Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pomicilic,
Ukoliko se naknada isplaćuje na račun, propisano je poresko oslobođenje, odnosno porez se ne obračunava.
Ako se isplata vrši u gotovini oporezuje se kao i pre. 20%NT 20% porez i isti se umanjuje za 40%. Dostavlja se PP OPJ7 i SPecifikacija. PIO se ne plaća.

Najlepše hvala. Puno ste mi pomogli. Evo malog doprinosa i od mene:
Prema Zakonu o porezu na dohodak građana("Sl. glasnik RS", br. 24/2001, 80/2002, 80/2002 - dr. zakon, 135/2004, 62/2006, 65/2006 - ispr., 31/2009, 44/2009, 18/2010, 50/2011, 91/2011 - odluka US, 7/2012 - usklađeni din. izn., 93/2012, 114/2012 - odluka US, 8/2013 - usklađeni din. izn., 47/2013 i 48/2013 - ispr.),
U "druge prihode" spadaju i (član 85., stav 1.)
9)"prihodi po osnovu prikupljanja i prodaje sekundarnih sirovina, prikupljanja i prodaje šumskih plodova i lekovitog bilja, uzgajanja i prodaje pečuraka, uzgoja i prodaje pčelinjeg roja (pčela), uzgoja i prodaje puževa, odnosno po osnovu prodaje drugih dobara ostvarenih obavljanjem privremenih ili povremenih poslova;"
"Oporezivi prihod za prihode iz stava 1. ovog člana čini bruto prihod umanjen za normirane troškove u visini od 20%."
(član 85. poslednja stavka):
"Na druge prihode koje ostvari član učeničke zadruge, član omladinske ili studentske zadruge do navršenih 26 godina života ako je na školovanju u institucijama za srednje, više i visoko obrazovanje, kao i fizičko lice po osnovu prikupljanja i prodaje sekundarnih sirovina, šumskih plodova i lekovitog bilja, obračunati porez umanjuje se za 40%."
član 86. (poreska stopa):
"Stopa poreza na ostale prihode iznosi 20%."

Najlepše hvala, još jednom!!!

PITANJE za sve kolege koje su položile 2.1 i 2.6? Odakle ste učili? Da li su za 2.1 dovoljne skripte i sve što prikupljam ovde ili ste učili iz knjige i ostale preporučene lietrature? Isto pitanje za 2.6 da li da kupujem knjige? Hvala
ZA 2.6 NAJBOLJE DA ZADATKE UCIS IZ PREDHODNIH TESTOVA ( JEDINO STO SE PRIMENJUJU SADA NOVE P. STOPE) A TEORIJU UCITI IZ SAMOG ZAKONA JER U KNJIZI NEMA PROMENA KOJA SU NASTUPILA U SKORIJE VREME, KNJIGA MOZE POSLUZITI KAO VODILJA STA TREBA PRECI OD TEORIJE.( AKO ZA TO ONDA TREBA DAVATI NOVAC )
TO JE TO

JA SAM POCELA SA 2.6 I NISAM POGRESILA ( MADA MISLIM DA JE TO INDIVIDUALNO )
CESTI KRECU SA 2.1 I 2.2 JER SU USLOVNI.
JA SAM POLAGALA U NOVOM SADU, NE MORA SE NISTA POSEBNO PISATI, ONI U SAVEZU SAMI TO ODREDE.
POZZ

hvala punooooooo. Kako to misliš da oni u savezu sami to odrede? Misliš da je za decembar dovoljno vremena da spremim 2.6 i koju literaturu da koristim? joj toliko pitanja imam:(

hvala punooooooo. Kako to misliš da oni u savezu sami to odrede? Misliš da je za decembar dovoljno vremena da spremim 2.6 i koju literaturu da koristim? joj toliko pitanja imam:(

Pa ja sam iz Sombora, nisam nista navodila kad sam se prijavljivala gde zelim da polazem. Oni su mi vratili da polaganje je u NS na Ekonomskom fakultetu. Mesto polaganja, verovatno, odredjuju po mestu boravka , to mi je jedino logicno. Za 2.6 imam neki materijal i testove pa mi ostavi mail da ti to prosledim.

Pa ja sam iz Sombora, nisam nista navodila kad sam se prijavljivala gde zelim da polazem. Oni su mi vratili da polaganje je u NS na Ekonomskom fakultetu. Mesto polaganja, verovatno, odredjuju po mestu boravka , to mi je jedino logicno. Za 2.6 imam neki materijal i testove pa mi ostavi mail da ti to prosledim.

A pa mi smo u komšiluku, ja sam iz KIkinde. Hvala ti puno :D moja mail slavica_ruzic@yahoo.co.uk

Molim te, prosledi mi maretijale koje imas za 2.6 na mail:milicaposrkaca@gmail.com.
Unapred hvala!!!

PITANJE za sve kolege koje su položile 2.1 i 2.6? Odakle ste učili? Da li su za 2.1 dovoljne skripte i sve što prikupljam ovde ili ste učili iz knjige i ostale preporučene lietrature? Isto pitanje za 2.6 da li da kupujem knjige? Hvala

Za 2.6 je dobro da nabaviš Računovodstvene prakse navedene na sajtu, naročito 14-15 i 16-17 iz 2013. godine jer tu imaš obrađene primere svih mogućih isplata na koje se obračunava porez na dohodak iz čega uglavnom bude najviše zadataka uz primenu novih stopa, neoporezivih iznosa itd.
Ja isto spremam 2.6 za decembar i one su mi najkorisniji materijal pored testova iz prethodnih rokova.

Back