Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolegenice, na koje konkretno zadatke mislis, kada kazes broj 15, 20, 23, 24, 42, ,43, 49,57, koje su to oblasti u pitanju? Hvala.

rekoh, najnoviji zakonski propisi se razlikuju u odnosu na one kada su ovi zadaci postavljani.
15 - nedostaje još jednom obracunat pio od 11%
20 - to je ovaj što si imala dilemu oko obracuna poreza kod isplate dividende
24 - malo drugačije definisati par odgovora i dodati npr. primanja iz člana 9. iznad neoporezivog iznosa, svi drugi prihodi koji nisu oporezovani po drugom osnovu
42 - granična vrednost je do 4 000 000
43 - izbaciti izdatke za smeštaj u hotelima i sličnim objektima kao i izdatke za prevoz i ishranu lica
49 - nepriznavanje rashoda u poreskom bilansu je sada malo drugačije ograničeno procentima, pa ne učiti napamet pogrešne podatke
57 - izbaciti odgovor u kome se spominje Republika Crna Gora, i dodati da su obveznici akciza pravna lica/preduzetnici koji prodaju TNG krajnjem potrošaču za pogon motornih vozila

zanemarila sam u zadacima neoporezive iznose koji se menjanju svake godine

ako neko misli drugačije, slobodno neka koriguje

rekoh, najnoviji zakonski propisi se razlikuju u odnosu na one kada su ovi zadaci postavljani.
15 - nedostaje još jednom obracunat pio od 11%
20 - to je ovaj što si imala dilemu oko obracuna poreza kod isplate dividende
24 - malo drugačije definisati par odgovora i dodati npr. primanja iz člana 9. iznad neoporezivog iznosa, svi drugi prihodi koji nisu oporezovani po drugom osnovu
42 - granična vrednost je do 4 000 000
43 - izbaciti izdatke za smeštaj u hotelima i sličnim objektima kao i izdatke za prevoz i ishranu lica
49 - nepriznavanje rashoda u poreskom bilansu je sada malo drugačije ograničeno procentima, pa ne učiti napamet pogrešne podatke
57 - izbaciti odgovor u kome se spominje Republika Crna Gora, i dodati da su obveznici akciza pravna lica/preduzetnici koji prodaju TNG krajnjem potrošaču za pogon motornih vozila

zanemarila sam u zadacima neoporezive iznose koji se menjanju svake godine
ako neko misli drugačije, slobodno neka koriguje

Slažem se. I još bih dodala:
31 - tačan odgovor je c), a ne a)
58 - ne postoji tačan odgovor, jer b) i c) nisu tačni odgovoti, a pod a) tj. porez na prenos apsolutnih prava se placao prilikom prenosa uz naknadu udela u pravnom licu i hartija od vrednosti do 2009. godine - znači ne može ovako da se postavi pitanje, pa stoga nema ni odgovora

A ja bih pitala ostale za odgovor na 27. pitanje:
Preduzece koje se bavi prometom na veliko kompjutera, daje bez naknade ( kao donaciju ) kompjuter. Osnovicu za obracun PDV cini:
a) nabavna cena kompjutera u momentu davanja bez naknade, u koju nije uracunat PDV
b) trzisna cena kompjutera bez PDV
c) trzisna cena kompjutera sa PDV
d) nabavna cena kompjutera u momentu davanja bez naknade sa PDV

Hvala

58 - ne postoji tačan odgovor, jer b) i c) nisu tačni odgovoti, a pod a) tj. porez na prenos apsolutnih prava se placao prilikom prenosa uz naknadu udela u pravnom licu i hartija od vrednosti do 2009. godine - znači ne može ovako da se postavi pitanje, pa stoga nema ni odgovora

Preduzece koje se bavi prometom na veliko kompjutera, daje bez naknade ( kao donaciju ) kompjuter. Osnovicu za obracun PDV cini:
a) nabavna cena kompjutera u momentu davanja bez naknade, u koju nije uracunat PDV

Hvala

Ja bih zaokruzila odgovor pod a)
Ovakav promet se smatra prometom bez naknade i oporeziv je porezom na dodatu vrednost samo ukoliko je poklonodavac imao pravo da pri nabavci kompjutera odbije prethodni porez u potpunosti ili srazmerno.

pitanje za 2.9 iz testa 2009:

13. Revizor je obavezan prilikom popisa:
a) Da oceni valjanost upustva o vršenju popisa
b) Da oceni kompetentnost komisija za popis
c) Da se uveri u početak rada popisa
d) Da se uveri u pridržavanje postupaka i procedura popisa

volela bih da proverim i ostale odgovore za ovaj test ako je neko raspolozen :eek:

pitanje za 2.9 iz testa 2009:

13. Revizor je obavezan prilikom popisa:
a) Da oceni valjanost upustva o vršenju popisa
b) Da oceni kompetentnost komisija za popis
c) Da se uveri u početak rada popisa
d) Da se uveri u pridržavanje postupaka i procedura popisa

volela bih da proverim i ostale odgovore za ovaj test ako je neko raspolozen :eek:

Ja bi zaokruzila pod d)...
Kazi mi da li je profesor na nastavi pricao da li ce kod pitanja na zaokruzivanju biti jedan tacan odgovor ili mozda vise? Hvala.

Kako bi ti uradila ovaj zadatak:
Obveznik PDV vrsi promet dobara sa pravom na odbitak I bez prava na odbitak prethodnog poreza. Za poreski period mart 2007.god po jednoj fakturi obveznik ne moze da izvrsi podelu prethodnog poreza, pa je duzan da utvrdi srazmerni poreski odbitak.
a) prethodni porez po fakturi iznosi 36.000 din
b) promet dobara sa pravom na odbitak prethodnog poreza bez PDV od 01.01 do 31.03.2008. iznosi 800.000 din.
c) ukupan promet dobara bez PDV-a od 01.01. do 31.03.2008.god iznosi 1.400.000 din
Utvrdi srazmerni poreski odbitak

Kazi mi da li je profesor na nastavi pricao da li ce kod pitanja na zaokruzivanju biti jedan tacan odgovor ili mozda vise? Hvala.

Kako bi ti uradila ove zadatake:
Obveznik PDV vrsi promet dobara sa pravom na odbitak I bez prava na odbitak prethodnog poreza. Za poreski period mart 2007.god po jednoj fakturi obveznik ne moze da izvrsi podelu prethodnog poreza, pa je duzan da utvrdi srazmerni poreski odbitak.
b) promet dobara sa pravom na odbitak prethodnog poreza bez PDV od 01.01 do 31.03.2008. iznosi 800.000 din.
c) ukupan promet dobara bez PDV-a od 01.01. do 31.03.2008.god iznosi 1.400.000 din
Ugovor o sponzorstvu sa sportskim klubom koji ima obavezu da na stadionu istakne reklanu sponzor. Oba su obveznici PDV-a.
a. da li se obracunava PDV? Ako da obracunati
b. da li sportski klub prijavljuje porez na poklon?

kolege, molim nekog ko je polozio informacione sisteme da mi da detaljnije info. vezane za ispit. Hvala!

Cao koleginice.

Sto se tice ispita 2.4 sastoji se od 10 pitanja koja su na zaokruzivanje i nose po 1 poen, zatim 10 pitanja koja nose po 3 poena i na kraju 3 pitanja koja nose po 20 poena (koja su mnogo teska). Sve u svemu spremi se za mnogo mnogo pisanja i puno srece na ispitu.

pozdrav.....

Ugovor o sponzorstvu sa sportskim klubom koji ima obavezu da na stadionu istakne reklanu sponzor. Oba su obveznici PDV-a.
a. da li se obracunava PDV? Ako da obracunati
b. da li sportski klub prijavljuje porez na poklon?

Preduzeca imaju pravo na poreski kredit u bilansu od>
a. 20% ali ne vise od 50% veliko
b. 30% ali ne vise od 60% srednje
c. 40% ali ne vise od 70% malo

Molila bih nekoga ko je izlazio na 1.8 da mi da barem neke informacije o sadržini ispita i na šta bih trebala obratiti pažnju.... please:worth:

imas na mediafire-u jedan ispitni rok, a meni posalje mejl da ti posaljem imam jos jedan rok tj poslacu ga zes-u pa neka ga stavi na medafire, a na pripremnoj nastavi je samo pricano o teoriji, nemam vremena da ono prekucam, ali ajde obecavam veceras cu pa cu da posaljem i to zesu...evo odmah saljem zesu rok koji imam, a nema ga na mf...

Hvala

Svaka čast kolege na postavljenim zadacima i trudu. Evo mog malog doprinosa:

Zadatak 17: Pogrešno izračunat bruto, deli se sa 0,88, a ne množi se.
Zadatak 39 pod b): Precizan odgovora je da ima pravo da odbije prethodni PDV, ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 19. st. 2 (rent-a-car ili prevoznici ili auto škole)

imas na mediafire-u jedan ispitni rok, a meni posalje mejl da ti posaljem imam jos jedan rok tj poslacu ga zes-u pa neka ga stavi na medafire, a na pripremnoj nastavi je samo pricano o teoriji, nemam vremena da ono prekucam, ali ajde obecavam veceras cu pa cu da posaljem i to zesu...evo odmah saljem zesu rok koji imam, a nema ga na mf...

Puno hvala i tebi i zesu!!!!

Kako bi ti uradila ovaj zadatak:

1. Tražiš procenat srazmernog odbitka tako što nalaziš udeo prometa dobara sa pravom na odbitak prethodnog poreza (800000) u ukupnom prometu dobara (1400000) tj 800000/1400000*100=57.14%
2. Dobijeni procenat primenjuješ na prethodni porez tj na 36000 kako bi se utvrdio koliki je prethodni porez sa pravom na odbitak tj 36000*57.14%=20570.41
3. Ostatak od 36000 tj 15249.60 (36000-20570.41=15249.60) je prethodni porez bez prava na odbitak.

Znači koliku srazmeru imamo u prihodu tj prometu toliku moramo i u porezu!

Svaka čast kolege na postavljenim zadacima i trudu. Evo mog malog doprinosa:

Zadatak 17: Pogrešno izračunat bruto, deli se sa 0,88, a ne množi se.
Zadatak 39 pod b): Precizan odgovora je da ima pravo da odbije prethodni PDV, ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 19. st. 2 (rent-a-car ili prevoznici ili auto škole)

Dulexx, dobro opažanje za 17! Svaka čast. Drago mi je da ima preciznih :-)
Što se 39. tiče mislim da grešiš. Ukoliko obveznik ovo prevozno sredstvo koristi isključivo za obavljanje delatnosti kao što su promet i iznajmljivanje prevoznih sredstava, prevoz lica i obuke, onda ima pravo na odbitak. Obzirom na to da u našem slučaji obveznik ne koristi prevozno sredstvo za te svrhe (znamo samo da je uzeo u zakup) neće imati pravo na odbitak.

Izuzimanje od odbitka prethodnog poreza
Član 29.
Obveznik nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu:
1) nabavke, proizvodnje i uvoza putničkih automobila, motocikala, plovnih objekata i vazduhoplova, rezervnih delova, goriva i potrošnog materijala za njihove potrebe, kao i IZNAJMLJIVANJA, održavanja, popravki i drugih usluga, koje su povezane sa korišćenjem ovih prevoznih sredstava;
2) izdataka za reprezentaciju obveznika;
3) nabavke ili uvoza tepiha, električnih aparata za domaćinstvo, televizijskih i radio prijemnika, umetničkih dela likovne i primenjene umetnosti i drugih ukrasnih predmeta, koji se koriste za opremanje administrativnih prostorija;
4) izdataka za smeštaj u hotelima i sličnim objektima i izdataka za ishranu i prevoz lica.

Izuzetno od stava 1. tačka 1) ovog člana, obveznik ima pravo na odbitak prethodnog poreza ako prevozna sredstva i druga dobra koristi isključivo za obavljanje delatnosti:
1) prometa i iznajmljivanja navedenih prevoznih sredstava i drugih dobara;
2) prevoza lica i dobara ili obuku vozača za upravljanje navedenim prevoznim sredstvima.

Dulexx, dobro opažanje za 17! Svaka čast. Drago mi je da ima preciznih :-)
Izuzimanje od odbitka prethodnog poreza
Član 29.
Obveznik nema pravo na odbitak prethodnog poreza po osnovu:
1) nabavke, proizvodnje i uvoza putničkih automobila, motocikala, plovnih objekata i vazduhoplova, rezervnih delova, goriva i potrošnog materijala za njihove potrebe, kao i IZNAJMLJIVANJA, održavanja, popravki i drugih usluga, koje su povezane sa korišćenjem ovih prevoznih sredstava;
2) izdataka za reprezentaciju obveznika;
3) nabavke ili uvoza tepiha, električnih aparata za domaćinstvo, televizijskih i radio prijemnika, umetničkih dela likovne i primenjene umetnosti i drugih ukrasnih predmeta, koji se koriste za opremanje administrativnih prostorija;
4) izdataka za smeštaj u hotelima i sličnim objektima i izdataka za ishranu i prevoz lica.

Izuzetno od stava 1. tačka 1) ovog člana, obveznik ima pravo na odbitak prethodnog poreza ako prevozna sredstva i druga dobra koristi isključivo za obavljanje delatnosti:
1) prometa i iznajmljivanja navedenih prevoznih sredstava i drugih dobara;
2) prevoza lica i dobara ili obuku vozača za upravljanje navedenim prevoznim sredstvima.

jel ja grešim ili ?????? ponavljate stalno izdatke za smeštaj u hotelima i ishranu i prevoz lica
Ovaj tačka je ukinuta izmenama.

IZUZIMANJE OD ODBITKA PRETHODNOG POREZA
Članom 29. Zakona propisani su slučajevi u kojima obveznik nema pravo na odbitak
prethodnog poreza. Tačkom 4) ovog člana bilo je propisano da obveznik nema pravo
na odbitak prethodnog poreza po osnovu izdataka za smeštaj u hotelima i sličnim
objektima i izdataka za ishranu i prevoz lica.
Izmenom Zakona ova tačka je brisana, tako da poreski obveznik može da ostvari
odbitak prethodnog poreza po osnovu izdataka za službena putovanja (prenoćište,
ishranu i prevoz), kao i po osnovu izdataka za prevoz zaposlenih na posao i sa posla
(markice) i za prevoz zaposlenih na teren.

jel ja grešim ili ?????? ponavljate stalno izdatke za smeštaj u hotelima i ishranu i prevoz lica
Ovaj tačka je ukinuta izmenama.

IZUZIMANJE OD ODBITKA PRETHODNOG POREZA
Članom 29. Zakona propisani su slučajevi u kojima obveznik nema pravo na odbitak
prethodnog poreza. Tačkom 4) ovog člana bilo je propisano da obveznik nema pravo
na odbitak prethodnog poreza po osnovu izdataka za smeštaj u hotelima i sličnim
objektima i izdataka za ishranu i prevoz lica.
Izmenom Zakona ova tačka je brisana, tako da poreski obveznik može da ostvari
odbitak prethodnog poreza po osnovu izdataka za službena putovanja (prenoćište,
ishranu i prevoz), kao i po osnovu izdataka za prevoz zaposlenih na posao i sa posla
(markice) i za prevoz zaposlenih na teren.

Ne grešiš! Izvinjavam se, ja sam kopirala deo iz zakona, a nisam obratila pažnju da je tačka 4 ovde. Sve ostalo je ispravno.
Akcenat je bio na prethodne 3 tačke.

Poslednja izmena:
u testu za 2.6, zadatak 9 kod sluzbenog puta pogresan je koeficijent. treba da bude 0.88 (pretpostavljam da je ovaj koeficijent dat samo da bi zbunio) :eek:

sta znaci OBRACUNSKA MINIMALNA ZARADA u zadatku 12! u nekom od resenja na mediafire to je uzeto kao osnovica za porez a u ovom primeru nije?

Poslednja izmena:

Back