Sezonski posao u Grčkoj

Mene interesuje samo to oko otvaranja računa u banci. Prošle godine sam to pokušao i kada sam otišao u poresku da mi daju AFM number
odustao sam jer nisam bio siguran šta će me pitati, da li će mi tražiti adresu, i tako otkriti da radim na crno.
Koliko sam shvatio AFM je pib, ali očigledno to nije pib kao kod nas, jer ga mogu imati samo preduzetnici, zar ne?
Jel možete to da mi pojasnite.
Znači kad ga budem tražio, šta ću trebati da im priložim?

Još nešto.
Pošto, koliko sam shvatio o radnim dozvolama ne može ni da se sanja. Da li to isto važi i za hotele, jer sam video dosta mladih koji rade po hotelima, a menadžeri istih tih hotela(kada sam prošle godine išao od jenog do drugog) su mi rekli da treba da se šalju CV- i u februaru i martu(znači sada), šta mislite?
Pitam ovo jer ja i devojka ovih dana šaljemo dosta cv-eva na e-mail adrese hotela na Rodosu pa ako nešto ispadne pre nego krenemo još nam je i bolje.Jedan vlasnik kafića u Lefkadi (Vasiliki) je njoj ponudio posao ali je pitao ovo:
- do you have A.F.M.NUMPER? AMKA ?IKA NUMPERNUMPER? WORK PERMISION FROM THE POLISE IN GREECE?
Nije mi jasno to oko dobijanja dozvole?

Meni je samo menadžer tog hotela u Kalitei rekao da smo zakasnisli (početak jula) i da svi već imaju radnike, a da su oni popunjavali aplikacije još u februaru.
Sad, verovatno su ti zaposleni iz nekih zemalja iz EU kojima je dozvoljeno da ostanu koliko hoće(duže od 3 meseca). Ali šta to onda znači: ni hoteli ne zapošljavaju legalno, i ti mladi ljudi su došli u Grčku u februaru i našli posao? ili...?

Pozdrav svima !
Zeleo bih da se zahvalim svima na korisnim informacijama.
Inace, ja se dvoumim izmedju Naksosa i Malie.
Konobarisao bih, pa ako ima voljnih da napisu jos nesto o ovom poslu na tim destinacijama, koliki su troskovi zivota tamo i sl. nek' se jave.
Usput, ako neko ide na jedno od ova dva mesta, bilo bi jos bolje. Zbog puta i podele troskova.

Pozdrav svima !
Zeleo bih da se zahvalim svima na korisnim informacijama.
Inace, ja se dvoumim izmedju Naksosa i Malie.
Konobarisao bih, pa ako ima voljnih da napisu jos nesto o ovom poslu na tim destinacijama, koliki su troskovi zivota tamo i sl. nek' se jave.
Usput, ako neko ide na jedno od ova dva mesta, bilo bi jos bolje. Zbog puta i podele troskova.

U Malju ti ne vredi ici osim ako ne govoris PERFEKT ENGLESKI!! gosti su 90% mladi englezi, sto se tice smestaja zavisi u kojem periodu godine ga trazis..ali racunaj od min 200 eu + struja pa do 300,350 eu...ja sam bio radio 2010 i 2011 u Hersonisosu i Malji.koliko sam cuo puklo je sve jos prosle sezone, tj..ko je vec bio i ko ima siguran posao vise godina kod istog gazde-imace ga opet..ali za manje pare...a nov staff.:)...moras imati dosta srece,ako vec ides -naj bolje polovinim maja..tj da si tamo do 15-tog..pozz

Dokon, Malja je prelepa a Naksos je rajsko ostrvo ali mislim da ti je za taj posao bolja Malja jer su vecina turista Englezi a oni piju ko Rusi. Do Krita moze da se dodje avionom ili autobusom i brodom. Cene avio-karata ne znam. Mozes do Atine da ides busom a od Pireja do Irakliona brodom. Iraklion je glavni grad Krita a Malja je blizu Irakliona. Od Irakliona do Malje se putuje K-TEL busom i nije nesto skupo a brod Pirej-Iraklion ti kosta oko 37 evra.

Hvala, Karlo!
Gde si radio u Maliji, kakav ti je bio poslodavac ?
Koliko si zaradjivao ?
Koji prevoz si koristio ?

sve sto valja tamo je samo zezanje posle posla sa nasima ..to malo slobodnog vremena sto imas od 23 do 08 ujutru, znas onu staru...NE DAJ BOZE DA TE RUSI BRANE A GRCI HRANE!! , Gazde ..pogotovo u Malji-robovlasnici..radio sam 12-14 h dnevno za 45 eu,kuvar sam inace, to je jos bilo i dobro kako su ostali prolazili...ne znam sta da ti kazem..ali ne bih se usudio da idem sada opet, stari radnici vec imaju ugovorene poslove..a ko je nov i ko ne zna nikoga..tesko jako..,a i krit sam po sebi slabi iz godine u godinu...Turci su im preuzeli veliku vecinu gostiju!! a sto se tice prevoza...Ivan je objasnio ,:)..ja bi samo dodao da mozda vidis Olimpikov let do ATINE I posle AEGEAN do Iraklia..

Hvala vam, obojici, na informacijama.
Ivane, pisao sam ti PP. Ne znam da li si video i da li si je dobio uopste ?

Jesam, i odgovorio sam ti. Ovako, sto se tice tvoje dileme izmedju grckih ostrva, dodao bih da dosta toga zavisi i od vrste posla. Nikada nisam konobarisao ali recicu ti ono sto znam. Konobarisanje u restoranima je uglavnom teze ali poslodavci ti obezbedjuju makar 1 obrok dnevno i to ti znaci a kad radis u kaficu ili diskoteci daju ti po neko pice i to je to. Koliko ja znam dnevnice za taj posao se krecu od 25 do 30 evra u proseku i stvarno se mnogo radi, pogotovo u spice sezone, najmanje 10 sati dnevno i to svaki dan. Ako oces da radis u restoranu, mozda bi mogao i na Naksos da odes a ako oces u kaficu ili nocnom klubu, definitivno Krit.

E sad, sto se tice dileme, ne znam dal ti u Malji bas svuda traze savrseno znanje engleskog jezika ali ako je tako a ti ne znas engleski savrseno, onda bih ti za taj posao preporucio Hersonisos. To je 1 gradic izmedju Irakliona i Malje. Od Irakliona do Hersonisosa se stize auto-putem E-75 za nekih 40-45 minuta a razdaljina je 25 km. Od Hersonisosa do Malje se stize za 15-20 minuta autobusom, kao sto rekoh, zelenim K-TEL autobusima. U Hersonisosu su ti glavne nocne ptice i pijandure mladi Holandjani i tamo ti sigurno nece traziti savrsen engleski niti holandski. Holandjani se isto ubijaju od pica a to je za tvoj posao dobro. Inace Hersonisos zivi dan-noc i nocni klubovi, diskoteke, kafici i barovi se nalaze na sve strane. Mesto je inace poznato po nocnom zivotu i provodu.

Prelistaj malo moje poruke, pisao sam detaljno o Hersonisosu i kako se stize tamo a sad bih hteo nesto drugo da kazem:

Potpuno je lazna konstantacija da ni za Grke nema posla pa zbog toga mi Srbi ne bi trebalo da idemo u GR da radimo leti. Jeste da je u GR kriza, da se zivi teze i gore nego ranije, da nije lako naci posao ali postoje mnogi poslovi koje Grci NECE da rade, i zato tu upadaju strani radnici poput Srba, Bugara i dr. Mnogi Grci su lenji i jednostavno neke poslove nece da rade i grcki poslodavci to znaju pa ce za neke poslove radije angazovati Srbe nego Grke. A i Grk ce da mu trazi da bude prijavljen, da mu se uplacuje zdravstveno, socijalno a Srbi to nista ne traze pa postoje poslovi za koje ce Grci radije angazovati Srbe nego Grke upravo zbog toga da ne bi placali osiguranje, doprinose...

Poslednja izmena:
Evo da i ja kažem koju. ...uzevši sve u obzir moram da kažem da je kud i kamo bolje otići u Grčku nego ostati ovde,nažalost je tako. Em su dnevnice dva do 4 puta veće a život je možda i jeftiniji.Tako da svima želim da što pre odu odavde. Pozzz za Ivana

pozz drugari ja idem za Krit pocetkom juna,planirao sam da idem u Heraklion ipak je to glavni grad Krita pa mislim da je mozda bolje.moze li mi neko reci dali je bio tamo i dali se moze naci posao itd?sto se posla tice celog zivota konobarisem sank tacna a mogu i prati case u nekom od klubova,video sam preko fejsa da ima dosta dobrih clubova.inace sam vec dve godine u HN CG vise mi je muka ovde.........

Back