Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Genije:mrgreen:
Predlazem da na ispitu prepisujemo jedno od drugog ;)

hi hi hi ...mogu i ja sa vama !!!! :zcepanje:

izasla sam prosle u junu ali sam tada prijavila 5 komada i 4 sam prosla a ovaj stvarno nisam imala snage da spremam... i imala sam 24 poena / ali tada su provalili forum i iz inata su nam dali 7 zadataka i obuhvatili ali bukvalno celu knjigu
u decembru sam cula da su bili raciji i leveridz i zadatak soko i elan iz skripte
e sad sta da vam kazem, bas mora da se sedne i procita sve - mene smaraju formule pa cu lepo puskice i picccciiiii

hi hi hi ...mogu i ja sa vama !!!! :zcepanje:

izasla sam prosle u junu ali sam tada prijavila 5 komada i 4 sam prosla a ovaj stvarno nisam imala snage da spremam... i imala sam 24 poena / ali tada su provalili forum i iz inata su nam dali 7 zadataka i obuhvatili ali bukvalno celu knjigu
u decembru sam cula da su bili raciji i leveridz i zadatak soko i elan iz skripte
e sad sta da vam kazem, bas mora da se sedne i procita sve - mene smaraju formule pa cu lepo puskice i picccciiiii

Taman mozemo svi prepisivati iz tvojih puskica :klap:
Znaci nece biti leveridz, steta. Meni je taj zadatak bas simpatican :D

Da li neko ima resenje ovog zadatka (za 2.8):

Zadatak koji se odnosi na mrs 23.

Kredit od 20.000.000, kamatna stopa 10%, na 3 godine,
objekat se gradi od 1.6.2009 do 1.6.2011.
a) izracunati ukupnu kamatu
b) koji iznos se moze kapitalizovati tj. ukljuciti u nabavnu vrednost
c) kako se knjizi iznos koji ne moze da se kapitalizuje

:worth:

Kolege da li mozda neko od vas na foruma zna kako se radi ovaj zadatak, svaka pomoc bi mi dobro dosla.

Multinacionalno preduzece Delta u svom sastavu ima dva proizvodna I dva usluzna mesta (centra) troskova. U sledecem pregledu je prikazana struktura opstih troskova po mestima troskova, zatim struktura usluga pruzenih od strane pomocnih (usluznih) mesta troskova, kao I ukupan ucinak proizvodnih mesta troskova izrazen u casovima proizvodnje. Izvrsiti:
a)Obracun internih usluga I izracunavanje ukupnih opstih troskova dodeljenih prozvodnim mestima troskova, kao korisnicima usluga
b)Izracunavanje apsorcionih stopa (za alokaciju opstih troskova na proizvode) za svako proizvodno mesto troskova

odeljenje1 odeljenje2 nabavka vozni park UKUPNO
alocirani opsti tr. 2.200.000 1.300.000 600.000 900.000 5.000.000
usluge MT nabavka (broj nabavki) 100 80 - 20 200
uslge MT vozni park (predjeni kilometri) 2.000 2.000 - - 4.000
casovi direktnog rada 10.000 -
casovi masinskog rada - 12.000

Hvala unapred.
Pozdrav svima

Poslednja izmena:
Da li neko ima resenje ovog zadatka (za 2.8):

Zadatak koji se odnosi na mrs 23.

Kredit od 20.000.000, kamatna stopa 10%, na 3 godine,
objekat se gradi od 1.6.2009 do 1.6.2011.
a) izracunati ukupnu kamatu
b) koji iznos se moze kapitalizovati tj. ukljuciti u nabavnu vrednost
c) kako se knjizi iznos koji ne moze da se kapitalizuje

:worth:
Mozda ovako..Neka me isprave oni koji spremaju 2.8.
Buduci da kredit traje tri (01.06.2009-01.06.2012.) a izgradnja 2 godine, kamata se ukljucuje u nabavnu vrednost u periodu pripreme.
U periodu izgradnje tj. dok se objekat u pripremi mozes kapitalizovati kamatu na 027. Drugi uslov kapitalizacije je da izgradnja traje duze od 6 meseci.
Ako objekat vredi 20 miliona, kamata je 2 miliona godisnje.
U 2009 god. izracunas kamatu za 7 meseci, u 2010 je kamata u punom iznosu, u 2011 je njen pripadajuci deo za 5 meseci (jer gradnja zavrsava pocetkom juna). To sve knjizis na 027/obaveze za kredit.
Ostatak kamate od 7 meseci za 2011 i 5 meseci 2012 ide na rashod perioda npr. stavom 562/241

Kolege da li mozda neko od vas na foruma zna kako se radi ovaj zadatak, svaka pomoc bi mi dobro dosla.

Multinacionalno preduzece Delta u svom sastavu ima dva proizvodna I dva usluzna mesta (centra) troskova. U sledecem pregledu je prikazana struktura opstih troskova po mestima troskova, zatim struktura usluga pruzenih od strane pomocnih (usluznih) mesta troskova, kao I ukupan ucinak proizvodnih mesta troskova izrazen u casovima proizvodnje. Izvrsiti:
a)Obracun internih usluga I izracunavanje ukupnih opstih troskova dodeljenih prozvodnim mestima troskova, kao korisnicima usluga
b)Izracunavanje apsorcionih stopa (za alokaciju opstih troskova na proizvode) za svako proizvodno mesto troskova

Hvala unapred.
Pozdrav svima

Kolega napisi koji ti je mail poslacuti uradjen zadatak u excelu! Pozzz

Hvala unapred.
Pozdrav svima

Ja mislim da je to zadatak za 2.2 (a mozda i za 2.7).
Posto mi je resenju u .pdf formatu stavila sam ga u attachment
:)

Prilozi

Buduci da kredit traje tri (01.06.2009-01.06.2012.) a izgradnja 2 godine, kamata se ukljucuje u nabavnu vrednost u periodu pripreme.
U periodu izgradnje tj. dok se objekat u pripremi mozes kapitalizovati kamatu na 027. Drugi uslov kapitalizacije je da izgradnja traje duze od 6 meseci.
U 2009 god. izracunas kamatu za 7 meseci, u 2010 je kamata u punom iznosu, u 2011 je njen pripadajuci deo za 5 meseci (jer gradnja zavrsava pocetkom juna). To sve knjizis na 027/obaveze za kredit.
Ostatak kamate od 7 meseci za 2011 i 5 meseci 2012 ide na rashod perioda npr. stavom 562/241

Hvala:)

Pod pretpostavkom da je kredit odobren baš 01,06,2009,godine, to bi bilo rešenje zadatka.
Mrs 23 nema više alternativu, tako da se MORA priključiti nabavnoj vrednosti obračunata kamata za ceo period izgradnje( pribavljanja) osn.sredstava. Kad se okonča izgradnja (pribavljanje) ostatak kamata po kreditu ide na rashode tekućeg perioda.

Pregledano, ali u zadacima mora da se urade neke ispravke odgovora, jer trenutno nešto nije više na snazi, a ako zanemaritmo neoporezivi iznose, zadaci su ok uradjeni, sem par.
Znači, nema učenja napamet, nego zakon u ruke, iščitati ga i to je to.
I ja napravih grešku dajući odgovor koji je sadržao zastareo podatak, pa sam sad oprezna.

Poslednja izmena od moderatora:
Pregledano, ali u zadacima mora da se urade neke ispravke odgovora, jer trenutno nešto nije više na snazi, a ako zanemaritmo neoporezivi iznose, zadaci su ok uradjeni, sem par.
I ja napravih grešku dajući odgovor koji je sadržao zastareo podatak, pa sam sad oprezna.

Misliš li na test koji počinje sa doprinosima?

Kolegenice i kolege koji spremaju 2.6. kako bi ste uradili sledeci zadatak:
Isplacuje se prihod od kapitala po osnovu dividende u iynosu od 500.000,00 din. bruto.
a) izracunaj porez
Hvala unapred.

Kolegenice i kolege koji spremaju 2.6. kako bi ste uradili sledeci zadatak:
Isplacuje se prihod od kapitala po osnovu dividende u iynosu od 500.000,00 din. bruto.
a) izracunaj porez
Hvala unapred.

Verovatno si u dilemi zbog toga što si naletela na 2 ista zadatka sa različitim rešenjem?
Pre je bilo: Porez=(500000*80%)*20%=80000 - znači 80% dividende je bilo oporezivano stopom od 20%
A sada je: Porez=500000*10%=50000 - sada je osnovica 100%, a stopa 10%

Molim ostale da se slože ili opovrgnu.
Hvala

Zato je potrebno pre nego prihvatite stare skripte i zadatke da ih korigujete i tek onda na njima vežbate.
Zato je i stalna edukacija ono što danas imaju već licencirane računovodje i ono što čeka nove.
Ceo profesionalni život je učenje i nadogradnja stečenog znanja.
Zadaci 15, 20,. 23, 24, 42, 43, 49, 57 se moraju korigovati ako zanemarimo ostale kod kojih je samo iznos neoporezivog dela *pogrešan* jer je uskladjen od 01.02. 2011. godine.

Poslednja izmena:

Back