao Sopdet". Kada se Oziris izdize kao vrhovno bozanstvo Sah ce postati jedna od personifikacija Ozirisa - svetla dusa Ozirisova.Za vreme novog carstva pogrebni tekstovi opisuju Oriona kako u camcu putuje prema zvezdama. Sah je kao takav i predstavljan u ikonografiji. Orion je tesno vezan za Sirijus zbog godisnjeg plavljenja Nila i ove zvezda su u staroegipatskom kontekstu neodvojive isto kao sto su neodvojivi Oziris i Izida( Sobdet i Sah). Ozirisovi najraniji aspekti nisu ti da je on bog mrtvih i vladar podzemnog sveta, vec je Oziris bog vegetacije (zelena boja njegove koze) i ponovnog radjanja gde se misli na plavljenje Nila i rast biljaka. Orion je medjutim od pamtiveka bio mesto gde ce se nastaniti faraonova dusa posle smrti. Faraon se posle smrti izjednacava sa Ozirisom i zivi u Ozirisovom kraljevstvu koje je na nebu nesumnjivo u sazvezdju Orion.
Sin Sopdet i Saha(Ozirisa i Izide) je Sopdu, jedna od personifikacija boga Horusa. Predstavljan je kao covek sa glavom sokola i oznacavao je "istocnu granicu egipta". Tesno je dakle vezan za istok, mesto gde se radja sunce i setimo se da je Ra u stvari desno oko boga Horusa. Sinkretizam bozanstava Ra i Horusa je Ra- Harahti nastao izmedju 2600-2100, i prevod imena ovog bozanstva je "Horizont po kome putuje Ra". Dalja veza sa Suncem ovog bozanstva se prati preko njegovih najstarijih karakteristika, a jedna od najvaznijih je da je Sopdu letnje Sunce odnosno personifikuje letnje vrucine u Egiptu. Naime sa dolaskom Sirijusa pocinje najtopliji period u Egiptu gde tamosnja insolacija igra veliku ulogu u rastu biljaka. I zaista, pojava Sirijusa(Izide, Soped) donosi(radja) letnje vrucine(Sopdu). U dobu egipatske imperije, Horus je bio bog osvetnik, posto je osvetio svog oca pobedivsi Seta a kao takav je bio i ratnicko bozanstvo. Sopdu je, posto se izjednacavao sa Horusom, takodje uvrsten u ratnicko bozanstvo. Naime on je "Horus istocne granice Egipta". Granice su vrlo bitne u egipatskom poimanju svoje zemlje. Stari Egipcani kada govore o Egiptu ne govore o svojim prestonicama, hramovima vec o granicama. Takvo razmisljanje vuce korene jos iz najstarijih perioda ali posto nije toliko bitno za pricu necu da duzim, koga zanima objasnicu. Dakle Sopdu je istocna granica Egipta a samim tim sto je ratnicki nastrojeni Horus on postaje "cuvar istoka (istocne granice)". Takodje, letnje vrucine koje Sopdu predstavlja mogu naneti velike opekotine tako da se i tu odrazava njegova ratnicka priroda. Ovo bozanstvo se od srednjeg carstva (perioda expanzije i imperije) tesno vezuje za Faraona u njegovom ratnickom kontekstu.

Sto se tice daljeg povezivanja bogova i nebeskih tela, imamo Nut (nebo) koja nekad predstavlja mlecni put. Dalje imamo planete koje se od srednjeg kraljevstva nazivaju :
Jupiter - Horus koji obuhvata(ogranicava) dve zemlje -opet prica o granicama
Mars - Crveni Horus, Horus horizonta
Merkur - Sebegu (Set)
Saturn - Horus, bik neba
Venera - boginja jutarnjeg neba, kcer Ozirisa i Izide a pre toga kcer Sobdet i Sah( ova planeta je primecena u starom carstvu)

Egipcani su nebeska tela predstavljali kao bogove koji putuju nebom u barkama i nazivaju ih "zvezde koje ne odmaraju".
Pominjanja nebeskih tela ima mnogo, tekstovima piramida i tekstovima kovcega, arhitektonskom sklopu hramova, simbolici.... Detaljni tekstovi o astronomiji se javljaju u srednjem carstvu sa tekstovima kovcega. Takozvani zvezdani satovi - star clocks nadjeni na tekstovima kovcega prikazuju detaljan kalendar iz ovog perioda.
Merkhet - "orudje znanja", preteca astrolaba(ne znam tacno sta je taj astrolab, valjda neko sredstvo za navigaciju).To je instrument koji je sluzio u arhitektonskim poduhvatima. Naime, hram se gradio po odredjenim kanonima koji su zahtevali odredjivanje tacnog polozaja prema nebeskim telima. Prilikom izgradnje kultnih zdanja organizovan je festival Pedj Shes koji je imao za cilj da obezbedi tacno poravnjanje zdanja u odnosu na nebeska tela. Ova svetkovina, kao i dispozicija gradjevine se direktno odnosila na sazvezdja Orion i Veliki Medved. Prilikom tog festivala je ceremonijalno koriscen Merkhet.

evo jedne slike gde su zajedno Oziris, Izida i Horus odnosno Sah, Sopdet i Sopdu:

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/image/0006/siriushb_jcc_big.jpg

u nekim slucajevima ce se izrazito tup zilet "naostriti" zato sto ce mu ivica oksidirati i zato sto ce mu ispariti oni atomi koje se nalaze na samoj ivici.

eeeee
totooto

astronomija je ono sto znam :)
deder, moras malo detaljnije....
posto, zvezde u Orionovom pojasu se krecu jako polako, pa mi se nesto cini da su bas ovakve kakve ih sad vidimo i pre 14500 i pre 4500 i pre 20 godina :)[/QUOTE]

Da sve je to u redu. Sad ima tu još nešto to je sfinga. Sfinga je u početku bila ležeća figura lava kojoj je kasnije isklesana od lavlje ljucka glava. Sfinga gleda put istoka i sad dolazimo do glavnog detalja. Kad u vrijeme proljećnje ravnodnevnice sunce izlazi na istoku tad sazviježđe u kojem se sunce "rađa" određuje "doba". Danas je to kraj sazviježđa ribe i ulazak u sazviježđe vodolije. Sfinga odnosno lav je gledao u sazviježđe lava (doba lava) u kojem se sunce rađalo u doba proljećne ravnodnevnice prije 14500 godina. Meni više dokaza ne treba. Lav gleda u sazviježđe lava u dobu lava=14500 prije nove ere.
E da umalo zaboravih. Sazviježđe oriona i raspored zvijezda u njemu se ne mijenja ali cijeli sazviježđe se "diže" ili "spušta" prema horizontu pa se i na osnovu toga može utvrditi vrijeme nastanka građevina povezanih sa zvijezdama. Kako je to povratni proces za bliže određenje o kojem o ciklusa se radi tu je sfinga koja određuje doba lava. Odatle je sve jasno i mnogo logičnije nego izmišljanje nekih nepostojećih veza koje postoje samo u mašti.

E sad ko je izvodio radove ne bih znao reći. Mora biti da su znali mnogo stvari čak i više od nas danas. To naravno nije nemoguće.

. Sve sto mozemo da kazemo, u najbolju ruku, jeste da su se Egipcani bavili posmatranjem neba.

Jesu, i to dosta i zaista su postavljali gradjevine prema polozaju nebeskih tela, ali takve price jednostavno nemaju osnova. Scenario tagvog tipa mozemo smisliti i mi na forumu...

Inace, onaj tekst sam postavio za Svabova, pitao me o izvorima koji govore o nebeskim telima...jeste dugacak tekst, nisam planirao bas toliko, ali ima dosta korisnih informacija.

pozz

Back