SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nina-nana, proverila, ima SebaMed svega - od maramica, preko ulja, kupki, losiona, mleka za telo, diaper rash cream, facial protective cream, sun-blocks...sve!

Hipotenuzo, ima i Milupa zitarica bez mleka!

Poslednja izmena:
Cico,malo se ti igras sa tvojim detetom.Bebama ne treba davati proizvode koji sadrze gluten jer je opasnost od toga velika.Imas srece da ti bebici nije nista jer u protivnom bi lupala glavu o zid zbog svoje nesmotrenosti.Nebih da ovaj post izgleda ostro i osudjujuce,jer ja te stvarno volim,kao i sve mamice koje ovde pisu.Ako u porodici neko boluje od alergija sa bebicom koja nosi predispozicije za alergije i ekceme treba biti jako pazljiv. Procitaj na zdravlju temu o ekcemima pa ce ti sve biti jasno. Ja se ljutim na mog pedijatra sto mi nije dao da hranim dete od 4 ali kad malo bolje razmislim u pravu je.Dosta sam procitala o tome iz novina,knjiga i interneta tako da sam mom malom stvarno ubodila hranu kako treba jer nikad se ne zna.Zasto da se posle gorko kajem,a malisa na muci do kraja zivota. Znas li koliko je skupo bezglutensko brasno? Sad su poceli da ga daju na recept jer roditelji nemaju dovoljno sredstava da ga kupuju. A da ne pricamo sto u gradu ne sme nista da pojede:( jer svuda ima glutena.

A sto se tice kozica,meni je dr.Jasminka rekla da povlacim samo malo,znaci koliko moze i da to redovno cistim i da se ne sekiram mnogo oko toga.Ako bas bude moralo da se secne,secnucemo.Nije to nista strasno.Mame,ne panicite oko toga.Samo dobra higijena pise i sve je ok:super:

Hmmm, ne znam, nama se ekcem pojavio kad smo bili samo na mleku, koje je bez glutena. Naravno da treba paziti na porodicnu istoriju, to je jako vazno!

I jeste, kad idemo negde, u grad ili u posetu, vristi mi se, sa sobom nosim celu skalameriju za hranjenje, maltretiram kelner po kafanama i tako...ali se prezivi nekako.

Zia, ne znam sad da li cu ti pomoci, ali cisto dezinfekcije radi, pitaj lekara, meni su to preporucili jos za pupak, Octenisept sprej - ja ga koristim i za nas kad se posecemo, kad nas boli grlo, odlican je, ubrzava zarastanje (koliko se meni cini), resorpcija u krvotok je skoro nepostojeca i moze da se koristi i za bebe. Prska se na sve - od rana, opekotina.....

Poslednja izmena:
Hmmm, ne znam, nama se ekcem pojavio kad smo bili samo na mleku, koje je bez glutena. Naravno da treba paziti na porodicnu istoriju, to je jako vazno!

I jeste, kad idemo negde, u grad ili u posetu, vristi mi se, sa sobom nosim celu skalameriju za hranjenje, maltretiram kelner po kafanama i tako...ali se prezivi nekako.

Zia, ne znam sad da li cu ti pomoci, ali cisto dezinfekcije radi, pitaj lekara, meni su to preporucili jos za pupak, Octenisept sprej - ja ga koristim i za nas kad se posecemo, kad nas boli grlo, odlican je, ubrzava zarastanje (koliko se meni cini), resorpcija u krvotok je skoro nepostojeca i moze da se koristi i za bebe. Prska se na sve - od rana, opekotina.....

nama je pedijatar rekla da perem bornom kiselinom,da natopim kompresnu gazu istom,i stavim na pišu pa onda pelenu, i dva puta na dan mažem Hidrociklin,dok rana ne zaraste...pa ja se nadam da će ta kožica samo da se odvoji...samo zna piša zbog ovog problema da se uveća,pošto se ispod kožice skuplja sekret koji ne možeš da očistiš, pa dobije dete infekciju...pa se zbog toga plašim...kumin sin je imao, i njemu su morali da urade tu hiruršku intervenciju kad je imao 3 godine...a i moj brat je imao isti problem, sa 7 godina su mu radili intervenciju...njega sam gledala kako se muči dok piški,seo je u vodu, jer ga tako nije peklo...ma užas..sva se naježim...nekad pomislim da bi najpametnije bilo da se obreže...baš smo danas o tome razgovarali sa mužem...njemu je to važno i zbog vere, a u suštini i u veri su uveli obrezivanje zbog higijenskih razloga..to je poznata činjenica da obrezani muškarci imaju jako mali rizik za infekcije,koje stvaraju probleme neobrezanim muškarcima...tako sam čitala na internetu...sva sam već nervozna zbog kupanja, jer ću morati da mu vučem tu kožicu,i hvata me panika...

nama je pedijatar rekla da perem bornom kiselinom,da natopim kompresnu gazu istom,i stavim na pišu pa onda pelenu, i dva puta na dan mažem Hidrociklin,dok rana ne zaraste...pa ja se nadam da će ta kožica samo da se odvoji...samo zna piša zbog ovog problema da se uveća,pošto se ispod kožice skuplja sekret koji ne možeš da očistiš, pa dobije dete infekciju...pa se zbog toga plašim...kumin sin je imao, i njemu su morali da urade tu hiruršku intervenciju kad je imao 3 godine...a i moj brat je imao isti problem, sa 7 godina su mu radili intervenciju...njega sam gledala kako se muči dok piški,seo je u vodu, jer ga tako nije peklo...ma užas..sva se naježim...nekad pomislim da bi najpametnije bilo da se obreže...baš smo danas o tome razgovarali sa mužem...njemu je to važno i zbog vere, a u suštini i u veri su uveli obrezivanje zbog higijenskih razloga..to je poznata činjenica da obrezani muškarci imaju jako mali rizik za infekcije,koje stvaraju probleme neobrezanim muškarcima...tako sam čitala na internetu...sva sam već nervozna zbog kupanja, jer ću morati da mu vučem tu kožicu,i hvata me panika...

Bas sam zbog te infekcije mislila da bi mozda Octenisept bio dobar, jer odlicno dezinfikuje a ne pece, a prodire tamo gde druge stvari ne mogu

dobro jutro mamice :heart: !!!ovde smo zapoceli dan u SEST :dash: nema veze, nadoknadicu veceras...
hvala vam na informacijama!!!ako ne ponesem pelene to mi je vec pola kofera manje :D, dobro ne bas pola al znate i same!!!! medjutim secam se jedno 20ak stranica u nazad da smo vodile diskusiju o pelenama i da ste sumnjale da vam pampers izaziva ojed po bebi-guzama. :think: sta je bilo s tim?
i ja ovde retko koristim vlazne maramice (ako zatreba u cik zore dok tatica spava da ga ne budimo peruci guzu) medjutim u beogradu u kupatilu nemam neku zgodnu povrsinu na kojoj bih mogla da ga previjam tako da cu morati sa mokrom guzom i nozicama koje se koprcaju ko na biciklistickom maratonu da predjem pola stana. mozda ce ce mi biti zgodnije da koristim maramice. videcemo...
predpostavljam da u bg ima skoro svega, pa nismo mi zimbabve ;) , ali mi je vazno da mogu sve da nadjem u prvoj apoteci ispred zgrade, da ne setam sa krofnicom po kvartu u potrazi za potrebnim drangulijama.

Bas sam zbog te infekcije mislila da bi mozda Octenisept bio dobar, jer odlicno dezinfikuje a ne pece, a prodire tamo gde druge stvari ne mogu

hvala ti mirabel...našla sam u apoteci...juče posle kupanja sam povukla kožicu,malo se vidi glavica,ali tek tek,no ipak nije prokrvarilo...stavila sam Octenisept,pošto je crveno...nadam se da je sve okej...juče smo imali užasan dan i noć...ali sad se probudio okej...izgleda da je vreme u pitanje...sad kako opet sija sunce on je potpuno u redu...a juče je plakao ceo dan,imao grčeve,ništa nije pomoglo...grejala sam somak,držala ceo dan na rukama,a on samo plakao i grčio se...danas je opet moje slatko i veselo dete...

sto se tice pisa ja ne mogu da vampomognem. ovde ima 2 skole misljenja. jedan deo pedijatara preporucuje te manovre koje viizvodite dokdrugi, medju njima je i moja, strogo zabranjuje roditeljima da bilo stadiraju. sva sreca jer stvarno ne znam kako bih to izvela...

moj akolica nisu gigantska al definitivno nece moci u kabinu: 35x45x95cm.

dobro jutro mamice :heart: !!!ovde smo zapoceli dan u SEST :dash: nema veze, nadoknadicu veceras...
hvala vam na informacijama!!!ako ne ponesem pelene to mi je vec pola kofera manje :D, dobro ne bas pola al znate i same!!!! medjutim secam se jedno 20ak stranica u nazad da smo vodile diskusiju o pelenama i da ste sumnjale da vam pampers izaziva ojed po bebi-guzama. :think: sta je bilo s tim?
i ja ovde retko koristim vlazne maramice (ako zatreba u cik zore dok tatica spava da ga ne budimo peruci guzu) medjutim u beogradu u kupatilu nemam neku zgodnu povrsinu na kojoj bih mogla da ga previjam tako da cu morati sa mokrom guzom i nozicama koje se koprcaju ko na biciklistickom maratonu da predjem pola stana. mozda ce ce mi biti zgodnije da koristim maramice. videcemo...
predpostavljam da u bg ima skoro svega, pa nismo mi zimbabve ;) , ali mi je vazno da mogu sve da nadjem u prvoj apoteci ispred zgrade, da ne setam sa krofnicom po kvartu u potrazi za potrebnim drangulijama.

Hipotenuzo bez brige,stvarno sve možeš nači u apotekama...a što se pelena tiče ja sam pokrenula temu...ali na kraju se ispostavilo da problem nije bio u pelenama,nego je imao gljivica...verovatno taj deo razgovora si ti propustila...Pampers su sasvim okej,uvoze ih iz Mađarske...ti se koncentriši na ostale stvari koje treba da spakuješ,a za bebi kozmetiku budi spokojna,imaš tu sve...

sto se tice pisa ja ne mogu da vampomognem. ovde ima 2 skole misljenja. jedan deo pedijatara preporucuje te manovre koje viizvodite dokdrugi, medju njima je i moja, strogo zabranjuje roditeljima da bilo stadiraju. sva sreca jer stvarno ne znam kako bih to izvela...

moj akolica nisu gigantska al definitivno nece moci u kabinu: 35x45x95cm.

pa i moj je tako veliki,i nama su stavili kod sebe u kabinu...proveri ti to još jednom sa JAT-om....ja nisam imala problema...

ja cu ih poneti pa sta bude bilo bice! volela bih da oh stave kao sto su tvoja u kabinu u neku njihovu ostavu vise nego da ih tutnu dole sa koferima al sta da se radi...probacu da nadjem neku kesu koju mogu da navucem na kolica kad ih budem sklopila na ulazu u avion da se ne isprljaju. na zalost nemam "futrolu" za njih a na brzinu ne mogu da je nadjem.

imam jednu prenosivu stolicu koja se zakaci za sto umesto hranilice (kao sto je ova: http://www.culladelbimbo.it/dettaglio.asp?art=2582 npr.) ali joj je kostur od metala (ne od aluminijuma) i teska je kao tuc pa je ipak necu nositi.

poslala sam muza da nam kupi karte za ponedeljak! sad cekam da mi javi sta je uradio. ja naravno jos nista nisam pocela da pakujem (sem u glavi). od veceras cu udarnicki.
danas ako ne bude padala kisa cu ici da kupim par prnja za klinca jer bas nismo puni letnjih stvari. fale nam najvise tanke pidzamice posto je u bg toplo. valjda nece padati kisa kad dodjemo! (ovde je pljustala poslednja 4 dana!!!).

za mame cije bebe imaju vise od 7-8 meseci: jeste li i kad ste kupile prve cipelice za hodanje? da li se one stavljaju dok beba uci prve korake ili ih uci bosonoga (to jest u carapicama) pa se posle proba sa cipelama ili uporedo malo sa malo bez?! :think:

Drage moje mame!
Posto cu kroz par meseci i ja dobiti tu titulu, potrebni su mi neki saveti od vas iskusnijih u tome!
Polako se raspitujem o svemu sto mi treba, sto za bebu, sto meni za porodiliste, ali sam totalno sludjena :dash:
Sto se tice stvari za bebu (konkretno benkice, stramplice, pelenice...) koliko mi treba cega? Obzirom da nam bebana stize polovinom 9 meseca, sta je bolje da uzmem? Duge ili kratke rukave i koliko?
Za benkice sam cula-sto vise, to bolje; za stramplice-vise, ali razlicitih brojeva, a za pelenice smo nailazili na svakakve odgovore!
Mi smo se cvrsto odlucili za pamucne pelene, ali ne u kojima smo mi odrasli (klasicne tetra) vec na ove novije, modernije!
Razlog tim pamucnim pelenama nam je prvenstveno zdravlje deteta (mislim da ni jedna mama ne moze da izdrzi u jednom higijenskom ulosku citav dan, bez obzira koliko "oni dobro upijali", pa tako mislim i za bebe!), a kao drugo ekonomicnost. Zanima me vase misljenje i o tome, jer dobrih saveta nikad dosta! :rumenko:

Unapred se zahvaljujem svim odgovorima! :D

neno tek jutros kad sam iscitavala poruke od poslednjih par dana vidim da smo tvoju propustili!
potvrdjujem ti benkica STO VISE! moj je bljuckao ko lud i trosio ih je vise 10-15 na dan :o tako da ako ne pokreces svakog dana masinu bolje da ih imas goooomilu. nisu sve bebe kao moja no videces vec... trebaju ti samo stvari za prvo vreme posle ces vec kupiti sve sto ti fali bez greske.
za septembar ti preporucujem body kratkih rukava a odelca dugih od tankog pamuka za prva 2 meseca. (zavisi od klime gde zivis naravno). preporucujem ti da ih uzmes iz jednog komada a ne dvodelne jer je zgodnije, ne seku bebu u struku a pogotovo prvih dana kad ima stipaljku na pupku.
ja sam za obicne pelene, koje se bacaju, po savetu pedijatra jer je bolja higijena! evo zasto:
-prljave pelene fermentiraju dok se ne operu. predpostavljam da ih neces prati 1 po1 vec ces cekati da ti ih se nakupe bar nekoliko.
-pranje na 90° ne eliminise uvek 100% bakterije koje se nalaze u izmetu.
-ostaci deterdzenta u tkanini mogu da iritiraju bebinu guzu.
kao sto ni jedna mama ne moze da izdrzi sa jednim uloskom ceo dan (odkud ti to poredjenje? :think:) tako ni beba pa ces joj zato menjati pelene (sve jedno koje!) prvih dana na 2h (12 puta u toku 24h!!!) a kasnije 6-8x dnevno! ko bi to oprao? :o
ne bih da dizem polemiku. ovo je samo moje misljenje.8)

Pratim temu, al ne stizem cesto da se ukljucim.
Da prokomentarisem vise stvari:
Kad mi je sin bio beba, nisam mu solila niti secerila hranu do prve godine po preporuci pedijatra. Jeo je ko mecava. Jedino sto sam mu davala plazma keks oko 10. meseca. Procitah negde da gram soli po kilogramu deteta moze da bude smrtonosan. Nema potrebe opterecivati im bubrege solju.
To sa pisama, i nama je pedijatar pricala da nista ne diramo, samo blago da zavrnemo, pa smo onda sa 2 godine zavrsili kod urologa, i 2-3 dana posle toga smo prolazili kroz nocnu moru. Piskio je jednom dnevno vristeci, a sam zahvat nije izgledao nista strasno. Naravno, on se sad toga ne seca, i sad sam zavrce kure samo tako pri kupanju (ima 3.5 godine).
Pamucne pelene, apsolutno podrzavam. Treba dosta para za pocetak, ali na duze staze se definitivno isplati. Cerka ima skoro 6 meseci, stavljala sam joj imsevimse i prezadovoljna sam, nazalost prerasla ih je, a sad nisam u prilici da ih narucim. Stavljam joj neke “domace” koje sam narucila i kojima nisam prezadovoljna, ali provede bar 4 sata dnevno u pamucnim pelenama. Za noc ipak preporucujem jednokratne, sto zbog bebe, sto zbog onog ko je presvlaci:)

'Ajde molim vas još malo o pišama:confused:
Šta znači odvojiće se kad bude trebalo? Jel' to treba do treće godine da se odvoji?
mam mi je rekla kako se bratu nije odvojilo i tako, posle treće godine se upalilo, buknulo; katastrofa; odvela ga kod dr; a oni na silu povukli, pocepali, jadničak je plakao danima kad je piškio kako ga je peklo. Pa onda možda bolje da se ja trudim makar svaki dan po malo ga bolelo, neko tako......
Dobro, ovo je bilo pre 25 godina; verovatno sad imaju drugačije metode. I kakve su one, i kad se primenjuju?
ja sam baš zabrinuta zbog toga; a doktorica nam jhe super, u svemu osim u tome, čini mi se da preteruje i svaki put me izgrdi što ja to ne radim dovoljno snažno...

Hpotenuzo, ne znam u kom kraju BGa ces biti, ali u Kralja Petra imas Oviesse robnu kucu sa svim i svacim za bebce sto se garderobe tice (nama kuma iz Rima svasta slala, mnoge stvari je kupila u Oviesseu, vidim da ima isto to i ovde). Elem, ako nesto od garderobe zaboravis, ima mnogo mnogo bebi prodavnica u kojima mozes da dokupis. Aksa robna kuca za bebe je na Banovom Brdu (meni je licno bas poduhvat da stignem tamo), u centru ih imas milion....

Sto se tice pranja, mozes ga u kupatilu umotati u gazu ili peskiric, pa kroz pola stana do sobe! Ne brini, prilicno je toplo, mada ume i da za'ladi ali ne drasticno.

Ima svega, ne brini, samo ponesi Reggiano (to sam vec rekla, ali da ponovim.....)

Neno, benkica mnoooogo, trebace ti!

Pelene: Pampers ide do tela, pa u ocetku tetra pelena i svedska preko, ovde jos uvek savetuju siroko povijanje zbog kukova, mada sam svesna da je to deplasirano u drugim delovima sveta.

Pampers (ili bilo koje druge jednokratne za koje se odlucis) do koze je savrsena stvar - mnogo manje ojeda, tebi je udobnije da ne drndas pamucne pelene, a za bebu je zdravije. Potpuno se slazem sa Hipotenuzom vezano za razloge, ne bih se usudila da bebu drzim u pamucnim pelenama i njenom razmuljanom izmetu kad vec ne moram.

Hipotenuzo, nije polemika, stvarno si u pravu!

Nisam skoro cula da neko stavlja bebi pamucne pelene.....znam da su pre 25 godina bile u redovnoj upotrebi ali veruj mi da je ovako mnogo zdravije za samu bebu.

Neno, benkica mnoooogo, trebace ti!

Pelene: Pampers ide do tela, pa u ocetku tetra pelena i svedska preko, ovde jos uvek savetuju siroko povijanje zbog kukova, mada sam svesna da je to deplasirano u drugim delovima sveta.

Pampers (ili bilo koje druge jednokratne za koje se odlucis) do koze je savrsena stvar - mnogo manje ojeda, tebi je udobnije da ne drndas pamucne pelene, a za bebu je zdravije. Potpuno se slazem sa Hipotenuzom vezano za razloge, ne bih se usudila da bebu drzim u pamucnim pelenama i njenom razmuljanom izmetu kad vec ne moram.

Hipotenuzo, nije polemika, stvarno si u pravu!

Nisam skoro cula da neko stavlja bebi pamucne pelene.....znam da su pre 25 godina bile u redovnoj upotrebi ali veruj mi da je ovako mnogo zdravije za samu bebu.

Uh, ja znam za par primera, od pre godinu dana, da su koristili te obicne platnene pelene...
Te pelene, inace, preporucuju ove u skolici za trudnice kod nas!?
Uzdrazala bih se od komentara bilo kakve vrste.

Hpotenuzo, ne znam u kom kraju BGa ces biti, ali u Kralja Petra imas Oviesse robnu kucu sa svim i svacim za bebce sto se garderobe tice (nama kuma iz Rima svasta slala, mnoge stvari je kupila u Oviesseu, vidim da ima isto to i ovde). Elem, ako nesto od garderobe zaboravis, ima mnogo mnogo bebi prodavnica u kojima mozes da dokupis. Aksa robna kuca za bebe je na Banovom Brdu (meni je licno bas poduhvat da stignem tamo), u centru ih imas milion....

Sto se tice pranja, mozes ga u kupatilu umotati u gazu ili peskiric, pa kroz pola stana do sobe! Ne brini, prilicno je toplo, mada ume i da za'ladi ali ne drasticno.

Ima svega, ne brini, samo ponesi Reggiano (to sam vec rekla, ali da ponovim.....)

Postoji Aksa i odmah iza Plavog mosta,prva stanica trola.Sto se tice kupanja i ja kupam malisu u nasem kupatilu i umotam ga u peskir za bebe koji ima kapuljacicu i onda ga odnesem do sobe.Mozes mu kupiti bebi bade mantil videla sam mnogo lepe kod nas a verujem da ih ima i tu kod tebe;)

:dash: Skolica za trudnice...e sad se ja uzdrzavam od komentara. Moje iskustvo nije bilo bas spektakularno.

U DZ Zvezdara kod Cvetkove pijace drze dve babice.Mogu vam reci da su predavanja razlicita.Sva sreca pa sam ja bila kod ove bolje i super sam se spremila i dosta toga naicila.Da mi nije bilo nje.... I ovi casovi kod patronaznih sestara su dobri.Moze puno da se cuje i nauci.Zato mamice,raspitajte se kod koga idete i pravac u skolicu:D

'Ajde molim vas još malo o pišama:confused:
Šta znači odvojiće se kad bude trebalo? Jel' to treba do treće godine da se odvoji?
mam mi je rekla kako se bratu nije odvojilo i tako, posle treće godine se upalilo, buknulo; katastrofa; odvela ga kod dr; a oni na silu povukli, pocepali, jadničak je plakao danima kad je piškio kako ga je peklo. Pa onda možda bolje da se ja trudim makar svaki dan po malo ga bolelo, neko tako......
Dobro, ovo je bilo pre 25 godina; verovatno sad imaju drugačije metode. I kakve su one, i kad se primenjuju?
ja sam baš zabrinuta zbog toga; a doktorica nam jhe super, u svemu osim u tome, čini mi se da preteruje i svaki put me izgrdi što ja to ne radim dovoljno snažno...

I nama rekli da ce samo od sebe. Nije!
Meni bilo zao da mu povlacim jako, pa nista nismo uradili. Onda mu se kad je imao malo vise od 2 pojavilo puno smegme koja se jako videla ispod kozice. Posle smo saznali da ta smegma uglavnom sluzi da stiti glavic. Tek, odveli smo ga do urologa, ja ga zamolila samo da pogleda i da nas savetuje sta da radimo, ovaj ga dohvatio, samo mu je jednim potezom skroz zavrnuo kozicu. Dimitrije je posle bas vristao i tog dana je hteo samo jednom da piski. Posle 3 dana ko da se nista nije desilo. Jeste traumaticno, i ne znam ni sta bi mi uradili da nas urolog ne isprepada tako. Najgore je sto moze da se desi da se opet zalepi, tako da svake veceri dok ga kupas treba opet da povlacis. Cula sam da postoji i neka krema koja se maze da omeksa kozica, ali je puna kortikosteroida.
E, drugo dete mi je devojcica. Pre svega mi je laknulo sto ne moramo da povlacimo pisu:)

Back