Sezonski posao u Grčkoj

Sto se tice Kineza, u Pargi ih nisam videla, jedino ako se situacija nije promenila, mada mislim da oni idu na varijantu Zakintosa.
Cene stanova ne znam koje su, ali sam nasla npr. ovaj
http://www.homegreekhome.com/en/rent_Studio_Flat_Parga__Perfecture_Preveza_-l1076268
pa pretpostavljam da su cene tu negde.
Parga ima dve jako male gradske plaze koje mislim da nisu funkcionalne za masaze,jer su em kratke em uske, a i u samom su "centru" pa bi mozda i neka kontrola bila veca ali je zato Valtos jako dugacka i siroka i mislim da bi tu moglo da ti bude skroz ok, pogotovo zbog klijentele, mada ti ne bi bilo lose ni kada bi bio motorizovan pa isao i do obliznjih plaza...Naravno da ne ispadne da ti svi zaradjeni novci odu na benzin.
Sto se cene masaze tice, u Pargi i njenoj okolini ne znam kakve su cene a na Zakitosu je bilo 20min=15-20e (otprilike,nemoj 100% da me drzis za rec).Tsilivi je mesto na istocnoj obali Zakintosa sa dugom i sirokom pescanom plazom sa sarenolikom klijenteleom, i kao sto vec rekoh, sa mnogo manje tinejdzera od kojih realno i nema leba...jugoistocni deo ostrva obuhvata poluostrvo Vasilikos koje takodje ima par dobrih plaza, na kojima bi verovatno mogao da radis, ali ti je bolje da se smestis u jednom mestu i da budes i radis u njemu a da proveris kakva je situacija na ostalim plazama-mestima.Cene iznajmljivanja nisam uspela da nadjem na mesecnom nivou ali kontam da je neki prosek oko 300-400e.
Sezona je kao i svuda od juna do kraja septembra, s tim sto je spic od sredine-kraja jula do 20.avgusta.
Ovako ti izgleda Parga (Krioneri i Piso Krioneri su male gradske plaze a Valtos je ta velika,ona je udaljena 15-ak min od centra-luke)...

Baci pogled na slike Parge i Tsilivija, cisto da imas neku sliku i da mozes da uporedis sa Kritom...
I pitaj ako ima jos nesto a da ja mogu biti od pomoci :)

Sto se tice Kineza, u Pargi ih nisam videla, jedino ako se situacija nije promenila, mada mislim da oni idu na varijantu Zakintosa.
Cene stanova ne znam koje su, ali sam nasla npr. ovaj
http://www.homegreekhome.com/en/rent_Studio_Flat_Parga__Perfecture_Preveza_-l1076268
pa pretpostavljam da su cene tu negde.
Parga ima dve jako male gradske plaze koje mislim da nisu funkcionalne za masaze,jer su em kratke em uske, a i u samom su "centru" pa bi mozda i neka kontrola bila veca ali je zato Valtos jako dugacka i siroka i mislim da bi tu moglo da ti bude skroz ok, pogotovo zbog klijentele, mada ti ne bi bilo lose ni kada bi bio motorizovan pa isao i do obliznjih plaza...Naravno da ne ispadne da ti svi zaradjeni novci odu na benzin.
Sto se cene masaze tice, u Pargi i njenoj okolini ne znam kakve su cene a na Zakitosu je bilo 20min=15-20e (otprilike,nemoj 100% da me drzis za rec).Tsilivi je mesto na istocnoj obali Zakintosa sa dugom i sirokom pescanom plazom sa sarenolikom klijenteleom, i kao sto vec rekoh, sa mnogo manje tinejdzera od kojih realno i nema leba...jugoistocni deo ostrva obuhvata poluostrvo Vasilikos koje takodje ima par dobrih plaza, na kojima bi verovatno mogao da radis, ali ti je bolje da se smestis u jednom mestu i da budes i radis u njemu a da proveris kakva je situacija na ostalim plazama-mestima.Cene iznajmljivanja nisam uspela da nadjem na mesecnom nivou ali kontam da je neki prosek oko 300-400e.
Sezona je kao i svuda od juna do kraja septembra, s tim sto je spic od sredine-kraja jula do 20.avgusta.
Ovako ti izgleda Parga (Krioneri i Piso Krioneri su male gradske plaze a Valtos je ta velika,ona je udaljena 15-ak min od centra-luke)...

Baci pogled na slike Parge i Tsilivija, cisto da imas neku sliku i da mozes da uporedis sa Kritom...
I pitaj ako ima jos nesto a da ja mogu biti od pomoci :)

Hvala ti puno. Jel imaš možda neke informacije koje se tiču mog posla za Santorini i Mikonos? Jel živiš na Zakintosu možda? Odgovori mi i ovo za mobilni! Hvala još jednom.

Na zalost, nemam informaciju oko upotrebe njihovih kartica i da li je nakon godinu dana nekoriscenja i dalje u funkciji.To bi ti najiskrenije bilo najpametnije da pitas na putovaja.info forumu jer tamo ima ljudi koji godinama putuju u Gr a ima i onih koji su poslom vezani pa baci pogled.
Ne zivim na Zakintosu ali sam ga na jednom letovanju prosla uzduz i popreko a i volim da se informisem pre bilo kog putovanja pa odatle imam neke informacije.
Sto se tice Santorinija i Mikonosa, nisam bila, ali verujem da bi mogao da imas posla, bar sto se tice klijentele ali ne znam kakva je situacija sa kontrolom i koliko je ozbiljna....
Opet, dosta tih pitanja mozes da postavis i na tom forumu pa sve sto saznas iznesi ovde, kako bi bilo od pomoci i drugima...

santorini,iako relativno mali otok , ima plaže solidne veličine,sa 'istočne strane' ,npr u kamariu sam bio.jer je zapadna strana okrenuta ka vulkanu i tamo su ti mjestašca urezana u brdo i tu su varijante male vile sa privatnim bazenima,a u dnu su plažice..(npr Oia iliti Ia )..i tamo,u kamariu, je bilo tih tajlanđanki i baš je tako negdje bila cijena,oko 15-ak eura za ne previše minuta masaže,možda 20,slabo se sjećam..
santorini je ,rekao bih malo luksuznija varijanta otoka, prodaju romantiku naveliko(uvršten u top 10 najromantičnijih mjesta na svijetu ) pa ga dosta biraju za medeni mjesec tek oženjeni,a oni sigurno ne gledaju svaki euro pa i potroše..kakve su kontrole,ne znam,ali u 7 dana boravka policiju nisam vidio,a na skuteru sam obišao kompletan otok ( 2 tanka u jednom danu i noći :) )

santorini,iako relativno mali otok , ima plaže solidne veličine,sa 'istočne strane' ,npr u kamariu sam bio.jer je zapadna strana okrenuta ka vulkanu i tamo su ti mjestašca urezana u brdo i tu su varijante male vile sa privatnim bazenima,a u dnu su plažice..(npr Oia iliti Ia )..i tamo,u kamariu, je bilo tih tajlanđanki i baš je tako negdje bila cijena,oko 15-ak eura za ne previše minuta masaže,možda 20,slabo se sjećam..
santorini je ,rekao bih malo luksuznija varijanta otoka, prodaju romantiku naveliko(uvršten u top 10 najromantičnijih mjesta na svijetu ) pa ga dosta biraju za medeni mjesec tek oženjeni,a oni sigurno ne gledaju svaki euro pa i potroše..kakve su kontrole,ne znam,ali u 7 dana boravka policiju nisam vidio,a na skuteru sam obišao kompletan otok ( 2 tanka u jednom danu i noći :) )

Hvala, a jel znaš možda kako se kreću cene iznajmljivanja nekog stančića na mesečnom nivou u Kamariju i uopšte na Santoriniju? Koliko sa kuhinjom, koliko bez?

Pozdrav svima iz vrele, vrele, vrele Republike Grcke. Nalazim se u Perisi na Santoriniju. Krecemo sa generalnim utiscima, moram da budem brz kao munja, net-kafe se zatvara za pola sata. Mozda cu pisati malo nepovezano ali krenucu redom:

Grcka granica-price da traze ovo i ono na granici su price za malu decu i to se stvarno retko desava, nisu nam trazili NISTA osim pasosa ali opet tvrdim da osiguranje treba obavezno da imate ako hocete da radite u GR, ne zbog carine nego zbog vas. Svi sa kojima sam ja pricao i ove i prosle godine su mi isto rekli za granicu.

Santorini-sve je drugacije nego na Kritu, generalno je sve skuplje ali ako se malo trazi mogu da se nadju nize cene. Npr. internet kosta 2 evra sat, u Hersonisosu je evro, hleb je 90 centi do 1 evro... Kazu da je ovo jedno od najskupljih grckih ostrva. Mikonos pa Santorini. Toplije je nego na Kritu, i pesak i more. Ostrvo je lepo ali nije nista posebno. Japanskih turista ko salate. Kineza na plazama ko salate a dosadni su ko proliv, to sam licno iskusio. Ima raznih nacionalnosti ali mislim da su vecina turista sa engleskog govornog podrucja, ima dosta Engleza, Francuza, cini mi se i Svedjana, Kanadjana...

Cenkajte se za sve za sta vam ne izdaju racun a Grci ko Grci, sto rece ona seljancura direktorka MMF-a, ne placaju poreze uopste tako da vam retko gde i izdaju racune. :mrgreen: Stan sam nasao za 220 evra mesecno u 1 malom hotelu, a cuo sam da je neko nasao stan za 200 sa kuhinjom, prosto neverovatno, zato ja kazem da mora da se trazi i da se cenka. Cene ce biti takve jos nekih nedelju, nedelju i po a posle idu gore. Prava sezona jos nije pocela, krece tek od 1. jula, ceka se 1. juli, cekaju se sutrasnji izbori u GR, za koga ce da glasamo bre? :mrgreen:

Uglavnom, ima malo turista, plaze su vise nego poluprazne tako da mislim da je trenutno jos rano za posao ovde ali sve ce brzo krenuti. Za net sam pokusao da se cenkam ali nisam uspeo. :mrgreen: Grka ima mnogo vise nego na Kritu, mislim, ne apsoluto, procentualno, kad se vozis busom, u busu cujes grcki i eng. dok secam se prosle godine na Kritu, samo ruski, ruski i ruski. :mrgreen: Na plazama se isto moze cesto cuti grcki dok je to u Hersonisosu retkost.

Za one koji hoce da rade u nekom nocnom klubu ili pabu, bolje je da idete na Krit (pogotovo Hersonisos) jer ovde nocnog zivota gotovo da i nema, pre neki dan idem setalistem izmedju 12 i 1 nocu i NIGDE ZIVE DUSE, mozda je u Kamariju drugacije, ne znam. Za posao u restoranima-sto da ne. Plaze su dosta vece i sire nego u Hersonisosu i uglavnom su spojene. Mislim da je kontrola ovde manja, policija se retko vidja, Kineza i crnaca sto rade na plazama-ko salate i SVI ONI RADE NA CRNO. Srba ovde u Perisi gotovo da i nema, na brodu sam upoznao 1 Srbina koji radi u Kamariju, a ovde sam upoznao samo 1 srpsku radnicu mada sam cuo da ima jos jedna i cuo sam da postoji jos 1 Srbin koji masira po plazama ali ga nisam upoznao. Upoznao sam samo 5 srpskih turista a obisao sam sve 3 plaze uzduz i popreko, Perisa-Perivolo-Sveti Djordje.

Toliko za sada, pozdrav.

Nek ti potraga bude uspesna kao i cela sezona ;)
Reci mi samo kako si dosao, jel si isao na varijantu uplacenog aranzmana ili si platio prevoz preko neke agencije ili kako?

Pozdrav!

Hvala lepo, ma meni je bitno da zaradim prvi milion (indeksiran u evricima naravno) a posle cemo lako! :mrgreen: Radim vec drugu sezonu u GR a jos nisam postao milioner, sramota bre, kako cu kuci na oci familiji? :hahaha:

Ma rodio sam mecku dok sam dosao ovde, dosao sam autobusom i brodom, autobusom sam stigao u Atinu u podne po srpskom a 1 po grckom vremenu, autobus je Siamos 56 evra 1 smer, metro je blizu stanice i kosta nesto smesno, brod sam uzeo Blue star Paros, 37,5 evra 1 smer ali cena zavisi od broda i kabine, stigao sam u luku u pola 3 nocu pa se posle putuje do Fire ili zeljenog grada jos dodatno, ma uzas!

Ej udoban ovaj internet kafe, kozne fotelje ili od skaja tako nesto, taman za mene! :mrgreen: Ali ova usluga kosta 2 evrica sat pa vi vidite! Danas su izbori u GR, dal ce da pobede ovi nasi, bre? :mrgreen:

E ovako, sto se tice posla videh pre par dana pise potreban radnik negde kad sad vise nema da pise. Ko voli mogao bi da radi u beach baru ili nekom restoranu a kolike su im zarade pojma ne znam. Sela do mene neka Engleskinja, debela ko tenk je*o te! :mrgreen: Ne znam sta drugo da napisem, kome treba posao, a ima malo vise para, nek stisne petlju, nek sedne na avion ko covek da se ne maltretira po brodu i busu i pravac Santorini ili Grcka, uopste. Pa ne mogu ja sam da ih izvadim iz krize, bre! Mislim, pokusao sam prosle godine da izvadim Krit iz krize ali nisam uspeo, mnogo veliki. Santorini je mali, nadam se da cu uspeti ali opet, ne mogu sve sam. :mrgreen:

Ej prica ova Engleskinja na Skajpu i kaze: I AM VERY HOT! Pa kako da ne budes hot kad te ima 200 kila sa sve mobilnim i naocarima? :mrgreen:

Pozdrav ljudi, pojma ne znam kad cu sledeci put na net, al ja ne mogu bez neta, sto bi rekli Spanci, definitivamente! :per:

Idemo dalje, samo brzo brzo brzo:

Pre nego sto sam stigao ovde citam na netu, kazu ljudi vetar na Kikladima jak, nisam obracao paznju na to ali sad vidim da bas ume jako da duva, pogotovo nocu, pre neki dan i kontejner prevrnuo.

Kazu isto ljudi na netu da su linije na Santoriniju jeftine i redovne, mislim autobuske, ne kokainske. :mrgreen: Ku..c redovne a nisu bas ni jeftine. Autobusi su redovni tj. tacni samo iz Fire posto im je tu stanica a iz Perise i okolnih mesta znaju da kasne 15, 30 min. pa i vise, ma haos. A pretpostavljam da je slicno i u Kamariju. Hocu da kazem da nije bas sve sto pise na netu u vezi GR tacno.

Imam jos toliko vremena da kazem da je sve to lepo da se pise i prica preko neta ali na terenu je malo teze i komplikovanije. Ali u svakom slucaju je situacija MNOGO bolja nego u Srbiji. Pozz.

Idemo dalje, samo brzo brzo brzo:

Pre nego sto sam stigao ovde citam na netu, kazu ljudi vetar na Kikladima jak, nisam obracao paznju na to ali sad vidim da bas ume jako da duva, pogotovo nocu, pre neki dan i kontejner prevrnuo.

Kazu isto ljudi na netu da su linije na Santoriniju jeftine i redovne, mislim autobuske, ne kokainske. :mrgreen: Ku..c redovne a nisu bas ni jeftine. Autobusi su redovni tj. tacni samo iz Fire posto im je tu stanica a iz Perise i okolnih mesta znaju da kasne 15, 30 min. pa i vise, ma haos. A pretpostavljam da je slicno i u Kamariju. Hocu da kazem da nije bas sve sto pise na netu u vezi GR tacno.

Imam jos toliko vremena da kazem da je sve to lepo da se pise i prica preko neta ali na terenu je malo teze i komplikovanije. Ali u svakom slucaju je situacija MNOGO bolja nego u Srbiji. Pozz.

Ivane, kakva je trenutno situacija sa poslom u Gr, kolike su dnevnice itd?

Ja nameravam opet da se vratim da radim na Peloponezu verovatno u Argos, negde u Septembru,

kolika god da je kriza moze bolje da se zaradi nego u Srbiji.

Pozz svima, vratio sam se kući i uveo net. Idemo redom:

Celo leto sam masirao na plažama na Santoriniju, Naksosu i Kritu.

Santorini je PREDIVNO ostrvo. Bio sam u Perisi, Perivolu i Svetom Đorđu, Perisa nije baš nešto ali je Santorini u celini PRELEP! Ima mnogo Kineza i od njih ne može da se radi. Ima dosta i crnaca. Stan sam našao za 220e mesec u hotelu mada je prosečno skuplji. U početku kontrola rada na plažama nije bila velika a posle sve veća i veća a na kraju i u civilu. Privodili su me jednom, bila je to zajednička akcija policije, komunalne policije (dimosa) i obalske straže i privodili su mene, Kineze i crnce. Nisu me ništa kaznili, nisu mi stavljali lisice iodređivali pritvor, držali me u stanici 2-3 sata i pustili me. Oduzeli mi torbu, dimos kad te na'vata oduzima ti sve živo! Nisam radio neko vreme pa sam nastavio. Teško je za rad, pesak je crn i mnogo je vruće.

Santorini je 1 od najskupljih GR ostrva. Mislim da su prosečne dnevnice 25-30e. Nije bilo lako za posao, pričali mi ljudi. U početku je i meni išlo loše a posle bolje. Klijentela je bogata, turista ima IZ CELOG sveta a najviše iz Japana, VB, Australije, Amerike...Na Santoriniju sam bio 2 meseca a potom sam krenuo napred.

Naksos: Bio sam u Svetoj Ani, Plaki i Svetom Prokopiosu. Ostrvo je KAO IZ RAJA. Pesak i more su lepši nego na Santoriniju i Kritu ali je Santorini generalno gledano lepši. Ima manje Kineza, Grci i Kinezi su bolji i na Naksosu mi je bilo super. Nešto je skuplje na Naksosu a nešto na Santoriniju. Naksos je manje ekskluzivan ali pošto sam došao u špicu sezone bilo mi je teško da nađem stan i morao sam da ga platim 10e dnevno tj. oko 300e za mesec.

Krit: Bio sam u Retimnu. Teže Grke i bolje turiste nego u Retimnu nisam upoznao. Grci su stvarno katastrofa, težak narod, loš užas. Na mnogim plažama mi nisu dali da radim, skoro svuda gde su me pustali mi traže pare, 5 ili 10e po masaži. Imao sam brdo problema i NIKOME ne bih preporučio da radi u Retimnu, jeste lep grad i jeste da mogu da se uzmu lepe pare ali ti sve to izađe na nos. Znači turistički DA, radno NE. Grad je veliki i prelep. Kinezi su ološ i stoka skoro svuda u GR a pogotovo u Retimnu. Čak sam i s njima imao problema, narod u Retimnu je loš ali su turisti ekstra: Norvežani i ostali Skandinavci na sve strane, Zapadnjaci, Rusi...Inače, bio sam i u Baliju i tamo RUSI NA SVE STRANE, znači ko da si došao u Rusiju! :lol:

NIKOME ne bih preporučio da probija 90 dana u GR BEZ NEKE ZAŠTITE! Pričali smo o tome da je rizično biti u kolima ili voziti skuter bez kacige ili biti u noćnom klubu zbog racije i da se skoro nikad ne dešava da te policija legitimiše danju na ulici peške ali evo šta se meni desilo letos u Retimnu. Bio je to kraj sezone, išao sam ulicom danju peške, i policija se sa druge strane ulice zaustavlja u džipu, 3 policajca i zovu me da pređem ulicu da me legitimišu. Znači iz čista mira, usred bela dana. Naravno, boravak mi je već odavno bio istekao ali sam imao neku zaštitu. I ja dođem, traže mi papire, pitaju me odakle sam, ja im pokažem kopiju pasoša, traže original, ja kažem kući i radio sam nešto što bih i vama preporučio, pravio sam se da ne znam engleski. Pretresali me malo, pogledali mi torbu ali mi nisu našli cenovnike tad. I onda me opet vozili u stanicu da me provere u kompu. Po drugi put me vozili u stanicu u policijskom džipu ovo leto i nijednom im nisam platio gorivo. :D U stanici mi nađu cenovnike, opet me pretresali, i rekli mi da bi mogli da me kazne 1000e ali kao nema veze. :lol: A ionako me nisu uhvatili na delu. I ništa mi više nisu rekli za masažu, ništa mi nisu oduzeli, proveravali me u kompjuteru ali ništa nisu našli i toliko o tom njihovom svemoćnom kompjuteru u stanici. I na kraju smo išli u stan da mi vide original pasoša i kad videli da je sve OK rekli endaksi. I rekli mi samo da nosim original pasoša sa sobom. Imao sam zaštitne mere inače da nisam, sad bih vam pisao iz ćorke! :lol:

Dakle, nije toliko opasno raditi na crno u GR (mada može da bude) ali boravak na crno MOŽE DA BUDE VEOMA OPASAN jer rizikujete zatvor do mesec-2, deportaciju i zabranu ulaska u Ševeningen. :per: I zato preduzimajte mere zaštite! Sve u svemu, nije bilo loše, prilično sam se razočarao u Grke, dosta sam se cimao, maltretirao ali najbitnije je da sam postao milioner! :per: Pozzzzzzzzzzz!

Poslednja izmena:
Idemo još: Grčki vam treba u nekim mestima, i za neka radna mesta, negde da, negde ne a engleski je obavezan. Postoji rizik da vam poslodavac ne isplati zarade pa se posle tužite i sudite s njim pa dara skuplja od mere, Grci su to. A ono što sam rekao za boravak na crno to vam zavisi malo i od horoskopa :lol: Možete da boravite na crno 15 godina i da vas nikad ne legitimišu a mogu kao mene da vas legitimišu 2 puta za 2 sezone. Znači nisam rekao da je to obavezno opasno ali može da bude opasno i možete da na**bete ako nemate sreće i pameti.

Avion je bolji od ostalih prevoza i mnogo je jeftiniji kad se rezerviše ranije.

I da da ne zaboravim: POZDRAVLJAM SVE FORUMAŠE UZ:

:rotf:

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, izvinite što ću pisati malo nepovezano ali pisaću kako se čega setim:

Kao što rekoh, Perisa i nije baš nešto i ima previše slobodnog prostora i praznine ali je Santorini u celini prelep. Fira je lepa, FIROSTEFANI JE PRELEP, postoji veoma lep pogled sa litice na more i ekstra je! Svima bih preporučio da se venčaju u Firostefaniju! :super: :rotf:

Konačno sam uspeo da svojim poštenim radom na crno izvadim Grčku iz krize! :rotf: Ako ponovo na TV-u vidite neke demonstracije u GR, da znate da to nije zbog krize nego da Grci 'oće da im se vratim, prosto ne mogu da žive bez mene! :rotf:

TVRDIM da kada prvi put idete u Grčku i kada vam je pasoš prazan, SIGURNO ćete proći granicu i neće vam tražiti nikakva dodatna dokumenta osim pasoša. E ako ste već bili u GR i ako ste radili na crno prošle ili pretprošle godine 3 meseca i legalno izašli iz GR, POSTOJI MOGUĆNOST da imate problema na granici, da vas ne puste odma', da vas ispituju i da vam traže osiguranje, povratnu kartu ili pare kao dokaz! Znam za nekoliko takvih slučajeva kojima su to tražili na granici, neke su pustili da uđu u GR, neke ne. U tom slučaju je najbolje da imate nešto od navedenog ili eventualno da idete u GR preko neke turističke agencije, tj. sa turističkim aranžmanom a kad vas nešto pitaju da kežete da idete kod sestre, brata ili rođaka ili u krajnjem slučaju ako nekoga poznajete u GR, da im kažete da vam je to brat i da idete kod njega i da se dogovorite da oni njega pozovu i on to da potvrdi mada se ovo retko dešava. Možda su pare kao dokaz dovoljne. U suštini, vi imate pravo da boravite u GR 3 meseca (nemate pravo da radite ali zato i radimo na crno zato što nam za rad na crno ne treba dozvola :lol:) ali zbog toga kad vam vide to u pasošu mogu da vas kecaju i da vam traže dodatne dokumente i dokaze. A možda i neće, možda prođete bez problema, ali to već zavisi od raspoloženja carinika. Npr. grčki granični policajci obično ulaze u autobus na granici da vrate i provere pasoše i lica putnika međutim, sad, kad sam se vraćao iz GR, on uopšte nije ulazio u autobus na granici, možda i zbog toga što sam se vraćao Alamanisom a čuo sam da oni imaju dobre veze sa Grcima, tj. carinom pa ih nešto i ne proveravaju mnogo.

Postoje 4 granice između Srbije i Grčke, i dosad kad sam pisao o granici mislio sam na grčku granicu. Dakle, postoje srpska granica, makedonska ulazna, makedonska izlazna i grčka granica. Na srpskoj i makedonskoj granici prema Srbiji VAM SIGURNO NIJE POTREBAN PASOŠ već je dovoljna samo lična karta. U to sam se lično uverio. Naravno, ovo važi za nas, državljane Srbije. Na makedonskoj granici prema Grčkoj i grčkoj granici vam je potreban pasoš. Postoji naravno i mogućnost da u GR uđete preko Bugarske ali to je manje važno jer većina Srba u GR ulazi preko Makedonije. Nisam nikad putovao tim putem ali mislim da ne postoji granična kontrola između Bugarske i Grčke pošto je to prelaz unutar Šengen zone.

Kad sam se vraćao iz GR, od Irakliona do Soluna sam putovao avionom, i to po prvi put u životu i kao što vam rekoh, nije ništa strašno leteti avionom, zajebano je kad avion počne da pada. :lol: Ali ni to nije toliko opasno, otvorite padobran, u'vatite se za prvu stjuardesu, skočite u more, preplivate do obale i to je to! :rotf:

Privođenje: Nudio sam masaže na plaži Best u Perivolosu, i sad obično kad nudim masažu obično gledam prema ulici, uglavnom napred da vidim muriju i dimos kad nailaze, međutim, oni u tom trenutku nisu išli kolima nego su stajali na ulici pored plaže i ja ih nisam video. Imali su zajedničku akciju murija, dimos i obalska straža, i video me dimos, svirnuo i pozvao da se popnem na ulicu, tražio mi papire i da pogleda torbu, i pitao me da li radim masaže na plažama, ja sam mu rekao da. Pitao me odakle sam, ja kažem iz Srbije i počnem da mu kenjam kako imam troje dece kući i moram da radim, bla, bla! :D On kaže znam znam! Oduzeo mi je torbu i reko mi da uđem u kola dimosa, tamo su već bile 2 Kineskinje, 1 imala lisice, 2. nije. Seo sam pored njih i čekao da na'vataju još neke. Tog dana su nas pohvatali možda 15-ak. Posle nekog vremena su nam rekli da pređemo u policijski džip, rasporedili su nas, ja sam seo između 2 crnca, Kineskinje su valjda bile u nekim 2. kolima. A crnci smrde brate, katastrofa, KOŽA IM SMRDI, je*o te! Džaba im da se kupaju. Jedan je imao lisice, drugi nije, usput smo stali još jednom, da na'vataju još neke crnce i onda smo pošli u moj hotel da im dam original pasoša. Onda su nas vozili u stanicu koja se nalazi u 2. mestu-selu i na ulazu u stanicu mlađi pandur nam kaže dobar dan, kako ste, dobro došli! :rotf:

I uđemo ja i 2 crnca u 1 otvorenu prostoriju i tu čekamo, čekamo, čekamo, čekamo. U međuvremenu policija je brojala i popisivala svu robu koju je dimos oduzeo od crnaca, jer dimos kad nahvata crnce oduzme im svu robu koju prodaju na plažama bez dozvole. Sećam se da su se Kinezi toliko slobodno i opušteno ponašali u stanici kao da nisu tu privedeni nego su došli na čaj u 5. Pošto je dosta Kineza bilo privedeno, nije bilo mesta za sve u stanici nego su neke Kineskinje čekale ispred stanice, i 1 Kinez u stanici i 1 Kineskinja ispred stanice su u 1 trenutku pričali toliko glasno kroz prozor da je 1 policajac došao i zatvorio onaj prozor. Verovatno nije više mogao da ih sluša! :rotf:

I posle 3-4 sata čekanja, pozovu me i pitaju šta radim na Santoriniju i ja im kažem i on mi kaže da to nije dozvoljeno i ja tu i njega slažem kako imam 3 deteta kući, teška situacija...:lol: I kažem mu da ja nisam došao u GR da kradem i pljačkam nego da radim pošteno. I on meni tu kaže da ako me hahvataju sledeći put da mogu da me zatvore najmanje mesec dana, ali to je slagao naravno da me uplaši! I vratio mi pasoš i na izlasku iz stanice 1 policajac mi rekao idi bilo gde Santorini finiš, zapamtili smo te, pazi se...

A kad sam počeo tamo da radim, baš sam se pitao gde im je policijska stanica pošto su Perisa, Perivolo, i Sveti Đorđe toliko mala mesta da nemaju stanicu. Pazite, i Hersonisos je malo mesto ali sećam se da sam svaki dan kada sam radio prolazio pored policijske stanice koja se nalazi na samom moru. I baš sam se pitao gde im je stanica na Santoriniju, to me je živo zanimalo. I eto, saznao sam to lično i uživo! Čuj čuo-bio unutra, ba! :rotf: I posle privođenja sam rekao sebi-znaš kad ću da se pitam gde im je zatvor? NIKAD!!! :rotf: A zatvor se nalazi na Naksosu i kasnije sam otišao da radim na Naksos ali se NIKADA nisam pitao gde im se tačno nalazi taj zatvor! Ne znam zašto ali to me prosto nije zanimalo! :rotf:

To je bilo u junu na Santoriniju a u oktobru pred kraj sezone na Kritu sam po 2. put imao susret sa murijom. Idem ulicom i policijski džip prolazi pored mene i zaustavlja se, 3 pandura unutra, 1 izlazi iz džipa i zove me da pređem ulicu, ja prelazim i on me pita odakle sam, ja kažem iz Srbije a onda sam uradio nešto što bih svima preporučio u ovakvoj situaciji-pravio sam se da ne znam engleski! :lol: I oni me ispitaju, ja ih kao pola razumem, pola ne razumem... :mrgreen: I traže mi pasoš, ja im dam kopiju, pitaju me za original, ja kažem kući, i malo me pretresali, izvadio sam neke stvari iz džepa i sve OK, a onda mi 1 pandur tražio da mu pokažem torbu, ja se tu malo pravio lud al nije uspelo, :mrgreen: i pokazao sam mu torbu tako što sam izvadio peškir i on mi cenovnik nije ni našao. I kao ajmo u stanicu da me provere 5 minuta u kompjuteru, i pođemo mi i oni me pitaju jel sam turista, ja kažem turista naravno, šta bi drugo :mrgreen: i tu me još malo ispitaju u džipu i ja im pola rekao istinu, pola slagao i u stanici, ja stavim torbu na pod, al đavola 4 pandura oko mene i pitaju me za godište, prezime, bla, bla, 1 pandur mi opet uze onu torbu da je pogleda i naravno, nađe cenovnik, a drugi pandur me pita: KANIS MASAZ? što znači RADIŠ MASAŽU? i ja se tu opet malo pravio lud, kao hotel ovo, ono :mrgreen: i onaj 2. pandur mi kaže, lagao si nas, ti nisi turista i onda mi kaže da ustanem i krene da me pretresa i terao me da povadim sve iz džepova i da stavim na sto i otvarao mi novčanik...I kažu mi, kaži nam istinu! I onda mi kažu da bi mogli da me kazna 1000 e al nema veze! :mrgreen: I ja ih tu kao ne razumem bla, bla i kažem im na lošem eng. aj gud, no krajm, no kriminal, a oni meni kažu mali kriminal al kao nema veze! :mrgreen: Doduše, nisu me ni uhvatili na delu.

I džabe im provera u kompu, ništa nisu našli nego smo morali da idemo kući da mi vide original i kad su videli da mi je original OK rekli su mi samo da nosim pasoš sa sobom i to je to. Mislim, u tom trenutku mi je već odavno bio istekao dozvoljeni boravak u GR ali sam ja na vreme uradio mućkanje u skladu s propisi! :mrgreen:

Eto, ispričao sam vam 2 događaja i grdno vreme potroših. Moram malo da razmislim o tome kada ću vam sledeći put opisivati konkretne događaje u GR. :lol:

Poslednja izmena:
Ćao drugari, Sbija je samo žica na gitari....
Moja priča je ovakva:
Prošle godine smo ja i devojka dali otkaze u jednoj firmi u srbiji i seli u bus i pravac Solun. Tamo smo bili par dana kod jednog Grka koga smo upoznali preko ''couch surfinga'' i puno nam je pomogao. Malo smo putovali, bili u jednom studentskom kampu i onda krenuli od Kalite-e (halkidiki) pa na jug da tražimo posao. Posle 3-4 dana oboje smo našli posao u Polichrono-u, što je bilo relativno teško jer je bio 15 jul, ali eto uspeli smo. Radili smo kao konobari, na plaži u taverni... 25 e dnevnica i imali smo 2 obroka. Stan mi je nasao gazda i placali smo ga 15 e dnevno a posle sam ja spustio na 10(znaci svako po 5). Po meni, dobili smo posao jer znamo srpski, jer na halkidikiju i uopšte u severnoj Grčkoj najviše dolazi Srba i Makedonaca.
Kako da vam kažem, mi smo krenuli kasno jer se jednostavno tako odigralo. Koliko smo bili i koliko smo radili ja sam zadovoljan. Ali mislim da ako se krene ranije (kraj maja- pocetak juna) može da se nađe posao i bolje prodje. Mi smo pomalo avanturisti pa smo tako i išli kroz grčku. Zamolili smo gazdu jednog hotela u Kalitei da ostavimo naše kofere kod njega dok ne nadjemo posao a sa sobom smo poneli samo najosnovnije stvari, gitaru i sator :) Spavali smo na plaži 3 dana i bilo je super, kasnije auto stop do polichronog i tamo smo završili. Jedan savet: ako spavate na plaži spavajte unutar šatora, jer ja sam tu noć spavao u vreći napolju i ujutru sam se probudio bez iphona. Kako, verujte mi ne znam, i novčanik i mob su mi bili u istom džepu u bermudama u kojima sam spavao a samo je mob nestao.
Polichrono je malo mestašce gde dolaze uglavnom porodice srednjeg staleža, tako da od bakšiša nema nešto mnogo. Ima dosta Albanaca koji tamo rade, neki preko zime kreče a preko leta se zezaju a neki rade preko leta. Što se tiče srpsko-albanskog pitanja, nikada nisam imao problem sa tim jer nisam tu temu nikada ni potezao. Oni su tamo da bi se zezali maksimalno i da bi bili sa što više devojaka, što je dok se ne naviknete malo spooky. Većina njih će vam reći lažno ime, iz dva razloga, jer ste Srbin i ako ste srpska devojka nećete želeti da imate posla sa njima a oni žele baš suprotno ;) Tako da devojke otvorte četvore oči!!! Bugari kao što je gore rečeno, hoće samo da vas iskoriste, jer sam upoznao brata i sestru koji bi učinili sve da udjete u beach bar samo da bi napunili lokal...
Pare sam držao kod gazdarice uglavnom, a kada je jedan britanac s kim smo se družili krenuo za srbiju njemu smo dali da nam ponese odredjenu sumu, kako ne bismo bili sumnjivi na granici, mada niko nas ništa nije pitao. Da su pitali ja bih im rekao adresu tog grka iz soluna, i da sam bio celo leto sa njim. Naravno njega sam pitao da li je to ok :)
Znači ja sam ovak išao:
1. Kupio povratnu kartu do soluna
2. Odatle busom do Halkidikija, 2 dana u Kalitei u jednom hotelu i tu ostavili kofere.
3. Polichrono, šljaka do septembra, kada se polako gasi sezona
4. Nazad solun(Thesaloniki) i bus za kući.

Back