Kolege, da li neko ko je bio u nedelju na konsultativnoj iz 2.2 moze da mi kaze sta je rekao koje oblasti ne moramo da ucimo., tj da na tome ne gubimo vreme??
Hvala unapred
Hvala unapred
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Što se 39. tiče mislim da grešiš. Ukoliko obveznik ovo prevozno sredstvo koristi isključivo za obavljanje delatnosti kao što su promet i iznajmljivanje prevoznih sredstava, prevoz lica i obuke, onda ima pravo na odbitak. Obzirom na to da u našem slučaji obveznik ne koristi prevozno sredstvo za te svrhe (znamo samo da je uzeo u zakup) neće imati pravo na odbitak.
Kolege, da li neko polaze informacione sisteme u ovom roku ?
Iz koje knjige ucite stara ili je izasla nova ?
I ja sam sadasnju vrednost anuiteta trazio danima.Kad ono,eno je u postavci zadatka![]()
"Zadatak 39 pod b): Precizan odgovora je da ima pravo da odbije prethodni PDV, ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 19. st. 2 (rent-a-car ili prevoznici ili auto škole)"
Mislio sam na čl. 29.
Iz teksta zadatka ne znamo za koje svrhe je uzeo u zakup putnički automobil. Tako da je po meni najprecizniji odgovor, da ukoliko je uzeo u zakup za delatnosti iz čl. 29 st. 2, ima pravo na odbitak, ukoliko ne koristi, nema pravo na odbitak.
u testu za 2.6, zadatak 9 kod sluzbenog puta pogresan je koeficijent. treba da bude 0.88 (pretpostavljam da je ovaj koeficijent dat samo da bi zbunio)
sta znaci OBRACUNSKA MINIMALNA ZARADA u zadatku 12! u nekom od resenja na mediafire to je uzeto kao osnovica za porez a u ovom primeru nije?
Polazem ja kolega, samo sto uopste ne ucim iz knjige, vec iz nekih skripti (u proslom roku je bilo jedno 80% pitanja iz tih skripti), a sto se tice knjige za informacione sisteme mislim da jos uvek nije izasla nova knjiga (AKO GRESIM, NEK ME NEKO OD KOLEGA ISPRAVI).
Pozzzzz
Jesam.Pitao sam te u vezi pitanja koja nose 20 poena.Da li se odnose na gradivo iz glavne knjige?Ovde,na forumu, ima skripta sa pitanjima iz ranijih rokova.Ali to je postavljeno 2009g.,cinimi se.E,sad, da li je tako,ili se nesto menjalo?Sto se ucenja tice,ne brini,svi smo u slicnom stadijumu
Pozdrav
Odnose se na gradivo iz glavne knjige, ali mislim i se jedno pitanje odnosi na pomocne knjige. Sto se tice tih pitanja sa mediafire, jos uvek su aktivna, kazem ti da je u proslom roku bilo jedno 80-90% tih pitanja sa mediafire....
Pozzzz
I ja se pitam za taj 9. zadatak. Možda zaista taj koeficijent treba primeniti ili je tu da zbuni ili je greška u testu. Šta misle ostali???
A što se 12. tiće, kad se pojavi ta OBRAČUNSKA MINIMALAN ZARADA treba je jednostavno ignorisati-tu je da nas zbuni. Uvek gledamo bruto i najnižu i najvišu mesečnu osnovicu kada računamo doprinose. A u kom je to zadatku na mediafire to je uzeto kao osnovica za porez?
Znam da si mislio na član 29. :-)
Mi znamo da je obveznik iznajmio automobil, a u članu 29. stav 1 tačka 1) piše da nema pravo na odbitak po osnovu nabavke, proizvodnje... kao i IZNAJMLJIVANJA ovih prevoznih sredstava. Zato mislim da je tačan odgovor da nema pravo na odbitak. A u nastavku bi mogao da se doda tvoj komentar da ima pravo na odbitak ukoliko je...
Dabome!![]()
Molim kolege koje polažu poreze da mi pomognu kod sledećeg zadatka. U pitanju je prodaja rashodovanog sredstva:
Obveznik PDV izvršio je prodaju rashodovanog sredstva u vrednosti od 16.000 dinara. Nabavna cena u momentu prometa iznosi 17.000 din. Podaci o osnovnom sredstvusa kartice osnovnih sredstava iznose:
-nabavna vrednost- 50.000
-ispravka vrednosti- 32.000
-sadašnja vrednost- 18.000
Obračunaj PDV po opštoj stopt od 18%.
Nisam sigurna koja je osnovica za obračun poreza, da li 16.000 ili 17.000, pomozite!
Još jedan zadatak bih volela da proverim sa drudima koji spremaju poreze.
Utvrditi oporezivu dobit na osnovi sledećih elemenata:
-dobit poslovne godine=1.420.000
-ispravka vrednosti pojedinih potraživanja od lica kojima se istovremeno duguje=125.000
-izdaci za reklamu, reprezentaciju i propagandu=380.000 (ukupan prihod je 7.390.000)
-kamata zbog neblagovremeo plaćenih javnih prihoda=23.000
-amortizacija obračunata u finansijskim izveštajima=311.000
-amortizacija obračunata za poreske svrhe=286.000
Kako biste vi uradili ovaj zadatak?
Još jedan zadatak bih volela da proverim sa drudima koji spremaju poreze.
Utvrditi oporezivu dobit na osnovi sledećih elemenata:
-dobit poslovne godine=1.420.000
-ispravka vrednosti pojedinih potraživanja od lica kojima se istovremeno duguje=125.000
-izdaci za reklamu, reprezentaciju i propagandu=380.000 (ukupan prihod je 7.390.000)
-kamata zbog neblagovremeo plaćenih javnih prihoda=23.000
-amortizacija obračunata u finansijskim izveštajima=311.000
-amortizacija obračunata za poreske svrhe=286.000
Kako biste vi uradili ovaj zadatak?
i ja bih ovako odgovorilaJa bih koristio 16.000 rsd kao poresku osnovicu. Vrši promet u vrednosti od 16.000 rsd, dakle to je kupoprodajna cena. Nabavna cena od 17.000 din, "odnosno cena koštanja tih ili sličnih dobara i usluga, u momentu prometa" (čl. 18 st. 1) nije relavantna za ovaj slučaj, zato što obveznik ne vrši promet (davanje) bez naknade.
Dakle, za osnovicu se koristi čl. 17. st. 1 ZPDV.
Ja bih koristio 16.000 rsd kao poresku osnovicu. Vrši promet u vrednosti od 16.000 rsd, dakle to je kupoprodajna cena. Nabavna cena od 17.000 din, "odnosno cena koštanja tih ili sličnih dobara i usluga, u momentu prometa" (čl. 18 st. 1) nije relavantna za ovaj slučaj, zato što obveznik ne vrši promet (davanje) bez naknade.
Dakle, za osnovicu se koristi čl. 17. st. 1 ZPDV.
1.420.000
+ 125.000
+ 10.500 (380.000 - 7.390.000 x 0,05)
+ 23.000
+ 311.000
- 286.000
________
1.603.500