Sezonski posao u Grčkoj

Mobilni,vidim da si informisan,pa da te pitam nesto.Devojka i ja u narednih desetak dana idemo za Grcku,da radimo,pa me interesuje tvoje misljenje Santorini ili Krit,oboje smo mladi govorimo engleski,a ja i ruski,radili bi smo kao konobari,sankeri pa ako mozes da pomognes informacijama,hvala

Mobilni,vidim da si informisan,pa da te pitam nesto.Devojka i ja u narednih desetak dana idemo za Grcku,da radimo,pa me interesuje tvoje misljenje Santorini ili Krit,oboje smo mladi govorimo engleski,a ja i ruski,radili bi smo kao konobari,sankeri pa ako mozes da pomognes informacijama,hvala
Licno mislim.... a posmatrajuci iz vaseg ugla, da imate vece sanse da nadjete posao na Kritu. Sama cinjenica, da je Santorini "okruzen" i drugim ostrvima govori dovoljno o tome koliki je tranzit ljudi koji traze posao. Narocito Atinjana. Vama je ekonomski, skoro svejedno.... ali, ponuda posla je veca, samim tim sto se radi i o ogromnom prostoru (Krit), sa mnogo letovalista. Tako, da necete doci u situaciju (koja je moguca na Santoriniju), da idete na drugo ostrvo u potrazi za poslom.
PS. obratite paznju, i na ostale komentare na forumu, od ljudi koji se krecu po Grckoj zbog posla i slicno, pa znaju preciznije informacije.

Hvla na savetima...i ako je neko planirao na Krit u skorije vreme,neka se javi,mozda ustedimo na stanu ili slicnoB-)

Obratite paznju, na prethodni post, jer je BAS TAKO. Juce cujem 2 informacije: da se traze bebi siterke i nudi se plata 400e mesecno?!?1?! neverovatno!!
I drugo: svi vi koji radite na crno, budite "manji od bubice", jer cujem da Udruzenje albanskih doseljenika iz Atine, trazi ostru kontrolu letos po celoj Grckoj, po pitanju radnika na crno. Razlog je prost: da bi Albanac produzio svake 2 godine dozvolu rada i boravka, mora da ima odredjeni broj (od slucaja do slucaja) radnih dana sa osiguranjem. Sto je veliki trosak za poslodavca - zato i uzima radnike bez papira. Pa ce navodno, u svim turistickim mestima, po nalogu njihovog udruzenja, albanci prijavljivati udruzenju (a ovi policiji) gde ima radnika na crno. Cuvajte se toga i ne eksponirajte se.
Pod obavezno, otvoriti odmah racun u banci i svaki evro stavljati u banku. Razlog, ne bih komentarisao - nesto znam, sto nije za pricati javno.

Potvrdjujem pricu u vezi sa Albancima.
Proslog leta sam prodavala suvenire i od komunalne policije nije moglo da zivi, nikad nisu bile vece kontrole nego prosle godine i mnogo je prijava bilo.Ranijih godina su ponekad Grci znali da prijave ali samo u slucaju ako neko stane ispred njihove radnje..
ne znam da li ove godine da rizikujem, ne mogu da budem neupadljiva :whistling:

Posto sam na "jedan nacin" vec odgovorio jednom forumasu na pp,koga naravno ne poznajem licno.... a da mi savest bude mirna i da nikoga ne favorizujem, postavljam sledeci komentar:

Posto je tema,posao na gr ostrvima, a iz mog profila se vidi gde zivim... neko ce reci ( a neki su mi vec rekli u pp), da je nemoguce da ne znam gde traziti posao na Skiatosu, ima li posla i slicno.
Naravno, da znam desetine hotela, restorana, rent a car agencija, taverni i slicno.. gde uvek uzimaju radnike, po mogucstvu da su stranci i da nemaju dozvolu za rad.
Razlog je prost - usteda od minimum 360 evra mesecno (najjeftinije osiguranje), i jos toliko sto poslodavac nece dati punu platu, kao nekom domacem radniku.
Razlog, zasto ne potenciram da neko eventualno, dodje i radi na ostrvu Skiatos... je iz opreznosti, jer sam se nagledao svega i svacega.
Pa cak i da mi ljudi, donose moj fotokopirani post, sa drugog foruma....gde kazem:"...posla na Skiatosu, ima....jer svakodnevno vidjam, vise stotina bugara,makedonaca,srba... koji rade na crno. I onda od mene traze posao...:dash:
Ne, ja nemam i ne nudim nikome zaposlenje. i ne naplacujem, niti mi pada na pamet...neke usluge po tom pitanju. Te usluge su u stvari moj komentar-savet, sta,gde,kada,koliko,....a da li ce neko poslusati - njegov problem.
Da razbijem i nedoumice, zasto to radim: obzirom, da mi je posao booking, i sedim ispred kompa po 12 sati... u slobodno vreme se tipkam, na srpskim i grckim forumima. Bolje tako, nego da igram igrice i zaglupljujem se virtuelnim svetom.
Dakle, da odgovorim direktno na vise poruka, koje su mi se skupile zadnjih dana:
POSLA NA SKIATOSU IMA,VEROVATNO MANJE NEGO RANIJA, ALI-IMA. GRCI CE SIGURNO PRIMATI RADNIKE NA CRNO. KOLIKA JE PLATA-OD 600 EVRA PA NA GORE.
KOME TREBA RADNIK-PRETPOSTAVLJAM-ALI NE ZNAM SIGURNO.
DA LI CE VAM SE ISPLATITI-ZAVISI OD VAS.
KAKO NACI POSAO : KRENUTI SA ZADNJE PLAZE-KUKUNARIES, I OD HOTELA DO HOTELA, A IZBEGAVATI GRAD.
KADA I KAKO DOCI NA SKIATOS: NAJBOLJE, NAJSIGURNIJE I NAJJEFTINIJE JE UPLATITI KOD NEKE NASE AGENCIJE 10 DANA U PRVOJ SMENI (KRAJ MAJA) I OBEZBEDJENI STE SA PREVOZOM I SMESTAJEM ZA 10 DANA. ZA MALE PARE, ILI NADJETE POSAO, ILI LETUJETE NA SKIATOSU.
NA KRAJU: jeste da izgleda kao neka vrsta reklame, ali je i cinjenica.... da je najjeftiniji smestaj i prevoz kod agencije sa kojom saradjujem ( www.omniturs.rs ) - 170 evra, za 2 osobe, povratna karta bg-volos-bg + 10 dana na plazi Trulos.
U gradu, nemaju mesta-sve je full.
Zelim svima, dugo i toplo leto sa dosta posla i evrica na kraju sezone.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,evo da vam se prikljucim u diskusiji...idem da radim na jedno grcko ostrvo,medjutim kao i vecinu vas muce me onih famoznih 90 dana :)

Sta mislite o sledecoj varijanti-posto imam dvojno drzavljanstvo,odnosno bosanski i srpski pasos-da udjem u Grcku sa bosanskim a izadjem iz Grcke sa srpskim pasosem,i da se napravim luda da nemam pojma zasto mi carinici nisu lupili pecat,ili sta ja znam...posto se i to desavalo,jednostavno da budes takve ludacke srece i preskoce te pri udaranju pecata,ja bila zivi svedok :D

Hvala unapred!

Samo da se javimo sa Krita,ovde je sve u jeku priprema,posla i turista za sada nema previse,svi kazu da ce biti za nedelju,dve...ocekuju najezdu Rusa tako da znate,vreme je ok,cene su malo skuplje nego u nasoj napacenoj zemlji(pricam o trgovinama,na lokale zaboravite)....toliko za sada,pozzzz svima :bye:

Samo da se javimo sa Krita,ovde je sve u jeku priprema,posla i turista za sada nema previse,svi kazu da ce biti za nedelju,dve...ocekuju najezdu Rusa tako da znate,vreme je ok,cene su malo skuplje nego u nasoj napacenoj zemlji(pricam o trgovinama,na lokale zaboravite)....toliko za sada,pozzzz svima :bye:

Nadam se, da ste krenuli od vrata do vrata....
Uspeh u pronalazenju posla, na taj nacin je zagarantovan - bolji nema.
Oni sto vam kazu javicemo vam i traze vam br. telefona - zaboravite ih, oni tako rade svima koji pitaju za posao.
Zato samo pichite dalje.... i ne zaobilazite nase ljude sto zive na Kritu. Mogu vam biti zlata vredni.
Ali ne zaboravite, i da je oprez majka mudrosti.
Srecno....

Na severu Grcke, 70/80 km od Soluna ima posla sa breskvama. Od maja do kraja avgusta je sezona branja (i drugih poslova vezanih za isto). Dnevnice su oko 20 eur. Stan tj. kuca se moze naci za oko 150-200 eur plus redovni troskovi struje, vode, telefona, ... Moze vise ljudi da deli troskove stana/kuce. Radi se ujutro od 6 do 2. Posle toga moze od 5 do 8 za jos 10 eur dodatnih. Nema slobodnih dana, nema nedelja i praznika. Inace u ovom kraju najvise posla dobijaju albanci jer grci kazu da su oni najvredniji i da im je ucinak najbolji Oni najbolji imaju posla preko cele godine pa su se neki vec i naseleli ovde i zive sa porodicama. Dakle, nema zabusavanja ali ima nekih novaca. Informaciju imam od prijetalja koje sam upoznala na letovanju prosle godine i oni imaju ogromne plantaze.

Na severu Grcke, 70/80 km od Soluna ima posla sa breskvama. Od maja do kraja avgusta je sezona branja (i drugih poslova vezanih za isto). Dnevnice su oko 20 eur. Stan tj. kuca se moze naci za oko 150-200 eur plus redovni troskovi struje, vode, telefona, ... Moze vise ljudi da deli troskove stana/kuce. Radi se ujutro od 6 do 2. Posle toga moze od 5 do 8 za jos 10 eur dodatnih. Nema slobodnih dana, nema nedelja i praznika. Inace u ovom kraju najvise posla dobijaju albanci jer grci kazu da su oni najvredniji i da im je ucinak najbolji Oni najbolji imaju posla preko cele godine pa su se neki vec i naseleli ovde i zive sa porodicama. Dakle, nema zabusavanja ali ima nekih novaca. Informaciju imam od prijetalja koje sam upoznala na letovanju prosle godine i oni imaju ogromne plantaze.

Da, tacna informacija.... do mesta gde kazes..."imaju posla preko cele godine". To su te \(svesno ili nesvesno) slagali. Preko 50% stanovnika severne Grcke, nema posla od kraja novembra, pa do prvih prolecnih dana. Razlog je prost...zato, sto im je klima (zima) slicna onoj u Srbiji.
A da vas ne bi zbunilo za voce (kako im uspeva) - imaju duugo i jako toplo leto.
Usput, pogledaj ovde kako izgleda zima u severnoj Grckoj: http://www.google.gr/search?hl=el&r...m=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1003&bih=485
Takodje, sto se tice voca...ista informacija i uslovi rada, vaze za oblast Pelion ( u zaledju Volosa), gde se beru uglavnom jabuke. Jedno selo, se i zove po jabukama - Milopotamos (Jabucna reka).
Sad.... sto se tice cene rada, nesto razmisljam (posto sam vec obezbedio sebi extra uspesnu sezonu)..... razmisljam, da te pozovem na Skiatos i da ti platim 20e dnevnicu. Posao bi ti bio, da mi otvaras vrata na kolima, da mi palis cigaretu i slicne "poslove".
Nemoj pogresno da razumes.... vise sam se salio, ali i figurativno prikazao,koliko je taj posao i u tim mestima (severna grcka) - bljak.
Inace, razgovarajuci sa Albancima koji zive godinama na ostrvima (od kojih su neki i doktori)..ZNAM, da su Albanci angazovani, na tim poslovima iz planinskog dela Albanije - narocito iz oblasti grada Erbasan. Mnogi od njih, su prvi put u zivotu videli u Grckoj, motorizovani prevoz, tv u boji, telefon....dok njihove majke i sestre, koje su ostavili kod kuce, i dan-danas nose vodu za sebe i stoku, sa udaljenosti i po 1 km - na obramaci (jel znas, sta je obramaca???).
Tako, da ako se uputis (ili neko drugi), povedite mnogo racuna.Nase ljude, ne izbegavajte....a od ostalih stranaca - "ko djavo od krsta".

Onda lepo, dodji u nas kraj, pa to objasni mestanima. Reci ce ti da mnogo citas vikipediu...
Tako, i ceo svet zna, tvrdi i misli (citajuci neke "krstitelje"), da je Skiatos dobio ime od dve reci: skia (senka) i atos (ime planine).
Dok najstariji mestani, kazu na to : nebuloze - niko ne zna odakle takvo ime. verovatno iz starogrckog jezika...
Sad... milo - potamos, znaci: jabuka - reka... ali i milos - potamos: mlin - reka...pa si verovatno u pravu.
Kad smo kod reke.... i u Srbiji, za mesto Cestobrodica, "strucnjaci" kazu, da je dobilo ime po cestim brodovima.
A selo i nema reku....
Kate enas, lei oti theli....

Selo se zove Μυλοπόταμος, a ne Μηλοπόταμος. Razlika izmedju reci μύλος (mlin, vodenica) i μήλο (jabuka) je ocigledna, narocito Grcima, a sasvim je jasno i poreklo naziva. Ne znam koji Grk to ne bi shvatio.

Vlasnica ovog objekta: http://www.chrissomallisapts.gr/ na ostrvu Skiatos, trazi zensku osobu do 40 godina, za sezonski posao (od 25-30 maja - do kraja sezone).
Uslovi,opis posla, plata:

- osoba koje se trazi, treba da poseduje solidno - skromno, znanje grckog jezika
- takodje, da je bez obaveza (deca, suprug)
- radno vreme, sama sebi odredjuje (6-7-8 sati rada)
- opis posla: odrzavanje apartmana na slici, peglanje posteljine (par puta sedmicno), i vecernje - popodnevno zalivanje cveca
- uz platu, dobija se i stan u istom objektu, kao i hrana
- plata, za pocetak: 650 evra (ako bude dobra sezona - jul i avgust:750 evra)
Ako ima zainteresovanih, kracu biografiju sa slikom, slati na e mail: jorgakis@gmail.com (na srpskom jeziku), ili info@chrissomallisapts.gr (na grckom jeziku.

Poslednja izmena:
Grcka stampa pise, da je izgleda nuzna "rekonstrukcija" Sengenskog sporazuma o slobodnom kretanju, gradjana u zemlje Eu: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1965282

Nije za sada zabrinjavajuce, jer je ovo vise "pretnja" nekim zemljama,koje blagonaklono gledaju, na odlazak svojih gradjana na rad ( na crno), u zemlje Eu...
Ali, gde ima dima....

I jedan "problemcic", koji mnogima moze biti razlog, da ne nadju posao u Grckoj (na crno - za sezonu):
Poznato je svima, pa i Grcima... da srpski gradjani, imaju pravo boravka od 90 dana, sto recimo "pada" krajem avgusta, za one koji bi recimo trazili posao pocetkom sezone. Znaci - vecina zaposlenih, verovatno nece hteti da napravi prekrsaj i prekoraci dozvolu boravka ( zabrana u Eu sleduje), pa ce napustiti poslodavca - kada im je najpotrebniji. Naravno, da ce vecima Grka da "poludi", jer se tada ne moze naci radnik ni pomocu trikova.
Sad... zainteresovani - mislite o tome, i bez uvrede ako vam Grk odmah kaze, da nece Srbe da zaposli. A razlog je taj, sto zna da ce otici nako 90 dana

Poslednja izmena:

Back