Sezonski posao u Grčkoj

Kriza u Srbiji je 10 puta teža i gora od krize u Grčkoj. U Grčkoj se mnogo bolje živi nego u Srbiji makar za vreme letnje sezone. Da nije tako, ne bi bilo toliko Srba koji žive i rade u Grčkoj. A osim u Grčkoj ima ih po celom svetu.

Mislis zive dobro tokom sezne hotelijera sta rade oni drugi koji nemaju posao a ni sobe za izdavanje mislim nije valjda da mislis da svi imaju nesto za izdavanje???

Postoje nekoliko činjenica u vezi krize:

1. U Grčkoj se živi bolje nego u Srbiji.

2. U Zapadnoj Evropi se živi bolje nego u Grčkoj.

3. U Grčkoj se sada živi gore nego ranije.

4. I na Zapadu se živi gore nego nekada ali opet mnogo bolje nego u Grčkoj i Srbiji.

Kad kažem Grčka mislim pre svega na turistička mesta i primorje, uostalom tako se i tema zove a i turističke destinacije u Grčkoj nas Srbe najviše i interesuju, bilo kao turiste bilo kao sezonske radnike.

Što se tiče sezonskog posla, nije svuda situacija ista i nije svaki posao isto plaćen. Eto vi kažete da su vam nudili posao sobarice za 400-500 evra mesečno i to je stvarno mizerno. Ovamo na Kritu, gde sam ja bio se zarada računa u dnevnicama i dnevnice se kreću od 25 do 60-ak evra mada se zarađuje i van tog okvira. Pričao sam npr. sa nekim Vranjancima, radili su u nekom hotelu ali ne puno radno vreme za 15-20 evra dnevno u šanku i kuhinji valjda, oni su tu došli prvi put, dok sa druge strane pričala mi jedna radnica rent-a kar agencije da radi na procenat i da zarađuje oko 100 evra dnevno ali ona tu živi i radi duže vreme (verovatno kod istog poslodavca) nekih 10-15 godina možda tako da ima iskustva.

Jedan od najplaćenijih poslova tamo je posao kamakija i tu se dnevnice kreću oko 50-60 evra možda čak i više. To su vam oni ljudi što stoje ispred klubova i restorana na šetalištu i zovu narod da uđe unutra. Taj posao je zvanično zabranjen ali rade ga svi živi što je dokaz da kontrola i nije toliko velika mada policija povremeno hapsi kamakije, drži ih u pritvoru do jutra, vlasnik diskoteke ili plati kaznu ili se ganja sa policijom i inspekcijom po sudovima da dokaže da eto on nije kamakisao nego im samo otvorio vrata da uđu ili video staro društvo iz srednje škole pa ih pozvao unutra da ih počasti. :lol: I posle kamaki nastavlja da kamakiše i ajmo jovo-nanovo.

Kako se to radi u praksi, kamaki stoji ispred kluba i sva moguća vrata na klubu su otvorena što je takođe zabranjeno zbog buke, muzika se čuje do Makedonije, komšije ne mogu da spavaju, i fešta, fešta. Kamaki sve vreme posmatra šetalište levo i desno. Nailazi policija kolima ali pošto je gužva na šetalištu, moraju polako da se probijaju, kamaki ih vidi, brzo zatvara velika vrata zajedno sa drugim radnicima i sklanja se u stranu ili sedne ispred i kao pije piće, policija prolazi i odlazi, oni sačekaju i posle toga, ponovo otvaraju vrata, nastavljaju da kamakišu i tako ukrug. Mada sam čuo da nema kamakija koji do sada nije hapšen makar jednom. E sad, za njih je najveći problem kada prođe policija u civilu ali čim se ispred svakog kluba nalazi po najmanje 1 kamaki to znači da policija u civilu i nije toliko aktivna i revnosna. A drugo, svojim očima sam video kako u jednom restoranu sede 2 policajca (valjda) van dužnosti i jedu. I na par metara od njih kamaki radi svoj posao i nikom ništa.

Ali za ovaj posao treba da znate više svetskih jezika i da budete smarači po prirodi. :mrgreen: Znači treba dobro da znate engleski, nemački, možda i ruski i grčki, u suštini što više. Uglavnom, ovaj posao je dobro plaćen u Grčkoj ali je kao što rekoh, zabranjen što znači da, čak i da imate grčke papire, ne možete biti prijavljeni za ovaj posao. Ali sezoncima to uglavnom nije bitno. Ovaj posao se radi od 9, 10 ili 12 sati noću pa sve do jutra ili dok ima naroda na šetalištu.

Što se tiče vlasničke strukture nad klubovima, ako nekoga i to zanima, ne znam koliko se to isplati pošto vlasnici klubova i barova plaćaju kiriju za lokale ZA CELU GODINU a ne samo za letnju sezonu. A ovakvo plaćanje se, ja mislim odnosi na sve lokale u GR. I sad znam da neki klubovi plaćaju kiriju oko 5 000 evra mesečno (u zavisnosti od kvadrature i lokacije kluba) pa puta 12, to mu je 60 000 evradi godišnje pa vi vidite. A plus, zdravstveno i socijalno osiguranje za zaposlene je takođe skupo, i ono se isto, čini mi se, plaća za godinu dana unapred. I zato oni zapošljavaju radnike na crno i to je šansa za srpske radnike, naravno one koji vole taj posao.

U principu, moj vam je savet da ne idete nigde na slepo, nego da se pre nego što odete bilo gde DETALJNO raspitate i informišete o svemu i predlažem vam da tražite informacije vezane KONKRETNO za posao koji vas zanima, delatnost i mesto u koje nameravate da idete pošto se kao što vidite zarade i obaveze DRASTIČNO razlikuju od posla do posla i od mesta do mesta. Nije ista situacija na severu Grčke i na ostrvima, nije isto stanje u vezi sa dnevnim i noćnim poslovima itd. Ja konkretno ne znam da vam kažem nešto više o poslu u klubovima od onog što sam vam već rekao pošto nisam radio u noćnom klubu ali sam pričao sa ljudima koji su tamo radili i eto to malo znam.

A to kako ćete proći tamo zavisi od MNOOOOOGO faktora, od vaših sposobnosti, znanja jezika, od toga šta volite i znate da radite, od vremena kad se ode, od mesta gde se ode, od trenutne situacije u GR, tj. od toga da li ima manje turista nego prošle godine ili više, i kakva im je platežna moć, od toga kako se ko snađe i kako ko ima sreće itd. I još samo da kažem da su na početku sezone zarade obično manje a taj početak zna da se oduži.

Sve u svemu, samo napred! :ok:

Ok ali mislim da ce ove godine biti zaiste tesko naci nesto dobro mislim dobro placen posao evo ja pratim oglase i to vise njih naravno svaki dan ali najvcesce nailzim na te po meni mizerne sume za te ne bas tako lake poslove a menia pojma nemam kako bi nasla nesto bolje, eto ni dozvola boravka a ni grcki nisu problem.

Ma ja uopste ne mislim da ce sezona biti losa u smislu manje turista iskreno mislim da je vecina apartmana barem us sezoni rasporodata problem je sto sada grci ne zele da plate osoblje vise znajuci da je opasna kirza i sada pokusavaju da imaju 2 radnika za jednu normlanu platu!

Ma ja uopste ne mislim da ce sezona biti losa u smislu manje turista iskreno mislim da je vecina apartmana barem us sezoni rasporodata problem je sto sada grci ne zele da plate osoblje vise znajuci da je opasna kirza i sada pokusavaju da imaju 2 radnika za jednu normlanu platu!

To si u pravu, Grci su prave Kir Janje. I mislim da nije problem broj turista nego njihova platežna moć i nacionalna struktura. Turisti sada manje troše nego pre, dolaze siromašniji turisti nego ranije, npr. u Hersonisosu su mi rekli da su do pre 4-5 godina najbrojniji turisti bili Zapadnjaci i Skandinavci ali su sada najbrojniji turisti Rusi a oni imaju manje para., manje troše...

Ovamo na Kritu, gde sam ja bio se zarada računa u dnevnicama i dnevnice se kreću od 25 do 60-ak evra mada se zarađuje i van tog okvira. Pričao sam npr. sa nekim Vranjancima, radili su u nekom hotelu ali ne puno radno vreme za 15-20 evra dnevno u šanku i kuhinji valjda, oni su tu došli prvi put, dok sa druge strane pričala mi jedna radnica rent-a kar agencije da radi na procenat i da zarađuje oko 100 evra dnevno ali ona tu živi i radi duže vreme (verovatno kod istog poslodavca) nekih 10-15 godina možda tako da ima iskustva.

Za veći deo posta se KONAČNO slažem sa tobom, ali ovaj deo su obične B A J K E

1. Sa kojim pravom to uopšteno tvrdiš da se NA KRITU zarada računa u DNEVNICAMA???, kada ja i 100 ostalih koje poznajem radimo za plati baziranoj na mesečnom nivou.Postoje tri varijante: fiksna plata, čist procenat, i na kraju minimalac plus procenat preko toga.

2. A ovo za rent a car ti je zaista totalna nebuloza. Pouzdano tvrdim da NE POSTOJI NIKO u branši ko može da zaradi 100 evra dnevno. Radila u tom poslu nekoliko godina, pa jako dobro poznajem tematiku. Da zaradiš 3000 mesečno od ovog posla za koji ti ne treba nikakvo znanje osim jezika i vozačke ? Pa toliko ne zarađuju ni menadžeri hotela sa 5 zvezdica. Ako zaradi HILJADU može da peva. Obična plata bez dnevnica za dostavu do aerodroma, i bez dodatnih 20 evra za rad nedeljom, teško može da pređe 700.

STVARNO !, probaj malo da razmišljaš realno ...

Treba da saznate u kom mestu su koji turisti najbrojniji pa da taj jezik učite mada je sad malo kasno za to.

U Hersonisosu su kao što sam rekao najbrojniji Rusi i Holanđani. U avgustu ima dosta Italijana pošto je od 25. jula do 25. avgusta kolektivni godišnji odmor u Italiji (a i Grčkoj). Tu negde u tom periodu ima dosta i Francuza, ima malo i Iraca, Norvežana... O Izraelcima sam već pričao.

U Malji su skoro svi turisti Englezi mada i tamo ima Rusa.

U Maleme dolazi dosta Nemaca pošto se tu nalazi nemačko groblje iz WW II.

U Pargi, 1 turističkom mestu kod Krfa ima mnooooogo Italijana pošto je to mesto i fizički veoma blizu Italiji.

U Solunu i uopšte u severnoj Grčkoj ima dosta srpskih i albanskih turista i kupoholičara. z:D Npr. zanimljivo mi je bilo kada sam video reklamne napise na albanskom jeziku po Solunu. Doduše više mi je bilo odvratno. Takođe u Solunu sam viđao i albanske žene pa i decu dok je u Hersonisosu to retkost. Jeste da postoji gomila albanskih radnika ali nešto im nisam viđao žene i decu mada kažu da ih i tamo ima. Verovatno se u Hersonisusu ne eksponiraju toliko kao u Solunu, ne nose one njihove marame itd.

Takođe, u Solunu u mnogim radnjama znaju srpski a 1 od razloga za to je to što je Solun omiljeno mesto za srpske srednjoškolske ekskurzije. Tamo se baš često može čuti srpski na ulici.

I još nešto da dodam za dnevnice u rent-a-kar agencijama, sad sam se setio, ono od 100 evra, to je verovatno neki izuzetak i maksimum, možda u neko određeno vreme sezone. Setio sam se 1 dečka iz Novog Sada s kojim sam često kontaktirao, rekao mi je da mu je dnevnica 30 evra ili eto 900 evra mesečno što znači da je prosek mnogo manji.

Sve je to lepo ali kad u crnoj gori u kaficu moze da se zaradi otprilike 600-1000e mesecno u sezoni radis po 10h dnevno bez slobodnog dana , neverujem da je na ostrvima u grckoj losije ... ne pricam o paradajz turizmu pefkohori i regija nego ostrva , krit , rodos , mikonos , ios , ... itd... ne idu tamo svi jel oni i ne zele takve goste onda nemoj da kazete da je kriza , ako za 4 meseca u grckoj zaradis par hiljada e , to je dovoljno da prezivis ostatak godine u srbiji da se ne lazemo !

Dobro onda ti lepo dodji zpaucan na neko ostrvo sa hiljadama mladih grka,bugara itd. pa kako ti se posreci i da danas sam nasla oglas za rodos znaci dobro ostrvo uglavno bogati turisti idu plata 500e ali placaju i osiguranje naravno vazi samo za ljude sa eu pasosima opet posao sobarice!ne zaboravi d amozes samo 3 meseca da ostane a ako prekoracis debelo ces platiti nekom muvatoru na graanici da te pusti a uz to jos u vecini slucajeva kada radis kao konobarica sama placas smestaj pa misli i o tome :)

Poslednja izmena:
U Maleme dolazi dosta Nemaca pošto se tu nalazi nemačko groblje iz WW II.

Zar te nije barem malo sramota kada se pogledaš u ogledalo dok se briješ od količine NEISTINA koje prosipaš u svakom postu???

Živela sam dve godine u Malemeu. U Malemeu letuju ISKLJUČIVO morbidni Englezi sa ciljem da likuju pobedom nad Nemcima koje su oni pobili prilikom desanta na Krit, i da im se podlo smeju dok dolaze da obiđu groblje. Nemcima je baza Georgioupolis, koji je 50 kilometara odatle. Bude ih nešto malo i u Agia Marini, gde im je konzulat. U Maleme svrate na 15 minuta da obiđu groblje, i odlaze, čak ne svrate ni u restoran da popiju kafu.

U Malemeu NIKADA nije letovao nijedan Nemac. Bilo bi to isto kao kada bi Jevreji letovali u Aušvicu.
U Malemeu su i vlasnici restorana i hotela Englezi (jedini izuzetak je Louis Creta Princess Club) , celo mesto je sa najvećim procentom Engleza na Kritu, većim čak i nego što je to u Malji, Sisiju i predivnom Kalivesu.

P.S. Inače sam za sve vreme boravka na Kritu upoznala samo dvoje Grka koji govore nemački. Moju predobru menadžerku Katerinu, koja je rođena u Nemačkoj, jer su joj tamo roditelji radili, i oca mog prvog gazde Ipokratisa, koji je radio u Nemačkoj kao kamiondžija, ali ih toliko mrzi da posle povratka nikada nije progovorio reč nemačkog. Čak neće da pomogne sinu koji drži restoran i pansion da prevede kada dođu Nemci da se sporazume sa njima. Jednostavno bez reči ustane i ode svojim putem. Nikada nisam videla da neko mrzi neku naciju kao Krićani Nemce. U Hanji se starije žene kada čuju nemački prekrste tri puta da odagnaju zlo.

P.S. 2 Eh .....taj Kalives..... samo da nema engleskih skotova, bio bi Raj na zemlji ....

North%20coast.JPG

Prilozi

• Kalives.jpg
    Kalives.jpg
    36,3 KB · Pregleda: 5
Poslednja izmena:
Dobro onda ti lepo dodji zpaucan na neko ostrvo sa hiljadama mladih grka,bugara itd. pa kako ti se posreci i da danas sam nasla oglas za rodos znaci dobro ostrvo uglavno bogati turisti idu plata 500e ali placaju i osiguranje naravno vazi samo za ljude sa eu pasosima opet posao sobarice!ne zaboravi d amozes samo 3 meseca da ostane a ako prekoracis debelo ces platiti nekom muvatoru na graanici da te pusti a uz to jos u vecini slucajeva kada radis kao konobarica sama placas smestaj pa misli i o tome :)

Ne znam da li smemo da pričamo o tome na forumu ali to oko granice što ja zovem "defiltracija" se plaća prosečno 250 evradi.

Naco, pogledaj ove oglase za Krit (Hanja). Sa znanjem grčkog nema šanse da ne nađeš posao. Plaćaju sobaricama 6 evra po apartmanu, a treba ti maksimalno sat da ga odradiš. Moja drugarica iz Skoplja to radi.

http://www.haniotika-nea.gr/from-sitemap-products_id-2

Mislim da ti treba neki PDF reader (kao Adobe Acrobat) da uveličaš da možeš da pročitaš. Ja ga svakako imam, ali nisam sigurna da li ti možeš da otvoriš bez toga.

Poslednja izmena:
Inače, nije bitno samo koliko zarađujete već i koliko trošite zato što vi možete da zarađujete i 2000 evradi mesečno ali to vam ništa ne znači ako sve proćerdate u Grčkoj i veoma malo para odnesete kući. Valjda je najbitnije koliko ćete para da uštedite a ne zaradite.

Zato je dosta bitno kada vam poslodavac plaća stan i/ili hranu jer su to velike uštede i to dosta znači. Ali to se retko nalazi. Npr. znam da restorani obično obezbeđuju hranu za zaposlene, neki hoteli i hranu i smeštaj, za neke poslove kao npr. sobarice pretpostavljam da obezbeđuju smeštaj itd. Ponavljam, ovo je bitno zbog uštede.

Hoću da vam ispričam par anegdota iz GR. Tamo sam dugo stanovao u 1 manjem hotelu i sad dok sam radio tamo sam primetio da Grci često upotrebljavaju reč "malaka" i da im je to uzrečica. Ja sam mislio da im to znači budala i krenem ja da zovem tako recepcionerku u mom hotelu s kojom sam se često zajebavao. :lol: I ona se u početku ljutila al poslo je to prihvatila pa je čak i ona mene počela da zove malaka. Čak sam je i u imenik ubacio kao "Malaka". :lol:

I odlazim ja iz Grčke i u vozu za Solun upoznam 1 Grka koji je studirao u BG, a oženjen je Srpkinjom i zna sasvim solidno srpski. I mi smo sve vreme pričali na srpskom. I pričamo mi jedno, drugo i dođemo do tog izraza "malaka" i ja kažem budala. A on onda meni kaže da malaka ne znači budala nego dr**džija! :rotf: I ja tek tad ukapiram da sam ja sve vreme recepcionerku (a i ona mene) zvao "dr**džija". :lol: Ali to malaka je u Grčkoj kao dobar dan.

I pričam ja dalje sa tim čovekom i zvoni mu mobilni i on krene da razgovara sa nekim na grčkom, a ja se pre toga toliko uneo u razgovor na srpskom sa njim da sam zaboravio da je on Grk i da mi malo falilo da mu posle završenog razgovora telefonom kažem "E baš dobro pričte grčki!" :lol: Ali ipak sam se na vreme prisetio da je on Grk.

Inače grčka reč "pusti" znači ***** pa je i u vezi toga bilo anegdota između srpskih radnika i Grka u GR. :lol:

Phantom hvala puno za ovaj sajt!!!1Ngo da te pitam kako se placaju radnici na farmi?Pitam za mog muza naravano :) grk je i znam da bi sigurno mogao i bolji posao da radi s obzirnom da pored grkog prica jos i engleski i frnacuski a uz to je i profesionalni vozac a sve to sada u solunu bas nista ne znaci :(

Nacafaca ,verovatno ne shvatash o cemu ja pisem i ne shvataj sve bukvalno ,ali za rad u ugostiteljstvu pogotovo ako znas da radis posao to se placa solidno milioni se nece zaraditi ali sigurno je bolje nego u srbiji , a sto se tice gomile bugara grka makedonaca ili cega vec , to je sasvim normalno kako se snadjes ili imas srece ,u crnoj gori dodje po 10 ljudi za dan da pitaju za posao u kaficu , pa nekome se posreci nekome ne , a to sto ti gledas stvari kao sobarica naravno da ces da imas platu kao i u crnoj gori apr stotina evra ,ali i to koliko da je malo bolje je nego ovde u SRBIJI .Mislim da je pametnije odvojiti 300-400 e i uputiti se u grcku i nego ostati ovde , pa makar i na 3 meseca ... Pa mozda se i posreci u pronalasku posla ,a biti pesimista i kukati samo je obicna glupost , ja sam prosle godine planirao da idem za grcku na slepo ispalo je tako da nisam nego sam otisao za crnu goru ,radio sam celo leto ,ali nisam ustedeo mnogo novca ali sam stekao jedno vise iskustvo , i nisam sedeo kuci i samo kukao ... Nemam strah od nepoznatog ili inostranstva jer ako ne pokusas neces ni moci da saznas ... :)

Ja ti nisam rekla da ne dodjes i veruj mi nisam pesimista ali ne zaboravi ja zivim u grckoj vec 5 godina i stanje je jednostavno tragicno no ne bitno ti dodji i probaj!Posao sobarice nikako nije placen par stotina evra ali nikako jer ne znam koliko si upucen tu se radi oko 10h na dan ili vise plus 7 dana u nedelji i zasto bi ja to radila za 400e?????Mislis ti bi kao konobar trebao biti placen vise ako tako mislis recim i mi zasto????

U pravu si ali eto bas me kopka zasto mislis da sobarica koja se isto razbije od posla treba da bude placena manje a uz to i za taj posao se trazi znanje engleskog koji se ustavri podrazumeva najcesce i jos jednog jezika i u vecini slucajeva jos i grcki......

@nacafaca

Ja još nisam došla na Krit, a iskreno ne poznajem tu tematiku oko farme. Imam komšiju koji gaji paradajz i lubencice, pa ću ga pitati. Živela sam ranije na Halkidikiju i znam da je Tsantali ranije UVEK tražio radnike, pa bi tvoj suprug mogao tamo da radi kao vozač, a ti se ubaciš u neki hotel (bilo šta), kad je već do toga došlo, ništa nije sramota raditi, i NE TREBA ni inače da bude. Prosto sam šokirana tvojim postovima da u Solunu nema posla za nekoga sa kvalifikacijama kao tvoj muž. Možda sam ja imala sreće da su Grci poprilično neobrazovani oko interneta i kompjutera, pa tu našla sebi prostor, ali i dalje mislim da je na Kritu najmanja kriza, i da će tako i ostati. Nije sjajno, naravno, ali je svakako bolje nego u Larisi, Janini itd..

Javiću se čim saznam nešto novo

P.S. Da li si razmišljala o čuvanju dece i održavanju kuće u Atini, ono što najčešće rade Filipinci ? Videla sam gomilu takvih oglasa u novinama Athens News, i najčešće traže bračni par, što bi te ipak spasilo od brige da je neki trafiking itd ...

I još jedan predlog. Na Halkidikiju sam videla mnogo fantastičnih vila bogatih Solunjana, koji zapošljavaju Bugare da im kose travu, čiste bazen i takve stvari. Sigurno će pre primiti nekoga kao što ste vi da im održavate imanje, nego neke neproverene likove.

Eto ...

I moja omiljena pesma ...

Poslednja izmena:
Nacafaca , nema sta tu da te kopka , 10 godina radim u ugostiteljstvu , moje iskustvo se kretalo od peraca casa do menadzera , poznavanje rada diskoteke itd... znanja preko 150 -200 koktela , poznavanje vina i u globalu celog ugostiteljstva ne mogu da se porede sa tim sto ti pricas ali ne vredi glupo je ispasce da se hvalim neka se prica zavrsi na ovome :) Jer mesati babe i zabe je cista glupost... Ja ti zelim sve najbolje ali pomesala si stvari skroz neke stvari su nemerljive kapirash ... to nije kupis sok za dinar a prodas za 3 to nije ugostiteljstvo !

Phantom pazi on koga god da sretene i cim kaze da nema posao i sto je najcrnje ne moze ni da nadje a pritom uopste ne isistria da bude vozac nega maltene sada daj sta das niko ali niko ne moze da poveruje svi se samo krste i iscudjavaju ali nazalost tako je i ne znam sada kako je na ostrvima ali ovde cim predjes 30-35 je veliki problem jer u svim maltene oglasim pise da traze ljude do max 35 po mogucnosti da nisu u braku i da nemaju decu a iskustvo se pa podrazumeva!Mi bi smo se bez porblem preselili u drugi deo ili grad grcke ako bi smo nasli posao barem jedno od nas u pecetku lepo bi smo ovaj stan u solunu izdali pa za te pare iznajmili negde drugde a sto se tice cuvanje dece ne bi mi smetalo naravno a i sama imam dvoje malih pa aj da kazes imam i iskustvo problem je sto vecina ljudi trazi da si tu vec u tom gradu.....

Dobar dan svima.....evo nas opet na forumu,mada vidim da ste vec zaratili a uz to vrlo malo korisnih informacija.I ovog leta cu verovatno u Grcku,Krit i iskreno nevidim razlog da se nego prepada oko te price o krizi u Gr,pa neverujem da ce neko od nas da radi u javnom sektoru i traziti kredit,tako daoni koji hoce da rade u turizmu nek imaju plan sta ce da rade,u skladu sa svojim sposobnostima(poznavanje jezika,znanja i sl),,,i ako ima imalo mozga nebi trebao da ima problema da nadje neki posao,doduse crnacki ali ako mu je ovde bolje nek neide
Pozdrav za sada i pustajte samo korisne informacije,za to i sluzi forum

Back