saveti za kosu, kozu, nokte...

  • Začetnik teme malasirena
  • Datum pokretanja
vec neko vrijeme mi uzasno opada kosa..mislila sam, 'oce to s jeseni..medjutim, to samo dobija na intenzitetu..kosa mi opada bukvalno u pramenovima!! iz korijena..
imala sam izuzetno jaku i zdravu kosu..ne znam sto se desava!

napominjem da imam 21 godinu,zdravo se hranim..mislila sam da je mozda nedostatak nekog vitamina ili tako nesto...mozda i da napomenem da vec 5 mjeseci nijesam shishala kosu jer sam kao nesto u tripu da imam dugu kosu.

stavljala sam raznorazna "domaca" pakovanja..maslinovo ulje,med..ampule alfa parf (talijanske, ulje od sjemenki lana) i nema poboljsanja..pomagajte!!

molim vas da me posavjetujete jer ovo poprima katastrofalne razmjere i ne znam sta da radim!!

hvala svima
 
I meni opada kosa već godinama.
Baš se linjam.
Mislila sam da je zbog trudnoće, zbog porođaja, ovog, onog,....ali ne prestaje.
Nemoj da paničiš, nemoj da vezuješ kosu u rep, da je jako vučeš.
Možda je malo skrati.
Nemam pojma u stvari, ni ja nisam našla recept koji pomaže. :roll:



 
Prvo bih ti savetovala da zaboravis na sve klasicne kozmeticke proizvode za negu kose i oblikovanje frizure i nabavis iskljucivo preparate bez stetnih hemikalija

ovakvi samponi su znacajno skuplji, ali se svako ulaganje u zdravlje isplati na dugi rok

Koliko se secam, tinktura koprive je korisna ako se utrlja u teme i drzi pre pranja... ne znam koliko i kako, posto nikad nisam koristila. Za jacinu kose je pored koprive dobar i ruzmarin... pa i ylang-ylang.

Opadanje kose moze biti prouzrokovano bilo cim i stvarno si ovu temu trebala da stavis na "Zdravlje". Moze biti i stres... u svakom slucaju pomoci ce ti sve sto doprinosi tvom psihofizickom ozdravljenju. Ne mozes biti potpuno zdrava i OK ako imas takav problem... to bi trebalo da ti bude kristalno jasno i trebala bi da se obratis lekaru.

Svi hemijski preparati koje koristis - kao te ampule, ne doprinose tvom zdravlju, nego te jos dodatno truju!

Ulje kada mazes na teme ne smes ga predugo ostaviti, preko noci i gotovo. Maslinovo ulje ne doprinosi jacanju korena, bar po nekim istrazivanjima... mislim da se za tvoj problem preporucuje cickovo, ali nisam sigurna.

Kada kupujes cickovo ulje obrati paznju na cenu jer je ona uglavnom dobar signalizator za to koliko cicka je zaista prisutno u toj mesavini... tj. ulja kao sto su cickovo i orahovo se dobijaju tako sto se odredjeni delovi tih biljaka drze u ulju odredjeno vreme, pa je kvalitet proporcionalan i kolicini biljaka i vremenu koje je biljka provela u ulju... etc.
 
Sada sam se setila da mi je deda iz stana ispod mog, kada mi je doneo koloidnu srebrnu vodu, jer je mnogo dobar i pomaze mi da budem u top formi za moj ispit uskoro, rekao da je on mazao teme sa srebrnom vodom nakon terapije protiv kancera i da mu je pomoglo... i naravno pokazao mi je svoju kosu koja je stidljivo pocela da raste.
 
E, ja sam upravo malo googlala i evo ti ponesto...

Etiologija ćelavosti
Ćelavost može biti posljedica ozljede živog korijena dlake ili ozljede keratinizirane vlasi. Ako je ozljeda ograničena na vlas, gubitak dlake ili kose bit će privremen. Ako je došlo do oštećenja korijena, rezultirajuća ćelavost može biti privremena ili stalna.
Kongenitalna (prirođena) ćelavost može zahvatiti cijelo vlasište ili se javlja u obliku "krpica"-područja tjemena bez kose, i može biti povezana s nekim drugim poremećajima adneksa kose (npr. žlijezda lojnica ili znojnica).
Stečena ćelavost može nastati iz nekoliko uzroka uključujući autoimune bolesti, opekotine, nedostatna prehrana, kemoterapija, kožne bolesti poput psorijaze, gljivične infekcije, izlaganja radijaciji, čupanje kose, tumori. Rastuće mase na kapiliciju svojim rastom mogu izazvati ispadanje kose, tako što svojim pritiskom i stezanjem tjemena uzrokuju odumiranje folikula dlake.
Traumatska alopecija nastaje kao posljedica akutne ozljede, pretrpljenog straha, svjesnog ili nesvjesnog trljanja, čupanja kose, ili zbog kroničnog stresa kojem je izložena osoba.
Nekoliko hormonskih poremećaja može uzrokovati ćelavost uključujući hiper-pituitarizam, hipo-pituitarizam, hipo-paratiroidizam, hiper-tiroidizam, androgen-lučeći tumori, trudnoća, menopauza, dijabetes.
Alopecija areata je poremećaj kojem se ne zna jasan uzrok. Ovaj poremećaj ima mnoge varijante u kojima se javlja. To uključuje iznenadni gubitak kose bez prisutnosti kore navedenih uzročnika gubljenja kose. Tijek alopecije areate je nepredvidiv; nekim pacijentima kosa naraste u tijeku slijedećih nekoliko mjeseci, dok drugi bolesnici pretrpe potpuni gubitak kose, koja više ne raste. Biopsija je pokazala pojačano nakupljanje limfocita oko folikula dlake.

Genetika
Najčešća vrsta gubljenja kose (98% svih alopecija) kod muškaraca i kod žena je androgena alopecija (AA). AA nije jednako rasno raspodijeljena. Kod bijelaca, 96% muškaraca ima neki stupanj muške ćelavosti do dobi od 60 godina. Prije se mislilo da se AA nasljeđuje kao autosomno dominantna osobina kod muškaraca, i kao autosomno recesivna osobina kod žena. Danas prevladava mišljenje da se AA nasljeđuje poli-genetski, što znači da u tom procesu sudjeluje više gena, tj. što više gena neko posjeduje to će vjerojatnije biti ćelav.

Klasifikacija

Juri sustav
Stupanj I - gubitak u čeonoj regiji
Stupanj II - uključuje fronto-parijetalno područje
Stupanj III - uključuje fronto-parijeto-okcipitalnu regiju.

Hamiltonova skala

1 - nema gubitka kose
2 - slabije sljepoočno povlačenje linije kose
2A - čeono povlačenje kose - slabije izraženo
3 - osrednje sljepoočno povlačenje
3A čeono povlačenje - osrednje izraženo
3V - osrednji gubitak na verteksu (vrh lubanje)
4-6 progresivno uključivanje verteksa i sljepoočnih područja
7 potpuni gubitak kose na čeonom predjelu i verteksu.


Medicinsko liječenje
Medicinsko liječenje ćelavosti je uvijek usmjereno na uzrok nastanka, što nije slučaj sa AA. Hormonska terapija, i povremeno kirurška korekcija, mogu poslužiti kao pomoć u prije spomenutim endokrinopatijama (tj. hormonalnim poremećajima). Rast kose može kasniti i nekoliko mjeseci nakon početka terapije. U nekom slučajevima, terapija ne uspostavlja ponovi rast kose, nego sprječava daljnje ispadanje vlasi.
Liječenje gljivičnih infekcija najbolje se postiže oralnom primjeno anti-mikotika (tj. lijekova protiv gljivica) sve dok nalazi kulture gljivica, nalaz pod Wood-ovim svijetlom, i mikroskopom ne postanu negativni.
Odgovor na steroidne lijekove pruža dijagnostičku informaciju kao i terapijsku vrijednost kod alopecije areate. Terapija izbora je lokalna primjena kortikosteroida u kožu. Rast kose na mjestu injekcije trebao bi biti prisutan u roku od 4-6 tjedana. Kod djece, od pomoći može biti topička primjena steroida ispod čvrsto pripijenog zavoja. Operacijski zahvat nije koristan kod alopecije areate.
Šestomjesečni period, nakon kojega nastupa medikamentozno ili operacijsko liječenje je više preporučljivo od kirurškog zahvata nadomještanja kose kod ne-AA. Razlog je taj što su folikuli "gurnuti" u telofazu gdje njihov rast prestaje. Da bi procijenili konačne rezultate terapije ponekad je potreban period od 6 mjeseci.
Postoje dvije bitno različite skupine lijekova za liječenje AA, anti-androgeni, i minoksidil. Večina anti-androgena uzrokuje feminiziraju kod muškaraca, i zbog toga su ograničeni za upotrebu kod žena. Spironolakton, antagonist aldosterona, koji se koristi u terapiji visokog tlaka, pokazao je visoko afinitet za AR, što može utjecati na smanjivanje utjecaja testosterona na tkiva. Ciproteron acetat također ima afinitet za AR, i pokazao je učinkovitost u usporavanju AA. Estrogen, cimetidin i progesteron imaju ograničeni afinitet za AR, i mali efekt u usporavanju napredovanja AA. Finasterid, koji se koristiti kod benigne hipertrofije prostate, inhibira 5-alfa-reduktazu, i slabo se veže na AR. Ovaj je lijek postigao uspjeh u smanjivanju i ublažavanju AA, a uz to sinergički djeluje s minoksidilom.
Minoksidil, agonist kalijevih kanala, originalno je razvijen kao lijek protiv visokog tlaka, zbog svojih osobitosti perifernog vazo-dilatatora. Danas, je ovaj lijek u SAD-u odobren za lokalnu primjenu kod AA. Minoksidil 2%, dvaput na dan, pokazao se kao učinkovit kod nekih pacijenata koji odnedavna ćelave, s područjima <10 cm u promjeru; s boljim rezultatima na područjima koja nisu u cijelosti izgubila svu kosu. Grubo rečeno, 32% pacijenata će imati dobre rezultate. Minoksidil također može usporiti gubljenje kose u sklopu AA. Postoji minimalna sistemska apsorpcija, pa su nuspojave ograničene na lokalni dermatitis. Glavni nedostaci terapije Minoksidilom uključuju pogoršanje gubljenja kose nakon prekidanja terapije, odgođeni učinak nakon početka terapije (4-12 mjeseci), i smanjivanje učinka lijeka nakon dugotrajne primjene.
 
nema veze opadanje kose sa godisnjim dobima!
posto ciklus traje 3 meseca znaci da je tvoja kosa pocela da opada tri meseca pre nego sto si to primetila.da li si u tom periodu imala neki stres?bolest?
drugo: opadanje(ne govorim o nekim specijalnim uslovima tipa bolest i terapije koje izazivaju opadanje) kad se primecuje tj kad uhvatis pramen i ostane ti pola u ruci nije strasno.kad ne primecujes nego samo jednog dana vidis da se kosa proredila e to je zayebano i nema leka.mozes samo da uzmes neki tretman koji ce tvojoj vlasi da produzi zivot kako bi sto kasnije opala.svaka dlaka ima svoj broj regeneracije i zivotni vek.kod zena je malo duzi nego kod muskarca.
 
Eh, koliko sam samo pisala o ovoj temi...

Kosa moze da ti opada zbog stresa, proveri to...

Drugo... Kosa pocinje u jednom periodu da opada i opada do kraja zivota... Dnevno opadne od 40 pa i do 100 dlaka... I to je normalno... Normalno, znam da nije lako... Imam drugaricu kojoj kosa nikada ne opada, a ja se samo linjam... Kada vidim gomilu opale kose momentalno se izbedacim... Nije nikako sve jedno... Ali to je slika na koju moras da se naviknes...

Nemoj pakovanja za kosu da stavljas na koren kose... Isto vazi i za regenerator...Gledaj sto redje da je peres i da koristis neke kvalitetnije sampone...

U ostalom, idi kod dermatologa... ;) Ma sta ti mi svi ovde rekli, on ce ti dati pravu dijagnozu... ;) Cak i neke mazalice koje ce ti pomoci... I ja sam na kraju morala da odem... ;)

Ali najbitnije je da ne ocajavas zbog opadanja, bice ti samo gore...
 
pakosa opada zbog gljivica tako je meni rekla doktorka za kosu. to je ta nekakva perut pa ima neshto masna i suva. pa udju valjda u koren i jedu tu mast i kosa opada.. ne znam
ja vishe nemam perut moguce da me je ochistila ova dijeta(ona dijeta). ovo vam najozbiljnije kazem, mozhda vam se natalozila raznorazna sra.nja u organizmu, ako zavrtite koji ciklus mozhda vam se izbaci(hehehe dodjite u moju sektu)
 
ROGAINE 2% ZA ZENE IZ AMERIKE!!!

Za rast kose, najbolji ti je Rogaine za Zene (Women's Rogaine) 5%, ima to u www.capello.biz isto. Ništa nije dokazano da bolje pojačava rast kose kao Rogaine. On jedini sadrži FDA-odobreni sastojak za kojeg je klinički dokazano da omogućava ponovni rast kose. FDA je "Federal Drug Administration" odnosno Američka Federalna Zdravstvena Organizacija.

Capello ( www.capello.biz ili 062-206-106 ) - ekskluzivni uvoznik i distributer Rogaine-a i Minoxidil-a iz Amerike za Balkan.
 
pa naravno da nas sve interesuje, mada ja konkretno imam problema samo sa noktima listaju se užasno a masiram ih od skoro maslinovim uljem, i pijem vitamin e i selen i stalno koristim pivski kvasac koji je pun vitamina b, i pijem jabukovo sirće i jedem tone voća dnevno i imama užasne nokte
 
Nokti se sastoje iz vitamina, amino kiselina, vode, minerala i masti, nedostatak bilo koji od ovih elemenata izaziva listanje, pucanje i zutu boju noktiju! U vecini slucajeva nedostaje vitamin B6, unesi u svoj organizam vise zumanceta i mlecnih proizvoda..

Jednom nedeljno utrljaj sok od limuna u nokte!!!!

Ovo je piling za ruke, ali pomaze i noktima, veruj mi:
1 kasika secera
1 kasika toplog maslinovog ula
to pomesas i utrljas u ruke i pustis da odstoji nekoliko minuta, zatim operes ruke i obrises ih, ali tapkanjem i namazi hidratantnu krmu. Ovo mozes koristiti i za ostale delove tela gde ti je isusena koza. A ako umesto secera dodas soli dobijas odlican gel za celulit!!!
 
hvala ako nokte ne uspem da sredim što verujem da neću, sigurno ću probati da otklonim celulit koji mi se u poslednje vreme pojavio a nikad ga nisam imala, eh internet je čudo po ceo dan sedim i čitam pa mi je djavo kriv što mi se pojavio
 
e ovo sa solju sam već isprobala evo ga još uvek na meni i čini mi se da pomalo pecka, nemam pojma možda mi se čini sa ovim ću baš biti uporna pa ćemo videti, a i sa šećerom odoh da isprobam pa se javljam za jedno mesec dana sa rezultatima.
 

Back
Top