Postoje nekoliko činjenica u vezi krize:
1. U Grčkoj se živi bolje nego u Srbiji.
2. U Zapadnoj Evropi se živi bolje nego u Grčkoj.
3. U Grčkoj se sada živi gore nego ranije.
4. I na Zapadu se živi gore nego nekada ali opet mnogo bolje nego u Grčkoj i Srbiji.
Kad kažem Grčka mislim pre svega na turistička mesta i primorje, uostalom tako se i tema zove a i turističke destinacije u Grčkoj nas Srbe najviše i interesuju, bilo kao turiste bilo kao sezonske radnike.
Što se tiče sezonskog posla, nije svuda situacija ista i nije svaki posao isto plaćen. Eto vi kažete da su vam nudili posao sobarice za 400-500 evra mesečno i to je stvarno mizerno. Ovamo na Kritu, gde sam ja bio se zarada računa u dnevnicama i dnevnice se kreću od 25 do 60-ak evra mada se zarađuje i van tog okvira. Pričao sam npr. sa nekim Vranjancima, radili su u nekom hotelu ali ne puno radno vreme za 15-20 evra dnevno u šanku i kuhinji valjda, oni su tu došli prvi put, dok sa druge strane pričala mi jedna radnica rent-a kar agencije da radi na procenat i da zarađuje oko 100 evra dnevno ali ona tu živi i radi duže vreme (verovatno kod istog poslodavca) nekih 10-15 godina možda tako da ima iskustva.
Jedan od najplaćenijih poslova tamo je posao kamakija i tu se dnevnice kreću oko 50-60 evra možda čak i više. To su vam oni ljudi što stoje ispred klubova i restorana na šetalištu i zovu narod da uđe unutra. Taj posao je zvanično zabranjen ali rade ga svi živi što je dokaz da kontrola i nije toliko velika mada policija povremeno hapsi kamakije, drži ih u pritvoru do jutra, vlasnik diskoteke ili plati kaznu ili se ganja sa policijom i inspekcijom po sudovima da dokaže da eto on nije kamakisao nego im samo otvorio vrata da uđu ili video staro društvo iz srednje škole pa ih pozvao unutra da ih počasti.

I posle kamaki nastavlja da kamakiše i ajmo jovo-nanovo.
Kako se to radi u praksi, kamaki stoji ispred kluba i sva moguća vrata na klubu su otvorena što je takođe zabranjeno zbog buke, muzika se čuje do Makedonije, komšije ne mogu da spavaju, i fešta, fešta. Kamaki sve vreme posmatra šetalište levo i desno. Nailazi policija kolima ali pošto je gužva na šetalištu, moraju polako da se probijaju, kamaki ih vidi, brzo zatvara velika vrata zajedno sa drugim radnicima i sklanja se u stranu ili sedne ispred i kao pije piće, policija prolazi i odlazi, oni sačekaju i posle toga, ponovo otvaraju vrata, nastavljaju da kamakišu i tako ukrug. Mada sam čuo da nema kamakija koji do sada nije hapšen makar jednom. E sad, za njih je najveći problem kada prođe policija u civilu ali čim se ispred svakog kluba nalazi po najmanje 1 kamaki to znači da policija u civilu i nije toliko aktivna i revnosna. A drugo, svojim očima sam video kako u jednom restoranu sede 2 policajca (valjda) van dužnosti i jedu. I na par metara od njih kamaki radi svoj posao i nikom ništa.
Ali za ovaj posao treba da znate više svetskih jezika i da budete smarači po prirodi.

Znači treba dobro da znate engleski, nemački, možda i ruski i grčki, u suštini što više. Uglavnom, ovaj posao je dobro plaćen u Grčkoj ali je kao što rekoh, zabranjen što znači da, čak i da imate grčke papire, ne možete biti prijavljeni za ovaj posao. Ali sezoncima to uglavnom nije bitno. Ovaj posao se radi od 9, 10 ili 12 sati noću pa sve do jutra ili dok ima naroda na šetalištu.
Što se tiče vlasničke strukture nad klubovima, ako nekoga i to zanima, ne znam koliko se to isplati pošto vlasnici klubova i barova plaćaju kiriju za lokale ZA CELU GODINU a ne samo za letnju sezonu. A ovakvo plaćanje se, ja mislim odnosi na sve lokale u GR. I sad znam da neki klubovi plaćaju kiriju oko 5 000 evra mesečno (u zavisnosti od kvadrature i lokacije kluba) pa puta 12, to mu je 60 000 evradi godišnje pa vi vidite. A plus, zdravstveno i socijalno osiguranje za zaposlene je takođe skupo, i ono se isto, čini mi se, plaća za godinu dana unapred. I zato oni zapošljavaju radnike na crno i to je šansa za srpske radnike, naravno one koji vole taj posao.
U principu, moj vam je savet da ne idete nigde na slepo, nego da se pre nego što odete bilo gde DETALJNO raspitate i informišete o svemu i predlažem vam da tražite informacije vezane KONKRETNO za posao koji vas zanima, delatnost i mesto u koje nameravate da idete pošto se kao što vidite zarade i obaveze DRASTIČNO razlikuju od posla do posla i od mesta do mesta. Nije ista situacija na severu Grčke i na ostrvima, nije isto stanje u vezi sa dnevnim i noćnim poslovima itd. Ja konkretno ne znam da vam kažem nešto više o poslu u klubovima od onog što sam vam već rekao pošto nisam radio u noćnom klubu ali sam pričao sa ljudima koji su tamo radili i eto to malo znam.
A to kako ćete proći tamo zavisi od MNOOOOOGO faktora, od vaših sposobnosti, znanja jezika, od toga šta volite i znate da radite, od vremena kad se ode, od mesta gde se ode, od trenutne situacije u GR, tj. od toga da li ima manje turista nego prošle godine ili više, i kakva im je platežna moć, od toga kako se ko snađe i kako ko ima sreće itd. I još samo da kažem da su na početku sezone zarade obično manje a taj početak zna da se oduži.
Sve u svemu, samo napred!