Sezonski posao u Grčkoj

Dobro ljudi, jeste u Grckoj u svakom slucaju bolje nego u Srbiji (za sada), ali pitanje je koliko ce tako i ostati. Cinjenica je da je velika kriza, radi se za manje para, ocekujmo da ce ostrva biti preplavljena mladim Grcima koji traze sezonski posao. Jednostavno, bez obzira na neka pozitivna iskustva, mislim da je sada rizicno ici tamo jer je iz meseca u mesec sve gore i gore, bar prema onome sto znamo iz medija. Zar se isplati raditi za sumu koja ce jedva pokriti troskove boravka? Ali sam jako zainteresovan za odlazak na Kipar. Mislim da su nam tamo sada vece sanse. Znam da se o tome vec nesto govorilo na ovom forumu, ali je bilo jako malo informacija. Jel' ima nekog da misli isto?

Ako ima nekog ko bi krajem maja ili pocetkom juna radije na Kipar neka se javi. Turista verovatno jeste manje nego u Grckoj, ali ne verujem da je tako tesko naci posao, a zarade su uvek bile vece. Pogotovo sada mislim da je Kipar mnogo bolja varijanta.

Ljudi zar su popovi ili crkve poenta ovog foruma tj teme , kakve su to gluposti i nebuloze , totalno je pogresna tema ... ne zamajavajte se glupostima xD , a i ako sam pobozan veoma i uvek cu biti mogu da kazem samo jedno , a to je popovi lopovi ,jer umesto da kada dodje da ti osvesta kucu on bi novac trebao da primi kao dar a ne da kaze svoju cenu ... itd... da se ne trujemo dalje sa ovom temom ... nego pricajmo mi lepo o poslu dole u grckoj pa daj boze da se svi nekako snadjemo barem preko leta pozzz :)

A sad imena svih grčkih sveštenika u gornjoj, srednjoj i donjoj crkvi.

Vladika kao crkveno zvanje NE POSTOJI u Grčkoj, čak ne postoji prevod za taj izraz.
Čak i da postoji, on ne bi činodejstvovao u Hersonisosu, jer je to mesto među poslednjim na Kritu po važnosti u crkvenoj hijerahiji. Plus ... što visoki crkveni sveštenici NE DRŽE svakodnevnu službu, a kada to i čine, onda je to uvek u drugoj crkvi, i to u onim važnim, a ne u tom selu.

Poslednja izmena od moderatora:
Uuuuuuuuuuu,ma nemojte samo lepo.
Neznam za vas druge,ali ja odoh za Grcku krajem meseca.Sto se tice <kipra imao sam i ja ideju da idem tamo,ali......mnogo Engleza vec radi tamo i koliko sam cuo mnogo je vise kontrole nego u Eladi.Sad sto se tice jednog komentara da armija mladih grka ide da radi na ostrva,isto je pricano i prosle godine,ali ja to nisam primetio da je tako,opet se ogradjujem od toga.
Sve u svemu ove godine je mnogooooooo manje korisnih informacija nego prosle,mnogi komentari su bezlicni,sa sijaset samo nekih ideja,a ima i jako licnih.
A ja mogu samo konstantujem da oni kojima ovde zivot,nazovimo ga tako dok neizmislimo pravu rec,nije lep,a takvih je dosta,neka naprave plan stisnu petlju i neka probaju.Srecno

Da li neko zna koliko vremena treba da prođe (ako se ostane 90 dana u kontinuitetu u Grčkoj) da bi se ponovo moglo otići? :)

E ovako, od dana kada uđeš u Grčku počinju da ti teku 2 perioda: period od 90 dana i period od 6 meseci. U tih 6 meseci imaš pravo da boraviš u Grčkoj 90 dana i to možeš da iskoristiš odjednom ili iz više puta. U principu možeš 3 meseca da boraviš tamo a 3 meseca u Srbiji pa opet 3 tamo pa opet 3 u Srbiji samo što ovo nije tačna računica.

U svakom slučaju ako si odjednom iskoristila taj period od 90 dana (npr. u toku letnje sezone) i za to vreme boravila u Grčkoj, moraš da sačekaš OKO 3 meseca (90 dana nisu isto što i 3 meseca) da bi ponovo mogla da ideš u Grčku.

E ovako, od dana kada uđeš u Grčku počinju da ti teku 2 perioda: period od 90 dana i period od 6 meseci. U tih 6 meseci imaš pravo da boraviš u Grčkoj 90 dana i to možeš da iskoristiš odjednom ili iz više puta. U principu možeš 3 meseca da boraviš tamo a 3 meseca u Srbiji pa opet 3 tamo pa opet 3 u Srbiji samo što ovo nije tačna računica.

U svakom slučaju ako si odjednom iskoristila taj period od 90 dana (npr. u toku letnje sezone) i za to vreme boravila u Grčkoj, moraš da sačekaš OKO 3 meseca (90 dana nisu isto što i 3 meseca) da bi ponovo mogla da ideš u Grčku.

a moze da opere pasos u masini pa opet za par dana s novim:mrgreen:

a moze da opere pasos u masini pa opet za par dana s novim:mrgreen:

A može i da ga izgubi a ima pravo i da mu pasoš bude ukraden. Ali po Ustavu Republike Grčke svaki Srbin ima pravo samo jednom da iskoristi ove kombinacije. :lol:

Pazi, ja sam rekao onako kako stoje stvari LEGALNO tj. po tim Šengen pravilima. Ali pošto pravila u Srbiji i u Grčkoj služe da bi se kršila, onda postoje i razno-razne kombinacije kako da se ova striktna Šengen pravila zaobiđu ali ne bih ja o tome. :mrgreen:

Svaka vama cast dragi ljudi i neljudi , ali ovo totalno nema veze sa temom ,toliko idiotizama i gluposti sto je receno nema ama bas nikakve veze sa zivotom ,po svemu sudeci ja ostajem u bg u do daljnjeg , a saveti ovde na forumu su postali totalna glupost , cast izuzecima , pre se malo lepse polemisalo i razmenjivali savete iz najbolje namere , nismo samo zakerali i ujedali se kao sto sad rade neki , ali razumem ja i njih besni su pa sta ce da rade ne znaju nego samo reze i laju ... :((( Sramota

Da ali uzmi u obzira da je prosla godina bila mnogoooooooooooo bolje po pitanju posla za mnogo grka a ova je zaista katastrofa ali opet ja kazem samo sta cujem na vestima i iz prica da odlaze a da li je bas tako e to ne znam.Zvao me neki grk da radim u kaficu u pefkohoriju,ujutru ribam sredjujem verovatno bi radila i kao sobarica jer nema posla sigurno mnogo u kaficu koji je u sastvau nekog mini hotela to jest apartmana,plata 500e smestaj imam hranu ne mislim sta reciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii a radi se svih 7 dana to se podrzaumeva kao i to da se radi bez ika!

Da ali uzmi u obzira da je prosla godina bila mnogoooooooooooo bolje po pitanju posla za mnogo grka a ova je zaista katastrofa ali opet ja kazem samo sta cujem na vestima i iz prica da odlaze a da li je bas tako e to ne znam.Zvao me neki grk da radim u kaficu u pefkohoriju,ujutru ribam sredjujem verovatno bi radila i kao sobarica jer nema posla sigurno mnogo u kaficu koji je u sastvau nekog mini hotela to jest apartmana,plata 500e smestaj imam hranu ne mislim sta reciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii a radi se svih 7 dana to se podrzaumeva kao i to da se radi bez ika!

Mislim da preteruješ, ne može ova godina u Grčkoj da bude drastično gora od prethodne. Pretpostavljam da je gora i mnogi kažu tako ali nije drastično gora.

Dragi foumasi, da se i ja ukljucim i odgovorim, kako zainteresovanom forumasu - tako i ostalima koji se interesuju na aktuelnoj temi.
Dakle... u ovom trenutku, postoje dva bitna faktora po pitanju zaposlenja u predstojecoj turistickoj sezoni. Prvi je los, a to je.. da su kriza i nezaposlenost u grckoj trenutno u fazi UZASA. Da mi neki prijatelji u Atini (Grci), kazu u sali - da idu rano na spavanje, da zaborave na glad. Preterivanje, ali.....
U Volosu....pre 15 dana, 2 coveka na 2 razlicita mesta, mi traze cigaretu. Za Grke....nezamisliva stvar ! Malo sam putovao, zadnjih meseci....pa se lako primeti, da su pojedini gradovi, bukvalno na prodaju i za iznajmljivanje (mislim na radnje). To je stanje u unutrasnjosti, i ako neko razmislja, da ide i trazi posao u kontinentalnom delu Grcke... neka to slobodno zaboravi, jer posla jednostavno NEMA. Bar za strance na crno....jer zbog krize, nema posla ni za one stalno nastanjene u grckoj (bilo da su grci ili stranci). I dosta njih jedva ceka maj meseca, da krenu na ostrva, ne bi li nesto "usparali" za zimu.
To je prvi faktor, i jako je negativan.
Drugi faktor, koji je takodje, u generalnom smislu los.....moze biti razlog, da se neko i uputi u Grcku radi posla, ali iskljucivo na OSTRVA.
Mrzi me da trazim link, ali skoro sam procitao u gr stampi, da se procenjuje da se zadnjih godinu dana oko 100 000 Grka nazvalo gastabajterima.A da je trenutno, najaktuelnije zanimanje u Atini -prevodilac. Grci prevode svoje diplome, sertifikate i ostale "cage"....na nemacki, engleski, scandinavski i ostale jezike i odlaze.
Takodje, da ne izdvajam poseban link, upisite na google: "albanci napustaju grcku". I bice vam sve jasno.
Ovaj drugi faktor, sa 2 cinioca, o migracijama stanovnika iz Grcke....moze biti razlog, da se razmisli o odlasku na grcka ostrva radi posla. Plate jesu smanjene, konkurencija za svako radno mesto ogromna, ALI... posla se moze naci i to oni koji nisu "plave krvi", i koji imaju radne navike, koji ne biraju posao i koji ne traze od Grka da se onesvesti, zato sto oni rade kod njega.
Ovo zadnje, protumacite kao neka vrsta iskustva, kejg nisam doziveo, ali sam se nagledao u zadnjih 17-18 godina, kod ostrvljana, gde rade radnici iz Srbije.
Zanimljivo je, da samo njih 10-ak posto vidim svake godine. Zato, neka nas ne cudi ni malo... sto su ostrva krcata Bugarima i Makewdoncima, svake godine - na istom radnom mestu. I verovali ili ne.... mnogi dolaze svojim mercedesom ili bmw-om, da odrade sezonu. Dok se secam, mnogih srpskih radnika....koji su komentarisali - "nikad vise"...
Pa, ne moze se do zore ostajati u nocnim klubovima (gde je pice preko 10e)... i setati, pokazivati, provoditi "ostalo".... sa desetak engleskinja u toku sezone. A sezona kratka....
Da ponovim, ono sto sam nebrojeno puta rekao mladim koji dodju na ostrvo radi posla: cim nadjete posao,

...Cim nadjete posao, odmah potrazite i drugi - dopunski.
Tako rade Bugari i Makedonci i zaista ima smisla i rezultata. Zato mnogi radnici iz pomenutih zemalja, dolaze sa svojim mercedesom ili bmw-om (video sam ih nekoliko), da odrade sezonu. Podrazumeva se da su te automobile i zaradili u Grckoj....ALI, radeci po 2-3 posla, ane jureci Sojke, po nicnim barovima...pa na kraju sezone odu kuci sa par stotina euro.
PS. IMAM NEKIH PROBLEMA SA KONEKCIJOM NA KRSTARICU...PA POKUSAVAM DA POSALJEM POST VISE PUTA. NADAM SE DA CE "SVEMOCNI" MODERATORI RAZUMETI PROBLEM.

Informacija i za one koji zive u grckoj i imaju "adeia paramoni", narocito iz Soluna ( "nacafaca" i ostali):
Kako i sami znate, hiljade ljudi je napustilo Grcku zadnjih meseci....sa jedne strane...sa druge - vama najblize ostrvo je Skiatos, koje u sezoni zaposljava preko hiljadu ljudi, koji nisu ostrvljani. Licno poznajem desetak ostrvljana, koji vec rade u gr restoranima u nemackoj.
E sad...posto, kako ja tako i poslodavci na Skiatosu mislimo, da je bolji radnik bilo koji stranac nego bilo koji Grk ( u vecini slucajevva)....uopste ne bi trebalo da vam predstavlja problem, da za letnju sezonu nadjete posao na ostrvu.
Naravno da je uslov adeia, enzimi, glosa....
Informativno, mozete na net-u naci adresu mog saradnika - Chrisomallis Travel Skiathos i konkurisati za posao sobarice i radnice u tur. agenciji.

Informacija i za one koji zive u grckoj i imaju "adeia paramoni", narocito iz Soluna ( "nacafaca" i ostali):
Kako i sami znate, hiljade ljudi je napustilo Grcku zadnjih meseci....sa jedne strane...sa druge - vama najblize ostrvo je Skiatos, koje u sezoni zaposljava preko hiljadu ljudi, koji nisu ostrvljani. Licno poznajem desetak ostrvljana, koji vec rade u gr restoranima u nemackoj.
E sad...posto, kako ja tako i poslodavci na Skiatosu mislimo, da je bolji radnik bilo koji stranac nego bilo koji Grk ( u vecini slucajevva)....uopste ne bi trebalo da vam predstavlja problem, da za letnju sezonu nadjete posao na ostrvu.
Informativno, mozete na net-u naci adresu mog saradnika - Chrisomallis Travel Skiathos i konkurisati za posao sobarice i radnice u tur. agenciji.

:rtfm::rtfm::rtfm: Cisto, da ne bude zabune...gore navedeni tekst, je od ove osobe - forumasa: http://forum.krstarica.com/member.php/71204-mobilni
Nego sam zaboravio - promenio e mail, preko koga sam registrovan. Tako da ne bi bilo dvosmislenosti ili nedorecenosti...:rtfm:
Ako je u interesu moderatora, ove teme ili samog foruma....neka se potrude, da mi nekako povrate moj stari nick.... jer cu ovaj ugasiti.
Meni licno, taj nick ne treba kao onaj kijamet pre par meseci....ali, posto vodim racuna o sebi i svojim postupcima, smatram da zbog svojih ranijih postova, verovatno imam i nekih poruka, vezanih za ovu temu, Pa da ne pomisle ljudi, da necu da im odgovorim.
Samim ovim postom i dajem do znanj da nemam pristup svom nalogu: http://forum.krstarica.com/member.php/71204-mobilni
A mozda su me i banovali, ko zna....

Skiatos je u pravu ali sve zavisi sa koje strane gledate na stvari, tj. iz kog mesta, ostrva ili dela Grčke? Generalno gledano činjenica je da je na ostrvima mnogo bolja situacija nego u kontinentalnom delu Grčke, Peloponezu, severu Grčke i tako tim krajevima. Mislim da je u Atini najteža situacija i najgora kriza a nije mnogo bolja situacija ni u Solunu i uopšte na severu Grčke. Na ostrvima je ipak bolje.

A ono što je skiatos rekao za zapošljavanje Grka se odnosi na činjenicu da su Grci mnogo lenj narod i to je jedan razlog iz kog grčki poslodavci zapošljavaju strance a među njima i Srbe. A druga povoljna stvar je to da Grci ne moraju da plaćaju IKA i druge dažbine strancima ako ih prime na crno i to je šansa za radnike iz Srbije.

Poslednja izmena:
Ja ga jos pre 2 nedelje kontaktirala preko fb pitala da li treba sobarica rekla da znam grcki, imam i adia dimonis ali odgovor nisam dobila ,zasto ne znam!

Pozdrav svima, potrebna mi je Vasa pomoc, pa da pocnem.... moj suprug ima ponudu da radi na Kritu (Chania) kao fotograf, e sad, ti ljudi za koje bi radio su nasi iz Srbije, imaju svoju sito stampu, hotele, sta vec sve... ne znam, uslovi rada su: radi se na procenat, kazu izadje do 1400 eura, nema hrane i smestaja, trebali su da se vide jos pre par dana, ali evo danas konacno, tj veceras bi trebali da se vide i dogovore... inace i ja bih krenula sa muzem, jer imam posao koji radim preko neta, tako da nisam vezana za mesto samo za net :D pored toga radim nokte, pa me zanima kakve su sanse da tamo odradim ponekad noktice, ili da ne vucem opremu za dzaba :manikir: Ne znam sta bih pre pitala, eto ostavljam Vama sve sto mislite da je korisno da nam kazete i pomognete, mnogo bi znacilo.. Cene smestaja sa internetom za dvoje, okvirne cene hrane, mozda poznajete te ljude, pa nesto o njima, ili inace posao fotografa,... ma sve bi volela da znam :think: Unapred hvala punooooo svima :cmok2:

Pozdrav svima, potrebna mi je Vasa pomoc, pa da pocnem.... moj suprug ima ponudu da radi na Kritu (Chania) kao fotograf, e sad, ti ljudi za koje bi radio su nasi iz Srbije, imaju svoju sito stampu, hotele, sta vec sve... ne znam, uslovi rada su: radi se na procenat, kazu izadje do 1400 eura, nema hrane i smestaja, trebali su da se vide jos pre par dana, ali evo danas konacno, tj veceras bi trebali da se vide i dogovore... inace i ja bih krenula sa muzem, jer imam posao koji radim preko neta, tako da nisam vezana za mesto samo za net :D pored toga radim nokte, pa me zanima kakve su sanse da tamo odradim ponekad noktice, ili da ne vucem opremu za dzaba :manikir: Ne znam sta bih pre pitala, eto ostavljam Vama sve sto mislite da je korisno da nam kazete i pomognete, mnogo bi znacilo.. Cene smestaja sa internetom za dvoje, okvirne cene hrane, mozda poznajete te ljude, pa nesto o njima, ili inace posao fotografa,... ma sve bi volela da znam :think: Unapred hvala punooooo svima :cmok2:

Ajde sad da vas vidim na delu ( "Phatnom" i "Ivan")....znam, da znate vise od nas, pa pomagajte...
PS. ovo sa nokticima, moze da bude bas "bum"...samo, treba biti u pravo vreme na pravom mestu. na ostrvu, gde ja zivim toga nema, a treba prodajno-usluzna i sanitarna dozvola.
Inace, upoznao sam turistkinju (grkinju), koja je pre 7-8 godina pravila na Tajlandu 30-ak hiljada (euro), za sezonu sa tim poslom/....

Skiatos, ooo da, mnogo lepo bi moglo da se zaradi, samo mora da se ima nacin, plasim se da krenem ja to tako da radim, i da mi bane neka inspekcija, sta posle :S Nadam se da ce se javiti nasi Kricani za neki koristan savet... P.S. Strasno smo uzbudjeni, inace, veceras bice dza ili bu... ufff :D

Dozvoljeno je 90 dana u šest meseci. Znači, posle 90 dana u kontinuitetu, sledi isto toliko pauze.

Хвала вам! :cao:

Back