Sezonski posao u Grčkoj

Grcka ima velikih ekonomskih i politickih problema. Da sam na vasem mestu probala bih pre da odem na Kipar. Plate su daleko vece i nema toliko stranaca. Prosecna neka slj plata je oko 1100 evra, dok je ovde u najboljem slucaju 700 (za isti posao).

Pitanje za sve upucene kojih ovde reklo bi se ima puno ;) jedan moj prijatelj je 7 godina ziveo i radio u Grckoj ali zezne se pa dodje u Srbiju 2008 planirajuci da se nastani ovde za stalno, medjutim kad je skrckao ustedjevinu i video da ovde ne moze da se snadje vratio se opet tamo ali posto nije produzio papire u medjuvremenu :roll: vec godinu dana sljaka na Kritu na crno.
Da li neko ima iskustva sa takvim produzavanjem, povracajem papira ili neki savet ili bilo kakvu ideju posto mu u Kalivesu (pored Hanije) samo kazu da ceka?
Sad je situacija malo drugacija dole zbog mnogo Libijaca, Marokanaca i nekih crnaca koji su problematicni pa je i policija aktivnija.
Unapred hvala, svaka informacija je dobrodosla.

Posto vidim da bih mozda mogla i ja da pomognem nekom informacijiom za sve one koji su hteli da beru nesto, masline se beru preko zime, cini mi se i pomorandze, znaci da je za te poslove kasno.
Prosle godine je turisticka sezona propala jer zbog strajka turisti nisu ni mogli da dodju do ostrva, osim onih koji su putovali avionom, a oni su uglavnom bili u nekim hotelima, kupali se u bazenu i gledali more sa terase...
Kazu da ima puno rezervacija ove godine i da ce biti mnogo bolje. Sredinom maja se traze radnici za te poslove tj vezane za turizam.
Do ostrva je jeftinije otici busom Alamanis do Atine pa taksi pa trajekt, druga jeftinija opcija je avionom Aegan sa povratnom kartom.
Dobro je otici za znanjem jezika, narocito engleskog i grckog jer se onda moze naci nesto malo bolje jer ima mnogo entuzijasta koji bi da rade fizicke poslove.
Kao sto se vidi iz predhodnog posta imam dole dve persone koje isto tako tragaju trbuhom za kruhom i mogu da odgovorim na pitanja vezana za Krit.

I ja cekam neki komentar za Agavu. Ja sam im poslala "prijavu" prosle nedelje ali njih nema da se jave. Nisam poslala kopiju pasosa uz prijavu kao sto traze, mislim da je to malo previse za prijavu. :)
@ Alisterion

Gde planiras da ides, kada?

Pozz
Veruj mi da nemam pojma ni gde salju ni kako ,ni kad,samo mi je bitno da je lova dobra i da ne upadnem u neku zamku.Tamo za 6 meseci kao ovde za 24 sljakanja.Aj ako dobijes nesto javi pa ko zna mozda se i sretnemo negde na grckoj plazi.Znas kako se kaze :cudni su putevi gospodnji!!:bye:

Planiram da odem krajem marta. Pre toga sam konkurisao novambra na branju maslina preko ''Agave''. Poslao cv.kopije stranica pasosa,slike i cekao. Na kraju zvao po nekoliko puta da bi mi rekli kako nece da mi se isplati jer po dogovoru 3e po gajbi ispalo duplo manje. Sada cu pokusati kao neki moji prijatelji da odem sam(jos bolje sa nekimod vas) i od vrata do vrata lagano,bez pritiska! Ocekuje se vrlo jaka sezona,pogotovo na ostrvima,gde bi trebalo za sat u hotelu(restoranu,kafani) i sl.da se placa oko 5e pa navise.Proceslljao sam ovu temu vise puta ovde na krstarici a i drugde. Ima i dobrih saveta,ima i losih,a ima i neverovatno glupih. Tako da izadjes na ista vrata na koja si i usao! Posto mi nije prvi put da odlazim na ovakav nacin(u Gckoj jeste),mogu samo da napisem vec otrcanu frazu:stisni m..a i kreni!

OOO Boze:dash:
Citala sam sve redom,neko kaze da su nase agencije prevarantske,da treba otici onako na slepo,ici od lokala do lokala,traziti posao.A sta da radi neko ko nema kintu da ode tako,a preko agencija je nesigurno?

Koliko sam ja uspela da vidim, i čujem svojim ušima neka iskustva, najbolje je otići u junu na 7 dana (to ti je oko 200e - neki su pozajmljivali) i u toku tih 7 dana tražiti neki posao po mogućnosti da traje celo leto tj dok ne isteknu 3 meseca i sledeće godine ćeš već znati gde i kako (a i uštedećeš, valjda, za odlazak sledećeg leta)... :)

Pozdrav svima

Interesuje me rad u Grckoj,ali ne na plantazama,a i nisam udata za grka,vec samo i i skljucivo rad u nekom hotelu.Cula sam za agenciju Agava iz Novog Sada.Ako ima neko tu da je otisao preko njih,ili mozda nesto vise zna o agenciji,molim da mi kaze.Inace sam proverila na sajtu Agencije za privredne registre,registrovani su, sve je kao regularno ali sam i cula da traze oko 1500 din.svaki mesec kao clanarinu.Samo mi je malo bezveze sto kad popunjavas njihov obrazac,moras da navedes i broj obuce i odece kao i sliku cele figure.Sticem utisak kao da se prijavljujem za Miss sveta ili jos gore kao da idem na prodaju a ne da radim i da zaradim neku pristojnu kintu.Aj ako neko nesto zna neka se javi

I ja sam ih proverila ;)
http://www.nsz.gov.rs/page/info/sr/agencije.html

Ne znam za članarinu, proveriću! :)
Što se tiče traženja podataka (broj cipela i sl :)) to ne mora da znači to što si navela, odnosi se na slučajeve za Ne daj Bože (tipa nestanka, neke nesreće, zemljotresa, poplave i sl :() da mogu da prilože i takve podatke koji bi bili od pomoći za pronalaženje!

:bye:

A pazi šta piše na dnu strane:
"Nacionalna služba za zapošljavanje i privatne agenije za posredovanje u zapošljavanju po zakonu nezaposlenim licima ne naplaćuju svoje usluge."

Poslednja izmena:
OOO Boze:dash:
Citala sam sve redom,neko kaze da su nase agencije prevarantske,da treba otici onako na slepo,ici od lokala do lokala,traziti posao.A sta da radi neko ko nema kintu da ode tako,a preko agencija je nesigurno?

A sta mislis da agencija radi za dz?ono posalje te o svom trosku a ti se tamo ne snadjes pa im ono dodjes kesh s kamatom?:lol:jedno su agencije za rad na brodu..u grckoj je druga prica

Kontam ja to,jer sam cula da Agava uzima 1500 din.mesecno kao clanarinu,e sad ako neko zna mail nekih proverenih hotela u Grckoj koji zaposljavaju i nase ljude,pa da im posaljem CV.
Sto se tice za rad na brodu,poslala sam mail Sea agency pre nekih mesec i jos se nisu oglasili,Safe cruise salje samo ljude do 35,ali postoje i kompanije kod kojih je starosna granica pomerena i krece se i do 45.
Poz:bye:
I da da napomenem, jedan moj poznanik je otisao preko Safe po drugi put na prekookeanski,oni uzimaju kintu tek kad si sigurno dobio posao .Sve ga je izaslo oko 800E.

Poslednja izmena:
Ne zamerite na ponekoj grescici,nova sam na forumu!Ovo beznadje me ubi!Muz i ja bismo da odemo da radimo,ne znam kome da se obratim,svi ljubomorno cuvaju kontakte...ludilo!Grcka je u pitanju,zaboravite ove agencije,ne nasedam.Dajte mi savet za pocetak!Govorimo engleski oboje,a aja sam godinu dana u srecna vremena u jednoj privatnoj skoli ucila grcki.pozdrav!

Mladic sa diplomom americke skole, se prijavio na oglas Omladinske zadruge, za konkurs tel.operatera za americku kompaniju. Kada im je pokazao diplomu, rekli su mu da ce biti prvi primljen. Naravno, ako se prvo uclani u zadrugu (300 pisljivih dinara). Nikad ga nisu pozvali na razgovor, ni posle 2 meseca i pored njegovog interesovanja. U Beogradu !!! Sta ocekivati od onih koji te salju u inostranstvo na rad, na konto uplacene clanarine? Onaj ko ti nudi posao u inostranstvu, po SVAKOJ logici, treba da naplati svoje usluge od prve plate.

Poslednja izmena:
PS. ODGOVOR NA GORNJE PITANJE ZA PAPIRE:
Zna on i sam sta treba da radi.... a to je da kupi sto pre odredjeni broj "enzima" (dani rada ili osiguranja). A to ce najbrze i najjeftinije uraditi na OGA- poljoprivredno osiguranje. Ne bi bilo lose i da se "isprsi" sa par stotina evra za nekog lokalnog advokata.Ide brze a i lakse je nego da se sam cima...
I jedna informacija za one koji zive u grckoj, pa imaju prekrsaj u saobracaju, za koji ih ceka sudjenje: doslo je do promena u zakonu, pa ako mozete odlazite na sve moguce nacine, dok ne prodju dve godine. Onda zastareva.Ranije je bio mnogo duzi rok zastarevanja...

Poslednja izmena:
Kalimera :)

Posto vidim da se ovde provukla prica koja mene interesuje a koja mozda nije vezana za ovu teme (sorry) htedoh da pitam, a pogotovo sto vidim da se neki dosta razumeju u sve to.
U vezi sam sa Grkom i planirali smo da se vencamo tokom leta. Pre neki dan sam dobila, preko nekih prijatelja, ponudu za posao na Kritu koju bih rado prihvatila...ali...papiri.
Razgovarali smo i odlucili da se vencamo sto pre. Koliko sam saznala, posle vencanja dobijam papir koji se zove "ble veveosi", sa tim mogu da boravim i radim u GR (ispravite me ako gresim). Prvo sto me interesuje kada se dobija taj papir, da li odmah po predavanju dokumenata? Da li sa tim papirom mogu da radim legalno? I na koji nacin?
Moze odgovor i na PP.
Mnogo bi ste mi pomogli, jer vise ne znam gde da pitam....
PUNO HVALA!

Gia tin Despoina:
Da mozes da radis.Malo ces se nacekati za dozvolu za rad, ali te "pokriva" ble veveosi i zahtev (opet veveosi) koji si podnela za dobijanje dozvole za rad. Skoro svaki dokument, pre nego sto ga dobijes, moze da zameni "veveosi" (potvrda). Pa i za tu "ble veveosi" (plavu potvrdu), imas pravo da trazis - dobijes, drugi veveosi - u stvari da cekas a dobijes "ble veveosi".
Vencajte se sto pre, predajte sve za razne "veveosi" i sa potvrdama (opet veveosi) u potragu za poslom....
Jedini uslov je da nadjes poslodavca da te zaposli i da ti placa osiguranje, koj je neophodno. Ako je inposible....onda radis kod jednog, a dajes pare drugom poslodavcu (obicno gde je jeftinije osiguranje) i kod njega si osigurana.
Ne ispustaj tu priliku za posao, jer je ljubav lepsa, kad se ima para...

Poslednja izmena:
Gia tin Despoina:
Da mozes da radis.Malo ces se nacekati za dozvolu za rad, ali te "pokriva" ble veveosi i zahtev (opet veveosi) koji si podnela za dobijanje dozvole za rad. Skoro svaki dokument, pre nego sto ga dobijes, moze da zameni "veveosi" (potvrda). Pa i za tu "ble veveosi" (plavu potvrdu), imas pravo da trazis - dobijes, drugi veveosi - u stvari da cekas a dobijes "ble veveosi".
Vencajte se sto pre, predajte sve za razne "veveosi" i sa potvrdama (opet veveosi) u potragu za poslom....
Jedini uslov je da nadjes poslodavca da te zaposli i da ti placa osiguranje, koj je neophodno. Ako je inposible....onda radis kod jednog, a dajes pare drugom poslodavcu (obicno gde je jeftinije osiguranje) i kod njega si osigurana.
Ne ispustaj tu priliku za posao, jer je ljubav lepsa, kad se ima para...

PUNO VAM HVALA na odgovoru!!!! Vidim da je opsti haos u Grckoj i koliko mi se cini tek ce biti, tako da ja lepo "zgrabim" prilike koje imam ... :)

Jos jedno pitanje bih imala za Vas posto vidim da se dosta razumete. Posto se sa Grcima nikad ne zna :) pretpostavljam da i sami znate :), moram da spremim i plan B, C, D... :), a poucena iskustvima nekih nasaih devojaka, sta se deava u slucaju da hocu da se razvedem, posle, na primer, godinu dana? Da li postoji neki zakonski rok u kome MORAM da budem u braku da bih se razvela? Prepostavljam da se svi papiri gube..sto je normalno. Verujem da su poostrili neke stvari zbog najezde "koliko-imas-penziju" devojaka.

Samo me interesuje, informacije radi.

HVALA!

Poslednja izmena:
Da.... alternativna resenja moras imati. Bez obzira da li se udajes iz ljubavi ili pravis deal sa prijateljem. Grci sami za sebe kazu da su prvaci sveta u laganju. Vodi racuna. Licno nemam nista protiv braka zbog papira..pa cak i savetujem nasim i makedonskim mladicima, koji rade u turizmu preko sezone, da se "zaljube" u neku scandinavku ili engleskinju i da brisu sa Balkana - ako nemaju bolje resenje.
Ako je i kod tebe takav slucaj..."spremaj" drugog Grka i cim se razvedes (daleko bilo), odmah se vencavaj sa drugim, Najbrze je i najbezbolnije.
Ako je brak iz normalnog razloga - ljubav i stvaranje porodice... e onda, prvo moras da budes spremna na strpljenje, ustupke i prihvatanje nekih novih stvari u zivotu .I pored toga sto smo jedan od najslicnijih naroda..MNOGO se i razlikujemo. I bori se da do toga ne dodje (razvod).
Licno.... da sam zensko, zasnovao bih porodicu sa grckim drzavljaninom, samo pod uslovom, da se on "posrbi" a ne da se ja "pogrcim".
Ovo kazem, zato sto poznajem 7-8 brakova, gde Grci zive u Srbiji... i sve koje poznajem su....IDEALNI. Tako cujem i za ostale. Ali zato, jos veci broj parova, koji zive u Grckoj i koji su vec razvedeni. U velikoj meri, nisu krivice do pojedinaca, vec je dosta i do klime, lepog zivota, mora, turistkinja....
Zaista ne znam, koliko treba da traje brak da bi "opstala" bez njegove podrske. Ali po najobicnijoj logici..cim dobijes dozvolu za rad (adeja ergasias), postajes nezavisna, jer je to u isto vreme i dozvola boravka.Znaci, po meni najbolji "plan B,C,D.." jeste, da sto pre dobijes dozvolu za rad. i onda, u slucaju razvoda, gubis samo vencani list.
Nemoj samo napraviti gresku, kao jedna dama.... koju je izdrzavao "suprug" i imala je samo adeja paramoni (dozvolu boravka), pa kada je dobila "otkaz", dosla je na turisticku destinaciju, da radi na crno i da trazi "bracnog druga". Naravno bez novca, bez ljubavi ali i bez volje da na drugi nacin, "kompenzira".... sanse su joj bile nikakve. Daj boze, da je uspela....ali, sumnjam. I nije mi poznato.
Moj savet ti je da zgrabis taj posao, i odvajaj u stranu po neki evro...za zlu ne trebalo.
Mozda bi mogla "manja atina", da ti pruzi bolje informacije (sorry, za prozivku).

[

Da.... alternativna resenja moras imati. Bez obzira da li se udajes iz ljubavi ili pravis deal sa prijateljem. Grci sami za sebe kazu da su prvaci sveta u laganju. Vodi racuna. Licno nemam nista protiv braka zbog papira..pa cak i savetujem nasim i makedonskim mladicima, koji rade u turizmu preko sezone, da se "zaljube" u neku scandinavku ili engleskinju i da brisu sa Balkana - ako nemaju bolje resenje.
Ako je i kod tebe takav slucaj..."spremaj" drugog Grka i cim se razvedes (daleko bilo), odmah se vencavaj sa drugim, Najbrze je i najbezbolnije.
Ako je brak iz normalnog razloga - ljubav i stvaranje porodice... e onda, prvo moras da budes spremna na strpljenje, ustupke i prihvatanje nekih novih stvari u zivotu .I pored toga sto smo jedan od najslicnijih naroda..MNOGO se i razlikujemo. I bori se da do toga ne dodje (razvod).
Licno.... da sam zensko, zasnovao bih porodicu sa grckim drzavljaninom, samo pod uslovom, da se on "posrbi" a ne da se ja "pogrcim".
Ovo kazem, zato sto poznajem 7-8 brakova, gde Grci zive u Srbiji... i sve koje poznajem su....IDEALNI. Tako cujem i za ostale. Ali zato, jos veci broj parova, koji zive u Grckoj i koji su vec razvedeni. U velikoj meri, nisu krivice do pojedinaca, vec je dosta i do klime, lepog zivota, mora, turistkinja....
Zaista ne znam, koliko treba da traje brak da bi "opstala" bez njegove podrske. Ali po najobicnijoj logici..cim dobijes dozvolu za rad (adeja ergasias), postajes nezavisna, jer je to u isto vreme i dozvola boravka.Znaci, po meni najbolji "plan B,C,D.." jeste, da sto pre dobijes dozvolu za rad. i onda, u slucaju razvoda, gubis samo vencani list.
Nemoj samo napraviti gresku, kao jedna dama.... koju je izdrzavao "suprug" i imala je samo adeja paramoni (dozvolu boravka), pa kada je dobila "otkaz", dosla je na turisticku destinaciju, da radi na crno i da trazi "bracnog druga". Naravno bez novca, bez ljubavi ali i bez volje da na drugi nacin, "kompenzira".... sanse su joj bile nikakve. Daj boze, da je uspela....ali, sumnjam. I nije mi poznato.
Moj savet ti je da zgrabis taj posao, i odvajaj u stranu po neki evro...za zlu ne trebalo.
Mozda bi mogla "manja atina", da ti pruzi bolje informacije (sorry, za prozivku).

[

:) Vidim da razmisljamo u istom pravcu u vezi stanja u Grckoj. Moram Vam reci da ste jedan od retkih koji govori pravu istinu o Grckoj.
Kroz moj citav zivot se provlaci Grcka jer mi je otac radio na Kritu, tako da sam kao mala dosta vremena provela tu. Na zalost, studije i neke druge stvare su me odvele daleko do Grcke i Srbije, gde sam se u trenutku slabosti vratila. Koliko vidim u ovom trenutku je situacija u Srbiji bolja nego u Grckoj, moja slobodna procena.

Ne znam za druge ali u mom slucaju je "alhtinh isoria" :), mada... poznajci Grke, da su u stanju da skinu zvezde s neba a da onda to zaborave preko noci :), i vise prica nasih devojaka koje sam putujuci upoznala, moram kao i uvek u zivotu za sve, da imam vise komada planova :). Vec par godina, bez obzira na daljinu, mi savrseno funkcionisemo. I slucaj razvoda necu shvatiti strasno, sve je za ljude, samo se ne bih usudila da jurim drugog, treceg, petog i desetog. Nisam iz te price. Nisam kao druge, da posto pot zelim da pobegnem iz Srbije. Ipak je meni kod kuce najbolje. Ovo je moje subjektivno misljenje.

Znaci, ne postiji ograniceno koliko mora da se bude u braku da bi se zatrazio razvod?

HVALA!

Back