SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
skuvam mu taj Humanin griz(još uvek ne onaj koji mi odrasli jedemo),i onda pomešam sa nekim voćem...jabuku uglavnom sam izrendam,ostavim da pusti malo soka,i onda pomešam sa grizom,danas ću recimo pola breskve da skuvam i to viljuškom malo usitnim,i to ću pomešati sa grizom...u suštini svako voće možeš da dodaješ na ovaj fazon...ja sam poprilično puno slika postavila na temi Ti smešni mali ljudi...tamo možeš da pogledaš...a inače odeš na ovaj site http://img521.imageshack.us/,tamo uploaduješ slike,i samo copy paste na temu Ti smešni mali ljudi,i eto ga svi ćemo videti vaše sličice...

ma nemoj tako....svi mi treba jednom da počnemo...sa prvim detetom je uvek tako...mislim da ćemo sve da oladimo sa drugim,trećim itd...zato smo tu da dobijemo odgovore na svoje nedoumice...svi mi pitamo se pitamo...

Kako je to cudno, ja sam odavno pocela da citam ovu temu, ali kada te nesto u tom trenu ne interesuje, jednostavno se ne lijepi za mozak, zato Kockice, sve zapisuj!

Oprosticete na malooom off topicu ali sam odlucila da cu voditi 3 knjige za bebce:
Radosnica
Bebi Kuvar
Bebini Fore i Fazoni

U bebin kuvar sam vec krenula da rucno upisujem sve sa ove teme! :mrgreen: :heart: radosnicu cu da kupim kad dodjem u Shabac, a Fore i Fazoni od kad se rodi... Jeeej!! :klap: :super:

skuvam mu taj Humanin griz(još uvek ne onaj koji mi odrasli jedemo),i onda pomešam sa nekim voćem...jabuku uglavnom sam izrendam,ostavim da pusti malo soka,i onda pomešam sa grizom,danas ću recimo pola breskve da skuvam i to viljuškom malo usitnim,i to ću pomešati sa grizom...u suštini svako voće možeš da dodaješ na ovaj fazon...ja sam poprilično puno slika postavila na temi Ti smešni mali ljudi...tamo možeš da pogledaš...a inače odeš na ovaj site http://img521.imageshack.us/,tamo uploaduješ slike,i samo copy paste na temu Ti smešni mali ljudi,i eto ga svi ćemo videti vaše sličice...

na kojoj strani su tvoje slike

ma nemoj tako....svi mi treba jednom da počnemo...sa prvim detetom je uvek tako...mislim da ćemo sve da oladimo sa drugim,trećim itd...zato smo tu da dobijemo odgovore na svoje nedoumice...svi mi pitamo se pitamo...

Jadni prvenci! Svi se vežbamo na njima, a posle, ostala deca imaju mnogo više slobode. Što reče moja prijateljica: Za prvo smo, čim kašljucne, trčali kod lekara, a za ovo dugo, samo pipnemo čelo, pa ako nema 39, pustimo da prođe!
To bi ujedno bio i odgovor za one koji se predomišljaju oko drugog deteta. Nije ni izbliza tako teško kao sa prvim, manje strepimo, sugurniji smo u sebe, a i lakše je vaspitavati više dece, nago jedinče. I starije dete mnogo može da nam pomogne u tome - ako je velika razlika u godinama odmah, a ako je mala, onda kad malo porastu, imaju društvo, nisu sami među odraslima, što ume da bude baš dosadno za decu.:ok:

Jadni prvenci! Svi se vežbamo na njima, a posle, ostala deca imaju mnogo više slobode. Što reče moja prijateljica: Za prvo smo, čim kašljucne, trčali kod lekara, a za ovo dugo, samo pipnemo čelo, pa ako nema 39, pustimo da prođe!
To bi ujedno bio i odgovor za one koji se predomišljaju oko drugog deteta. Nije ni izbliza tako teško kao sa prvim, manje strepimo, sugurniji smo u sebe, a i lakše je vaspitavati više dece, nago jedinče. I starije dete mnogo može da nam pomogne u tome - ako je velika razlika u godinama odmah, a ako je mala, onda kad malo porastu, imaju društvo, nisu sami među odraslima, što ume da bude baš dosadno za decu.:ok:

i ja tako mislim...ali evo ja tek sad dobila prvo,pa eksperimentišem...ufffffffff,što to grozno zvuči,ali stvarno je tako...kuma ima 3 sina,puno sam joj pomagala,i dan danas pomažem,ali drugo je kad imaš svoje,sve što si do tada rekla da ćeš ovako ili onako padne u vodu...a muž i ja planiramo veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeliku porodicu,i stvarno se ne plašim šta će biti kada budemo imali više dece...ja mislim da će nam biti super,i deci i nama kao roditeljima...a to je fakat da sa prvim na svaki treptaj već balansiraš na žici i ko lud juriš,samo da sve bude u redu....evo primer...moj sin već 2 meseca ako ga ne boli stomačić lepo prespava noć,ali ja još uvek kao i prvih meseci ustajem otprilike na svakih sat vremena da vidim da li je pokriven,da li diše,kako spava,pa ga tako gledam i zaboravim se, a mrtva sam umorna....

i ja tako mislim...ali evo ja tek sad dobila prvo,pa eksperimentišem...ufffffffff,što to grozno zvuči,ali stvarno je tako...kuma ima 3 sina,puno sam joj pomagala,i dan danas pomažem,ali drugo je kad imaš svoje,sve što si do tada rekla da ćeš ovako ili onako padne u vodu...a muž i ja planiramo veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeliku porodicu,i stvarno se ne plašim šta će biti kada budemo imali više dece...ja mislim da će nam biti super,i deci i nama kao roditeljima...a to je fakat da sa prvim na svaki treptaj već balansiraš na žici i ko lud juriš,samo da sve bude u redu....evo primer...moj sin već 2 meseca ako ga ne boli stomačić lepo prespava noć,ali ja još uvek kao i prvih meseci ustajem otprilike na svakih sat vremena da vidim da li je pokriven,da li diše,kako spava,pa ga tako gledam i zaboravim se, a mrtva sam umorna....

Uh, i ja isto...padam na nos, ali ne lezem do bar 3 - tad se ona budi, bojim se da je necu cuti pa ce ostati gladna, pravi sam psiho!

Inace, hvala Bogu na velikoj razlici u godinama izmedju mene i mog brata. Sad se osecam za vecinu stvari kao da mi je ovo drugo dete. Imala sam frku u pocetku i da budem iskrena paniku su mi nabili doktori (i njihova najnovija istrazivanja :roll:). Opet sam stara ja!

Sta reci osim :rumenko:
Malo se bojim da u necemu ne pogrijesim...:sad2:

Majka ne gresi! Zapamti to! Najveca greska i jeste taj strah. Ogi je veliki decko kao sto rece Zia i vreme je da uci ukuse i da stice dobre navike u ishrani. Sa 6 meseci se uvode najvece promene: meso, pa zumance, pa kasnije riba, jogurt, pavlaka...Bolje je i da malo pogresis nego da puno zakasnis

Ne znam šta radim, Valentina poslednjih dana odbija da sisa a mleka sve manje. Jednostavno neće uopšte da stavi bradavicu u usta. Da li je to što se navikla na flašicu i cuclu pa je mrzi da vuče?

Tako je i Ognjen jedno vrijeme, vristao je kad bih htjela da ga dojim, narocito uvece. Flasica je bila spremljena (jer uvece nemam mlijeka dovoljno), ali nisam htjela da je dajem, nego sam ga smiriivala iliti cekala da se smiri, i kad bi vidio da nema kud, onda je pristajao da sisa. To je trajalo nekih 7-10 dana, sada se vise ne buni, iako (pretpostavljam) zna da ga ceka i flasica.

Meni se licno te Huggies pelene ni malo ne svidjaju jer sam sto puta cepala onu samolepljivu traku na koja se lepi na stomacicu. Strasno:roll:.Kvalitet im je do bola.I ne upija nesto specijalno.
Pre nekoliko meseci, kada je moj malisa dobio osip na cmaru i ja sam pomislila da je od Pampersa. Promenili smo nekoliko vrsti pelena i nista. I NIJE bilo od pampersa nego od Milupine kasice jer je alergican na njihovo mleko. Pelene su ok.Moguce je da nekoj deci ne odgovaraju jer je svako dete jedinka za sebe.
Onaj osip na guzi kod neke dece moze da bude od neredovno menjanih pelena - ojede se od fekalija ili kad se preterano utopljava,pa se dete upari ispod pelena.Da ne pricam da posle svake kake dete treba oprati vodom i sapunom - da se nebi razmnozavale bakterije koje se nalaze u izmetu (jedan od njih je i eserihija) - pa nek se mame zapitaju dal su bebe mozda tako dobile.Moguce ju je doboti od prljavih ruku ili padom imuniteta, od ne sterilisanih flasica i ne prokuvane vode.
Ako pelena propusta sa strane,to nije do pelene nego do loseg namestanja tj kad se u sreuku dobro ne zategne obavezno popusti na ledjima - negde u visini bubrega bude mokro,a ako je mokro oko nozica - to znaci da niste dobro namestili zabice koje se nalaze oko butinica.
I jos nesto :JAJE se jede iskljucivo sa povrcem jer zitarice i mleko usporavaju i onemogucavaju dobru apsorbciju Fe (to isto vazi i za caj)

Jogurt tek u 11 mjesecu.
Kupina, jagoda, borovnica, malina u 8 mjesecu.
Roso,ne slusaj te doktore - definitivno su budale

Jogurt je jedna od najzdravijih namirnica i slobodno mozes da ga das detetu u 6 mesecu.Kupi neki sa najvecim procentom masti i sa dobrim bakterijama. Ja ti preporucujem AB 5+.Moja ga beba pije,odlican je.

Bobicasto i jagodasto voce ne treba davati do godinu dana da nebi doslo do alergije. Nekada te alergije mogu biti burne - zavrsavaju se ili pocinju sa gusenjem.Ja sam je imala jer sam alergicna na jedan lek.Veruj mi da ne zelis da znas kako je grozan osecaj.Samo ti mogu reci da je bila bas burna:cool:

Kasica za 8 mesec - uvodjenje pecuraka

parce mesa
1 krompir
parcence sargarepe
parcence paskanata ili persuna
beli deo praziluka (par kolutova)
1/5 male tikvice
1 veca pecurka - dobro oprana,bez peteljke
2 kasike Hipp ili nekih drugih zitarica
malo jogurta
supica u kojoj se kasica kuvala
malo maslinovog ulja
Priprema:
Povrce dobro skuvati.10 min pre kraja dodati iscekane tikvice.
Nakon kuvanja skinuti povrce sa ringle i dodati maslinovo ulje.Propasitari.
Kad se kasica malo ohladi dodati 2 kasike zitarica i malo jogurta.

Nadam se da ce se bebama svideti.Moj se bas naruckao

Roso,ne slusaj te doktore - definitivno su budale

Jogurt je jedna od najzdravijih namirnica i slobodno mozes da ga das detetu u 6 mesecu.Kupi neki sa najvecim procentom masti i sa dobrim bakterijama. Ja ti preporucujem AB 5+.Moja ga beba pije,odlican je.

Bobicasto i jagodasto voce ne treba davati do godinu dana da nebi doslo do alergije. Nekada te alergije mogu biti burne - zavrsavaju se ili pocinju sa gusenjem.Ja sam je imala jer sam alergicna na jedan lek.Veruj mi da ne zelis da znas kako je grozan osecaj.Samo ti mogu reci da je bila bas burna:cool:

Espi, nisu mi to rekli doktori, nego sam nasla na jednom sajtu, eto linka gore. Nervira me sto se ovako gađu kad su važne stvari u pitanju. Hvala na receptima :heart:

Bebe u bolnici zbog hrane
08:27 01.08.2008. / Izvor: Blic

Novosadskim pedijatrima svakoga dana javi se dvoje do petoro dece sa jasnim simptomima trovanja hranom i drugim crevnim infekcijama.

Institut za majku i dete je samo u poslednja dva meseca primio 60 mališana do dve godine koji su se crevnim virusima i bakterijama zarazili preko vode, dodira ili hrane, a na Klinici za infektivne bolesti trovanja hranom su, napominje načelnik Jovan Vukadinov, svakodnevna pojava čak i kod najmlađih.

Ubedljivo najveći broj zaraza hranom, tvrde lekari, događa se u porodici od zaraženih jaja koja se stavljaju u torte i sladolede, ali i od mleka i mlečnih proizvoda koji se neadekvatno čuvaju.

Ipak, dobar procenat zaraženih namirnica, tvrdi načelnica pedijatrije novosadskog Doma zdravlja Slavica Malešević, potiče sa kioska i iz poslastičarnica.

U zavisnosti od ambulante, dnevno nam se javi od dvoje do petoro dece, a u toku noći ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka primi ponekad i po šest mališana kojima se, iako su se roditelji nadali, stanje do večeri nije popravilo.

Najčešći uzrok su nedovoljno termički obrađena jaja u majonezu ili u tortama i sladoledu. Torte „markize“ su tempirana bomba u letnje vreme.

Odmah posle toga su majonezi, kojih ima u salatama na slavama, rođendanima i drugim proslavama. A on je odlična podloga za salmonelu - priča Maleševićeva.

Uz nekuvana i nepečena jaja, tvrdi Maleševićeva, veliki broj trovanja hranom izazovu i mlečni proizvodi i mleko kupljeni na pijacama. Ništa manje opasni nisu ni kiosci sa brzom hranom.

Iako nije bilo epidemija, ona napominje da se dešava da se u kioscima pojavi tura pokvarenog majoneza ili pavlake kojoj će podleći nekoliko mališana.

Sladoledi su takođe opasni, kako u poslatičarnicama, tako i oni industrijski sladoledi izazivaju trovanje kada ga u radnji ili u porodici ne čuvaju dobro. Posebno je problematičan sladoled sa mlekom - kaže Maleševićeva.

Polovina dece koja se javi pedijatrima, napominje ona, završi u bolnici. U Dečjoj bolnici u poslednja dva meseca hospitalizovali su 60 mališana. Isto toliko njih primljeno je za prvih pet meseci godine.

Kod većine dece koja je bila kod nas na lečenju infekciju su izazvali virusi, a tek kod manjeg broja uzročnici su bili bakterije i to, uglavnom, salmonela, mada je bilo i pojedinačnih slučajeva ešerihije koli.

Prljave ručice i igračke, voda, voće koje nije oprano, namirnice koje nisu adekvatno čuvane ili pripremljene najčešći su uzročnici crevnih infekcija - kaže mr Ljiljana Ristovski.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti Jovan Vukadinov napominje da nisu zabeležene epidemije većih razmera, već na kliniku zbog trovanja hranom uglavnom deca stižu pojedinačno.

Često, dodaje on, uopšte nije moguće epidemiološki utvrditi izvor zaraze. A bez takvog dokaza, kažu u sanitarnoj inspekciji, i njima su ruke vezane.

Kažnjavanja za sada, napominju, nije bilo. Svakodnevno uzorkuju hranu i nose na Institut za zaštitu zdravlja Vojvodine, gde se rade analize. Međutim, ovi podaci iznose se samo jednom mesečno.

Kako zaštititi decu
Mr Ljiljana Ristovski iz Dečje bolnice savetuje roditelje kako da preduprede trovanje ili crevne infekcije.

1. Obratite pažnju na higijenu: obavezno pranje ruku pre kontakta sa detetom jer stariji mogu da budu kliconoše, a da to ni ne znaju. Vodite računa o pranju posuda za hranu i predmeta koje dete dotiče,

2. Sve namirnice čuvajte na temperaturi do četiri stepena. Sveže voće i povrće mora da bude dobro oprano, a potom i oguljeno. Deci leti ne dajte obroke podgrejane više od jednog puta,

3. Pazite se insekata: oni mogu biti izvor najtežih zaraza, zato namirnice treba zatvarati u posude i odlagati u frižidere, ali ih deci nikako ne davati previše hladne.

Kod lekara posle prvih simptoma
U slučaju da se kod dece pojave simptomi crevnih infekcija (povraćanje, retka stolica, temperatura, mučnine) roditelji bi trebalo da potraže savet lekara.

U prva 24 sata roditelji nipošto detetu ne smeju davati mleko zbog laktoze. Uz to, nipošto ne smeju na svoju ruku davati antibiotike, kao ni sredstva protiv povraćanja, jer će time zadržati toksine u telu deteta i možda doprineti da oni prodru u krvotok i pogoršaju stanje - savetuje Ljiljana Ristovski.

Cao ljudi, da se i mi javimo....bili smo na moru i jaaaaaako sam zadovoljna...:) Andrija je bio predobar i odusevljen kupanjem u moru...:D

Sto se pelena tice, mi koristimo pampers i za sad je sve odlicno: ne propustaju, ne pucaju, dobro upijaju...sve cista desetka. ;)

Espi, nisu mi to rekli doktori, nego sam nasla na jednom sajtu, eto linka gore. Nervira me sto se ovako gađu kad su važne stvari u pitanju. Hvala na receptima :heart:
Boze kakve kontradiktornosti u tekstu.Nisam sve citala,samo sam preletela,al mi je sledece zapalo za oko.OVO je smesno:Tako, primjerice, djetetova gušterača ne može lučiti enzim za razgradnju škroba (amilazu) prije navršenih šest mjeseci života.
Isto tako, prije sedmoga ili osmoga mjeseca života djeca ne mogu probaviti žitarice kao ni vlakna iz povrća, budući da im još nije razvijena za to potrebna bakterijska flora.
Dijete je u stanju probaviti gluten tek u dobi između osam i dvanaest mjeseci života. Sve dok se njegov nezreli probavni sustav ne razvije toliko da može probaviti drugu hranu bez problema, bilo bi lijepo i mudro djetetu dati mogućnost da slijedećih nekoliko mjeseci koristi dobit od hrane koje je savršeno prilagođena njegovim potrebama.

Smesno je jer nakon toga daju TABLICU DOHRANE u kojoj u 6 mesecu navode izmedju ostalog navode zitarice,a gore su napisali da se ne uvode pre 7 ili 8 meseca sto je totalno netacno.

Za Gluten kazu da se uvodi tek sa godinu dana pa onda u tablici

8. mjeseci
-žitarice:kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice, pšenično brašno, krupica ili pahuljice, ječam, raž GLUTEN!!!!!!

Definitivno treba voditi racuna koji se sajtovi citaju i ko ih je pisao jer ima svakakvog djubreta danas.Da imam vremena da se smaram napljuvala bih ih ramo na sajtu samo tako,al ne mogu,mrzi me:cool:.

Back