Sezonski posao u Grčkoj

Хвала вам! :cao:

Zanimljivo je da dodam, koliko znaci ovaj shengen sporazum i nama, koji imamo u pasosu nalepnice-dozvole boravka i rada u zemljama EU...
Naime, odlazeci iz zemlje u kojpoj boravimo (recimo grcke), niko nam ne stavlja nikakav pecat u pasos, prilikom odlaska u neku drugu zemlju Eu..a poznato je, da nas smatraju srpskim drzavljanima, sto i jesmo a imamo i srpski pasos. Ali se ovim gestom evropljana, pokazuje koliko oni postuju jedni druge, ali i strance koje imaju u svojoj zemlji...
Pomalo im zavidim, na njihovim carinicima koji su stvarno gospoda i ne zakeraju, zaviriju, brljaju po stvarima.....iako vide SRPSKI pasos.
Da bi blo jasnije, treba znati...da i pored dozvole rada i boravka u odredjenoj zemlji EU....mi u drugim zemljama EU, mozemo SAMO da boravimo kao i drugi gradjani Srbije, koji imaju srpski pasos, ali ne i da radimo.
Dok srpski i makedonski carinici "MORAJU" da zavire u svaku torbu, pod obavezno otvaraju gepek, pitaju gluposti, traze razlog da ih podmitis...
Kuku lele, koliko su ti ljudi dno dna....i daleko od evrope.
PS. dodje mi da nakupim negde pun dzak iznosenih gaca i namazem ih (znate sa cime....), i neka onda brljaju rukama
Sorry, za off... ali prelazim sr-mk-gr granicu u proseku dvomesecno...i smucilo mi se. I uvek, na Evzoniju, nesvesno pomislim: konacno civilizacija...
Ali, da neko pogresno ne shvati: mnogo vise volim svoj narod (srbe) i makedonce....nego grke. ***.... istina, je samo jedna.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je da dodam, koliko znaci ovaj shengen sporazum i nama, koji imamo u pasosu nalepnice-dozvole boravka i rada u zemljama EU...
Naime, odlazeci iz zemlje u kojpoj boravimo (recimo grcke), niko nam ne stavlja nikakav pecat u pasos, prilikom odlaska u neku drugu zemlju Eu..a poznato je, da nas smatraju srpskim drzavljanima, sto i jesmo a imamo i srpski pasos. Ali se ovim gestom evropljana, pokazuje koliko oni postuju jedni druge, ali i strance koje imaju u svojoj zemlji...
Pomalo im zavidim, na njihovim carinicima koji su stvarno gospoda i ne zakeraju, zaviriju, brljaju po stvarima.....iako vide SRPSKI pasos.
Da bi blo jasnije, treba znati...da i pored dozvole rada i boravka u odredjenoj zemlji EU....mi u drugim zemljama EU, mozemo SAMO da boravimo kao i drugi gradjani Srbije, koji imaju srpski pasos, ali ne i da radimo.
Dok srpski i makedonski carinici "MORAJU" da zavire u svaku torbu, pod obavezno otvaraju gepek, pitaju gluposti, traze razlog da ih podmitis...
Kuku lele, koliko su ti ljudi dno dna....i daleko od evrope.
PS. dodje mi da nakupim negde pun dzak iznosenih gaca i namazem ih (znate sa cime....), i neka onda brljaju rukama
Sorry, za off... ali prelazim sr-mk-gr granicu u proseku dvomesecno...i smucilo mi se. I uvek, na Evzoniju, nesvesno pomislim: konacno civilizacija...
Ali, da neko pogresno ne shvati: mnogo vise volim svoj narod (srbe) i makedonce....nego grke. ***.... istina, je samo jedna.

A kako se dobijaju te nalepnice, tj dozvole za rad eto na primer u Grckoj :hvala:

A kako se dobijaju te nalepnice, tj dozvole za rad eto na primer u Grckoj :hvala:

Mi koji zivimo u grckoj, vise puta smo to pojasnili, svako na svoj nacin i sa informacijama sa kojim raspolaze. Procitajte stranice 110,11,12,13.... sa ove teme. Moji postovi su pod nickom "mobilni", za koji sam zaboravio pasword,e mail... i ne krijem se iza tih nickova. I nisam od onih sto "prosipaju" pamet, nego eto... posto sam na "izvoru" nekih informacija, rado ih podelim sa ljudima kojima su potrebne
Ako se moderatori ne ljute, mozete me i "upoznati" na ovoj stranici: https://www.facebook.com/profile.php?id=1549329455
A za ove nase Kricane... ne brini, javice se sa informacijama. Oboje su cool osobe, i njihovi saveti ce ti biti i najvazniji, ako krenete na Krit... a ja i pored velike zelje, da odem u Sfakia na Ktritu... ( hehehe, "Phantom", zna zasto...), jos nisam bio tamo. Tako, da od mene nemas vajde, po pitanju Krita. Grcka je toliko razlicita.....

Mi koji zivimo u grckoj, vise puta smo to pojasnili, svako na svoj nacin i sa informacijama sa kojim raspolaze. Procitajte stranice 110,11,12,13.... sa ove teme. Moji postovi su pod nickom "mobilni", za koji sam zaboravio pasword,e mail... i ne krijem se iza tih nickova. I nisam od onih sto "prosipaju" pamet, nego eto... posto sam na "izvoru" nekih informacija, rado ih podelim sa ljudima kojima su potrebne
Ako se moderatori ne ljute, mozete me i "upoznati" na ovoj stranici: https://www.facebook.com/profile.php?id=1549329455
A za ove nase Kricane... ne brini, javice se sa informacijama. Oboje su cool osobe, i njihovi saveti ce ti biti i najvazniji, ako krenete na Krit... a ja i pored velike zelje, da odem u Sfakia na Ktritu... ( hehehe, "Phantom", zna zasto...), jos nisam bio tamo. Tako, da od mene nemas vajde, po pitanju Krita. Grcka je toliko razlicita.....
Ahaaa, znaci Vi ste u stvari MOBILNI :D nisam znala, zaista ste dali puno korisnih saveta i informacija, svaka cast :super:

Pozdrav svima, potrebna mi je Vasa pomoc, pa da pocnem.... moj suprug ima ponudu da radi na Kritu (Chania) kao fotograf, e sad, ti ljudi za koje bi radio su nasi iz Srbije, imaju svoju sito stampu, hotele, sta vec sve... ne znam, uslovi rada su: radi se na procenat, kazu izadje do 1400 eura, nema hrane i smestaja, trebali su da se vide jos pre par dana, ali evo danas konacno, tj veceras bi trebali da se vide i dogovore... inace i ja bih krenula sa muzem, jer imam posao koji radim preko neta, tako da nisam vezana za mesto samo za net :D pored toga radim nokte, pa me zanima kakve su sanse da tamo odradim ponekad noktice, ili da ne vucem opremu za dzaba :manikir: Ne znam sta bih pre pitala, eto ostavljam Vama sve sto mislite da je korisno da nam kazete i pomognete, mnogo bi znacilo.. Cene smestaja sa internetom za dvoje, okvirne cene hrane, mozda poznajete te ljude, pa nesto o njima, ili inace posao fotografa,... ma sve bi volela da znam :think: Unapred hvala punooooo svima :cmok2:

Nažalost, moje informacije po tim pitanjima su veoma šture. U Hanji nikad nisam bio, u Hersonisosu se prosečni stanovi za radnike kreću 200-250 evra mesečno, pretpostavljam da je u Hanji skuplje pošto je veći grad! Što se tiče posla fotografa, ja bih mu preporučio da proba pa neka vidi kako ide ali čuo sam da se isplati.

O poslu sa noktima stvarno ne znam ništa!

Ahaaa, znaci Vi ste u stvari MOBILNI :D nisam znala, zaista ste dali puno korisnih saveta i informacija, svaka cast :super:

Ma mobilni je najveći car na svetu a možda čak i u Evropi! :per: :lol:

Ahaaa, znaci Vi ste u stvari MOBILNI :D nisam znala, zaista ste dali puno korisnih saveta i informacija, svaka cast :supe
Da, ja sam taj.... i zao mi je sto ne mogu nekome i posao da ponudim, a ne samo informacije i savete...

PS. moze li nekako moderator, da mi povrati moj nalog: http://forum.krstarica.com/member.php/71204-mobilni zbog informacija, koje postoje u mojim postovima?

Nemoj tako, u često slučajeva je informacija o nekom poslu presudna za taj posao. Evo npr. ona može prateći tvoju informaciju o Tajlandu da krene da se raspituje, da ode tamo, krene da radi taj posao, zaradi 20-30-50-100 000 evradi i kupi stan u BG i Audi A4 i to sve zbog tvoje informacije. :rotf:

A što ne pitaš nekog moda ili admina na pp za to?

Nekad i saveti i informacije znace puno, bez toga se ne moze u svakom slucaju ;)

Tako je, informacijom se RATUJE! Pravovremena i tačna informacija je VEOVA VAŽNA STVAR u životu. Znači, samo se raspitujte, raspitujte i raspitujte!

Poslednja izmena:
Ajde sad da vas vidim na delu ( "Phatnom" i "Ivan")....znam, da znate vise od nas, pa pomagajte...

E Mile ... Mile ... Nisam ovo očekivala od tebe .... sarkazam da znamo više od tebe ti baš ne priliči.

Ali ... ipak ... odgovoriću, kada si me već prozvao, zbog toga što te poštujem i smatram da si redak od onih koji žive u Grčkoj na forumu, a da si dobronameran., a i zbog ostalih kojima treba informacija, ali PRAVA., a ne gnusne laži o invaziji Marsovaca, Rusa ... ITD

Taj fotograf iz Hanje, odnosno Platanjasa se zove Zak i ako sam u pravu da se o njemu radi, on je retko korektan čovek, i nećete imati nikakve probleme sa njim. Zarada koju nudi je stvarna, toliko je realno. Što se tiče manikira, to možeš da radiš samo pod nečijom zaštitom, u nekom salonu, gde te inspekcija neće dirati. A i tu ti Zak može pomoći. On je tamo sa svima dobar.

Poslednja izmena od moderatora:
Ehh, jos uvek nista :( ... culi su se telefonom, odlozen je put, zbog kako je rekao nekih strajkova u Atini, nije mogao da rezervise karte za trajekt.. Sve ostaje otvoreno do daljnjeg. Inace, covek sa kojim se cuo moj suprug se zove Ivan, a njegov ortak (kolega) se zove Nenad, po prici izgleda da to nisu ljudi na koje Vi mislite, imaju svoj sajt samo ne znam smem li ovde da ga kacim da ne ispadne da reklamiram :? Hvala sto se interesujete :hvala: Takodje hvala Phantom :hvala: A sto se tice smestaja sa internetom, nadam se da nije problem naci po nekoj pristojnoj ceni, i ta cena od 250 eura je po osobi ili ne?

Ehh, jos uvek nista :( ... culi su se telefonom, odlozen je put, zbog kako je rekao nekih strajkova u Atini, nije mogao da rezervise karte za trajekt.. Sve ostaje otvoreno do daljnjeg. Inace, covek sa kojim se cuo moj suprug se zove Ivan, a njegov ortak (kolega) se zove Nenad, po prici izgleda da to nisu ljudi na koje Vi mislite, imaju svoj sajt samo ne znam smem li ovde da ga kacim da ne ispadne da reklamiram :? Hvala sto se interesujete :hvala: Takodje hvala Phantom :hvala: A sto se tice smestaja sa internetom, nadam se da nije problem naci po nekoj pristojnoj ceni, i ta cena od 250 eura je po osobi ili ne?

To zavisi od apartmana, studija ili hotela, uglavnom je za 1 osobu, ali mislim da ćete moći da nađete za 2 za 300.

A da li je neko od Vas vec tamo sada, na Kritu?

Ja sam u Srbiji.

Da batalimo zajebancije, hteo bih da pitam nešto vas koji živite u Grčkoj. Mene su prošlog leta zvali jedne moje kolege iz Bugarske da im se pridružim na nekim poslovima u Grčkoj. Ja nisam bio zainteresovan za posao pa nisam ni išao. Radi se o izvodjenu elektro instalacije i montaži klima opreme i neke još rashladne tehnike. Interesuje me da li neko od vas radi u tom sektoru i kolko se obično plaća taj posao na mestu poslovođe ili kvalifikofanog servisera (vođa grupe), meni su pominjali neku cenu od 6-8 eura sat. Interesuje me ako znate kolko košta usluga ako zovete servisera da vam montira klimu?

E Mile ... Mile ... Nisam ovo očekivala od tebe .... sarkazam da znamo više od tebe ti baš ne priliči.

Ali ... ipak ... odgovoriću, kada si me već prozvao, zbog toga što te poštujem i smatram da si redak od onih koji žive u Grčkoj na forumu, a da si dobronameran., a i zbog ostalih kojima treba informacija, ali PRAVA., a ne gnusne laži o invaziji Marsovaca, Rusa ... ITD

Taj fotograf iz Hanje, odnosno Platanjasa se zove Zak i ako sam u pravu da se o njemu radi, on je retko korektan čovek, i nećete imati nikakve probleme sa njim. Zarada koju nudi je stvarna, toliko je realno. Što se tiče manikira, to možeš da radiš samo pod nečijom zaštitom, u nekom salonu, gde te inspekcija neće dirati. A i tu ti Zak može pomoći. On je tamo sa svima dobar.

Ma nije bre uopste sarkazam... jer, kada uporedim na primer moje poznavanje ostrva sporada, volosa,peliona i slicno, zaista ne znam nista o kritu. I to sa fotografom...nije mi jasno, pa se cas smejem, cas cudim Ko to radi? za koga? ima li logike, kada svi imaju digitalce,mobilne...? Ali kako vi tvrdite - to tamo ide. Na Sporada, bilo bi smesno cini mi se....
Nego procitah jos nesto na "nekom " sajtu, pa je zanimljivo i to znati. Evo kopije:

• ceremonija venčanja na jednoj od prelepih lokacija ostrva
• transfer mladenaca od hotela do lokacije i nazad
• rezervisanje datuma venčanja
• obezbeđivanje prisustva 2 svedoka venčanja
• priprema i obrada dokumentacije, uz uračunate takse i dozvole za venčanje
• troškovi za matičara
• koordinator venčanja
• buket za nevestu i ukras za mladoženju
• boca penušavog vina
• mladenačka torta
• angažovanje profesionalnog fotografa na 1 sat, uključujući i CD sa fotografijama

Cena kod agencije koja ovo nudi je 1070e. Mada, u kontekstu vidim da imaju i ponude za vencanje od 480 do 2600 evra.
ALOOOO stvarni trosak, za gore navedeno nije veci od 300-400e. A mladi se vencavaju na Sporadama (imate i slike na mom fb)...za 80-100 evra.
Tako da je dobro, da SVE informacije i treba potraziti na forumima, facebook-u i slicno. Stvarno...neke agencije nam vredjaju ovo malo inteligencije sto imamo?
Info za "konislava": radio sam elektro instalacije (1997-2008) ...samo u periodu oktobar-maj. I u tom periodu tvoja prica "pije vodu". Tada i zaista ima posla, i licno...lepe sam parice zaradio.
Prica pije vodu i sto su te zvali Bugari, jer nemate problem komunikacije,za razliku od grka na primer... a cena rada koja je navedena je bila do skoro tu negde.
Samo....ima malo razlike izmedju elektricnih instalacija i A/C instalacija, i to je logicno.. (mislim, na potraznju i posao).
Jedan posao je aktuelan nakon sezone (elektro instalacije), a drugi tokom sezone (A/C instalacije). Ne mogu se tako lako izvoditi elektro radovi, a imate turiste svuda oko vas...a opet, za A/C je aktuelan bas pocetak i sredina sezone. Kad ugreje zvezda, a pocnu i kvarovi, freon.....

Poslednja izmena od moderatora:
@skiatos
normalno da postoji razlika u sezonama za jednu ili drugu vrstu posla, mada kod rashlade generalno ima posla preko cele godine ako neko izvodi instalaciju i montažu kako malih kučnih klima tako i instalaciju većih komercijalnih sistema. Iskren da budem meni ta plata i nije izgledala nešto posebno interesantnom i mislim da nije nešto posebno. Sa istim referencama, istim znanjem i istim sertifikatima u Sloveniji ili Crnoj Gori ili Italiji, mislim da bih dobio vecu platu.
Nemam nekog ličnog iskustva, ali koliko sam čuo od kolega iz Bugarske vidim da oni drže jedan dobar deo tržišta, kako u zanatskim poslovima tako i u građevini.

Poslednja izmena:
I to sa fotografom...nije mi jasno, pa se cas smejem, cas cudim Ko to radi? za koga? ima li logike, kada svi imaju digitalce,mobilne...? Ali kako vi tvrdite - to tamo ide. Na Sporada, bilo bi smesno cini mi se....

Smej se Mile ili čudi, kako god hoćeš, ali ljudi drmaju ozbiljnu lovu na to.
Prvo je glavni gazda bio Francuz Kristijan, koji se doselio na Krit i organizovao mrežu od tridesetak fotografa koji su radili kod njega. Uglavnom su to bili Srbi, ali bilo je i Poljaka. Neki su radili za fiksnu platu, neki na procenat. Kupio mašine za obradu slika, otvorio fotoshop sa dvadesetak kompjutera. Zarađivao je neto 100.000 po sezoni.
Kada je Kristijan preminuo, najjači u ekipi, ne mislim fizički, nego najsposobniji, Zak, je probrao ljude koji će da rade za njega, i uz odobrenje Kristijanove udovice preuzeo posao. Njoj i danas plaća procenat.

Posao se sastoji u sledećem: fotografi idu po određenim hotelima i fotografišu sa vrhunskim aparatima (nijedan ispod 1500 eur) ljude na bazenu, uveče na grčkim večerima, po brodovima na izletima itd ... sednu na Vespu, ubace memorijsku karticu u mašinu, odštampaju fotografije, vrate se nazad i prodaju ih. Naplaćuju ih VEROVAO ILI NE, 6 evra po komadu. Od 200 slika koje donesu, obično prodaju 30%, ali to je i dalje čista zarada za Zaka, kada se odbiju troškovi, 200 eur po svakom fotografu, a za samog fotografa 100 eur za par sati posla. I tako skoro svaki dan, pa ti izračunaj ...

Ulaz (odobrenje) za fotografisanje u hotelu se plaća gazdi hotela po dogovoru. Zavisi od rejtinga hotela, od 1500-6000 po sezoni.

Da ne govorim kada bogati Rusi slave u Eloundi rođendan detetu od 6 godina, dođe 400 zvanica, tada radi 6 fotografa, i zaradi svaki na veče po 300 evra. A Rusi plaćaju flašu konjaka 400 evra, a na svakom stolu je po jedna ...

Poslednja izmena:
Smej se Mile ili čudi, kako god hoćeš, ali ljudi drmaju ozbiljnu lovu na to.
Prvo je glavni gazda bio Francuz Kristijan, koji se doselio na Krit i organizovao mrežu od tridesetak fotografa koji su radili kod njega. Uglavnom su to bili Srbi, ali bilo je i Poljaka. Neki su radili za fiksnu platu, neki na procenat. Kupio mašine za obradu slika, otvorio fotoshop sa dvadesetak kompjutera. Zarađivao je neto 100.000 po sezoni.
Kada je Kristijan preminuo, najjači u ekipi, ne mislim fizički, nego najsposobniji, Zak, je probrao ljude koji će da rade za njega, i uz odobrenje Kristijanove udovice preuzeo posao. Njoj i danas plaća procenat.

Posao se sastoji u sledećem: fotografi idu po određenim hotelima i fotografišu sa vrhunskim aparatima (nijedan ispod 1500 eur) ljude na bazenu, uveče na grčkim večerima, po brodovima na izletima itd ... sednu na Vespu, ubace memorijsku karticu u mašinu, odštampaju fotografije, vrate se nazad i prodaju ih. Naplaćuju ih VEROVAO ILI NE, 6 evra po komadu. Od 200 slika koje donesu, obično prodaju 30%, ali to je i dalje čista zarada za Zaka, kada se odbiju troškovi, 200 eur po svakom fotografu, a za samog fotografa 100 eur za par sati posla. I tako skoro svaki dan, pa ti izračunaj ...

Ulaz (odobrenje) za fotografisanje u hotelu se plaća gazdi hotela po dogovoru. Zavisi od rejtinga hotela, od 1500-6000 po sezoni.

Da ne govorim kada bogati Rusi slave u Eloundi rođendan detetu od 6 godina, dođe 400 zvanica, tada radi 6 fotografa, i zaradi svaki na veče po 300 evra. A Rusi plaćaju flašu konjaka 400 evra, a na svakom stolu je po jedna ...
Uuuu, covece, pa to je odlicno, samo mozete li mi reci kako se moze stupiti u kontakt sa Zakom, i da li je on Grk, Srbin.. ? Kakve su sanse da dodjes sa svojom opremom (kvalitetnom naravno) i da radis za njega?

E pa ljudi moji, ja samo da vam kazem, izgleda od posla nema nista :( evo jos uvek cekamo da se covek javi medjutim NISTA! Tako da verovatno smo samo promastali par dana, nedelja i sve po starom, kako se meni cini... Jos uvek se kao nesto nadamo, ali "mrka kapa" ... A bas smo se naoruzali psihicki da krenemo :D Ukoliko neko od Vas ko je tamo zna za neki posao, muski- zenski, neka se javi... na kraju krajeva moze i Skiatos (Mile) :D mozda bi bilo jos bolje.. Da li se neko od vas mozda snasao za negde? Pozdrav

E pa ljudi moji, ja samo da vam kazem, izgleda od posla nema nista :( evo jos uvek cekamo da se covek javi medjutim NISTA! Tako da verovatno smo samo promastali par dana, nedelja i sve po starom, kako se meni cini... Jos uvek se kao nesto nadamo, ali "mrka kapa" ... A bas smo se naoruzali psihicki da krenemo :D Ukoliko neko od Vas ko je tamo zna za neki posao, muski- zenski, neka se javi... na kraju krajeva moze i Skiatos (Mile) :D mozda bi bilo jos bolje.. Da li se neko od vas mozda snasao za negde? Pozdrav

Nemojte da čekate, zovite vi njega. Traži, traži pa ćeš naći!

ne znam stvarno skoro da je neko tako na nevidjeno na gotovo otisao da ga neko ne povuce za sobom..tako da je najbolje skupi se vas par uplatite 10ak dana prve ture i za to vreme trazite posao i smestaj..ako ne daju ti koji bi vas zaposlili racunajte fin izdatak jer nisu iste cene u maju-junu i julu-avgustu

ne znam stvarno skoro da je neko tako na nevidjeno na gotovo otisao da ga neko ne povuce za sobom..tako da je najbolje skupi se vas par uplatite 10ak dana prve ture i za to vreme trazite posao i smestaj..ako ne daju ti koji bi vas zaposlili racunajte fin izdatak jer nisu iste cene u maju-junu i julu-avgustu

Može to. Mene niko nije vukao samo su mi davali informacije. Ali je zato potrebno pre odlaska detaljno se raspitati i informisati o svemu.

Back