SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dala sam mu sinoc kamilicu, popio je 30 ml i opet nista. Probacu danas sa njom ponovo. A samo prducka i ja kad osjetim da smrdi, poradujem se, ali uzalud. Radili smo i vjezbice sa nogama, ni to nije pomoglo. Ne sjecam se da sam pojela ista sto bi moglo da mu smeta :(

Vezano za pricu o jagodama: dobila sam domaci sok od maline, dobar za gvožđe u kome oskudijevam, pa smijem li da se nalivam?
(Dobro je sto niko nema nista protiv lubenica, mislim da bi mi oci ispale za njima, kad ne bi smjela da ih jedem.)

Uh, mame, kad citam sve ove vase postove o hrani, pozelim da dojim Ognjena sljedeće tri godine. Meni je to sve tako komplikovano :roll: Iako sam dosta citala o uvođenju čvrste hrane i svaki vas post ispratim, mislim da cu umrijeti od treme prvi put kad budem kuvala pirinac.

Roso,ako si jela cokoladu ili nesto preslatko ili slano moguce je da bebac ima zatvor.Pokusaj da ti pojedes sladak kompot pa ga podoji.To je kod mene upalilo.Ne sekiraj se za hranjenje.I ja sam mislila da je bauk,ali to ide samo od sebe.Proradi ti materinski instikt i sve dodje na svoje mesto. Vidis ja nikad nisam videla kako izgleda Pampers i kako se tacno stavlja(osim na reklamama) pa sam se ipak odlucila za bebi frendli i sve sam sama radila.Jest u pocetku bilo malo nespretno,ali sve se brzo ukapira.Sto se tice kuvanja pirinca, ne moras da se sekiras.Ima toliko raznih pirincanih kasica koje mozes bebanu da dajes u prvo vreme da uopste ne moras da mu kuvas pirinac.I samo da znas da kad zaredjas sa sargarepom,krompirom i pirincem bebac dobije zatvor ili tvrdu stolicu.Nadam se da ce se malisa brzo iskakiti:ok:

Rosarium ,nije to nista komplikovano :) kao sto kuvas sebi ,kuvaces i bebcu
ja npr mojoj lutkici ne stavljam so u hranu,po savetu pedijatra, a ona sve klopa
malo me nerviraju ti tako dijametralno suprotni stavovo lekara,jer onda covek ne zna sta da radi
sto se tice moje ishrane ,ja sam i u trudnoci i posle porodjaja jela sve(i grasak i jagode i maline i cokoladu......)i to nije imalo nikakve posledice na moje zlato
izgleda da je sve individualno

Rosarium ,nije to nista komplikovano :) kao sto kuvas sebi ,kuvaces i bebcu
ja npr mojoj lutkici ne stavljam so u hranu,po savetu pedijatra, a ona sve klopa
malo me nerviraju ti tako dijametralno suprotni stavovo lekara,jer onda covek ne zna sta da radi
sto se tice moje ishrane ,ja sam i u trudnoci i posle porodjaja jela sve(i grasak i jagode i maline i cokoladu......)i to nije imalo nikakve posledice na moje zlato
izgleda da je sve individualno

naravno da je sve individualno, zato ja više ne mogu da se nerviram preterano da li dajem dovoljno hrane, dali dajem premalo ili previše,mislim...pratim svoje dete, njegove reakcije pa se ja ophodim po njegovim reakcijama...za sada je sve ok...naravno ima pravila kojih se pridržavam, a takođe ima i onih koje zaobiđem, ali opet samo učeći na reakcijama svog deteta...rosarium biće sve okej, videćeš kako sve glatko ide...sve smo mi imale tremu i bile izbezumljene raznim informacijama u početku, a onda naučiš da eliminišeš, i to je to...

naravno da je sve individualno, zato ja više ne mogu da se nerviram preterano da li dajem dovoljno hrane, dali dajem premalo ili previše,mislim...pratim svoje dete, njegove reakcije pa se ja ophodim po njegovim reakcijama...za sada je sve ok...naravno ima pravila kojih se pridržavam, a takođe ima i onih koje zaobiđem, ali opet samo učeći na reakcijama svog deteta...rosarium biće sve okej, videćeš kako sve glatko ide...sve smo mi imale tremu i bile izbezumljene raznim informacijama u početku, a onda naučiš da eliminišeš, i to je to...

Ma da....Ja sam Uvodila mu povrcku i vocku svaku na po 3 dana ali sam zato svaku sledecu kombinovala sa nekom koju sam vec uvela(pricam o povrcu),nisam davala nikad "solo" jer ce bolje bebac da podnese novi ukus sa necm sto mu je vec poznato.Iako moj malac ima 11 meseci i nesto,ja i dalje kuvam za njega odvojeno jer mu svaki dan dajem drugo meso ili ako ne meso onda zumance.Jedan dan u nedelji ipak pauziram i tada mu dajem samo povrce ali sa maslin.uljem obavezno.
Mislim da se preteruje sa tim proizvodima sa glutenom i cekanje do 8-og meseca.Pa mi smo nna glutenu od pre 6-og sigurno,sve mame...i ne vidim da neka od nas ima reakciju ili ti celijakiju.To su gluposti i meni je to potvrdio svaki pedijatar a posetila sam ih mnogo.Do juce se nije ni znalo za to!!!

kao sto sam vam pomenula uskoro dolazim u bg sa popisankom. zapocela sam spisak stvari koje treba da popakujem. manji bi mi kofer bio da nosim bager sa rezervnim delovima! prava mala selidba :o
ajde da vidimo sta moram i sta ne moram da nosim, pomozite:
-pricali smo o pampersima koji izazivaju ojede mozda je ipak bolje da ja ponesem 80-tak pelena odavde (posto se razlikuju) da ne pokvarim ovu lepu roze guzu, savrsenu :) a i da ne provodimo dane i noci popisani ako nam brojevi ne odgovaraju.
-vlazne maramice za guzu? zbog komotnosti cu ih vise koristiti nego obicno. nosim jedno pakovanje a ako mi zafale kupila bih ih tamo. jesu li ok ili i su i one uvezene ko zna odakle i izazivaju reakcije? mi koristimo najvise fissan i penaten ali su nam ok i ostale
-klopa! dakle milupinih kasica ima. jupi! (da se razumemo onih bez mleka i voca i povrca) ima li nekih drugih osim pirincane, npr. cerealije, griz itd? ima li ih u svakoj apoteci?
-ima li mesa u teglicama i kojih marki?

pitam se kako cu ga hraniti bez hranilice!? to ce biti haos!
spavace samnom u krevetu. kad bude sam spavao (npr. popodne) moracu dooobro da ga zagradim jastucima.
jos nisam zvala aerodrom i jat da pitam kako ce biti sa kolicima (nisu bas mala).
hvata me trema!!!

Mame, ja se na momente osetim kao losa majka zato sto ne slusam svaki savet. A opet, da slusam, stigla bih u ludnicu. Ja dala plazmu, u 5-om mesecu. Po kasicicu u vocnu kasu. I stavim malo soli na vrh noza kad kuvam povrce. Od rodjenja im stavljamo fizioloske rastvore u nos, deo toga se proguta. ti isti vajni lekari koji histerisu sa solju i glutenom deci prepisuju gvozdje i antibiotike bez antibiograma. Ne mogu da se opterecujem, dovljno sam informisana i "potkovana" da sam sigurna da necu naskoditi zdravlju deteta, a opet kad nisam sigurna, raspitam se: ovde, kod prijatelja, iz knjiga. Gledam svoje dete, pratim reakcije, pokusavam da joj dam ono sto trazi. Ne teram je i ne lisavam je. Kad se samo setim da sam ja pila kravlje mleko od 4-og meseca! I jela keks, i brasno (!!!!!!) u raznim papicama koje su pedijatri tada preporucivali. I nista mi ne fali, naprotiv.

Uh, Hipotenuzo! DA pokusamo:

- Nama ovdasnji Pampersi ne smetaju. Ima ih u raznim velicinama. Vidi sama, ja mislim da nema potrebe da ih nosis.
- Vlaznih maramica, koliko ja znam, ima.i koristimo Niveine ali mnogo cesce peremo guzu pod cesmom, obecala sam jos onomad nina-nani da cu pogledati kojih jos ima, kreten ja to nisam uradila, evo provericu danas sutra, pa javljam
- Za kasice nisam expert, ali i to mogu da proverim. Mi smo za sada koristili samo pirinac sa mlekom, alli je vrlo moguce da ima, apoteke su bas dobro snabdevene
- meso u teglicama ima sa mesavinom povrca, i to HIPP, Frutek, Juvitana sigurno
- ponesi Reggiano, ovde ga ili nema uopste ili se tesko nalazi
- hranilica: uh, ne znam kako ces, ja sam pokusavala u krilu, mada se buni, mozda mozes ovde da kupis ili pozajmis neku stolicu, ima ih i jeftinijih za privremeno resenje

Drzi se! Sve ce biti OK, samo se, kao sto je rekla Zia, naoruzaj samopouzdanjem.

@hipotenuzo ne znam gde putujes...nisam u toku...ali ti preporucujem da sto se toalete tice nosis ono sto ti bebi odgovara i na sta je vec navikla i da ne menjas...sto se hranilice tice imas modela koji se samo prilepe na standarde stolice i nisu losi tj vrse rabotu...sto se kolica tice, narocito tih glomaznih ne bih ti ih preporucila da ides sa njima jer ti na aerodromu za njih daju kese u njih je sklopis ili demontiras i to je to, a znas kako se bacaju bagazi pri tovarenju na avion tako da rizikujes grebanje i unistavanje kolica...zato uzmi ona najprostija kolica-ne znam kako se zovu-ovde ih zovu kolica stap...sto imaju samo platno po sredini...eto to je od mene...Valjda sam bar malo pomogla
@mirabel svako odgaja svoju decu kako im najvise odgovara...i ne bi ni kod jedne od nas trebala da proradi nikakva sujeta ili jos gore ljutnja-sto se desilo hiljadu puta...sigurna sam da svaka od nas zeli najbolje svojoj deci i da svaka cini najbolje u okviru svojih mogucnosti...juce su nase majke ucili nekako, nas danas ovako i druge generacije ce drugacije i tako u nedogled...najlepse bi bilo da se niko ne oseti prozvanim -sto nije moguce- i da svako u nekom, necijem savetu nadje nesto sto bi mu trebalo tj jednostavno receno ovde smo da se pomazemo...:)
i da dodam da nisam htela da solim nesto pamet, vec eto brblja mi se...nista licno hocu reci

@hipotenuzo ne znam gde putujes...nisam u toku...ali ti preporucujem da sto se toalete tice nosis ono sto ti bebi odgovara i na sta je vec navikla i da ne menjas...sto se hranilice tice imas modela koji se samo prilepe na standarde stolice i nisu losi tj vrse rabotu...sto se kolica tice, narocito tih glomaznih ne bih ti ih preporucila da ides sa njima jer ti na aerodromu za njih daju kese u njih je sklopis ili demontiras i to je to, a znas kako se bacaju bagazi pri tovarenju na avion tako da rizikujes grebanje i unistavanje kolica...zato uzmi ona najprostija kolica-ne znam kako se zovu-ovde ih zovu kolica stap...sto imaju samo platno po sredini...eto to je od mene...Valjda sam bar malo pomogla
@mirabel svako odgaja svoju decu kako im najvise odgovara...i ne bi ni kod jedne od nas trebala da proradi nikakva sujeta ili jos gore ljutnja-sto se desilo hiljadu puta...sigurna sam da svaka od nas zeli najbolje svojoj deci i da svaka cini najbolje u okviru svojih mogucnosti...juce su nase majke ucili nekako, nas danas ovako i druge generacije ce drugacije i tako u nedogled...najlepse bi bilo da se niko ne oseti prozvanim -sto nije moguce- i da svako u nekom, necijem savetu nadje nesto sto bi mu trebalo tj jednostavno receno ovde smo da se pomazemo...:)
i da dodam da nisam htela da solim nesto pamet, vec eto brblja mi se...nista licno hocu reci

ma nema sujete, bar ne kod mene (ako si na to mislila)! Mi ovde razmenjujemo iskustva i upozorenja, sto je jako dobro! Ako se i desi ostrija razmena postova, nije to nista strasno, meni cesto od umora padne koncentracija, pa zvucm onako kako ne zelim...

Zato sam i predlozila kafenisanje

Moguce da je deotvornije ;)

pile putujem u beograd. nije mi palo napamet to bacanje kofera :o !!! u pravu si, uh....
ima tih laganih spartanskih kolica za 50€ ovde medjutim kazu svi da nisu udobna. obaranje naslona je neki fol, samo malo se zavali. nije zasticen od vetra. nema one precke napred koja je njemu glavna zanimacija.... a on bi tu trebao da provede sate i sate setanja i tako 2 nedelje. obaska sto i mami treba da je komotno da gura :oops: (moja se guraju bukvalno sa jednim prstom :D )
sad sam zvala jat. moze da se doveze beba do aviona,daju se kolica stjuardesi, ona ih stavi zajedno s prtljagom (prljavstina na sve strane) i kad se izlazi prvo meni doguraju kolica. preporucio mi je ako necu da mi se isprljaju (moj sincic uredno sisa sve delove koje moze da dohvati pa se trudim da budu cista!) mogu da ih dam na ono uvijanje u celofan ali to znaci da do ulaska u avion u jednoj ruci nosim popisanka (ili u kenguru) a u drugoj guram celofanom oblozena sklopljena kolica +rucni prtljag, recimo jedan ranac jer imam samo dve ruke :whistling:

pile putujem u beograd. nije mi palo napamet to bacanje kofera :o !!! u pravu si, uh....
ima tih laganih spartanskih kolica za 50€ ovde medjutim kazu svi da nisu udobna. obaranje naslona je neki fol, samo malo se zavali. nije zasticen od vetra. nema one precke napred koja je njemu glavna zanimacija.... a on bi tu trebao da provede sate i sate setanja i tako 2 nedelje. obaska sto i mami treba da je komotno da gura :oops: (moja se guraju bukvalno sa jednim prstom :D )
sad sam zvala jat. moze da se doveze beba do aviona,daju se kolica stjuardesi, ona ih stavi zajedno s prtljagom (prljavstina na sve strane) i kad se izlazi prvo meni doguraju kolica. preporucio mi je ako necu da mi se isprljaju (moj sincic uredno sisa sve delove koje moze da dohvati pa se trudim da budu cista!) mogu da ih dam na ono uvijanje u celofan ali to znaci da do ulaska u avion u jednoj ruci nosim popisanka (ili u kenguru) a u drugoj guram celofanom oblozena sklopljena kolica +rucni prtljag, recimo jedan ranac jer imam samo dve ruke :whistling:

hipi ako su ti kolica kabasta i velika (ja odmah zamisljam moja) nece ti dati da ih uneses u kabinu, jer ti nece stati u prtljaznik...tako da pisi propalo...a za ova spartanska kolica fakat je da nisu predvidjena za neki komfort vec prakticnost, ali ako ce toliko vremena da provede u njima bolje i da rizikujes koju ogrebotinu nego da si dete pokrivi kicmu...tako da srecno sa bebcem i punim rukama prtljaga...:kiss:

kao sto sam vam pomenula uskoro dolazim u bg sa popisankom. zapocela sam spisak stvari koje treba da popakujem. manji bi mi kofer bio da nosim bager sa rezervnim delovima! prava mala selidba :o
ajde da vidimo sta moram i sta ne moram da nosim, pomozite:
-pricali smo o pampersima koji izazivaju ojede mozda je ipak bolje da ja ponesem 80-tak pelena odavde (posto se razlikuju) da ne pokvarim ovu lepu roze guzu, savrsenu :) a i da ne provodimo dane i noci popisani ako nam brojevi ne odgovaraju.
-vlazne maramice za guzu? zbog komotnosti cu ih vise koristiti nego obicno. nosim jedno pakovanje a ako mi zafale kupila bih ih tamo. jesu li ok ili i su i one uvezene ko zna odakle i izazivaju reakcije? mi koristimo najvise fissan i penaten ali su nam ok i ostale
-klopa! dakle milupinih kasica ima. jupi! (da se razumemo onih bez mleka i voca i povrca) ima li nekih drugih osim pirincane, npr. cerealije, griz itd? ima li ih u svakoj apoteci?
-ima li mesa u teglicama i kojih marki?

pitam se kako cu ga hraniti bez hranilice!? to ce biti haos!
spavace samnom u krevetu. kad bude sam spavao (npr. popodne) moracu dooobro da ga zagradim jastucima.
jos nisam zvala aerodrom i jat da pitam kako ce biti sa kolicima (nisu bas mala).
hvata me trema!!!

Hipotenuzo super što dolazite...e sad, što se pelena tiče,ovde se Pampers uglavnom uvozi iz Mađarske,a u Mađarsku upravo iz Italije, Austrije ili Nemačke, za to nemaš brigu..što se vlažnih maramice tiče, u Rodiću imaš barem 20 vrsta(ne preterujem), sigurno ćeš naći onaj koji tvom bebcetu odgovara...kašica sa mesom imaš, ali mešano sa povrćem Hippov, Frutekov,imaš i Milupinih mlečnih i nemlečnih kašica(pirinač,griz,kukuruz itd.),možeš naći u svakoj apoteci,i u Aksi(ogromna prodavnica isključivo sa bebi opremom,ima i u BG)...
što se kolica tiče, i ja imam ogromna kolica,kad smo putovali za Kairo do Beča smo išli JAT-om,i bili su veoma ljubazni...kolica sam nosila gore,pri čekiranju sam sklopila, oni su stavili tamo u svoju malu kabinu, i pri izlazu prvo su mi rasklopili kolica, pa sam gurala bebana, i tako isto od Beča do Kaira Austrian Airlines...
e nadam se da sam ti barem malo pomogla...

a sad nešto sasvim treće...sad smo stigli kući iz savetovališta...primili Pentaxim po treći put,super je podneo, nije ni jauknuo kad su ga bocnuli...lepo napreduje, sa punih 5 meseci ima 7300gr i 65cm...lepo jede, baš sam sretna što se ovako lepo razvija...doktorka ga pregledala,sedi kao veliki,rekla je da ga pustim da sedi onoliko koliko njemu odgovara, kada vidim da se zamara, onda neka legne na leđa ili stomak...jako lepo drži glavicu sve je okej...a sad mali problemčić...kožica na piši mu je jako uska...i džabe ja svako veče posle kupanja vučem dole kako su nas učili, ipak to nije dovoljno, pa je doktorka rekla ako se do 2 godine to ne promeni,onda će morati da urade malu hiruršku intervenciju,nešto kao obrezivanje,da se ta kožica spusti...iskreno malo sam se prepala,jer je i moj brat imao isti problem, pa sa 7 godina i njemu su uradili tu intervenciju...toliko bih volela prirodnim putem da se to sredi,ali kad ta kožica jednostavno neće više da se razvlači...i doktorka je pokušavala, i jednostavno kaže da je preuska ta kožica...no, za danas sam dovoljno isfrustrirana...

Ljubim te mama mirabel javni mi za te seba-med maramicice,cekam te...nema veze sto te nije bilo jer jos nismo krenuli za Srbiju.
E mama zia75 znam ako ti je.Kad sam ja kukala svima, rekose mi da ne brinem,te da je rano da se o tome polemise sta ce biti za 2,3 godine i tako.Prosla sam pakao.Pedijatar mi rece(kad sam ga vodila jer mu se upalio vrh pise jer sam malo jace vukla)da je dete "zrelo" za obrezivanje a hirurg video kaze nije alarmantno.Ovde te gledaju kao debila ako ti musko dete nije obrezano jer te se ne radi iz religijskih razloga vec samo higijenskih.Ja ti malo citala i raspitala se,kaze 99% ce obreazni deckic kao muskarac imati manje(znaci da nece imati) nikakvih infekcija ikada a i mogucnost za ne daj Boze polnu bolest je dalekoooooo manj.Tada ti ja zazalim sto nisam obrezala dete.Kod nas se radi hirurska intervencija i to nje obrezivanje,to je samo secenje kozice sto ne garantuje vracanje problema.O tom potom-mislim da mozes da resis to ali se na vreme obrati na pravu adresu(dal urologu ili ne znm ko to vec kod nas radi).Mom malcu je isto ali potpuno isto.Prosto vec vidim da se to nece rasiriti jer mu je mnogo tesno a ja sada i kad ga manje povucem prilikom kupanja njemu se raskrvari maltene!Muke i problemi!

Ljubim te mama mirabel javni mi za te seba-med maramicice,cekam te...nema veze sto te nije bilo jer jos nismo krenuli za Srbiju.
E mama zia75 znam ako ti je.Kad sam ja kukala svima, rekose mi da ne brinem,te da je rano da se o tome polemise sta ce biti za 2,3 godine i tako.Prosla sam pakao.Pedijatar mi rece(kad sam ga vodila jer mu se upalio vrh pise jer sam malo jace vukla)da je dete "zrelo" za obrezivanje a hirurg video kaze nije alarmantno.Ovde te gledaju kao debila ako ti musko dete nije obrezano jer te se ne radi iz religijskih razloga vec samo higijenskih.Ja ti malo citala i raspitala se,kaze 99% ce obreazni deckic kao muskarac imati manje(znaci da nece imati) nikakvih infekcija ikada a i mogucnost za ne daj Boze polnu bolest je dalekoooooo manj.Tada ti ja zazalim sto nisam obrezala dete.Kod nas se radi hirurska intervencija i to nje obrezivanje,to je samo secenje kozice sto ne garantuje vracanje problema.O tom potom-mislim da mozes da resis to ali se na vreme obrati na pravu adresu(dal urologu ili ne znm ko to vec kod nas radi).Mom malcu je isto ali potpuno isto.Prosto vec vidim da se to nece rasiriti jer mu je mnogo tesno a ja sada i kad ga manje povucem prilikom kupanja njemu se raskrvari maltene!Muke i problemi!

Nina-nana, sutra javljam. Verovatno ih ima, jer svega ostalog ima, ali moram da proverim

ja sam se juče posle kupanja rasplakala...pedijatar je pri pregledu juče malo jače povukla da vidi dokle ide kožica...juče posle kupanja ja napravim normalnu proceduru, kao svako veče, povučem kožicu kad ono prokrvari...meni krenule suze,stomak mi skočio gore u grlo...osećala sam se užasno...a i jako je loše spavao,nikako da mu krene kaka,bila mu je jako tvrda od pirinča i šargarepe, mučio se cele noći, i tek sad u 7 kakio...a i desni su mu crvene, kreće mu zub,pa ima malo povišenu temperaturu,koja u suštini i nije temperatura ali je ipak kenjkav, a juče je primio i vakcinu...mislim sve se baš skupilo...on je i sad sav kenjkav,nije svoj, a i ovo vreme ne ide mu na ruku...

Zia, bas mi je zao, nista od gore od toga kad ne mozes da im pomognes, a moras da gledas kako se muce. U stvari, mi im sigurno pomazemo ljubavlju koju im dajemo, kroz zagrljaje, mazenje i poljupce, da lakse sve to podnesu, ali opet nam je krivo sto nismo u stanju da ucinimo da sve njihove tegobe odmah prodju. Jadnicak mali :( Nadam se da ce sve brzo proci.

Ma da....Ja sam Uvodila mu povrcku i vocku svaku na po 3 dana ali sam zato svaku sledecu kombinovala sa nekom koju sam vec uvela(pricam o povrcu),nisam davala nikad "solo" jer ce bolje bebac da podnese novi ukus sa necm sto mu je vec poznato.Iako moj malac ima 11 meseci i nesto,ja i dalje kuvam za njega odvojeno jer mu svaki dan dajem drugo meso ili ako ne meso onda zumance.Jedan dan u nedelji ipak pauziram i tada mu dajem samo povrce ali sa maslin.uljem obavezno.
Mislim da se preteruje sa tim proizvodima sa glutenom i cekanje do 8-og meseca.Pa mi smo nna glutenu od pre 6-og sigurno,sve mame...i ne vidim da neka od nas ima reakciju ili ti celijakiju.To su gluposti i meni je to potvrdio svaki pedijatar a posetila sam ih mnogo.Do juce se nije ni znalo za to!!!

Cico,malo se ti igras sa tvojim detetom.Bebama ne treba davati proizvode koji sadrze gluten jer je opasnost od toga velika.Imas srece da ti bebici nije nista jer u protivnom bi lupala glavu o zid zbog svoje nesmotrenosti.Nebih da ovaj post izgleda ostro i osudjujuce,jer ja te stvarno volim,kao i sve mamice koje ovde pisu.Ako u porodici neko boluje od alergija sa bebicom koja nosi predispozicije za alergije i ekceme treba biti jako pazljiv. Procitaj na zdravlju temu o ekcemima pa ce ti sve biti jasno. Ja se ljutim na mog pedijatra sto mi nije dao da hranim dete od 4 ali kad malo bolje razmislim u pravu je.Dosta sam procitala o tome iz novina,knjiga i interneta tako da sam mom malom stvarno ubodila hranu kako treba jer nikad se ne zna.Zasto da se posle gorko kajem,a malisa na muci do kraja zivota. Znas li koliko je skupo bezglutensko brasno? Sad su poceli da ga daju na recept jer roditelji nemaju dovoljno sredstava da ga kupuju. A da ne pricamo sto u gradu ne sme nista da pojede:( jer svuda ima glutena.

A sto se tice kozica,meni je dr.Jasminka rekla da povlacim samo malo,znaci koliko moze i da to redovno cistim i da se ne sekiram mnogo oko toga.Ako bas bude moralo da se secne,secnucemo.Nije to nista strasno.Mame,ne panicite oko toga.Samo dobra higijena pise i sve je ok:super:

ja sam se juče posle kupanja rasplakala...pedijatar je pri pregledu juče malo jače povukla da vidi dokle ide kožica...juče posle kupanja ja napravim normalnu proceduru, kao svako veče, povučem kožicu kad ono prokrvari...meni krenule suze,stomak mi skočio gore u grlo...osećala sam se užasno...a i jako je loše spavao,nikako da mu krene kaka,bila mu je jako tvrda od pirinča i šargarepe, mučio se cele noći, i tek sad u 7 kakio...a i desni su mu crvene, kreće mu zub,pa ima malo povišenu temperaturu,koja u suštini i nije temperatura ali je ipak kenjkav, a juče je primio i vakcinu...mislim sve se baš skupilo...on je i sad sav kenjkav,nije svoj, a i ovo vreme ne ide mu na ruku...

Mico,ne sekiraj se.Nije to nista strasno.Pa mali je jos uvek.Odvojice mu se kozica. I moj Nikola nesto nece da jede i bas je nervozan.A sto nece da spavaaaa.Juce sam bila premorena.Trazi paznju non stop.Sto se tice praznjenja ni on nece da kaki.Ne znam sta im je.Valjda je tavo ludo vreme.Ajde,oraspolozi se,bice sve uredu;):heart::kiss:

Jao ja ću da poludim od te kožice na piši:confused:
kad smo na nekoj kontroli (savetovalište i sl.), ona mu uvek tako jako povuče i uvek ima par kapljica krvi posle toga i kaže da to tako treba:o. A on je od toga dobio otpor da me jedva pusti da mu uopšte operem:confused:

Jao ljudi, jel' to može da se iskomplikuje?
I jel' može to da prođe bez njegovog vrištanja, odnosno bez boli?

ovde praktikuju lekari da savetuju da kozicu ne povlacimo da za tim nema potrebe, narocito prvih nekoliko meseci, jer vise moze da nasteti....a posle samo onoliko koliko higijena zahteva...nemojte da dozvoljavate lekarima da im raskrvari kicu bre...

I Nidzi je doktorka malo jace povukla pa mu je pukla kozica sa desne strane,ali nije bilo krvi.Malo nisam umrla kad sam videla.Non stop sam to cistila i stavljala jekoderm i proslo mu je.Sva sreca. Sad sam jako oprezna.Povucem samo onoliko koliko moze da bih ocistila ono belo sto se stvara i to je to. Nikakvo prevlacenje i povlacenje na silu.Mali je, i ta kozica ce se odvojiti kad joj bude vreme;)

Hipotenuza,mi isto imamo veooooma ogomantna kolica,i sad kad smo isli na odmor ja sam u tempu kupila neka za oko 3,4 hiljde dinara samo da nam tamo koriste,mogu skroz da se obore,imaju neku zastitu cak i protiv vetra i sl
nemoj nositi previse stvari jer i ovde(ako sam dobro shvatila bices u BG) ima svega sto ti treba
sto se tice aviona ,sa nama je na sva 4 leta bilo bar jos 5 beba,svi su super podneli
jedino je vazno da pijuckaju nesto pri sletanju i poletanju
u svakoj apoteci imas i maramice i pelene i kasice,ima jako lepo snabdevenih specijalizovanih radnji za bebe
tako da moj savet ti je od svega toga ponesi onoliko koliko ti je potrebno za prvi eventualno prva 2 dana,dok se smestite i odmoorite a ostalo ces pokupovati u nekoj setnji
srecan put :)
ponesi obavezno neku igrackicu koju voli za tokom puta

sto se tice teglica ima:
hipp,sunival,milupa,neke na j ne znam kako se zovu,imas domacih .....
i to veoma lepih kombinacija,
od mesa jagnjetina,teletina,piletina,curetina u kombinaciji sa povrcem za bebe od 4.meseca pa na dalje
naravno imas i slatkih....
opusti se i uzivaj :)

Back