Da.... alternativna resenja moras imati. Bez obzira da li se udajes iz ljubavi ili pravis deal sa prijateljem. Grci sami za sebe kazu da su prvaci sveta u laganju. Vodi racuna. Licno nemam nista protiv braka zbog papira..pa cak i savetujem nasim i makedonskim mladicima, koji rade u turizmu preko sezone, da se "zaljube" u neku scandinavku ili engleskinju i da brisu sa Balkana - ako nemaju bolje resenje.
Ako je i kod tebe takav slucaj..."spremaj" drugog Grka i cim se razvedes (daleko bilo), odmah se vencavaj sa drugim, Najbrze je i najbezbolnije.
Ako je brak iz normalnog razloga - ljubav i stvaranje porodice... e onda, prvo moras da budes spremna na strpljenje, ustupke i prihvatanje nekih novih stvari u zivotu .I pored toga sto smo jedan od najslicnijih naroda..MNOGO se i razlikujemo. I bori se da do toga ne dodje (razvod).
Licno.... da sam zensko, zasnovao bih porodicu sa grckim drzavljaninom, samo pod uslovom, da se on "posrbi" a ne da se ja "pogrcim".
Ovo kazem, zato sto poznajem 7-8 brakova, gde Grci zive u Srbiji... i sve koje poznajem su....IDEALNI. Tako cujem i za ostale. Ali zato, jos veci broj parova, koji zive u Grckoj i koji su vec razvedeni. U velikoj meri, nisu krivice do pojedinaca, vec je dosta i do klime, lepog zivota, mora, turistkinja....
Zaista ne znam, koliko treba da traje brak da bi "opstala" bez njegove podrske. Ali po najobicnijoj logici..cim dobijes dozvolu za rad (adeja ergasias), postajes nezavisna, jer je to u isto vreme i dozvola boravka.Znaci, po meni najbolji "plan B,C,D.." jeste, da sto pre dobijes dozvolu za rad. i onda, u slucaju razvoda, gubis samo vencani list.
Nemoj samo napraviti gresku, kao jedna dama.... koju je izdrzavao "suprug" i imala je samo adeja paramoni (dozvolu boravka), pa kada je dobila "otkaz", dosla je na turisticku destinaciju, da radi na crno i da trazi "bracnog druga". Naravno bez novca, bez ljubavi ali i bez volje da na drugi nacin, "kompenzira".... sanse su joj bile nikakve. Daj boze, da je uspela....ali, sumnjam. I nije mi poznato.
Moj savet ti je da zgrabis taj posao, i odvajaj u stranu po neki evro...za zlu ne trebalo.
Mozda bi mogla "manja atina", da ti pruzi bolje informacije (sorry, za prozivku).
[